Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007

Kazalo

2752. Odlok o programu opremljanja zemljišč za v občinski lokacijski načrt območja Pl 8 – Planina vzhod, stran 7016.

Na podlagi 139. in 141. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek), Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 117/04, 74/05), Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 117/04, 75/05) ter 18. in 96. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 43/95, 33/96, 35/00, in 85/02) je Svet Mestne občine Kranj na 3. seji dne 6. 2. 2007 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja zemljišč za v občinski lokacijski načrt območja Pl 8 – Planina vzhod
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se, v skladu z občinskim lokacijskim načrtom območja Pl 8 Planina – vzhod (v nadaljevanju lokacijski načrt), sprejme program opremljanja zemljišč za gradnjo (v nadaljevanju program opremljanja), ki ga je izdelal Razvojni center Radovljica d.o.o., Kranjska cesta 13, Radovljica, št. projekta 18/2006 z datumom december 2006.
2. člen
Program opremljanja vsebuje:
– prikaz obstoječe in predvidene komunalne infrastrukture,
– investicije v gradnjo komunalne infrastrukture,
– podlage za odmero komunalnega prispevka.
3. člen
Program opremljanja obravnava izgradnjo obvezne javne komunalne infrastrukture, potrebne za nemoteno delovanje načrtovanih prostorskih ureditev v območju lokacijskega načrta. Program opremljanja obsega prometne ureditve in komunalne naprave znotraj ureditvenega območja lokacijskega načrta ter infrastrukturo izven tega območja potrebno za njegovo nemoteno rabo in ostalo komunalno infrastrukturo predvideno z lokacijskim načrtom ter stroške priprave stavbnega zemljišča.
II. PRIKAZ OBSTOJEČE IN PREDVIDENE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
4. člen
Obstoječa in predvidena komunalna infrastruktura je prikazana v grafičnih prilogah programa opremljanja.
5. člen
1. OBVEZNA JAVNA KOMUNALNA INFRASTRUKTURA:
Prometna ureditev obsega:
– del vzhodne mestne vpadnice s priključkom na regionalno cesto R1-210, z navezovanjem na cesto Jaka Platiše ter ureditvijo uvoza in izvoza po sistemu desno – desno iz obstoječega parkirišča,
– notranjo napajalno cesto »N«, ki se preko krožišča navezuje na vzhodno mestno vpadnico na eni strani in preko priključka izvedenega po sistemu desno – desno, na regionalno cesto R1-210 na drugi strani,
– notranjo napajalno cesto »S«, ki se s trokrakim križiščem priključuje na cesto Jaka Platiše na eni strani ter na načrtovano cesto »N« na drugi strani,
– kolesarsko stezo ob vzhodni mestni vpadnici,
– hodnike za pešce, ki so načrtovani ob vseh cestah, preko območja pa je načrtovana tudi ureditev peš poti iz podhoda pod cesto Jaka Platiše do regionalne ceste R1-210,
– meteorno cestno kanalizacijo.
Oskrba z vodo – vodovod:
Vodovodno omrežje je načrtovano krožno. Priključek je načrtovan v jašku ob podhodu pod cesto Jaka Platiše, kjer se novo omrežje priključi na obstoječi vodovod dim 150 mm z zagotovljenim tlakom 4 bare.
Za ustrezno preskrbo z vodo je predviden tudi dovodni vod iz napajalnega vodovoda DN 300. Primarni vod poteka preko Delavskega mostu v smeri proti Čirčam. S to povezavo bo zagotovljeno dvostransko napajanje predmetnega območja. Območje Planina vzhod se tako z vodovodom ob regionalni cesti poveže z območjem Planina jug, ki bo priključeno na omenjeni primarni vodovod DN 300.
Oskrba z vodo – hidrantno omrežje:
Za vse večstanovanjske stavbe ter objekte s poslovno in trgovsko dejavnostjo in na površinah, ki so namenjene parkiranju je načrtovano hidrantno vodovodno omrežje dimenzij DN 100 mm. Razdalja med posameznimi hidrantnimi priključki je od 80 do 150 m.
Odvajanje odpadnih voda – komunalna odpadna kanalizacija:
V območju lokacijskega načrta je predviden ločen sistem odvajanja komunalne odpadne in meteorne vode. Za odvod komunalno odpadnih vod je ob cesti »N« potrebno zgraditi nov fekalni kanal, ki se priključi na javno kanalizacijsko omrežje ob regionalni cesti, in sicer v fekalni kanal št. 841.
Odvajanje odpadnih voda – meteorna kanalizacija:
Cestne meteorne vode morajo biti preko lovilcev bencina in olj speljane v lokalne ponikovalnice. Meteorne vode s strešin objektov se vodi v ponikovalnice. Meteorne vode s parkirišč in ostalih utrjenih površin se vodi preko lovilcev olj prav tako v ponikovalnice.
Oskrba z električno energijo:
Načrtovano je vzankanje v kablovod K 1399 RTP Primskovo–DV Hrastje. Novi transformatorski postaji sta načrtovani v sklopu trgovsko-zabaviščnega objekta A ter ob vhodu v garažo za stanovanjski del območja. Znotraj posameznih enot trgovskih objektov in po garaži pod stanovanjskimi objekti se izvedejo NN priključki do posameznih odvzemnih mest.
Javna razsvetljava:
Javna razsvetljava je načrtovana ob novo načrtovanih cestah in na zunanjih parkirnih površinah ter ob peš poti. Omrežje bo položeno v kabelsko kanalizacijo. Napajanje se izvede preko prižigališča, ki se navezuje na transformatorske postaje v območju urejanja.
2. OSTALA KOMUNALNA INFRASTRUKTURA:
Plinovodno omrežje:
Območje se navezuje na načrtovano plinovodno omrežje na severnem robu naselja Planina – jug. Za nove objekte je predvidena priključitev na plinovodno omrežje široke potrošnje, ki omogoča celotno toplotno oskrbo za potrebe ogrevanja, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje.
Telekomunikacijsko omrežje in kabelska televizija:
Znotraj lokacijskega načrta se predvideva izgradnja kabelske kanalizacije, ki bo omogočala povezavo objektov z obstoječimi TK kabli najsodobnejših tehnologij. Celotna predvidena ureditev se bo navezovala na obstoječo kabelsko kanalizacijo, ki poteka ob cesti Jaka Platiše.
V isti trasi bo potekala tudi kabelska kanalizacija za KATV.
Podroben prikaz zasnove projektnih rešitev posameznega sekundarnega omrežja, objektov ter površin, ki so predmet programa opremljanja, je obdelan skupaj s strokovnimi podlagami v lokacijskem načrtu.
3. STROŠKI PRIPRAVE STAVBNEGA ZEMLJIŠČA:
Stroški vključujejo stroške izdelave: geodetskega posnetka, strokovnih podlag, lokacijskega načrta, programa opremljanja ter stroške sondažnih izkopavanj po arheološki metodi.
III. OBRAČUNSKO OBMOČJE
6. člen
(Obračunsko območje)
Obračunsko območje investicije je enako kot ureditveno območje lokacijskega načrta, ki je prikazano na kartah s št. 2. Načrt ureditvenega območja z načrtom parcelacije.
Grafični izris obračunskega območja je sestavni del programa opremljanja.
IV. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA NA OBRAČUNSKEM OBMOČJU
7. člen
(Obračunski stroški)
Podlaga za odmero komunalnega prispevka za določeno vrsto komunalne infrastrukture na obračunskem območju je višina obračunskih stroškov investicije. Skupni stroški opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo na obračunskem območju, po cenah v avgustu 2006, z vključenim DDV znašajo skupaj 3.537.217,52 EUR oziroma 850.871.222,00 SIT.
Znesek iz prvega odstavka tega člena predstavlja osnovo za določitev višine akontiranih zneskov komunalnega prispevka.
8. člen
(Preračun na enoto mere)
(1) Skupna vsota površin vseh gradbenih parcel, ki ležijo na obračunskem območju je 57 924 m2.
(2) Skupna vsota vseh neto tlorisnih površin predvidenih objektov na obračunskem območju je 64 655 m2.
(3) Stroški opremljanja kvadratnega metra parcele na obračunskem območju, po cenah v avgustu 2006, znašajo 61,30 EUR/m2 oziroma 14 689,50 SIT/m2.
(4) Stroški opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta na obračunskem območju, po cenah v avgustu 2006, znašajo 54,92 EUR/m2 oziroma 13.160,70 SIT/m2.
9. člen
(Indeksiranje stroškov opremljanja)
Stroški opremljanja kvadratnega metra parcele oziroma njenega dela v obračunskem območju z določeno komunalno infrastrukturo in stroški opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta z določeno komunalno infrastrukturo se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo ob uporabi povprečnega letnega indeksa cen za posamezno leto, ki ga objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja« in se izračunavajo v skladu z 9. členom Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka.
V. PODROBNEJŠA MERILA ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
10. člen
(Merila za odmero komunalnega prispevka)
(1) Razmerje med merilom parcele (D(pi)) in merilom neto tlorisne površine (D(ti)) znaša 0,5 : 0,5.
(2) Faktor dejavnost K(dej) je za večstanovanjske objekte 1, za poslovno trgovska objekta pa 1,5.
(3) Olajšav za zavezance ni.
11. člen
(Izračun komunalnega prispevka)
Komunalni prispevek se izračuna po formuli v skladu z 8. členom Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka.
Podatki o površinah gradbenih parcel (A(p)) in dopustni neto tlorisni površinah predvidenih objektov (A(t)) se povzamejo po podatkih iz lokacijskega načrta in so opredeljeni v programu opremljanja.
12. člen
(Odmera komunalnega prispevka)
Investitor načrtovanih prostorskih ureditev in Mestna občina Kranj na osnovi 25. člena odloka o lokacijskem načrtu skleneta pogodbo o opremljanju zemljišč za gradnjo (urbanistično pogodbo), v kateri se določijo medsebojne obveznosti glede financiranja in izgradnje komunalne infrastrukture.
Višina vložka posameznega investitorja za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture na obračunskem območju je določena z višino akontacije komunalnega prispevka, ki ga izračuna občina na podlagi programa opremljanja iz 7. in 8. člena tega odloka.
Po izgradnji komunalne infrastrukture, ki je predmet tega programa opremljanja, se izdela končni poračun komunalnega prispevka, v katerem se upoštevajo dejanski stroški izgradnje komunalne opreme na predmetnem območju in se zavezancem za plačilo komunalnega prispevka odmeri končni komunalni prispevek.
13. člen
(Terminski plan investicije)
Predviden začetek gradnje komunalne opreme je maj 2007, zaključek pa december 2007.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Program opremljanja je na vpogled na Oddelku za okolje in prostor Mestne Občine Kranj, Slovenski trg 1, Kranj.
15. člen
(Veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-0004/2007-48/01
Kranj, dne 21. maja 2007
Župan
Mestne občine Kranj
Damijan Perne l.r.

AAA Zlata odličnost