Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007

Kazalo

2728. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o načinu vodenja policijskih evidenc, stran 6994.

Na podlagi 59. člena Zakona o policiji (Uradni list RS, št. 107/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o načinu vodenja policijskih evidenc
1. člen
V Pravilniku o načinu vodenja policijskih evidenc (Uradni list RS, št. 121/04) se v 1. členu v drugem stavku beseda »Vodenje« nadomesti z besedama »Način vodenja«. Na koncu besedila se črta pika in doda besedilo »in uveljavljanje pravic posameznika.«.
2. člen
V 2. členu se za tretjo alineo doda nova četrta alinea, ki se glasi:
»– varnostni profil določa obseg dostopa uporabnikov ali skupin uporabnikov do podatkov evidenc in možnosti njihove obdelave;«.
V deveti alinei, ki postane deseta alinea, se za besedo »informatiko« doda vejica ter črta beseda »in«, na koncu besedila pa črta pika in doda besedilo »ter zaščito podatkov.«.
3. člen
Prvi odstavek 4. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Skrbnik kataloga evidenc skrbi za vzdrževanje kataloga evidenc, prijavlja evidence, ki jih vodi policija, državnemu organu, pristojnemu za varstvo osebnih podatkov, objavlja katalog evidenc na internetni in intranetni strani policije in opravlja druge naloge v zvezi z vodenjem kataloga.«
V drugem odstavku se za besedo »telekomunikacije« vstavi besedilo »ter zaščito podatkov«.
4. člen
V 5. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Predsednik komisije pisno poroča generalnemu direktorju policije o uresničevanju pravic posameznikov v roku, ki je določen za izdelavo letnega poročila o delu policije.«
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
5. člen
V prvem odstavku 7. člena se beseda »prilogi« nadomesti z besedilom »aktu o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v policiji«.
V tretjem odstavku se besedilo »je odgovorni lastnik oziroma skrbnik, za obdelavo osebnih podatkov tisti, ki je v prilogi naveden prvi« nadomesti z besedilom »se odgovorni lastnik oziroma skrbnik navede v aktu iz prvega odstavka tega člena«.
Na koncu četrtega odstavka se dodata nova stavka, ki se glasita: »Navodila se izdelajo in objavijo najkasneje ob vzpostavitvi evidence. Praviloma se objavijo na intranetni strani policije.«.
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»Metodološka izhodišča za izdelavo navodil predpiše generalni direktor policije.«.
6. člen
V prvem odstavku 8. člena se na koncu doda nov stavek, ki se glasi: »Vsak uporabnik je dolžan skrbeti za zaščito osebnih podatkov.«
Drugi odstavek se spremeni, tako da se glasi:
»Za nadzor nad obdelavo podatkov je odgovoren vodja organizacijske enote, iz katere je uporabnik. Nadzor izvaja vodja lokalnega informacijskega sistema.«
V tretjem odstavku se na koncu prvega odstavka pika črta in dodata besedi »in zavarovani.«.
7. člen
Za 8. členom se doda nov 8.a člen, ki se glasi:
»8.a člen
(odgovorna oseba)
Generalni direktor policije na predlog vodje notranje organizacijske enote generalne policijske uprave, ki je lastnik evidence, določi osebo, odgovorno za posamezno evidenco.
Odgovorna oseba skrbi, da je obdelava osebnih podatkov v evidenci skladna s predpisi in navodili.«
8. člen
Tretji, četrti, peti, šesti in sedmi odstavek 9. člena se črtajo.
9. člen
Za 9. členom se doda nov 9.a člen, ki se glasi:
»9.a člen
(dodelitev varnostnega profila)
Uporabniku se varnostni profil dodeli glede na njegove delovne naloge, pri tem pa se mu določi dostop do minimalnega obsega podatkov, ki jih potrebuje za opravljanje svojih delovnih nalog.
Postopek dodelitve varnostnega profila uporabniku se izvede na osnovi pisnega zahtevka vodje.
Generalni direktor policije pooblasti delavca urada, ki vodi področje zaščite podatkov, za upravljanje z varnostnimi profili (v nadaljnjem besedilu: glavni skrbnik).
Varnostni profil dodeli glavni skrbnik ali delavec policije, ki ga pooblasti glavni skrbnik. Postopek pooblastitve se izvede pisno ali z ustrezno programsko opremo, ki omogoča sledljivost postopka pooblaščanja.
Varnostne profile potrdi generalni direktor policije ali oseba, ki jo pooblasti.
Uporabnik izven policije lahko pridobi osebne podatke iz evidenc, do katerih je zakonsko upravičen, na enak način kot uporabnik. Dodelitev varnostnega profila se izvede na podlagi pisne zahteve, posredovane generalnemu direktorju policije.
Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi v primeru, ko se evidenca ali del evidence vodi na nedigitalnem mediju.
Način ugotavljanja, preverjanja in evidentiranja identitete, pooblastil in dostopov uporabnikov do evidenc določa predpis o varovanju podatkov policije.«
10. člen
Naslov 10. člena se spremeni tako, da se glasi: »(roki hranjenja in ukinitev evidence)«.
11. člen
Za 20. členom se doda nov 20.a člen, ki se glasi:
»20.a člen
(elektronska zahteva za uveljavljanje pravic posameznika)
Zahteva za uveljavljanje pravic posameznika se lahko vloži v elektronski obliki. Dostop do elektronske zahteve je mogoč na spletni strani policije.«
12. člen
V prilogi št. 1 pravilnika se naslov evidence »5. EVIDENCA ZAZNAV KAZNIVIH DEJANJ« in celotno besedilo te evidence črta.
Pri vseh posameznih evidencah se besedilo pod tč. 1 nadomesti z besedilom »LASTNIK EVIDENCE IZ 2. ČLENA TEGA PRAVILNIKA«, besedilo pod tč. 2 pa z besedilom »SKRBNIK EVIDENCE IZ 2. ČLENA TEGA PRAVILNIKA«.
Naslov evidence »7. EVIDENCA OSEB ZOPER KATERE SO BILA IZVEDENA POOBLASTILA IZ 49. ČLENA ZPOL« se spremeni tako, da se glasi: »7. EVIDENCA OSEB, ZOPER KATERE SO BILI IZVEDENI PRIKRITI PREISKOVALNI UKREPI IZ ZAKONA, KI UREJA KAZENSKI POSTOPEK«.
V naslovu evidence »11. EVIDENCA VARNOSTNO PREVERJENIH OSEB – v pripravi« se črta besedilo »– v pripravi«.
Doda se nova evidenca z naslovom »20. EVIDENCA PRIKRITIH EVIDENTIRANJ IN NAMENSKIH KONTROL« z besedilom, ki je objavljeno v prilogi tega pravilnika in je njegov sestavni del.
13. člen
Obrazec iz četrtega odstavka 15. člena (OBR1) in iz petega odstavka 16. člena pravilnika (OBR2) v prilogi pravilnika se nadomestita z novima obrazcema (OBR1 in OBR2), ki sta objavljena v prilogi tega pravilnika in sta njegov sestavni del.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
14. člen
20.a člen pravilnika se začne uporabljati, ko se vzpostavi elektronsko vlaganje zahtev za varstvo osebnih podatkov, ki se vzpostavi najkasneje v 12 mesecih po uveljavitvi pravilnika.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-140/2006/66
Ljubljana, dne 30. maja 2007
EVA 2006-1711-0005
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve
   20. EVIDENCA PRIKRITIH EVIDENTIRANJ IN NAMENSKIH KONTROL

   1. LASTNIK EVIDENCE IZ 2. ČLENA  TEGA PRAVILNIKA

   2. SKRBNIK EVIDENCE IZ 2. ČLENA TEGA PRAVILNIKA

   3. NAČIN ZBIRANJA PODATKOV IN VHODNI DOKUMENTI ZA ZBIRANJE
      PODATKOV

   4. NAČIN HRAMBE PODATKOV IN MEDIJ NA KATEREM JE ZBIRKA
      PODATKOV

   5. NAČIN EVIDENTIRANJA UPORABE PODATKOV

   6. NAČIN IZLOČANJA, BLOKIRANJA, ANONIMIZIRANJA PODATKOV PO
      PRETEKU ROKA HRAMBE

   7. ROK ZA VNOS PODATKOV

AAA Zlata odličnost