Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007

Kazalo

2624. Pravilnik o plačah oziroma plačilih za opravljanje funkcije župana in podžupana ter člana občinskega sveta in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 6701.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 47/99, 103/00 76/02) ter v skladu z določili 100.b člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS – UPB1, Uradni list RS, št. 100/05 in naslednji), določbami Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06 in naslednji) je Občinski svet Občine Škofljica na svoji 4. redni seji dne 8. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah oziroma plačilih za opravljanje funkcije župana in podžupana ter člana občinskega sveta in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač oziroma plačil za opravljanje funkcij in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe Odloka o plačah funkcionarjev (v nadaljevanju odlok), določbe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 56/02 in naslednji) ter določbe Zakona o lokalni samoupravi.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo nadomestil članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
2. člen
Občinski funkcionarji so župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Župan se lahko skladno z Zakonom o lokalni samoupravi odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči, odločitev pa potrdi občinski svet.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
3. člen
Z odlokom je določen plačni razred župana, ki opravlja svojo funkcijo poklicno. Županu pripada dodatek na delovno dobo v skladu z zakonom.
Če župan opravlja funkcijo župana nepoklicno, mu pripada plača v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.
Župan določi plačo podžupanu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno v razponu plačnega razreda, ki je določen z odlokom. Poklicnemu podžupanu pripada tudi dodatek na delovno dobo.
Če podžupan opravlja funkcijo podžupana nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Višino plačila določi župan ob upoštevanju županovih pooblastil in opravljenega dela. Pri tem se ne upošteva dodatek na delovno dobo.
Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačilni razred občinski svet.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE OZIROMA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
4. člen
Plačo oziroma plačilo za opravljanje funkcije podžupana določi župan s sklepom, na podlagi tega pravilnika, odloka in Zakona o lokalni samoupravi.
5. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina. V okviru tega zneska se članu občinskega sveta določi sejnina za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– udeležbo na sejah
občinskega sveta                        11% plače župana
(prisotnost najmanj na 2/3 časa
trajanja seje),
– vodenje seje občinskega sveta         3% plače župana,
– udeležbo na sejah delovnih teles    2,5% plače župana.
Izplačilo sejnine za udeležbo na redni in izredni seji občinskega sveta se občinskem svetniku izplača, ko je seja zaključena in so izčrpane vse točke dnevnega reda seje, ne glede na število nadaljevanj. Enako velja za udeležbo na sejah delovnih teles.
Za neudeležbo občinskega svetnika na seji občinskega sveta se sejnina ne izplačuje.
Za korespondenčno sejo se sejnina ne izplačuje.
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta in vodenje sej občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.
V skladu s tem pravilnikom se s sklepom določi podlaga za izračun in izplačilo sejnine za posameznega člana občinskega sveta. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
6. člen
Pri ugotovljenem plačnem razredu in s tem osnovni plači za opravljanje funkcije župana in podžupana je potrebno upoštevati Prilogo 1 in Prilogo 2 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Znesek osnovne plače se pri poklicnih funkcionarjih poveča za dodatek na delovno dobo.
V okviru ugotovljenega zneska osnovne plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek sejnine za občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
7. člen
Sklep o določitvi plačila za opravljanje funkcije izda za posameznega občinskega svetnika in župana komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta.
Delovno razmerje občinskih funkcionarjev, ki opravljajo funkcijo poklicno, je delovno razmerje za določen čas v skladu z zakonom, sklenjeno brez razpisa.
III. NAGRADE
8. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki jih imenuje občinski svet ali župan in ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nadomestilo v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji.
Nadomestilo za posamezno sejo znaša 2,5% plače župana.
9. člen
Občasne komisije, odbori in projektni sveti, ki jih imenuje občinski svet ali župan ter člani Javnega zavoda oziroma predstavniki zaposlenih v Javnem zavodu ter predstavniki staršev, prejmejo nadomestilo v višini 1% osnovne plače župana in povračilo potnih stroškov kolikor gre za opravljanje dela izven območja Občine Škofljica.
10. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nadomestila v višini 9% za predsednika oziroma 7% plače župana za člana. Nadomestila ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nadomestilo se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji (40%),
– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora (60%).
Nadomestila predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo na podlagi sklepa župana ob upoštevanju mesečne evidence opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
11. člen
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije ter njihovi namestniki imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z veljavnim Zakonom o lokalnih volitvah pravico do nadomestila.
12. člen
Odgovorni urednik in člani uredniškega odbora imajo pravico do nadomestila za opravljeno delo v zvezi z izdajanjem občinskega glasila.
Nadomestilo se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– za odgovornega urednika v višini    11% plače župana,
- za člana uredniškega odbora
v višini                               3% plače župana.
13. člen
Predsednik in člani štaba civilne zaščite imajo pravico do nadomestila, ki se oblikuje glede na udeležbo na seji in sicer:
– predsednik                           6% plače župana,
– člani                                2% plače župana.
14. člen
Sklepe o določitvi nadomestila iz 8. do 13. člena izda župan.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
15. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Škofljica. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi. Občinskemu funkcionarju ne pripada povračilo stroškov prevoza na sejo občinskega sveta ali sejo delovnega telesa.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu z vsakokratnimi predpisi, ki urejajo to pravico.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu z vsakokratnimi predpisi, ki urejajo to pravico.
16. člen
Pravice iz 15. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali tajnik občine (direktor občinske uprave).
V. NAČIN IZPLAČILA
17. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačil, nadomestil in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo v proračunu.
18. člen
Plače, plačila, povračila in nadomestila se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki določeni v 12. členu se izplačajo po izdani številki občinskega glasila, vendar najkasneje do 15. dne v naslednjem mesecu.
Prejemki določeni v 13. členu se izplačajo po vsaki izvršeni seji, vendar najkasneje do 15. dne v naslednjem mesecu.
Prejemki, določeni v 15. členu tega pravilnika, se izplačajo najkasneje do 15. dne v naslednjem mesecu.
19. člen
Plače oziroma plačila in nadomestila se usklajujejo skladno s spremembo zneska osnovne plače za opravljanje funkcije župana v Občini Škofljica, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah oziroma plačilih za opravljanje funkcije župana in podžupana ter člana občinskega sveta in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, sprejet na 4. redni seji občinskega sveta, dne 14. 5. 2003.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 4. 2007 dalje.
Št. 007-10/2007
Škofljica, dne 18. aprila 2007
Župan
Občine Škofljica
Boštjan Rigler l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti