Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2007 z dne 1. 6. 2007

Kazalo

2618. Odlok o izdajanju občinskega glasila ODSEV, stran 6685.

Na podlagi 2., 9., 10., 18. in 20. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 35/01, 62/03, 113/03, 16/04, 123/04) in 19. člena Statuta Občine Mokronog – Trebelno je Občinski svet Občine Mokronog - Trebelno na 5. redni seji dne 24. 4. 2007 sprejel
O D L O K
o izdajanju občinskega glasila ODSEV
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa programsko vsebino in programsko zasnovo občinskega glasila ODSEV (v nadaljevanju: glasilo), izdajatelja in sedež glasila, sestavo uredniškega odbora, njegovo imenovanje, obveznosti in odgovornosti uredniškega odbora, vire financiranja ter splošne etične norme uredniškega odbora (kodeks).
2. člen
Temeljni cilj in naloga glasila je skrb za obveščanje, predvsem občanov Občine Mokronog - Trebelno, o vseh pomembnih procesih in dogodkih v občini. Programska vsebina po tem odloku so informacije vseh vrst (vesti, mnenja, obvestila, sporočila ter druge informacije), ki se razširjajo z namenom obveščanja občanov z lokalnimi predpisi in sklepi, javnimi razpisi, sklepi občinskega sveta, z delovanjem občinske uprave, z delovanjem krajevnih skupnosti, z obvestili Upravne enote Trebnje, z obveščanjem o kulturnih, izobraževalnih in drugih potreb društev ter institucij in podjetij, s posameznimi reklamnimi sporočili, spominom na pokojne).
II. PROGRAMSKA ZASNOVA
3. člen
Programska zasnova glasila vsebuje naslednje vsebine:
– napovednik pomembnih dogodkov;
– »kotiček župana« ter članki nadzornega sveta občine, sklepi občinskega sveta, delovanje občinske uprave in članki svetnikov,
– delo političnih strank,
– delo Upravne enote in državni organi,
– gospodarstvo, obrt, podjetništvo in turizem,
– kmetijstvo, vinogradništvo, sadjarstvo in čebelarstvo,
– kultura,
– socialno področje,
– predšolska in šolska dejavnost,
– delovanje društev,
– šport,
– dogodki z vasi,
– bili so z nami,
– oglaševanje.
4. člen
Programska zasnova se lahko spremeni, če je potrebno objaviti pomembne vsebine za seznanitev občanov in zaradi svoje velikosti ter pomembnosti ne smejo biti okrnjene (volitve, odloki, objave navodil ob naravnih in drugih nesrečah, javni razpisi ter podobna obvestila).
5. člen
V glasilu se objavijo tudi komercialne reklame in obvestila proti plačilu, brezplačno pa se objavijo obvestila društev delujočih v Občini Mokronog - Trebelno.
6. člen
(1) Uredniški odbor nadzira objave in obvestila, ki morajo biti vsebinsko v skladu s kodeksom novinarstva.
(2) Glavni in odgovorni urednik odgovarja za vsako objavljeno informacijo. Informacija, ki jo poda župan oziroma občinska uprava z zahtevo objave, mora biti objavljena. Za objavo te informacije pa odgovarja tisti, ki je objavo zahteval.
III. IZDAJATELJ GLASILA
7. člen
Izdajatelj glasila je Občina Mokronog - Trebelno, Pod gradom 2, 8230 Mokronog.
8. člen
Izvajalec (tehnični sodelavec) izdaje glasila se izbere na podlagi javnega razpisa, ki ga izvede občinska uprava.
9. člen
(1) Glasilo praviloma izhaja štirikrat letno, in sicer: 20. marec, 20. junij, 20. september, 20. december, po potrebi pa tudi večkrat.
(2) Glasilo je brezplačno za vsa gospodinjstva v Občini Mokronog - Trebelno.
(3) Glasilo se pošlje (brezplačno) tudi sosednjim občinam in občanom, ki začasno živijo zunaj občine, če tako želijo.
10. člen
Izvajalec izdaje glasila mora na vidnem mestu zagotoviti objavo izdajatelja glasila, glavnega in odgovornega urednika, člane uredniškega odbora, število izvodov glasila in obvestilo, da je glasilo brezplačno za vsa gospodinjstva v občini in prejemnike zunaj nje.
IV. UREDNIŠKI ODBOR
11. člen
(1) Uredniški odbor šteje pet (5) članov.
(2) Glasilo pripravlja uredniški odbor, ki ima glavnega in odgovornega urednika-co, njegovega namestnika-co in tri (3) člane odbora.
(3) Politične stranke in neodvisno izvoljeni svetniki zastopani v občinskem svetu lahko predlagajo po enega predstavnika. Enega predstavnika občinske uprave pa imenuje v odbor župan.
12. člen
Glavnega in odgovornega urednika-co, njegovega namestnika-co ter člane uredniškega odbora predlaga Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, imenuje pa jih občinski svet.
13. člen
(1) Glavni in odgovorni urednik zagotavlja smotrno organizacijo dela, vodi in usklajuje, usmerja in razporeja delo članov uredniškega odbora in zunanjih dopisnikov ter koordinira delo z izbranim izvajalcem izdaje glasila.
(2) Uredniški odbor je imenovan za obdobje mandata občinskega sveta.
(3) Člani uredniškega odbora in glavni in odgovorni urednik so lahko ponovno imenovani ob novi izvolitvi občinskega sveta.
14. člen
Sedež uredniškega odbora je:
– Mokronog, Pod gradom 2, 8230 Mokronog.
15. člen
Opremo in sredstva za delo uredniškega odbora zagotavlja občinski proračun.
16. člen
(1) Za svoje delo so glavni in odgovorni urednik-ca, njegov namestnik-ca, lektor-ca in člani uredniškega odbora upravičeni do sejnin in nagrad v skladu z določili Pravilnika o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov. Sredstva se zagotavljajo iz proračuna občine, postavke stroški občinskega informiranja, na podlagi sklenjenih ustreznih pogodb.
(2) Na postavki stroški občinskega informiranja se zagotavljajo tudi sredstva za plačilo naročenih prispevkov in fotografij.
17. člen
Uredniški odbor je dolžan občinskemu svetu vsako leto do 20. februarja podati poročilo o svojem delu.
V. NOVINARSKI KODEKS UREDNIŠKEGA ODBORA
18. člen
Člani uredniškega odbora morajo biti pri svojem delovanju politično nevtralni in zavezani etičnemu kodeksu. Zbrane informacije morajo preverjati in biti previdni, da se izognejo napakam. Objavljeni prispevki morajo biti podpisani z imenom avtorja prispevka. Anonimne članke se ne objavi.
19. člen
Pri objavljanju informacij, ki vsebujejo obtožbe, pridobil pa jih je uredniški odbor, mora uredniški odbor, hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih informacije zadevajo.
20. člen
Člani uredniškega odbora ne smejo zlorabljati pridobljenih informacij. Zavrniti morajo ugodnosti, ki jih ponujajo oglaševalci ali interesne skupine in se upreti poskusom, da bi vplivali na njihovo poročanje.
21. člen
Člani uredniškega odbora morajo spoštovati pravico posameznika do zasebnosti in se izogibati senzacionalističnemu in neupravičenemu razkrivanju njegove zasebnosti v javnosti. Poseg v zasebnost je dovoljen le, če za to obstaja javni interes. Pri poročanju o javnih osebnostih in tistih, ki želijo dobiti moč in vpliv ter zbujati pozornost, je pravica javnosti do obveščenosti širša. Člani se morajo zavedati, da se lahko z zbiranjem ter objavo informacij in fotografij škodi posameznikom, ki niso vajeni medijske in javne pozornosti.
22. člen
Pri poročanju s področja pravosodja morajo člani upoštevati, da nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen.
23. člen
Posebno pozornost morajo člani pokazati pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih ali tistih, ki jih je doletela družinska tragedija.
24. člen
Člani uredniškega odbora imajo pravico zavrniti delo, ki je v nasprotju s Kodeksom novinarjev Slovenije. Nihče ne sme brez soglasja avtorja članka pomensko spreminjati ali predelati njegove prispevke.
25. člen
(1) Na osnovi tega Odloka sprejme občinski svet Pravilnik, ki bo podrobneje urejal način plačila glavnega in odgovornega urednika, njegovega namestnika, lektorja, članov uredniškega odbora in zunanjih sodelavcev.
(2) Občinski svet sprejme pravila objavljanja osmrtnic in pravila komercialnega oglaševanja v glasilu.
26. člen
Glede vprašanj, ki niso urejena v tem poglavju, se člani uredniškega odbora ob konfliktnih ali drugih situacijah, ki vplivajo na njihovo delo pri zbiranju gradiva za članke, ravnajo v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije in Zakonom o medijih.
VI. KONČNE DOLOČBE
27. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 11-5/2007
Mokronog, dne 24. aprila 2007
Župan
Občine Mokronog - Trebelno
Anton Maver l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti