Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2007 z dne 18. 5. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2007 z dne 18. 5. 2007

Kazalo

2381. Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev ter sejninah in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov Občine Hrpelje - Kozina, stran 6040.

Na podlagi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 110/06 – UPB), Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06 in 1/07 – odl. US), 100.b člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 UPB) in 16. člena Statuta Občine Hrpelje - Kozina (Uradni list RS, št. 34/99, 65/02, 24/03 in 75/06) je Občinski svet Občine Hrpelje - Kozina na 5. redni seji dne 26. 4. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah občinskih funkcionarjev ter sejninah in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov Občine Hrpelje - Kozina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in nagrad občinskih funkcionarjev se uporabljajo določbe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 110/06 – UPB), Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06), Zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, – stari (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/931, 13/93 in 18/94) in Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB).
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora pripada plačilo za opravljanje dela – sejnine oziroma nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena. Članom občinske volilne komisije pripada ob vsakih splošnih volitvah enkratno nadomestilo v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
3. člen
Plačni razred župana je določen v Odloku o plačah funkcionarjev. Osnovna plača župana je določena v Prilogi 1 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
Funkcionarju ne pripadajo dodatki, razen dodatka za delovno dobo. Dodatek za delovno dobo pripada funkcionarju le za poklicno opravljanje funkcije.
Funkcionarjem, ki poklicno opravljajo funkcijo, se do uveljavitve kolektivne pogodbe za javni sektor začasno določi dodatek za delovno dobo v višini 0,3% od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe.
4. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje del plače za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačujejo nagrade članom občinskega sveta ter sejnine oziroma nagrade članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Občine Hrpelje - Kozina.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE
5. člen
Plača podžupana se določi v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in Odlokom o plačah funkcionarjev.
Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
Podžupanu ne pripada plačilo za opravljanje funkcije, ki pripada ostalim članom občinskega sveta ali delovnega telesa.
6. člen
Nagrada oziroma sejnina člana občinskega sveta znaša največ 15% plače župana. V okviru tega zneska se članu občinskega sveta določi plačilo dela nagrade oziroma sejnine za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
    – udeležbo na redni ali izredni seji                     60%,
    občinskega sveta
    – udeležbo na seji delovnega telesa                      25%,
    občinskega sveta, katerega predsednik je,
    – udeležbo na seji delovnega telesa,                      15%
    katerega član je,
Če vodi sejo podpredsednik ali drugi član delovnega telesa, mu pripada del nagrade oziroma sejnina, kot je določeno za predsednika.
Z odločbo oziroma s sklepom v skladu s tem pravilnikom se določi količnik za izračun plačila dela nagrade oziroma sejnine člana občinskega sveta.
Pravico do plačila sejnine za redno in izredno sejo ima svetnik, ki svojo udeležbo na seji izkaže s podpisom na začetku seje ter je prisoten 80% časa trajanja seje. Ne glede na prejšnji stavek, svetnik pridobi pravico do plačila sejnine tudi za sejo, ki jo je zamudil ali predčasno zapustil, pod pogojem, da svojo odsotnost predhodno opraviči sklicatelju seje, največ dvakrat v koledarskem letu.
Članu občinskega sveta, ki vodi sejo občinskega sveta v odsotnosti župana, pripada sejnina v višini dveh sejnin člana občinskega sveta.
7. člen
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma dela plače posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta mesečno ali letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
III. NAGRADE
8. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi sejnina, v enaki višini, kot je določena za člana občinskega sveta.
9. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v višini največ 15% za predsednika oziroma največ 8% plače župana za člana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
    – kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji,        35%,
    – kot plačilo za izvedbo nadzora po
      programu dela ali sklepu nadzornega                    50%.
    odbora
10. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin poveljniku in članom štaba za civilno zaščito, članom uredniškega odbora, odgovornemu uredniku in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
11. člen
Občinski funkcionarji in druge osebe, ki so vključene v ta pravilnik, imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Osebe, ki prejemajo plačo, del plače, sejnino oziroma nagrado na podlagi tega pravilnika, imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, dejanski stroški prevoza, stroški prenočevanja), v skladu z zneski drugih osebnih prejemkov in povračil, ki jih določajo veljavni predpisi.
Povračilo stroškov iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov na sejo, razen funkcionarjev, ki imajo stalno prebivališče v naseljih Hrpelje in Kozina, v skladu z zneski drugih osebnih prejemkov in povračil.
Funkcionarjem, ki opravljajo funkcijo poklicno, pripada tudi regres za prehrano ter povračilo stroškov za prevoz na delo.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
12. člen
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
Plače, sejnine in nagrade se izplačajo na podlagi mesečne evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava.
13. člen
Plače in nagrade se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 11. členu tega pravilnika, se izplačajo enkrat mesečno z ostalimi izplačili.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Plače, sejnine, nagrade in povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, predsedniku in članom nadzornega odbora ter članom komisij in odborom občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se izplačajo od dneva veljavnosti tega pravilnika dalje.
15. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev ter sejninah in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov Občine Hrpelje – Kozina, št. 1022-2/2003, z dne 22. 5. 2003 (Uradni list RS, št. 52/03).
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 100-2/2007-2
Hrpelje, dne 26. aprila 2007
Župan
Občine Hrpelje - Kozina
Zvonko Benčič - Midre l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti