Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2007 z dne 18. 5. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2007 z dne 18. 5. 2007

Kazalo

2362. Pravilnik o Vipavskem pršutu s priznano geografsko označbo, stran 5993.

Na podlagi tretjega odstavka 46. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o Vipavskem pršutu s priznano geografsko označbo
1. člen
Ta pravilnik določa način pridelave in priprave za trg ter območje pridelave za Vipavski pršut s priznano geografsko označbo (v nadaljnjem besedilu: Vipavski pršut).
2. člen
(1) Ime Vipavski pršut ima lahko samo pršut pridelan in pripravljen za trg po postopku in na območju, ki sta določena v specifikaciji za Vipavski pršut, katero je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(2) Specifikacija za Vipavski pršut iz prejšnjega odstavka je dosegljiva na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 58, Ljubljana ali na spletnih straneh ministrstva www.mkgp.gov.si pod povezavo Zaščita kmetijskih pridelkov oziroma živil.
3. člen
Vipavski pršut mora biti označen v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil in s tem pravilnikom.
4. člen
Ime Vipavski pršut lahko uporablja proizvajalec pršuta, ki zanj pridobi certifikat v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
5. člen
Zaščitni znak za Vipavski pršut lahko pridobi proizvajalec tega pršuta v skladu s predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil.
6. člen
Proizvajalci Vipavskega pršuta, ki so do uveljavitve tega pravilnika za svoje proizvode uporabljali oziroma navajali ime Vipavski pršut, morajo pridobiti certifikat iz 4. člena tega pravilnika najpozneje v roku enega leta od dneva uveljavitve tega pravilnika. V primeru, da certifikata v roku niso pridobili, imena Vipavski pršut ne smejo več uporabljati oziroma navajati na svojih proizvodih.
7. člen
Vsi proizvajalci Vipavskega pršuta, ki so pridobili certifikat iz 4. člena tega pravilnika in proizvajajo Vipavski pršut, morajo enkrat letno, najkasneje do konca februarja, na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pisno sporočiti količino Vipavskega pršuta, ki so ga v preteklem letu proizvedli.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-545/2005/19
Ljubljana, dne 16. aprila 2007
EVA 2007-2311-0075
Iztok Jarc l.r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti