Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/2007 z dne 20. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/2007 z dne 20. 4. 2007

Kazalo

1965. Pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za sofinanciranje priprave in izvedbe turističnih prireditev in akcij v Občini Jesenice, stran 5148.

Na podlagi 2. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01, 30/02, 56/02, 127/06, 14/07), 21. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04) ter 13. in 140. člena Statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/06) je Občinski svet Občine Jesenice na 5. seji dne 29. 3. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za sofinanciranje priprave in izvedbe turističnih prireditev in akcij v Občini Jesenice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev občinskega proračuna, namenjenih za sofinanciranje priprave in izvedbe turističnih prireditev in akcij v Občini Jesenice.
2. člen
Pojmi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
»Turistična prireditev« je prireditev, ki je namenjena najširšemu krogu obiskovalcev. V ta sklop prireditev ne sodijo prireditve, ki so organizirane za omejeni krog udeležencev (npr. stanovska, društvena in podobna srečanja in dogodki).
»Tradicionalna turistična prireditev« je prireditev, ki se v Občini Jesenice organizira več let zaporedoma, po njej pa so Jesenice prepoznavne širši javnosti.
»Akcija« je prireditev, ki je namenjenega spodbujanju občanov k izvajanju aktivnosti za lepši in bolj urejen izgled občine.
3. člen
Sredstva za sofinanciranje turističnih prireditev in akcij v Občini Jesenice se zagotavljajo v proračunu Občine Jesenice v višini, ki je določena v proračunu občine za posamezno leto, na osnovi letnega programa dela. V letnem programu dela se opredeli vrsta in časovni okvir turističnih prireditev in akcij ter način njihove organizacije.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
Predmet dodeljevanja sredstev po tem pravilniku je sofinanciranje priprave in izvedbe turističnih prireditev in akcij ter tradicionalnih turističnih prireditev, ki pospešujejo turistični razvoj in promocijo Občine Jesenice na lokalni in širši ravni.
Tradicionalne turistične prireditve, ki se v Občini Jesenice izvajajo v javnem interesu, so:
– Jožefov sejem,
– praznik narcis v Planini pod Golico,
– novoletne prireditve,
– smuk za trofejo »Svinjska glava«,
– srečanje na Rožci,
– žegnanje konj na Blejski Dobravi,
– kmečke igre v Planini pod Golico,
– kurirski smuk Pristava.
Do sofinanciranja so upravičene turistične prireditve, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so namenjene širšemu krogu obiskovalcev oziroma uporabnikov;
– neposredno ali posredno prispevajo k doseganju ciljev strategije razvoja turizma v Občini Jesenice;
– imajo neprofitni značaj.
Do sofinanciranja so upravičene tudi akcije, ki:
– spodbujajo lokalno prebivalstvo za sodelovanje pri aktivnostih pospeševanja turizma in
– imajo neprofitni značaj.
5. člen
Upravičenci do dodelitve sredstev so organizatorji prireditev in akcij iz 4. člena tega pravilnika, in sicer:
– neprofitne organizacije (društva, javni zavodi in njim sorodne neprofitne institucije).
– gospodarske družbe,
– samostojni podjetniki posamezniki
Upravičenci, navedeni v vseh treh alinejah prejšnjega odstavka, morajo biti registrirani za opravljanje dejavnosti organiziranja prireditev.
6. člen
Upravičeni stroški za sofinanciranje so:
– stroški priprave, pospravljanja in čiščenja prireditvenega prostora (komunalne storitve),
– organizacijski stroški,
– stroški oglaševanja,
– stroški najemnin,
– stroški zabavnega in kulturnega programa,
– stroški zavarovanj,
– stroški varovanja,
– drugi materialni stroški.
Upravičenost stroškov se ugotavlja na podlagi predložene vloge izvajalca za prireditev oziroma akcijo. Pri tem se upošteva le najnujnejši obseg stroškov, potrebnih za izvedbo predlagane prireditve oziroma akcije.
Upravičencem se dodeli do 100% sofinanciranja upravičenih stroškov. Višina sofinanciranja se določi na podlagi vloge, pri čemer se višina dodeljenih sredstev zmanjša za opredeljeno višino lastnih sredstev za izvedbo prireditve in tiste prihodke prireditve, ki so pridobljeni iz drugih virov (npr. vstopnine, sponzorska sredstva ipd.).
Sredstva se dodeljujejo na podlagi meril, ki jih sprejme župan in so sestavni del razpisne dokumentacije.
III. POSTOPEK DODELJEVANJA SREDSTEV
7. člen
Sredstva proračuna se dodelijo po postopku, določenem v zakonodaji s področja javnih financ in drugi področni zakonodaji.
8. člen
Upravičenci predložijo vlogo za pridobitev sredstev po objavi javnega razpisa. Javni razpis objavi Občina Jesenice na krajevno običajen način (oglasna deska Občine Jesenice, spletne strani Občine Jesenice, občinsko glasilo).
9. člen
Na podlagi predloga komisije, imenovane z namenom izvedbe javnega razpisa, sprejme odločitev o dodelitvi sredstev župan. Na podlagi sprejete odločitve župana izda pristojni oddelek občinske uprave prijaviteljem sklepe.
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko vlagatelj vloži pritožbo pri županu Občine Jesenice v roku 8 dni od prejema sklepa. Odločitev župana je dokončna.
10. člen
Župan sklene s prosilci, katerim so bila sredstva odobrena, pogodbo, s katero se določijo obveznosti prejemnika finančnih sredstev ter način nadzora nad porabo sredstev.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
11. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, uporabljati pa se začne po pridobitvi soglasja ministrstva, pristojnega za izdajanje soglasij za področje državnih pomoči.
Št. 007-7/2007
Jesenice, dne 29. marca 2007
Župan
Občine Jesenice
Tomaž Tom Mencinger l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti