Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2007 z dne 9. 3. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2007 z dne 9. 3. 2007

Kazalo

1062. Odlok o razglasitvi Hiše Bodešče 12 za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 2695.

Na podlagi 12. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99) in 16. člena Statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 119/03 in 84/06) je Občinski svet Občine Bled na 2. redni seji dne 27. 2. 2007 sprejel
O D L O K
o razglasitvi Hiše Bodešče 12 za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
Z namenom, da bi trajno zagotovili ohranitev in posebno družbeno varstvo kulturnih vrednot na območju Občine Bled, razglašamo objekte in območja, ki imajo posebno kulturno, krajinsko, umetnostno in zgodovinsko vrednost za spomenike lokalnega pomena.
2. člen
Za kulturni spomenik lokalnega pomena se razglasi enota dediščine:
Bodešče - hiša Bodešče 12 - EŠD: 9482.
Enota ima zaradi etnoloških in zgodovinskih lastnosti poseben pomen za Občino Bled, zato jo razglašamo za kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi etnološkega in zgodovinskega spomenika.
3. člen
Lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev za kulturni spomenik lokalnega pomena:
Kmečki dvorec pri Sodarju, z renesančno zasnovo iz 17. stoletja (letnica na hišnem tramu 1664), v baroku prezidan v nadstropno hišo pravokotnega tlorisa, pokrito z dvokapno streho na čope z lesenim podstrešnim zatrepnim gankom ter kvalitetnimi baročnimi arhitekturnimi elementi, kot so kamniti okenski okviri in polkrožni portal iz peračiškega tufa ter fasadno poslikavo, predstavlja kvalitetni primer ljudske arhitekture, zato se razglasi za etnološki kulturni spomenik lokalnega pomena.
4. člen
Lokacija spomenika in podatki o lastniku:
+------------+----------+------------+---------+
|katastrska  |parcelna  |cela/del    |lastnik  |
|občina      |številka  |            |         |
+------------+----------+------------+---------+
|k.o. Ribno  |1086      |cela        |Občina   |
|            |          |            |Bled     |
+------------+----------+------------+---------+
Opis vplivnega območja spomenika:
Vplivno območje obsega parcele št.: 1087/1, 1087/2 in 1356/1 - del (cesta) vse k.o. Bodešče.
5. člen
Varstveni režim za spomenik iz 2. člena
Za enoto velja varstveni režim, ki določa:
- varovanje kulturnih, arhitekturnih, likovnih ter krajinskih vrednot v celoti, njihovi izvirnosti in neokrnjenosti ter varovanje vseh vedut na spomeniku,
- prepoved vseh posegov v zaščitene tlorise, gabarite stavb, arhitekturne člene in opremo, razen vzdrževalnih posegov, ki jih s predhodnim kulturno-varstvenim soglasjem odobri Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (v nadaljnjem besedilu pristojni zavod) in za potrebe muzejske namembnosti spomenika,
- prepoved posegov v odprti prostor in njegove tlorisne značilnosti z razporedi stavb in drevja razen vzdrževalnih del, ki so odobrena s predhodnim kulturno-varstvenim soglasjem zavoda,
- v območju spomenika je prepovedano posegati v prostor s postavljanjem objektov trajnega in začasnega značaja vključno z nadzemno infrastrukturo ter nosilci reklam, razen v primerih, ki jih s predhodnim kulturno-varstvenim soglasjem odobri pristojni zavod.
Zavarovano območje je namenjeno:
- trajni ohranitvi kulturnih, arhitekturnih, likovnih in krajinskih vrednot,
- povečevanju pričevalnosti kulturnega spomenika,
- prezentaciji kulturnih vrednot,
- učno-demonstracijskemu delu,
- znanstveno-raziskovalnemu delu.
6. člen
Opis varstvenega režima za vplivno območje spomenika
Kulturni spomenik ima vplivno območje. To so površine, ki so vidno in funkcionalno povezane s spomenikom.
V vplivnem območju spomenika ni dovoljena gradnja objektov in izvajanje posegov, ki bi lahko imeli neposreden ali posreden negativni vpliv na kulturno funkcijo ter vidno in doživljajsko privlačnost kulturnega spomenika.
O obsegu in značaju vpliva presoja pristojni zavod.
7. člen
Lastniki spomenika morajo z njim ravnati kot dobri gospodarji, ga vzdrževati oziroma ohranjati njegovo substanco, podobo in položaj v okolici, varovati spomenik pred nevarnostjo delovanja naravnih sil ali človeškega ravnanja ali pa jih prepustiti strokovni organizaciji.
Za vsak poseg v spomenik, njegove dele, opremo in vplivno območje spomenika je potrebno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in na njihovi podlagi kulturnovarstveno soglasje ZVKDS, Območna enota Kranj.
8. člen
Natančne oznake kulturno-zgodovinskega spomenika so navedene v strokovnih podlagah, ki jih je izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj in so sestavni del tega odloka.
9. člen
Razvojna usmeritev za kulturni spomenik je revitalizacija s sanacijo in prezentacijo hiše Bodešče 12 z muzejsko kulturno namembnostjo.
10. člen
Naloge varstva, ki jih Zakon o varstvu kulturne dediščine daje strokovnim organizacijam, opravlja na območju Občine Bled Zavod za varovanje kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj.
11. člen
Pristojni občinski upravni organ predlaga zaznambo nepremičnine kulturnega spomenika lokalnega pomena iz 2. člena odloka v zemljiški knjigi in v 30. dneh po uveljavitvi odloka izda odločbo lastnikom kulturnega spomenika, s katero določi režim varstva s posameznimi omejitvami in prepovedmi ter razvojnimi usmeritvami glede kulturnega spomenika in njegove neposredne okolice.
12. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 039-6/2007
Bled, dne 1. marca 2007
Župan
Občine Bled
Janez Fajfar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti