Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2007 z dne 6. 3. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2007 z dne 6. 3. 2007

Kazalo

961. Odlok o posebnem statusu mesta Litije, stran 2556.

Na podlagi 16. in drugega odstavka 72. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04, 33/06 in 139/06) je Občinski svet Občine Litija na 4. seji dne 22. 2. 2007 sprejel
O D L O K
o posebnem statusu mesta Litije
1. člen
(1) Litija je občinsko središče.
(2) V občinskem središču je sedež Občine Litija in večine državnih organov in organizacij državnega, pokrajinskega in lokalnega pomena.
2. člen
Štampiljka Mestne skupnosti Litija, ki ga uporablja predsednik oziroma predsednica Sveta Mestne skupnosti Litija ob predstavljanju občinskega središča in mesta, vsebuje označbo »Litija – občinsko središče«.
3. člen
(1) Zaradi posebnega statusa, ki ga ima občinsko središče za Občino Litija, je treba mestu Litiji zagotoviti usklajeno izvajanje nalog iz pristojnosti občine in organov mestne skupnosti, ki se nanašajo na:
– urejanje pogojev za delovanje občinskih organov in organizacij,
– izvajanje nalog, pomembnih za razvoj mesta kot občinskega središča,
– predstavljanje občinskega središča oziroma mesta v protokolarnih in promocijskih zadevah,
– organizacijo in izvedbo prireditev in proslav občinskega pomena.
(2) Naloge, pomembne za razvoj občinskega središča, in naloge uprave na njegovem območju izvajajo organi Občine Litija in organi Mestne skupnosti Litija v skladu s svojimi pristojnostmi.
4. člen
(1) V prostorskih aktih in razvojnih programih Občine Litija se podrobneje določijo prostorska ureditev in investicijski projekti ter programi, pomembni za delovanje in razvoj občinskega središča.
(2) Občina Litija in Mestna skupnost Litija sodelujeta pri pripravi in uskladitvi prostorskih aktov in razvojnih programov ter pri izvajanju drugih nalog mestne skupnosti, ki se nanašajo na mesto Litijo po tem odloku.
(3) Mestna skupnost Litija lahko sodeluje v postopkih izvedbe javnega naročanja, ki jih izvaja Občina Litija za izvedbo naročanja blaga, storitev in gradenj, ki so potrebne za izvajanje temeljnih nalog lokalne samouprave na območju mesta Litije.
5. člen
Župan Občine Litija in predsednik Sveta Mestne skupnosti Litija skleneta pogodbo v roku 30 dni po uveljavitvi proračuna občine, s katero se opredelijo naloge mestne skupnosti, ki se nanašajo na mesto Litijo in Občino Litija pri izvajanju programov in nalog po tem odloku v proračunskem letu, za katero je pogodba sklenjena, ocenijo finančne posledice, določi terminski plan izvedbe nalog ter uredijo druge medsebojne pravice in obveznosti.
6. člen
Občina Litija in Mestna skupnost Litija sodelujeta in usklajujeta zagotavljanje nalog mestne skupnosti, ki se nanašajo na mesto Litijo iz svoje pristojnosti, s katerimi se zagotavljajo pogoji za delovanje zlasti na področjih:
– občinskih gospodarskih javnih služb in prometa,
– urejanja prostora in varstva okolja,
– družbenih dejavnosti,
– gospodarskih dejavnosti in turizma,
– zaščite, reševanja in požarne varnosti,
– delovanja društev in združenj,
– in na drugih področjih, na katerih obstoji javni interes.
7. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-9/2006
Litija, dne 22. februarja 2007
Župan
Občine Litija
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti