Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2007 z dne 9. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2007 z dne 9. 2. 2007

Kazalo

531. Program priprave Sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta: Mestno jedro – Brežice del kareja »K-TI-6«, stran 1339.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 30. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 38/95, 49/99, 86/99 in 79/02) je župan Občine Brežice sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
Sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta: Mestno jedro – Brežice del kareja »K-TI-6«
1. člen
(vsebina programa priprave)
Program priprave prostorskega akta vsebuje oceno stanja, razloge in pravno podlago za pripravo prostorskega akta, predmet in programska izhodišča, okvirno ureditveno območje, nosilce urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter druge udeležence, ki bodo sodelovali pri pripravi, seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve, navedbo in način pridobitve geodetskih podlag, obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb ureditvenega načrta.
Za obravnavano območje je sprejet Odlok o ureditvenem načrtu mestno jedro – Brežice (Uradni list RS, št. 27/94, 74/97, 69/01, 4/02, 36/02, 82/04 in 118/05). Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta MESTNO JEDRO – BREŽICE so v delu kareja »K«, in sicer območje pozidave objektov Trg izgnancev št. 5 in 6 z zaledjem oziroma dvoriščnim delom.
2. člen
(ocena stanja in razlogi za spremembe in dopolnitve načrta)
1. Ocena stanja
V območju so starejši objekti v uličnem nizu mestnega jedra. Na dvoriščni strani pa so gospodarski in pomožni objekti različne namenske rabe.
Na lokaciji Trg izgnancev 6 stoji nenaseljen starejši objekt v uličnem nizu. Na zaledni dvoriščni strani v prečni smeri je gospodarsko poslopje, ki je v fazi rušenja. Pomožni objekti na dvorišču so odstranjeni.
Objekt na naslovu Trg izgnancev 5 ima na ulični strani na nivoju pritličja delno delujoče lokale. V mansardi so stanovanja. Zaledna pozidava je vezana na skupno dvorišče. Vzporedno uličnemu nizu zapira dvorišče starejši stanovanjski objekt. V prečni strani dvorišče zapirajo pomožni objekti.
2. Razlogi za pripravo načrta
Namen spremembe veljavnega ureditvenega načrta je prenova mestnega jedra, ki omogoča oživitev le tega. Izpraznjen ali nenaseljen in degradiran del zahteva prenovo in posodobitev prostorskih rešitev.
Razlog za začetek postopka Sprememb in dopolnitev je pobuda novega lastnika zemljišč na naslovu Trg izgnancev 6, ki želi v smislu racionalne izrabe mestnega zemljišča zgraditi nadomestne poslovno stanovanjske objekte. V smislu Strategije prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04) se s prenovami mestnih jeder zagotavlja boljšo izkoriščenost, kvalitetnejšo rabo praznih in neprimerno izkoriščenost zemljišč.
Veljaven ureditveni načrt na zemljišču pobudnika dopušča možnost izgradnje dveh objektov, ki nadaljujeta pozidavo v nizih in sicer ulični niz in niz na obzidju. Objekti v nizih so namenjeni stanovanjskim objektom in v delih objektov tudi poslovni dejavnosti. Za potrebe objektov je predvidena ureditev parkirišča v dvoriščnem delu z odstranitvijo vseh gospodarskih in pomožnih objektov na dvorišču pobudnika in na zemljišču parc. št. 650/1 in 650/3 k.o. Brežice. Parkirišče je predvideno na nivoju terena.
Sprememba je namenjena sodobnejšemu načinu prenove mestnega jedra z racionalnejšo rabo razpoložljivega prostora ob upoštevanju kvalitet naselbinske dediščine, kot je morfološka zasnova, parcelacija in ulična mera. Oblikovanje urbane celice bo vezano na skupno dvorišče. Tu se locirata ulični in zaledni niz z vmesno ožjo prečno lamelo. Dvorišče se oblikuje kot pol javen prostor, na katerega so vezani lokali, poslovni prostori in dostopi do stanovanj. Iz dvorišča se parkirišča, servisni in pomožni prostori umaknejo v kletne etaže. Na ta način se razbremenijo javni prostori z mirujočim prometom.
Kolikor bo pristojno ministrstvo določilo, da je potrebno, se za predvideni poseg izvede celovita presoja vplivov na okolje (CPVO).
3. Pravna podlaga
Pravna podlaga za izdelava Sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta Mestno jedro – Brežice je Odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Brežice (Uradni list SRS, št. 41/87, 8/88 in Uradni list RS, št. 13/91, 37/94, 29/96, 77/97, 79/97, 47/98, 61/98, 10/99, 59/00, 27/01, 50/01, 4/02, 55/02, 110/02, 42/03, 58/03, 99/04, 104/04 in 123/04), ki predmetno lokacijo opredeli v mestno jedro s stanovanjsko poslovno dejavnostjo. Za območje je opredeljen način urejanja izvedbeni akt.
Za območje mestnega jedra je sprejet Odlok o ureditvenem načrtu Mestno jedro – Brežice (Uradni list RS, št. 27/94, 74/97, 69/01, 4/02, 36/02, 82/04, 118/05).
3. člen
(predmet, programska izhodišča in ureditveno območje Sprememb in dopolnitev načrta)
Predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev ureditveno načrta (UN)
Predmet obdelave sprememb je del območja veljavnega UN v kareju z oznako »K«, konkretno za območje z naslovom Trg izgnancev 5 in 6.
Programska izhodišča se detajlno nanašajo na spremembe na parc. št. 651 k.o. Brežice, med tem ko se spremembe na parceli št, 648, 649, 650/1, 650/2, 650/3 in 650/4 vse k.o. Brežice prilagodijo konceptu rešitev.
3.1 Obstoječi objekti na parc. št. 651 k.o. Brežice (Trg izgnancev 6) se v celoti odstranijo.
3.2 Nova pozidava bo namenjena stanovanjem in poslovnim prostorom. Struktura sledi urbani historični morfologiji z oblikovanjem urbane celice vezane na skupno dvorišče, kjer je skupen program vezan na dvorišče in javen program vezan na ulico mesta.
3.3 Predvideno interno parkirišče na nivoju terena se iz dvorišča umakne v kletne garaže. Na nivoju kleti so predvidene lamele nove pozidave, ki zaokrožujejo dvorišče, povezani s skupnim parkiriščem.
3.4 Na nivoju terena se v dvoriščnem delu med objekti izvede pol interne javne in parkovne ureditve z intervencijskimi dostopi.
3.5 Zaradi racionalne izrabe zemljišča v centru Brežic se višinski gabariti prilagodijo višini objektov v uličnem nizu, konkretno objektu Trg izgnancev 4, na parc. št. 645 k.o. Brežice.
3.7 Pri izdelavi sprememb se preveri možnost izvedbe dostopa iz kletnih nivojev na površine pod obzidjem in s tem ustvari možnost navezave osrednjega mestnega jedra z zelenimi in rekreacijskimi površinami pod obzidjem.
4. člen
(ureditveno območje Sprememb in dopolnitev načrta)
Okvirno ureditveno območje načrta
Območje spremembe UN je opredeljeno na podlagi pobude naročnika, ki se mu doda vplivno območje in katerega obseg minimalno zajema gradbeni parceli z oznakama 7 in 8 v kareju »K« veljavnega UN-ja, oziroma območje sprememb obsega parc. št. 648, 649, 650/1, 650/2, 650/3, 650/4 in 651 k.o. Brežice.
Sprememba oziroma izvedba ureditvenega načrta ima vpliv na sosednje parcele, in sicer na južni strani parcela št. 645 in na severni strani 654/1, 654/3 in 656 vse k.o. Brežice.
5. člen
(utemeljitev skrajšanega postopka, priprava in sprejem Sprememb in dopolnitev odloka po skrajšanem postopku)
Spremembe in dopolnitve odloka se nanašajo na oblikovanje načina prenove, novelaciji višinskih gabaritov s posodobitvijo prometnih rešitev in ne pomenijo spremembe podrobnejše namenske rabe, ne ovirajo osnovne namenske rabe, ter ne ogrožajo naravnih vrednot ter kulturne dediščine. Spremembe in dopolnitve bistveno ne vplivajo na rabo sosednjih zemljišč ali objektov. Glede na to, da so zakonsko določeni pogoji izpolnjeni, je skrajšan postopek utemeljen.
6. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi Sprememb in dopolnitev načrta)
Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v pripravi so:
a. RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Krško,
b. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto,
c. Elektro Celje d.d., PE Krško,
d. Adriaplin d.o.o.,
e. Komunalno stanovanjsko podjetje Brežice d.o.o. (vodovod, kanalizacija, ceste, odvoz smeti),
f. Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
g. Občina Brežice – za področje lokalnih cest in javnih površin,
h. Krajevna skupnost Brežice,
i. Drugi nosilci urejanja, če v postopku ugotovi, da so njihove smernice in mnenja potrebna.
Predhodne smernice in mnenja morajo nosilci urejanja prostora posredovati izdelovalcu naloge pisno in to v 15 dneh po prejemu vloge, sicer se šteje, da nimajo smernic oziroma na predvideno prostorsko ureditev nimajo pripomb.
7. člen
(seznam posebnih strokovnih podlag za načrtovanje prostorske ureditve)
Izbrani prostorski načrtovalec mora upoštevati pogoje smernic, ki jih izdajo nosilci urejanja prostora. Kot strokovno podlago se upošteva tudi smernice, za katere se zaprosi podjetje Intel Brežice. Pri izdelavi sprememb in dopolnitev se upošteva veljavne planske akte, kakor tudi strokovne podlage, ki so bile izdelane pri planskih spremembah. Predhodno so bile izdelane idejne zasnove prenove (avgust 2006–januar 2007), ki se jih upošteva kot strokovna podlaga prenove kareja TI-6.
8. člen
(način pridobitve geodetskih podlag)
Geodetske podlage za izdelavo Sprememb in dopolnitev UN v digitalni in analogni obliki priskrbi naročnik oziroma pobudnik spremembe UN-ja.
9. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev načrta)
Pridobitev smernic 15 dni,
Izdelava predloga SDUN
za javno razgrnitev predvidoma do 5. 3. 2007,
Javna razgrnitev in javna
obravnava 15 dni,
Pridobivanje mnenj 15 dni.
S sprejetimi stališči do pripomb in pridobljenimi mnenji pristojnih nosilcev urejanja na predlog župana Občinski svet sprejme predlog odloka Sprememb in dopolnitev UN.
10. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem Sprememb in dopolnitev UN)
Finančna sredstva za pripravo obravnavanih Sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta zagotovi pobudnik (naročnik).
11. člen
(končne določbe)
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 3505-9/2006
Brežice, dne 6. februarja 2007
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti