Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2006 z dne 3. 11. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2006 z dne 3. 11. 2006

Kazalo

4741. Pravilnik o določitvi Elektro Slovenije, d.o.o. za koordinatorja pri pripravah in izvajanju nalog v kriznem in vojnem stanju na področju elektrogospodarstva in premogovništva ter opredelitvi nalog podjetjem s področja elektrogospodarstva in premogovništva, stran 11582.

Na podlagi drugega odstavka 70. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo), 30. in 74. člena Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo) in tretjega odstavka 3. člena Uredbe o obrambnih načrtih (Uradni list RS, št. 11/04) izdaja minister za gospodarstvo
P R A V I L N I K
o določitvi Elektro Slovenije, d.o.o.
za koordinatorja pri pripravah in izvajanju nalog v kriznem in vojnem stanju na področju elektrogospodarstva in premogovništva ter opredelitvi nalog podjetjem s področja elektrogospodarstva in premogovništva
1. člen
(1) Ta pravilnik določa Elektro Slovenija, d.o.o., Hajdrihova ul. 2 za koordinatorja obrambnih priprav v miru in izvajanja obrambnih aktivnosti v kriznem in vojnem stanju na področju elektrogospodarstva in premogovništva v Republiki Sloveniji.
(2) Koordinacija obrambnih priprav v miru in izvajanje obrambnih aktivnosti v vojni na področju elektrogospodarstva in premogovništva v vojni se nanaša na podjetja:
– Elektro Slovenija, d.o.o.
– Elektro Celje, d.d.
– Elektro Gorenjska, d.d.
– Elektro Ljubljana, d.d.
– Elektro Maribor, d.d.
– Elektro Primorska, d.d.
– Holding slovenskih elektrarn – HSE d.o.o.:
   – Dravske elektrarne Maribor, d.o.o.
   – Savske elektrarne Ljubljana, d.o.o.
   – Soške elektrarne Nova Gorica, d.o.o.
   – Termoelektrarna Šoštanj, d.o.o.
   – Termoelektrarna Brestanica, d.o.o
   – Premogovnik Velenje, d.d.
– Termoelektrarna Trbovlje, d.o.o.
– Termoelektrarna-toplarna Ljubljana, d.o.o.
– Nuklearna elektrarna Krško, d.o.o.
– RTH-JP Rudnik Trbovlje-Hrastnik, d.o.o.
2. člen
Podjetja s področja elektrogospodarstva in premogovništva iz prejšnjega člena (v nadaljnjem besedilu: podjetja) opravljajo v kriznem in vojnem stanju svoje naloge v skladu s predpisi in akti o ustanovitvi. Naloge se zaradi narave dela izvajajo na istih lokacijah kot v miru, z isto organizacijsko shemo in enakim načinom komuniciranja kot v miru.
3. člen
(1) Ob izpadih ali poškodbah objektov za proizvodnjo, prenos in distribucijo zaradi vojnih delovanj, se električna energija zagotavlja tudi po sistemu otočnega obratovanja, zato podjetja izdelajo načrte otočnega obratovanja.
(2) Po odločitvi Ministrstva za gospodarstvo, hidroelektrarne v kriznem in vojnem stanju znižajo raven vode v hidroakumulacijah in zadrževalnikih na varni nivo ter sproti obveščajo pristojne državne organe in organe samoupravnih lokalnih skupnosti o izvedenih aktivnostih.
4. člen
(1) Planiranje in odločanje o omejevanju porabe električne energije v kriznem in vojnem stanju se izvaja enako kot v miru glede na vsakokratne možnosti v skladu s predpisom, ki ureja omejevanje obtežb in porabe električne energije v elektroenergetskem sistemu.
(2) Električna energija se v kriznem in vojnem stanju prednostno zagotavlja Slovenski vojski, proizvodnji ter remontu vojaškega orožja in opreme, državnim organom, infrastrukturnim sistemom s področja energetike, prometa in zvez, komunalnega in vodnega gospodarstva ter gospodarjenja z drugimi vrstami naravnega bogastva, varstva okolja ter drugih področji gospodarske infrastrukture in zdravstva, proizvodnji osnovnih živil ter proizvodnji zdravil in sanitetnega materiala, silam zaščite, reševanja in pomoči, sistemu opazovanja in obveščanja ter javnega informiranja. Prednostno zagotavljanje električne energije se izvaja na podlagi seznama, ki ga sestavi Ministrstvo za gospodarstvo.
5. člen
Za načrtovanje in izvedbo nalog posameznih podjetji v kriznem in vojnem stanju le ta zagotovijo potrebna sredstva in predlagajo pristojnim upravam za obrambo razporeditev delavcev, ki jih potrebujejo za izvajanje teh nalog, na delovno dolžnost.
6. člen
(1) Podjetja dostavijo Elektro Slovenija, d.o.o. izvlečke iz izdelanih obrambnih dokumentov s podatki o nalogah, odgovornih osebah in številu potrebnih delavcev ter materialnih sredstvih za izvedbo posamezne naloge.
(2) Podjetja so dolžna ažurirati podatke iz izvlečkov svojih obrambnih načrtov in jih redno ob vsaki spremembi dostavljati Elektro Slovenija, d.o.o.
7. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Odredba o določitvi Javnega podjetja Elektro Slovenije, d.o.o., za koordinatorja pri pripravah in izvajanju nalog v vojni na področju elektrogospodarstva in premogovništva ter opredelitvi nalog javnim podjetjem s področja elektrogospodarstva in premogovništva (Uradni list RS, št. 16/99).
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801-1/2006-28
Ljubljana, dne 25. septembra 2006
EVA 2006-2111-0101
mag. Andrej Vizjak l.r.
Minister
za gospodarstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti