Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2006 z dne 22. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2006 z dne 22. 9. 2006

Kazalo

4192. Pravilnik o uporabi prisilnih sredstev v carinski službi, stran 10109.

Na podlagi 29.b člena Zakona o carinski službi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 113/05 – ZJU-B) izdaja minister za finance v soglasju z ministrom za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o uporabi prisilnih sredstev v carinski službi
I. SPLOŠNO
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa način uporabe prisilnih sredstev, ki jih opredeljuje Zakon o carinski službi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 113/05 – ZJU-B, v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
(pomen izrazov)
(1) Upiranje je vsako aktivno ali pasivno dejanje, s katerim oseba pooblaščeni uradni osebi carinske službe (v nadaljnjem besedilu: pooblaščena uradna oseba) onemogoča izvršitev naloge.
(2) Pasivno upiranje je neupoštevanje odredbe pooblaščene osebe oziroma onemogočanje izvedbe naloge z določenim ravnanjem osebe (če se oseba usede, uleže, obrne stran, se prime za predmet ali drugo podobno ravnanje).
(3) Aktivno upiranje je upiranje z uporabo orožja, orodja, drugih predmetov in sredstev ali fizične sile, pri čemer ima oseba, ki se upira, namen pooblaščeni uradni osebi preprečiti izvedbo naloge. Za aktivno upiranje velja tudi hujskanje k upiranju, beg osebe in ogrožanje. Pri ogrožanju oseba s svojim položajem, kretnjami ali drugim ravnanjem kaže na to, da bo napadla pooblaščeno uradno osebo ali drugo osebo.
(4) Napad je nasilno dejanje, storjeno z orožjem, orodjem ali drugimi predmeti ali s fizično silo, s katerim napadalec kaže namen, pooblaščeno uradno osebo onesposobiti, poškodovati ali ji vzeti življenje.
(5) Prisilna sredstva so sredstva za vklepanje, uporaba fizične sile, palice ter sredstva za pasivizacijo.
3. člen
(primeri in način uporabe)
(1) Pooblaščena uradna oseba sme uporabiti prisilna sredstva samo v primerih in na način, ki jih določa zakon in ta pravilnik.
(2) Pooblaščena uradna oseba mora pri uporabi prisilnih sredstev upoštevati načelo izvzetosti (imunitete) določenih oseb.
4. člen
(omejitev uporabe)
(1) Prisilna sredstva se smejo uporabljati, dokler ni dosežen njihov namen.
(2) Prisilna sredstva mora pooblaščena uradna oseba opustiti takoj, ko prenehajo razlogi za njihovo uporabo.
5. člen
(varstvo človekovih pravic)
Uporaba prisilnih sredstev se mora izvesti strokovno in odločno, vendar obzirno, tako da se brez potrebe ne prizadeneta človekova osebnost in dostojanstvo ter se ne ogrožata življenje in varnost oseb, ki niso v postopku.
6. člen
(načelo sorazmernosti)
Pooblaščena uradna oseba izbere in uporabi tisto prisilno sredstvo, ki je sorazmerno moči upiranja ali napada.
7. člen
(načelo postopnosti)
(1) Če je pri izvrševanju nalog v določenem primeru mogoče uporabiti več vrst prisilnih sredstev hkrati, mora pooblaščena uradna oseba uporabiti milejše prisilno sredstvo, s katerim je nalogo mogoče izvršiti.
(2) Hujše prisilno sredstvo se sme uporabiti le, če je bila uporaba milejšega prisilnega sredstva neuspešna ali ni bila mogoča zaradi okoliščin in osebne varnosti.
8. člen
(načelo izvzetosti)
Pooblaščena uradna oseba ne sme uporabljati prisilnih sredstev proti otrokom, vidno bolnim, starim in onemoglim osebam, vidno težkim invalidom in vidno nosečim ženskam, razen če ti neposredno ogrožajo življenje pooblaščene uradne osebe.
9. člen
(predhodno opozorilo)
Preden pooblaščena uradna oseba uporabi eno izmed prisilnih sredstev, mora ustno opozoriti osebo, da bo to storila, razen če bi takšno opozorilo onemogočalo izvršitev naloge ali če tega ne dopuščajo okoliščine.
10. člen
(določitev delovnih mest)
(1) Generalni direktor s sklepom določi delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb, ki lahko uporabijo prisilna sredstva v skladu s tem pravilnikom.
(2) Pooblaščena uradna oseba mora biti za uporabo prisilnih sredstev posebej usposobljena. Način usposabljanja je določen v predpisu, ki je izdan na podlagi drugega odstavka 43. člena zakona.
II. SREDSTVA ZA VKLEPANJE
11. člen
(sredstva za vklepanje)
Sredstva za vklepanje so različne vrste lisic in plastična zatega.
12. člen
(način vklenitve)
(1) Vklenitev opravi pooblaščena uradna oseba tako, da osebi nadene na zapestje sredstva za vklepanje in jih zaklene.
(2) Pri vklepanju je treba paziti, da se osebi ne povzročajo nepotrebne bolečine in telesne poškodbe, hkrati pa onemogoči osvobajanje.
(3) Sredstva za vklepanje se lahko uporabijo za vklepanje rok spredaj, vklepanje rok spredaj in hkratno priklenitev na pas, vklepanje z rokami na hrbtu, pri agresivnosti, posebnih telesnih sposobnostih in spretnostih pa tudi za vklepanje gležnjev in hkratno povezavo z vklenjenimi rokami.
III. FIZIČNA SILA IN PALICA
13. člen
(način uporabe)
Za uporabo fizične sile se šteje neposredna uporaba sile pooblaščene uradne osebe s strokovnimi prijemi, pritiski, udarci z roko in nogo ter meti. Za uporabo fizične sile se šteje tudi individualna ali skupinska uporaba telesne sile za zadržanje, premikanje ali prenašanje oseb, ki se pasivno upirajo, in podobno.
14. člen
(uporaba palice)
(1) Pooblaščena uradna oseba sme uporabiti palico šele, ko ugotovi, da s fizično silo ne bo dosegla namena ukrepanja. Za uporabo palice šteje uporaba gumijevke, zložljive in druge palice.
(2) Proti osebi, ki se pasivno upira, se palica uporabi le, če pooblaščena uradna oseba ne more obvladati takega upiranja s fizično silo.
IV. SREDSTVA ZA PASIVIZACIJO
15. člen
(vrste sredstev za pasivizacijo)
Za uporabo sredstev za pasivizacijo se šteje uporaba raznih vrst plinskih razpršilcev, ki vsebujejo utekočinjeni plin ali drugo pršilo, pa tudi druga sredstva, ki so namenjena za pasivizacijo (začasno onesposobitev) oseb.
V. POROČANJE O UPORABI PRISILNIH SREDSTEV
16. člen
(poročilo)
Uporabo prisilnega sredstva mora pooblaščena uradna oseba opisati v posebnem poročilu, ki ga predloži neposredno nadrejenemu in generalnemu direktorju.
17. člen
(vsebina poročila)
(1) V poročilu iz prejšnjega člena pooblaščena uradna oseba navede datum, čas, kraj in vrsto uporabljenega prisilnega sredstva, podatke o osebi, proti kateri ga je uporabil, vzrok in način uporabe, posledice uporabe, pooblastilo, ki ga je izvajal pred uporabo prisilnega sredstva in druge okoliščine, ki so pomembne za presojo zakonitosti in strokovnosti uporabe.
(2) Vodja organizacijske enote mora vsako uporabo prisilnih sredstev preveriti in presoditi, ali je bilo prisilno sredstvo uporabljeno zakonito in strokovno, razen če je za presojo zakonitosti in strokovnosti uporabe ustanovljena posebna komisija.
(3) V primeru, da je bila osebi pri uporabi prisilnih sredstev povzročena telesna poškodba ali smrt, ali je bilo prisilno sredstvo uporabljeno proti več kot trem osebam, oceno ravnanja pooblaščene uradne osebe opravi tričlanska komisija, ki jo najkasneje v treh dneh od prejema poročila pooblaščene uradne osebe imenuje generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije. Komisija razišče okoliščine uporabe prisilnega sredstva in napiše zapisnik, v katerem napiše mnenje, ali je bilo prisilno sredstvo uporabljeno zakonito in strokovno.
18. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-290/2006/22
Ljubljana, dne 21. avgusta 2006
EVA 2006-1611-0091
dr. Andrej Bajuk l.r.
Minister
za finance
 
Soglašam!
 
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti