Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2006 z dne 31. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2006 z dne 31. 7. 2006

Kazalo

3555. Program priprave občinskega lokacijskega načrta za del območja urejanja VS 2/11 Rakova Jelša, stran 8757.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 in 58/03 – ZZK-1; ZUreP-1) in 51. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) sprejemam
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta za del območja urejanja VS 2/11 Rakova Jelša
1. člen
S tem programom se podrobneje določajo programska izhodišča, vsebina strokovnih podlag, način pridobitve strokovnih rešitev in geodetskih podlag za pripravo občinskega lokacijskega načrta za del območja urejanja VS 2/11 Rakova Jelša (v nadaljevanju: OLN), subjekti, ki sodelujejo pri pripravi OLN, ter roki za posamezne faze priprave OLN.
2. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
1. Ocena stanja, urbanistična dokumentacija in razlogi za pripravo novega OLN
Območje urejanja VS 2/11 Rakova Jelša se v celoti ureja z veljavnim Zazidalnim načrtom (Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje urejanja VS 2/11 Rakova Jelša, Uradni list SRS, št. 9/89). Namenjeno je stanovanjski gradnji. Območje je večinoma pozidano, deloma v skladu z veljavnim prostorskim aktom, deloma na podlagi prostorsko ureditvenih pogojev za sanacijo degradiranega prostora občine Ljubljana Vič-Rudnik, deloma pa nelegalno. Posledica takšnega načina pozidave je prometni kaos v območju, predvsem v njegovem južnem delu. Območje je v celoti tudi pomanjkljivo komunalno opremljeno.
V delu območja urejanja, ki je predmet predvidenega OLN, to je južno od Curnovca do konca območja urejanja, je po načrtih Hidroinženiringa predvidena postavitev čistilne naprave, ki bo služila celotnemu območju. Njena postavitev je povezana s posameznimi spremembami veljavnega prometnega režima.
2. Pravna podlaga
Pravna podlaga za pripravo OLN sta Zakon o urejanju prostora in Dolgoročni plan občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986 – 2000 za območje Mestne občine Ljubljana (Uradni list SRS, št. 11/86, in Uradni list RS, št. 23/91, 71/93, 62/94, 33/97, 72/98, 13/99, 28/99, 26/99, 41/99, 79/99, 98/99, 31/00, 36/00, 59/00, 75/00, 37/01, 63/02, 52/03, 70/03 – odločba US, 64/04, 69/04, 79/04-3477, 5/06-155).
3. člen
Predmet in programska izhodišča OLN
1. Komunalna ureditev
Predvidi se nova celovita komunalna ureditev (sanitarni in padavinski kanal, plin, vodovod,elektrika, telefonsko omrežje, obnova cest z javno razsvetljavo) ter lokacija čistilne naprave.
2. Promet
Zaradi potrebnega dostopa do čistilne naprave bo spremenjen prometni režim. Namesto, po veljavnem zazidalnem načrtu, predvidenih mostičkov čez Curnovec se predvidi vzpostavitev trase prometnice ob severnem delu tega potoka v njegovi celotni dolžini. Na novo je treba vzpostaviti prometni režim južno od Curnovca do čistilne naprave.
3. Varovanje okolja
Opredelijo se pogoji za zagotovitev čistosti zraka in voda.
Ukrepi in posegi za zaščito okolja se predvidijo v skladu s smernicami nosilcev urejanja v prostoru in z merili, ki izhajajo iz veljavnih predpisov.
Varovanje kulturne dediščine in naravnih vrednot
Načrtovani posegi morajo biti usklajeni s smernicami nosilcev urejanja v prostoru in s predpisi s področja kulturne dediščine in naravnih vrednot
4. Ostale usmeritve
Določi se faznost posegov.
Opredeli se rešitve in ukrepe za obrambo ter zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami.
4. člen
Ureditveno območje OLN
Ureditveno območje OLN obsega površino zemljišč za trasi cest severno in južno od Curnovca za dostop do čistilne naprave ter zemljišča za čistilno napravo, cca 19.000 m2. Ureditveno območje se v fazi izdelave dokumenta lahko spremeni.
5. člen
Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice, in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi prostorskega akta
(1) Nosilci urejanja prostora:
1. JP Vodovod – Kanalizacija, d.o.o. (Področje oskrbe z vodo, Področje odvajanja odpadnih voda)
2. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana
3. Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Ljubljana
4. MOL, MU, Oddelek za gospodarske javne službe in promet
5. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje (Urad za okolje, Urad za upravljanje z vodami)
6. JP Elektro Ljubljana d.d., DEE Ljubljana mesto
7. JP Energetika Ljubljana p.o. (Oskrba s plinom, Daljinska oskrba s toplotno energijo)
8. RS, Ministrstvo za obrambo (Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Uprava RS za zaščito in reševanje, Direktorat za obrambne zadeve – Sektor za civilno obrambo)
9. Telekom Slovenije d.d.
10. Javna razsvetljava d.d.
11. JP Snaga, d.o.o.
12. Geoplin plinovodi d.o.o.
(2) Drugi udeleženci:
1. MOL, MU, Oddelek za gospodarjenje z zemljišči
2. PUZ, Podjetje za urejanje zemljišč
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave OLN izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
6. člen
Potrebne strokovne podlage
Potrebne strokovne podlage za izdelavo OLN so:
– analiza obstoječega stanja z usmeritvami za izdelavo OLN:
– vplivi, povezave in soodvisnosti s sosednjimi območji,
– parcelacija in lastništvo,
– seznam legalno zgrajenih objektov;
– programsko-idejna zasnova komunalnih vodov glede na zahteve nosilcev urejanja v prostoru oziroma projektna dokumentacija za komunalno ureditev območja št. 40-471-000-2004 (Hidroinženiring);
– morebitne druge dodatne ekspertize in poročila.
V skladu z zahtevami nosilcev urejanja prostora se po potrebi opredelijo še druge strokovne podlage.
7. člen
Način pridobitve strokovnih rešitev
Za opredelitev sistema kanalizacije in lokacije čistilne naprave je bilo izdelano 7 variant. Izbrana varianta je projekt Hidroinženiringa iz oktobra 2004.
8. člen
Način pridobitve geodetskih podlog
Digitalni geodetsko-katastrski načrt pridobi Oddelek za urbanizem Mestne uprave Mestne občine Ljubljana iz uradne evidence Geodetske uprave RS. Investitor pridobi reambuliran posnetek, ki mora biti uradno potrjen.
9. člen
Roki za pripravo OLN
Sprejem predloga OLN je predviden eno leto po potrditvi izbrane rešitve s strani revizijske komisije. Upoštevani so minimalni okvirni roki.
10. člen
Obveznosti v zvezi s financiranjem OLN
Pripravo OLN financira Mestna občina Ljubljana, ki v ta namen sklene pogodbo z izvajalcem, ki izpolnjuje zakonske pogoje za prostorsko načrtovanje.
11. člen
Ta program se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in prične veljati naslednji dan po objavi.
Šifra: 3502-4/06-1
Ljubljana, dne 17. julija 2006
Županja
Mestne občine Ljubljana
Danica Simšič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti