Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006

Kazalo

3346. Pravilnik o štipendiranju dijakov in študentov smeri, ki jih v Občini Šmartno pri Litiji primanjkuje, stran 8281.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 33/03 in 106/03) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na nadaljevanju 29. redne seje dne 6. 7. 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o štipendiranju dijakov in študentov smeri, ki jih v Občini Šmartno pri Litiji primanjkuje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji za dodeljevanje štipendij dijakom in študentom iz Občine Šmartno pri Litiji, ki se usposabljajo za poklice, ki jih v Občini Šmartno pri Litiji primanjkuje.
Štipendije so celoletne in se dodeljujejo za čas šolanja do pridobitve strokovnega naziva.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
dijak: učenec gimnazije, poklicne ali srednje šole,
študent: oseba na dodiplomskem izobraževanju,
štipendist: dijak ali študent, ki mu Občina Šmartno pri Litiji na podlagi pogodbe izplačuje štipendijo v rednih mesečnih zneskih,
prosilec: dijak ali študent, ki prosi za dodelitev štipendije,
celoletna štipendija: štipendija, ki jo štipendist prejema za ves čas svojega izobraževanja do pridobitve strokovnega naziva.
3. člen
Sredstva za namene iz prejšnjega odstavka se zagotovijo v proračunu Občine Šmartno pri Litiji (v nadaljnjem besedilu: občina).
II. POSTOPEK DODELJEVANJA ŠTIPENDIJ
4. člen
Štipendije se dodeljujejo na osnovi javnega razpisa, ki ga župan Občine Šmartno pri Litiji objavi v mesecu septembru. Javni razpis se objavi v lokalnem časopisu in na spletnih straneh Občine Šmartno pri Litiji.
Število štipendij se razpiše glede na višino zagotovljenih proračunskih sredstev in glede na vrsto izkazanih potreb v lokalni skupnosti.
5. člen
Postopek dodeljevanja občinskih štipendij vodi petčlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Mandat članov komisije za štipendiranje traja štiri leta. Eden izmed članov komisije mora biti predstavnik javnega zavoda s področja vzgoje in izobraževanja, en član pa predstavnik občinske uprave, ki opravlja tudi strokovna in administrativna opravila za Komisijo za štipendiranje.
Javni razpis za dodelitev občinskih štipendij vsebuje najmanj naslednje podatke:
– študijsko leto, za katero se razpisujejo občinske štipendije,
– število razpisanih občinskih štipendij,
– rok za vložitev vloge na razpis,
– vsebino vloge na javni razpis ter potrebne priloge k vlogi,
– pogoje za pridobitev štipendije.
Kandidati vlogo za dodelitev občinske štipendije oddajo na obrazcu, ki se uporablja za uveljavitev republiške štipendije.
Vloge za dodelitev občinske štipendije, ki jih kandidati oddajo po izteku razpisnega roka, se štejejo za zamujene.
6. člen
Prijavi na razpis je treba priložiti:
1. dokazilo o vpisu v tekoče šolsko leto,
2. dokazilo o učnem uspehu zadnjega letnika predhodnega izobraževanja,
3. potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije,
4. dokazilo o stalnem bivališču v Občini Šmartno pri Litiji,
5. življenjepis,
6. dokazila o dohodkih oziroma prejemkih na družinskega člana v preteklem koledarskem letu (kopijo dohodninske odločbe iz preteklega leta staršev ali skrbnikov) oziroma druga verodostojna potrdila o trenutnem materialnem stanju, ki jih v svojem interesu predloži vlagatelj,
7. izjavo dijaka oziroma študenta, da ne prejema nobene štipendije,
8. priporočilo pristojnega združenja dejavnosti (npr. Območne obrtne zbornice Litija).
Za kandidata, ki še ni polnoleten, podpiše izjavo iz 7. točke prejšnjega odstavka tudi njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.
Rok za predložitev vloge za občinsko štipendijo in zahtevanih dokazil je najmanj 20 dni od objave javnega razpisa.
7. člen
Komisija za dodeljevanje štipendij obravnava popolne vloge, prispele v roku razpisa, in v skladu z merili in kriteriji iz tega pravilnika v roku, ki ni daljši od petnajst dni po končanem razpisu, oblikuje seznam izbranih kandidatov za dodelitev štipendij ter ga predloži občinski upravi Občine Šmartno pri Litiji.
8. člen
Občinska uprava v roku, ki ni daljši od 30 dni od končanega razpisa, obvesti kandidate o izbiri.
Zoper odločitev lahko prosilec v roku petnajst dni od prejema sklepa, vloži ugovor pri županu Občine Šmartno pri Litiji.
9. člen
Če z razpisom niso dodeljene vse razpisane štipendije, se razpis lahko ponovi.
III. MERILA ZA DODELJEVANJE ŠTIPENDIJ
10. člen
Celoletne štipendije se lahko dodeljujejo dijakom srednjega izobraževanja, dijakom poklicnih šol in študentom dodiplomskega študija, ki se izobražujejo za poklice, ki jih v Občini Šmartno pri Litiji primanjkuje ter so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Občini Šmartno pri Litiji.
11. člen
Pri dodeljevanju celoletnih štipendij se upošteva prosilčev šolski oziroma študijski uspeh, pri čemer se lahko dodeli štipendija dijaku od vključno drugega letnika dalje praviloma s prav dobrim ali odličnim uspehom v preteklem šolskem letu, in študentu, ki ima praviloma vsaj prav dobro (8) povprečno oceno vseh opravljenih izpitov v preteklem študijskem letu, oziroma je zaključil srednjo šolo z najmanj prav dobrim uspehom.
V izjemnih primerih, ko kandidat izkazuje izjemno nadarjenost na najmanj enem področju, za kar pridobi priporočila najmanj dveh priznanih strokovnjakov, ne izpolnjuje pa kriterijev učnega oziroma študijskega uspeha, lahko komisija predlaga, da se mu izjemoma dodeli štipendija.
Kandidati morajo predložiti tudi pisno priporočilo pristojnega združenja dejavnosti. Iz priporočila mora biti razvidno, da se usposabljajo za poklic, ki ga v Občini Šmartno pri Litiji primanjkuje, vsebovati pa mora tudi načrt za kandidatov prispevek k razvoju te dejavnosti v občini in priporočilo mojstra oziroma mentorja, pri katerem se usposabljajo.
Prednost pri izbiri imajo kandidati z boljšim učnim oziroma študijskim uspehom.
Pri enakih uspehih in enakih dosežkih imajo prednost kandidati s šibkejšim socialnim statusom.
12. člen
Višina osnovne občinske štipendije za šolsko leto 2006/2007 znaša za dijaka 20.000,00 SIT mesečno, za študenta 25.000,00 SIT mesečno.
13. člen
Štipendije se izplačujejo celo leto, razen v zaključnem letu srednjih šol, ko se za mesec julij in avgust ne izplačajo.
Dijak oziroma študent lahko prejema štipendijo za posamezni letnik le eno leto. Študentu se lahko dodeljuje štipendija tudi v času absolventskega staža, vendar najdlje eno šolsko leto.
14. člen
Štipendije se vsako leto pred začetkom šolskega leta valorizirajo tako, da se upošteva rast življenjskih stroškov v obdobju po zadnji revalorizaciji.
Ne glede na prejšnji odstavek, lahko komisija določi, da se štipendije ne revalorizirajo, ali pa se revalorizirajo v nižjem odstotku od rasti življenjskih stroškov v obdobju po zadnji revalorizaciji.
15. člen
Pri izbiri kandidatov komisija za štipendiranje upošteva dohodek na družinskega člana kandidata.
Občinske štipendije so dodeljene tistim kandidatom, ki med vsemi prijavljenimi kandidati na razpis izkazujejo najnižje dohodke na družinskega člana v letu pred oddajo vloge za dodelitev občinske štipendije.
16. člen
Dohodek na družinskega člana se izračuna iz vseh bruto dohodkov in osebnih prejemkov, ugotovljenih v odločbah o odmeri dohodnine, izdanim družinskim članom kandidatove družine, kot tudi neobdavčljivi dohodki in osebni prejemki. Ne upoštevajo pa se prejemki od občasnih in začasnih del dijakov in študentov, izplačanih preko pooblaščenih agencij, ki ne presegajo odstotka povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji v preteklem letu, določene v zakonu o dohodnini.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena se v dohodek kandidatove družine vštevajo dohodki in prejemki v skladu z določili ustreznih členov zakona o dohodnini.
17. člen
Za člane družine kandidata se po tem pravilniku štejejo:
– oče, mati ali zakonec oziroma oseba, ki živi z enim izmed staršev v življenjski skupnosti, ki je v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo, najmanj eno koledarsko leto pred vložitvijo vloge za uveljavitev pravice do občinske štipendije,
– otroci kandidata,
– otroci, posvojenci oziroma pastorki, ki so jih kandidatovi starši dolžni preživljati, v skladu s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih,
– stari starši, posvojitelji, očim ali mačeha oziroma vnuki kandidatovih staršev, če so jih ti dolžni preživljati po predpisih iz prejšnje alinee,
– otroci oziroma posvojenci vzdrževalcev tudi po 18. letu starosti, če se izobražujejo v javno veljavnih izobraževalnih programih za odrasle oziroma so prijavljeni pri zavodu kot brezposelne osebe, ki iščejo prvo zaposlitev ter nimajo lastnih sredstev za preživljanje.
Število družinskih članov se upošteva po stanju ob oddaji vloge za uveljavitev občinske štipendije.
IV. PRAVICE IN OBVEZNOSTI ŠTIPENDITORJA IN ŠTIPENDISTA
18. člen
Štipendijsko razmerje med štipenditorjem in štipendistom se podrobneje uredi s pisno pogodbo o štipendiranju v skladu z določili tega pravilnika. Pogodbo o štipendiranju s štipendistom sklene župan. Pogodba o štipendiranju mora vsebovati najmanj:
– podatke o štipenditorju,
– podatke o štipendistu,
– letnik in smer študija,
– predvideno trajanje pogodbe,
– višino osnovne štipendije,
– način izplačevanja štipendije,
– obveznosti štipendista.
19. člen
Štipendistom se občinska štipendija izplačuje do 20. v mesecu za pretekli mesec – za celotno študijsko leto od 1. 9. do 31. 8. absolventu, ki uspešno konča študij v krajšem času, kot je določeno trajanje izobraževanja po programu, se preostale štipendije izplačajo v enkratnem znesku.
20. člen
Prejemnik celoletne štipendije je dolžan na začetku vsakega šolskega leta, brez predhodnega povabila s strani štipenditorja, do v tem členu določenega roka predložiti komisiji:
– dijak do 10. septembra: potrdilo o vpisu v naslednji razred in fotokopijo zadnjega šolskega spričevala;
– študent do 10. oktobra: potrdilo o vpisu v naslednji letnik in potrdilo o opravljenih izpitih preteklega šolskega leta.
Štipendist, ki zaključi svoje šolanje, je dolžan v roku petnajstih dni po končanem šolanju predložiti komisiji dokazilo o zaključku šolanja (kopijo maturitetnega spričevala, kopijo diplome, kopijo spričevala zaključnega izpita ipd.).
21. člen
Če štipendist ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti, lahko komisija predlaga, da se mu izplačevanje štipendije ustavi.
Šteje se, da pogodbene obveznosti niso bile izpolnjene:
– če štipendist brez opravičljivih razlogov (npr. dalj časa trajajoča bolezen, nosečnost in podobno) ne dokonča letnika izobraževanja, za katero je pridobil štipendijo, v roku, določenem z izobraževalnim programom,
– če navaja neresnične podatke,
– če prekine študij,
– se redno zaposli pred zaključkom letnika, za katerega je pridobil štipendijo,
– če pridobi drugo štipendijo,
– če do roka, navedenega v 20. členu tega pravilnika, ne dostavi zahtevanih dokazil.
Komisija lahko določi rok, v katerem mora štipendist opraviti obveznosti.
Za štipendista, ki v določenem roku izpolni obveznost, se prekliče začasna ustavitev izplačevanja štipendije z veljavnostjo od dneva prenehanja izplačevanja.
Štipendist, ki obveznosti ne izpolni, izgubi pravico do štipendije in je praviloma dolžan vrniti prejeto štipendijo, izplačano v tekočem šolskem letu oziroma v študijskem letu, skupaj z zakonitimi obrestmi.
22. člen
Zoper odločitev iz prejšnjega člena ima štipendist v roku osmih dni od prejema sklepa pravico do ugovora. Ugovor se vloži pisno pri županu Občine Šmartno pri Litiji. Ugovor ne zadrži izvršitve odločitve. Župan mora odločiti v 30 dneh po predhodnem posvetu s komisijo.
23. člen
Ne glede na določila 21. člena tega pravilnika lahko komisija predlaga, da štipendistu, ki ni opravil obveznosti letnika, za katerega je pridobil občinsko štipendijo in se ponovno vpiše v isti letnik študija ali »pavzira«, ni potrebno vračati izplačanih občinskih štipendij in dodatkov.
V tem primeru se s štipendistom sklene aneks k pogodbi o štipendiranju, v katerem je določeno, da štipendistu v primeru, da v naslednjem študijskem letu opravi obveznosti letnika, za katerega je pridobil občinsko štipendijo, ne bo potrebno vračati izplačanih občinskih štipendij in dodatkov. V primeru, da tudi v naslednjem študijskem letu ne opravi obveznosti letnika, za katerega je prejemal občinsko štipendijo, mora izplačane štipendije in dodatke vrniti z zamudnimi obrestmi.
24. člen
Komisija spremlja učne uspehe štipendistov, vzdržuje z njimi stalne stike in se seznanja z njihovimi problemi pri opravljanju njihovih šolskih in študijskih obveznosti.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Druge postopke v zvezi s tem pravilnikom oziroma postopkom dodeljevanja občinskih štipendij se smiselno izvaja po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek in Uredbe o upravnem poslovanju (Uradni list RS, št. 20/05, 106/05, 30/06) ter ob upoštevanju določb Statuta Občine Šmartno pri Litiji in Zakona o splošnem upravnem postopku.
26. člen
Ta pravilnik začne veljati dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. septembra 2006 dalje.
Šifra: 604-00001/2006
Šmartno pri Litiji, dne 6. julija 2006
Župan
Občine Šmartno pri Litiji
Milan Izlakar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti