Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006

Kazalo

3318. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu levi breg Voglajne–Aljažev hrib, Misijonska hiša–Lazaristi, stran 8221.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 23. in 175. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) na seji dne 11. 7. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu levi breg Voglajne–Aljažev hrib, Misijonska hiša–Lazaristi
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta levi breg Voglajne–Aljažev hrib, Misijonska hiša–Lazaristi, ki jih je pod številko 116/05 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o., Celje in se nanašajo na spremembo Zazidalnega načrta levi breg Voglajne–Aljažev hrib (projekt Zavod za napredek gospodarstva Celje št. 441/65, Odlok o odloku o zazidalnem načrtu je objavljen v Uradnem vestniku Celje št. 26/68). Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta so usklajene s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, in Uradni list RS, št. 86/01), ki opredeljuje obravnavani kompleks kot stavbno zemljišče.
II. OBSEG IN VSEBINA ZAZIDALNEGA NAČRTA
2. člen
1. člen Odloka o zazidalnem načrtu levi breg Voglajne–Aljažev hrib (Ur. vestnik Celja štev. 26/68) se dopolni z novimi členi, ki se glasijo:
2.a člen
(1) Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se nanašajo na kompleks Doma sv. Jožefa na Aljaževem hribu v Celju in zajema parcele 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485/1, 1485/2 1486/1, 1486/2, 1487, 1488, 1489, 1490/1, 1490/2, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503/1, 1504/1 in 1506 k.o. Celje.
(2) Sestavni del odloka je tekstualni in grafični del projekta s smernicami in mnenji.
 
Tekstualni del vsebuje:
– odlok,
– tekstualni del z opisom stanja in obrazložitvijo zasnove objektov in zunanjih površin, pogojev za urejanje komunalne, energetske in cestne infrastrukture, pogojev za varstvo okolja, voda in požarnega varstva,
– smernice in mnenja nosilcev planiranja,
– povzetek za javnost.
 
Grafični del vsebuje:
– izrez kartografske dokumentacije Celjskega prostorskega plana,
– izrez iz Zazidalnega načrta levi breg Voglajne–Aljažev hrib,
– načrt namenske rabe prostora,
– katastrsko situacijo,
– načrt ureditvenega območja in parcelacije,
– načrt umestitve načrtovanih ureditev-situacija obstoječega stanja z mejo ureditvenega območja,
– urbanistično arhitektonsko zasnovo,
– zasnovo prometne in komunalne ureditve,
– profile ceste.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
2.b člen
Območje spremembe zazidalnega načrta je namenjeno za potrebe Doma sv. Jožefa, ki vsebuje obstoječe objekte cerkev sv. Jožefa, Dom sv. Jožefa, Lazarjevo hišo in predvidene objekte s pripadajočimi ureditvami, ki vključujejo dom starejših občanov, vratarnico, vrtno lopo – rastlinjak ter hortikulturne, športne in prometne ureditve. Dom svetega Jožefa opravlja versko, kulturno, duhovno, prosvetno, vzgojno izobraževalno in socialno varstveno dejavnost z začasno ali stalno nastanitvijo ter pripadajočo športno rekreativno in gostinsko ponudbo.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
2.c člen
(1) Ureditveno območje Doma sv. Jožefa zajema obstoječe in načrtovane objekte, ki so namenjeni za versko, kulturno, vzgojno izobraževalno, socialno varstveno dejavnost z začasno ali stalno nastanitvijo ter pripadajočo športno rekreativno in gostinsko ponudbo.
(2) Načrtovani objekti so: dom starejših občanov ob stavbnem kompleksu cerkve in Doma sv. Jožefa, vratarnica, vrtna lopa – rastlinjak, javne sanitarije, večnamensko športno igrišče ter komunalna in prometna infrastruktura.
Dom starejših občanov je predviden v obliki črke L ob stavbnem kompleksu cerkve sv. Jožefa tako, da z dvema krakoma na zahodni in južni strani zaokroža cerkev in tvori notranje dvorišče. Objekt je predviden v okvirnih tlorisnih dimenzijah 67 m x 14 m + 43,50 m x 14 m in višinskem gabaritu K1+K2+P+1+IP. Maksimalni gabarit objekta predstavlja gradbena linija opredeljena v arhitektonski situaciji, višinski gabarit ne sme presegati obstoječih objektov, ki jih obkroža. Dovoljena je klasična ali montažna gradnja, strešna konstrukcija mora biti lesena simetrična dvokapnica v naklonu ca. 45 stopinj, kritina bobrovec. Oblikovanje objekta mora biti usklajeno s pogoji Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, okna na zunanjih fasadah morajo biti enaka kot na obstoječem objektu, okna na notranji fasadah so lahko oblikovana svobodneje, med maso načrtovanega objekta in obstoječim objektom je mogoča izvedba oblikovno nevtralne cezure. Oblikovno mora dozidava težiti k harmonični povezavi z obstoječimi objekti. Višina objekta se mora postopno nižati proti jugu tako, da bo z dominantnimi zvoniki ohranjen značilni pogled na kompleks cerkve sv. Jožefa.
Ob vstopu na kompleks Doma sv. Jožefa je predvidena pritlična vratarnica v dimenzijah ca. 6 m x 6 m, na severnem delu ob parkiriščih pa pritlične sanitarije v polkrožni ali drugačni zasnovi (radij ca. 6 m). Oblikovanje obeh objektov mora biti podrejeno arhitekturi celotnega kompleksa.
V sklopu zelenih površin je v dimenzijah ca. 8 x 8 m predvidena vrtna lopa ali rastlinjak.
(3) Obstoječi objekti so cerkev sv. Jožefa, Dom sv. Jožefa in Lazarjeva hiša vključno s pripadajočimi funkcionalnimi površinami. Obstoječe objekte je mogoče po potrebi adaptirati ali rekonstruirati ob pogojih smernic(brisan e) Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
(4) Za rušenje je predviden gospodarski objekt na parceli 1496 k.o. Celje, klet na parcelah 1497, 1490/2 in 1496 k.o. Celje ter komunalna infrastruktura in druge ureditve, ki jih bo zaradi predvidenih posegov potrebno nadomestiti z novo komunalno in prometno infrastrukturo.
V. PROMETNE, POHODNE IN ZELENE POVRŠINE
2.č člen
(1) Obstoječi objekti se napajajo po obstoječi mestni prometni infrastrukturi – to je po Plečnikovi ulici, ki ni dimenzionirana za povečan promet, zato je do kompleksa Doma sv. Jožefa predvidena nova dovozna cesta, ki poteka kot odcep od Popovičeve ulice po severnem pobočju Aljaževega hriba in ima tehnične elemente, ki zagotavljajo nemoten dvosmerni promet z vsemi motornimi vozili.
(2) Parkiranje za obiskovalce in zaposlene je predvideno delno na obstoječih, delno na novih parkirnih površinah za osebna vozila in avtobuse. Ob večjih prireditvah je mogoče za parkiranje uporabiti tudi večnamensko športno igrišče in ploščad med Domom sv. Jožefa in Lazarjevo hišo.
(3) Za pešce so predvidene pešpoti in ploščadi, ki povezujejo posamezne objekte, športne površine in morajo biti zgrajene brez arhitektonskih ovir.
(4) Kompleks Doma sv. Jožefa obkrožajo zelene in gozdne površine gozda s posebnim pomenom. Ohraniti, vzpostaviti in oblikovati je potrebno gozdne robove ter skupine dreves, posamezna drevesa, protivetrne pasove in obmejke zunaj gozda. V gozdu z rekreacijsko funkcijo je potrebno vzdrževati posamezna drevesa večjih dimenzij, ki dodatno prispevajo k estetski vlogi gozda. Pri načrtovanju trase nove javne ceste je potrebno ohraniti celotno površino kvalitetnega debeljaka hrasta in jo speljati po površini, ki je porasla z letvenjakom robinije. Odmik ceste od gozdnega roba mora zagotavljati, da z oblikovanjem nasipa brežine ne bodo obsuta posamezna robna drevesa. V gozdu s posebnim namenom je predvidena ureditev pešpoti po obstoječih trasah, ki bodo povezovale med seboj površine različnih namembnosti in omogočale rekreacijo v gozdu.
Obstoječe zelene površine na zahodnem pobočju Aljaževega hriba, ki jih zazidalni načrt ohranja, sodijo med večje mestne zelene in rekreativne površine. Zelene površine v sklopu stavbnega kompleksa bodo v južnem delu ob vhodu na notranje dvorišče urejene parkovno in namenjene predvsem oskrbovancem doma starejših občanov. Ohraniti je potrebno obstoječa drevesa, obstoječe pešpoti pa dopolniti z novimi povezavami. Zelene površine med Lazarjevo hišo in načrtovano cesto bodo delno urejene kot zelenjavni vrt.
Na celotnem območju je potrebno ohraniti obstoječa drevesa in skupine dreves. V skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Območne enote Celje je potrebno zasaditi drevored ob parkirišču. Neformalna skupina dreves zahodno od športnega igrišča predstavlja protihrupno in vizualno zeleno bariero. Pri izbiri sadik je potrebno izbirati izključno med avtohtonimi vrstami dreves.
VI. POŽARNA VARNOST
2.d člen
(1) Pri načrtovanju prostorskih ureditev je upoštevan 22. člen Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 87/01), zagotovljeni so odmiki med objekti, omogočene interventne površine, voda za gašenje, zadostno število hidrantov ter zagotovljen umik ljudi in premoženja.
Odmiki med objekti zagotavljajo omejevanje širjenje požara in presegajo 10 m. Oskrba za gašenje z vodo je zagotovljena iz javnega vodovodnega in hidrantnega omrežja. Pri načrtovanju hidrantnega omrežja je potrebno upoštevati Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
VII. GOSPODARJENJE Z VODAMI
2.e člen
(1) Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih vod mora biti urejeno skladno s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02) ter Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05).
Padavinske vode z območja je potrebno, če ne obstaja možnost priključitve na kanalizacijo, prioritetno ponikati, pri tem morajo biti ponikovalnice locirane izven vpliva povoznih in manipulativnih površin.
Padavinske vode iz obravnavanega območja (strešine, parkirišča, ceste …) je potrebno pred priključkom na meteorno kanalizacijo zadrževati s ponikanjem, pri tem morajo biti ponikovalnice locirane izven vpliva povoznih in manipulativnih površin ob pogoju upoštevanja geomehanskega stanja zemljišča, iz katerega mora biti razvidno ali je ponikanje meteornih voda možno in da to ne bo ogrožalo stabilnosti zemljišča. V primeru, da padavinskih voda zaradi sestave tal ne bo mogoče ponikati, morajo biti padavinske vode odvajane v meteorno kanalizacijo tako, da ne bo nenadzorovanega odvajanja voda po erozivnih in plazovitih zemljiščih. Gradnja mora biti skladna s 87. in 88. členom Zakona o vodah.
Odvajanje padavinskih voda je potrebno predvideti v skladu z 92. členom Zakona o vodah na tak način, da bo v čim večji meri zmanjšan odtok padavinskih voda iz urbanih površin kar pomeni, da je potrebno predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v površinske odvodnike (zatravitev, travne plošče, suhi zadrževalniki …).
VIII. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO INFRASTRUKTURO TER OMREŽJE ZVEZ
2.f člen
Ceste:
(1) Obstoječi objekti Doma sv. Jožefa se napajajo iz Plečnikove in Zvezne ulice, ki nimata tehničnih elementov za povečani promet. Iz tega razloga je iz Popovičeve ulice predvidena nova servisna cesta 1, ki bo imela elemente za vse vrste motornega prometa in sicer vozišče širine 2 x 2,50 m z enostransko muldo in vzdolžnimi padci 3–15%.
Odvajanje sanitarnih in meteornih voda:
(2) Na območju spremembe zazidalnega načrta je delno že zgrajeno kanalizacijsko omrežje in sicer v mešanem sistemu, ki odvaja odpadne in meteorne vode v kanal v Plečnikovi ulici. Za predvideno pozidavo je načrtovano ločeno odvajanje odpadnih in meteornih vod. V cesti 1 je predviden nov zbirni meteorni kanal, ki se bo priključil na obstoječ meteorni kanal ob Popovičevi ulici.
Obstoječa fekalna kanalizacija v Plečnikovi ulici se ohrani.
Meteorne vode s strešin je potrebno pred izpustom v javno kanalizacijo očistiti v skladu z veljavno zakonodajo. Zadrževanje meteornih voda se izvede z eventualnim ponikanjem v skladu z geomehanskim elaboratom.
Posamezni objekti se lahko priključijo na kanalizacijsko omrežje preko jaška z enim priključkom, interna kanalizacija mora biti izvedena brez priključkov in prekinitev, ki bi lahko povzročile zaplavitev objekta. V javno kanalizacijo je dovoljeno odvajati vode, ki ustrezajo Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05).
 
Vodovod:
(3) Oskrba obstoječih in predvidenih objektov je mogoča iz obstoječega vodovodnega priključka ali iz javnega vodovoda PE d 110, ki je del Osrednjega vodovodnega sistema Celja. Priključitev na vodovod je mogoča samo v primeru rešitve odvajanja odpadnih vod.
 
Elektro omrežje:
(4) Energija za napajanje predvidenih objektov je na voljo na SN kablovodu 10 kV Popovičeva in TP Aljažev hrib.
 
Telefonsko omrežje:
(5) Za priključitev predvidenih objektov na TT omrežje je potrebno izdelati ustrezno projektno dokumentacijo in upoštevati trase obstoječega TK omrežja.
 
Plinovodno omrežje in ogrevanje
(6) Na območju spremembe zazidalnega načrta je že izveden nizkotlačni plinovod, namenjen oskrbi objektov z zemeljskim plinom.
IX. VARSTVO OKOLJA
2.g člen
Ohranjanje narave:
(1) Obstoječe gozdne površine so razvrščene v gozdove s posebnim namenom, ki jih je potrebno v čim večji meri ohraniti, oblikovati gozdne robove, ohraniti skupine drevja, posamezna drevesa in protivetrne pasove in obmejke. V gozdovih, kjer je aktualna rekreacijska funkcija, je potrebno vzpostaviti gozdni rob in vzdrževati omrežje cest in poti. Pri sečnji gozdnega drevja je potrebno upoštevati vsa določila veljavne zakonodaje.
 
Hrup:
(2) Ureditveno območje kompleksa Doma sv. Jožefa je po Uredbi o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) razvrščeno v II. in III. stopnjo varstva pred hrupom. II. stopnja varstva pred hrupom dopušča dnevno raven hrupa 55 dBA in nočno raven hrupa 45 dBA, III. območje varstva pred hrupom pa dnevno raven 60 dBA in nočno raven 50 dBA.
 
Zrak:
(3) Za zagotovitev čim nižje stopnje onesnaženosti zraka je kot energetski vir ogrevanja predviden zemeljski plin. V času gradnje je pričakovati emisije prašnih delcev, emisije dušikovih oksidov, ogljikovega monoksida zato je potrebno vlaženje makadamskih poti na gradbišču in pranje dovozne ceste na gradbišče.
Med obratovanjem predstavlja glavni vir emisij v zrak kotlovnica in promet. Za zmanjšanje emisij je predvidena uporaba zemeljskega plina.
 
Vode:
(4) Komunalne odpadne in meteorne vode se morajo odvajati ločeno. Za odvod komunalnih odpadnih vod je predviden fekalni kanal, ki bo priključen na ob obstoječo fekalno kanalizacijo.
Padavinske meteorne vode se odvajajo v meteorno kanalizacijo. Zadrževanje teh voda se izvede z zadrževanjem z eventualnim ponikanjem, če to dopušča geomehanska sestava tal.
 
Odpadki:
(5) Komunalne odpadke je potrebno zbirati skladno z določili Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Mestni občini Celje (Uradni list RS, št. 67/99). Posode za zbiranje odpadkov morajo biti tipske, nameščene na ekološko brezhibnem prostoru.
V času gradnje je potrebno urediti ravnanje z gradbenimi odpadki v skladu s Pravilnikom o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 3/03).
 
Naravna in kulturna dediščina:
(6) Na obravnavanem območju ni območij naravne dediščine.
Iz pridobljenih smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Celje predstavlja stavbni kompleks cerkve in Doma sv. Jožefa kulturni spomenik EŠD#2921, zato je pri vse posegih v prostor potrebno upoštevanje izdanih smernic.
X. FAZNOST IZGRADNJE
2.h člen
Zazidalni načrt omogoča fazno izgradnjo posameznih objektov, zunanje in komunalne infrastrukture v skladu s potrebami in finančnimi možnostmi investitorja.
Pogoj za gradnjo predvidenih objektov je, da se v prvi fazi izvede servisna cesta 1.
Pred začetkom gradnje je potrebno zaščititi oziroma prestaviti komunalne priključke.
XI. TOLERANCE
2.i člen
(1) Gradnja predvidenih objektov je mogoča v okviru gradbenih linij določenih v urbanistično – arhitektonski zasnovi. Kot tolerance so mogoče adaptacije, rekonstrukcije oziroma prenove obstoječih objektov zaradi dotrajanosti oziroma novih vsebin; pri načrtovanih objektih pa so mogoča minimalna odstopanja od gradbenih linij oziroma predlaganih umestitev v prostor razen na vzhodni in južni strani doma starejših občanov, ki predstavlja konstanto zaradi bližine gozda s posebnim namenom. Tolerance pri gabaritih in legah objektov so mogoče le ob pogoju, da le-te ne pomenijo spremembe zasnove predlagane v spremembi zazidalnega načrta.
(2) Kot tolerance so dovoljene tudi spremembe tras komunalne in prometne infrastrukture ter zunanjih ureditev ob pogoju, da dopustne spremembe ne spreminjajo koncepta zazidave in so usklajene z upravljavci komunalne in prometne infrastrukture ter Zavodom za gozdove Slovenije – Območno enoto Celje.
(3) Kot toleranca je mogoča minimalna sprememba meje gradbene parcele ob pogoju, da ne vpliva na koncept zazidave in da je usklajena z vsemi mejaši.
XII. KONČNE DOLOČBE
2.j člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje.
2.k člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
2.l člen
Ta odlok začne veljati tretji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0007/2005
Celje, dne 11. julija 2006
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti