Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2006 z dne 20. 7. 2006

Kazalo

3298. Poslovnik Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu, stran 8139.

Na podlagi 20. člena Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06) je Vlada Republike Slovenije sprejela
P O S L O V N I K
Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence
v zamejstvu
1. člen
Svet Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu (v nadaljnjem besedilu: svet) je stalno posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije.
2. člen
Sedež sveta je na sedežu Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (v nadaljnjem besedilu: urad).
3. člen
(1) Svet kot posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije sodeluje pri oblikovanju in izvajanju politike ter pripravi strategije na področju skrbi za Slovence v zamejstvu.
(2) Svet deluje v sestavi in okviru nalog, ki jih določata 20. in 21. člen Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06; v nadaljnjem besedilu: zakon).
4. člen
(1) Svet sestavljajo predsednik sveta, podpredsednik sveta in 19 članov. Od tega je pet predstavnikov državnih organov in institucij ter organizacij civilne družbe iz Republike Slovenije in 14 članov predstavnikov Slovencev v zamejstvu. Predsednik Vlade Republike Slovenije je predsednik sveta po funkciji.
(2) Podpredsednik sveta je vsakokratni predstojnik urada, ki predlaga tudi sekretarja sveta. Predsednik Vlade Republike Slovenije lahko v primerih svoje odsotnosti pooblasti podpredsednika za vodenje seje.
(3) Administrativno tehnična opravila za svet opravlja urad.
5. člen
(1) Avtohtono slovensko narodno skupnost v sosednjih državah zastopa v svetu 14 članov v skladu z 20. členom zakona.
(2) Reprezentativne organizacije avtohtone slovenske narodne skupnosti iz zamejstva predlagajo člane predsedniku Vlade Republike Slovenije. Če reprezentativne organizacije ne predlagajo ustreznega števila članov, imenuje predsednik Vlade Republike Slovenije predpisano število članov po lastni presoji.
(3) Državni organi in institucije ter organizacije civilne družbe iz Republike Slovenije posredujejo predloge članov uradu. Na podlagi teh predlogov urad predlaga predsedniku Vlade Republike Slovenije v imenovanje člane sveta iz Republike Slovenije.
(4) Reprezentativne organizacije avtohtone slovenske narodne skupnosti so tiste organizacije, ki s svojo aktivnostjo, visokim številom individualnega ali kolektivnega članstva povezujejo pripadnike avtohtone slovenske narodne skupnosti na določenem teritoriju.
6. člen
(1) Seje sveta sklicuje predsednik sveta najmanj dvakrat letno. Glede na uporabo multimedijskih komunikacijskih sredstev in časovno povezanostjo s tradicionalnimi srečanji Slovencev po svetu pa so seje lahko tudi dopisne.
(2) Sklicatelj mora predložiti tudi dnevni red seje. O poteku seje se vodi zapisnik.
7. člen
(1) Člani sveta, ki zastopajo Slovence iz zamejstva, so upravičeni do povračila stroškov v skladu s sklepom Vlade Republike Slovenije.
(2) Finančna sredstva za delo sveta se zagotavljajo v finančnem načrtu urada.
8. člen
Ta poslovnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00405-5/2006/7
Ljubljana, dne 13. julija 2006
EVA 2006-1812-0003
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti