Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/2006 z dne 18. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/2006 z dne 18. 7. 2006

Kazalo

3251. Pravilnik o določitvi podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Litija, stran 8074.

V skladu z 12. členom Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 4/06 – uradno prečiščeno besedilo) 4. in 11. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06), ter 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04 in 33/06) je Občinski svet Občine Litija na 37. seji z dne 6. 7. 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o določitvi podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Litija
1. člen
Ta pravilnik določa merila za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskega obrata in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju gostinski obrat), na podlagi katerih občinska uprava izda soglasje.
2. člen
Gostinski obrat obratuje v podaljšanem obratovalnem času, če obratuje izven rednega obratovalnega časa, določenega v 3. in 4. členu Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
3. člen
Nosilec dejavnosti (v nadaljevanju gostinec) določi podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata v skladu s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika.
Če v okviru gostinskega obrata deluje več enot, ki samostojno opravljajo dejavnost, je dolžan gostinec prijaviti podaljšani obratovalni čas za vsako tako enoto posebej.
4. člen
Pri odločanju o izdaji soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času gostinskega obrata se upoštevajo naslednja merila:
– območje, kjer se gostinski obrat nahaja,
– vrsta gostinskega obrata in
– vključenost gostinskega obrata v kulturno-zabavno oziroma športno-rekreacijsko ponudbo.
Pred izdajo soglasja lahko opravi pooblaščeni javni uslužbenec občinske uprave ogled gostinskega obrata in o tem napiše zapisnik.
5. člen
V podaljšanem obratovalnem času lahko glede na vrsto gostinskega obrata, gostinski obrati poslujejo na naslednji način:
1. Restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije:
– v stavbah s stanovanji ali v objektih na stanovanjskem območju ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah najdlje do 24.00 ure; obpetkih in sobotah najdlje do 02.00 ure naslednjega dne oziroma v skladu s hišnim redom stavbe s stanovanji
– izven stanovanjskega območja vsak dan najdlje do 02.00 ure naslednjega dne
– v večnamenskih objektih v skladu z obratovalnim časom večnamenskega objekta
2. Slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči in osmice:
– v stavbah s stanovanji ali v objektih na stanovanjskem območju ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah med 05.00 in 06.00 uro ter med 22.00 in 24.00 uro; ob petkih in sobotah med 05.00 in 06.00 uro ter med 22.00 in 02.00 uro naslednjega dne oziroma v skladu s hišnim redom stavbe s stanovanji
– izven stanovanjskega območja vsak dan med 05.00 in 06.00 uro ter najdlje do 02.00 ure naslednjega dne
– v večnamenskih objektih v skladu z obratovalnim časom večnamenskega objekta
3. Gostinski obrat, ki poleg pijače gostom nudi mehansko ali živo glasbo oziroma družabni program:
– vsak dan najdlje do 04.00 ure naslednjega dne
4. Letni oziroma gostinski vrtovi, ki obratujejo v sklopu gostinskega obrata (na prostem), lahko obratujejo:
– v stavbah s stanovanji ali v objektih na stanovanjskem območju ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah najdlje do 22.00 ure; ob petkih in sobotah najdlje do 23.00 ure
– izven stanovanjskega območja vsak dan najdlje do 24.00 ure
5. Letni oziroma gostinski vrtovi, ki obratujejo v sklopu gostinskega obrata (v zaprtem prostoru), lahko obratujejo v skladu s 1. in 2. točko tega člena.
Za letne oziroma gostinske vrtove gostincu ni potrebno posebej prijaviti obratovalnega časa, če ima gostinec potrjen obratovalni čas za gostinski obrat za tekoče leto. V primeru, ko se potrjeni obratovalni čas gostinskega obrata razlikuje od obratovalnega časa, določenega v 4. točki tega člena, mora gostinec ravnati v skladu s 4. točko tega člena.
6. člen
Soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času iz 5. člena tega pravilnika se izda za vsako posamezno koledarsko leto in velja do konca koledarskega leta, za katero se izda.
Soglasje se izda v primeru, da zoper gostinca oziroma gostinski obrat ni bilo podanih utemeljenih pisnih pritožb bližnjih stanovalcev, kršitev javnega reda in miru v gostinskem obratu ali v njegovi neposredni bližini ter kršitev obratovalnega časa, ugotovljenih s strani policije ali pristojnih inšpekcijskih služb.
V primeru, da so bile podane pisne pritožbe bližnjih sosedov oziroma so bile prijavljene kršitve javnega reda in miru, mora gostinec oziroma kmet za zahtevo upravnega organa, ki vodi postopek vlogi za prijavo podaljšanega obratovalnega časa poleg odločbe iz drugega odstavka prejšnjega člena priložiti še:
– mnenje ožjega dela občine, na območju katere se obrat nahaja,
– soglasje lastnika objekta, v katerem se obrat nahaja, če lastnik ni gostinec. Izdano soglasje ne sme biti starejše od 30 (trideset) dni.
7. člen
Gostinski obrat sme ne glede na že izdano soglasje k podaljšanemu času občasno obratovati v dodatnem podaljšanem obratovalnem času ob raznih prireditvah (poroke, proslave, rojstni dnevi, zaključki ob koncu leta in podobno) in ob organizaciji javne prireditve 1 (enkrat) mesečno.
Soglasje se izda, če v zadnjih šestih mesecih ni bilo podanih bližnjih stanovalcev oziroma ugotovljenih kršitev javnega reda in miru in obratovalnega časa s strani policije ali pristojnih inšpekcijskih služb.
Vlogo za izdajo soglasja mora gostinec vložiti najmanj 7 (sedem) dni pred prireditvijo, v primeru organizacije javne prireditve pa najmanj 15 (petnajst dni) pred javno prireditvijo.
8. člen
Gostinec prijavi obratovalni čas gostinskega obrata na predpisanem obrazcu, ki je sestavni del Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, najmanj 15 (petnajst) dni pred:
– začetkom novega koledarskega leta za naslednje leto
– začetkom obratovanja
– spremembo obratovalnega časa
Ob prijavi lahko gostinec priložiti fotokopijo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje gostinske dejavnosti, ki jo izda pristojna upravna enota.
9. člen
Če v postopku upravni organ ugotovi, da so upoštevane vse določbe pravilnika, prijavljeni obratovalnega časa potrdi ter najkasneje v 15 (petnajstih) dneh pošlje gostincu, fotokopijo pa obdrži za svojo evidenco.
10. člen
Občinska uprava lahko po uradni dolžnosti ali na zahtevo uradne osebe, pristojne za nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika, prekliče soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času v primeru:
– ponavljajočih se utemeljenih pritožb bližnjih stanovalcev zaradi kršitev javnega reda in miru v času podaljšanega obratovalnega časa (vsaj pet pritožb)
– prekoračitve dovoljenega podaljšanega obratovalnega časa (vsaj pet kršitev)
– večkratnega posredovanja s strani policije oziroma pristojnih inšpekcijskih služb (vsaj pet posredovanj).
V primeru odvzema soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času na podlagi razlogov, navedenih v prejšnjem odstavku tega člena, je gostincu odvzeta možnost pridobitve tega soglasja za nadaljnjih 6 (šest) mesecev.
V odločbi o preklicu izdanega soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času upravni organ določi ustrezno spremenjeni obratovalni čas. Pritožba zoper izdano odločbo ne zadrži izvršitve odločbe.
11. člen
Nadzor na uresničevanjem določb tega pravilnika opravljajo pristojni organi.
12. člen
Gostincem, ki imajo določen podaljšan obratovalni čas na podlagi Pravilnika o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Litija da le ta velja do 31. 12. 2006.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka morajo gostinci z dnem uveljavitve tega pravilnika spoštovati določbe 4. točke 5. člena.
13. člen
Za določbe o obratovalnem času, ki niso zajete v tem pravilniku, se uporabljajo določbe Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Litija (Uradni list RS, št. 10/01 in 127/03).
15. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Šifra: 007-1/2006
Litija, dne 6. julija 2006
Župan
Občine Litija
Mirko Kaplja l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti