Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2006 z dne 27. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2006 z dne 27. 6. 2006

Kazalo

2858. Sklep o vzpostavitvi in vodenju registra finančnega premoženja, stran 7021.

Na podlagi prvega odstavka 17. člena, prvega odstavka 22.b člena in prvega odstavka 31. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 58/02, 85/02 in 39/06) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o vzpostavitvi in vodenju registra finančnega premoženja
1. S tem sklepom se vzpostavlja register finančnega premoženja za potrebe zavarovanja obveznosti do Banke Slovenije (v nadaljevanju: register) ter določajo pravila vodenja registra.
2. V register se vpisujejo podatki o izdanih tolarskih blagajniških zapisih Banke Slovenije, blagajniških zapisih Banke Slovenije v tujem denarju in depozitih bank pri Banki Slovenije (v nadaljnjem besedilu: finančno premoženje), ki se v skladu s predpisi Banke Slovenije lahko uporabljajo za zavarovanje terjatev Banke Slovenije.
3. Register je centralizirana baza podatkov, v katero se vpisujejo naslednji podatki o finančnem premoženju:
– vrsta finančnega premoženja,
– enolična oznaka finančnega premoženja,
– nominalna vrednost finančnega premoženja,
– datum vpisa finančnega premoženja v register,
– enotna matična številka imetnika finančnega premoženja, ter
– pravice Banke Slovenije iz finančnega zavarovanja.
Enolična oznaka finančnega premoženja, je oznaka, ki je finančnemu premoženju dodeljena za enolično identifikacijo ob izdaji finančnega instrumenta. Če instrumentu ob izdaji ni bila dodeljena enolična identifikacija, Banka Slovenije dodeli enolično identifikacijo ob vpisu v register.
V register se vpisuje finančno premoženje z nominalno vrednostjo, ki je določena ob izdaji. Vpis finančnega premoženja za del nominalne vrednosti ni mogoč.
V register se lahko vpiše pravica zavarovanja z maksimalno zastavno pravico ali z zastavno pravico v korist Banke Slovenije za zavarovanje obveznosti do Banke Slovenije iz naslova poslov izvajanja denarne politike in politike deviznega tečaja ter iz drugih poslov, kjer se kot zavarovanje lahko uporabi premoženje, vpisano v register.
4. Blagajniški zapisi Banke Slovenije v tujem denarju se vpišejo v register na zahtevo imetnika.
Imetnik mora ob predložitvi zahteve za vpis blagajniških zapisov v tujem denarju v register predložiti pisno dokumentacijo, ki izkazuje obstoj finančnega premoženja in omogoča razpolaganje s tem premoženjem.
Tolarski blagajniški zapisi Banke Slovenije in depoziti bank pri Banki Slovenije se vpišejo v register ob izdaji.
5. Pravice zavarovanja v korist Banke Slovenije se vpišejo v register na zahtevo imetnika.
Pravice Banke Slovenije iz zavarovanja na finančnem premoženju, ki je vpisano v register, nastanejo z vpisom te pravice v register in prenehajo z izbrisom pravice iz registra.
6. Imetnik finančnega premoženja, ki je vpisano v register in pri katerem je vpisana pravica zavarovanja v korist Banke Slovenije, s tem premoženjem ne more razpolagati v korist tretjih oseb.
Sprememba imetnika finančnega premoženja se zaznamuje v registru, če je imetnik – prenosnik upravičen razpolagati s premoženjem in če je pridobitelj lahko nasprotna stranka pri poslih z Banko Slovenije.
Sprememba imetnika finančnega premoženja se zaznamuje v registru na podlagi zahteve.
7. Imetnik lahko posreduje zahtevek iz 4., 5. in 6. točke na obrazcih, ki jih določi Banka Slovenije.
8. Podatki o enolični oznaki finančnega premoženja ter o obstoju pravice iz zavarovanja v korist Banke Slovenije na tem premoženju so javni.
Banka Slovenije posreduje podatke o obstoju pravice Banke Slovenije iz zavarovanja iz registra na podlagi pisnega zahtevka, v katerem prosilec navede enolično oznako finančnega premoženja.
9. Banka Slovenije lahko s sklepom o tarifi določi nadomestila v zvezi s storitvami vodenja registra finančnega premoženja ter posredovanjem podatkov iz registra.
10. Za blagajniške zapise Banke Slovenije v tujem denarju, ki so bili izdani pred uveljavitvijo tega sklepa in se vodijo na računih vrednostnih papirjev za zavarovanje terjatev (RVPZ) pri Banki Slovenije, se šteje, da se z uveljavitvijo tega sklepa vodijo v registru iz prve točke tega sklepa.
Za tolarske blagajniške zapise in depozite bank pri Banki Slovenije, ki so bili izdani pred uveljavitvijo tega sklepa, se šteje, da se z uveljavitvijo tega sklepa vodijo v registru iz prve točke tega sklepa.
11. Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 21. junija 2006
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Mitja Gaspari l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti