Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2006 z dne 20. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2006 z dne 20. 6. 2006

Kazalo

2780. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v devetletni osnovni šoli, stran 6932.

Na podlagi 80. člena Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 70/05 – uradno prečiščeno besedilo in 60/06) minister za šolstvo in šport izdaja
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika
o preverjanju in ocenjevanju znanja
ter napredovanju učencev
v devetletni osnovni šoli
1. člen
V Pravilniku o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v devetletni osnovni šoli (Uradni list RS, št. 65/05) se 11. člen spremeni tako, da se glasi:
»Pri vsakem predmetu se učenčevo znanje ocenjuje skozi vse ocenjevalno obdobje.
Znanje učencev se pri vsakem predmetu oceni najmanj trikrat v posameznem ocenjevalnem obdobju. Najmanj ena ocena v vsakem ocenjevalnem obdobju in najmanj tri ocene v šolskem letu ne smejo biti pridobljene na podlagi pisnih izdelkov.
Pri predmetih, za katere je s predmetnikom določena največ ena ura tedensko, se znanje učencev oceni najmanj enkrat v vsakem ocenjevalnem obdobju in najmanj trikrat v šolskem letu, pri čemer ne sme biti večina ocen pridobljenih na podlagi pisnih izdelkov.«
2. člen
Drugi stavek drugega odstavka 12. člena se spremeni tako, da se glasi: »V tem primeru učenci ne smejo pisati pisnih izdelkov tri dni zaporedoma.«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Deset delovnih dni pred ocenjevalno konferenco učenci ne pišejo izdelkov za oceno, razen v primeru iz 13. člena tega pravilnika.«.
3. člen
V prvem odstavku 13. člena se za besedilom »v oddelku« doda besedilo »ali učni skupini«.
4. člen
Zadnji stavek tretjega odstavka 15. člena se spremeni tako, da se glasi: »V drugem ocenjevalnem obdobju 4. razreda učitelj vpiše v redovalnico številčno oceno, ki jo ustno obrazloži.«
5. člen
17. člen se spremeni tako, da se glasi:
»V 8. in 9. razredu se pri predmetih, pri katerih poteka nivojski pouk, znanje učencev med šolskim letom ocenjuje z ocenami od 1 do 5, in sicer na naslednji način:
– učenec, ki doseže standarde znanja na 1. ravni zahtevnosti, dobi največ oceno dobro (3),
– učenec, ki doseže standarde znanja na 2. ravni zahtevnosti, dobi največ oceno prav dobro (4),
– učenec, ki doseže standarde znanja na 3. ravni zahtevnosti, dobi največ oceno odlično (5).«
6. člen
Drugi odstavek 18. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Učenec, ki obiskuje pouk na prvi ali drugi ravni zahtevnosti, lahko za izkazano znanje prejme višjo oceno od tiste, ki je za posamezne ravni zahtevnosti določena v 17. členu tega pravilnika. Višjo oceno prejme, če pri ocenjevanju znanja izkaže z učnim načrtom opredeljene standarde znanja na višji ravni.«
7. člen
19. člen se črta.
8. člen
Drugi odstavek 20. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Ob koncu 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razreda učitelj pri vseh predmetih oblikuje zaključno številčno oceno.«
Tretji odstavek se črta.
Dosedanji četrti odstavek postane tretji odstavek.
9. člen
25. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Šola ob koncu prvega ocenjevalnega obdobja starše pisno obvesti o pridobljenih učenčevih ocenah, zapisanih v redovalnici.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka je v 1. razredu obvestilo o pridobljenih učenčevih ocenah med šolskim letom lahko tudi samo ustno. Če razrednik staršev o učenčevih ocenah ne more seznaniti ustno, jih obvesti pisno.«
10. člen
V 27. členu se na koncu doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»Starše učenca, ki je bil ob koncu pouka v šolskem letu neocenjen iz enega ali več predmetov oziroma je bil negativno ocenjen iz največ dveh predmetov v 7. in 8. razredu oziroma iz enega ali več predmetov v 9. razredu, šola pisno obvesti o zaključnih ocenah pri vseh predmetih.«
11. člen
V prvem odstavku 40. člena se za besedo »spričevala« doda vejica in besedilo »obvestila o zaključnih ocenah ob koncu pouka v šolskem letu«.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2006.
Št. 0070-40/2006
Ljubljana, dne 15. junija 2006
EVA 2006-3311-0044
dr. Milan Zver l.r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti