Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2006 z dne 20. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2006 z dne 20. 6. 2006

Kazalo

2746. Program priprave za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Turistično-oskrbovalni center III, Grosuplje, stran 6892.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) ter 34. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je župan Občine Grosuplje dne 9. junija 2006 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Turistično-oskrbovalni center III, Grosuplje
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev ZN
Ocena stanja
Zazidalni načrt Turistično-oskrbovalni center III, Grosuplje, je bil sprejet v letu 1999 (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 28/99), prve spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta pa v letu 2004 (odlok o spremembah in dopolnitvah… objavljen v Uradnem listu RS, št. 45/04) in so se nanašale na parcele, v osnovnem zazidalnem načrtu označene s št. 3, 4, 5, 6 in 7. V letu 2000 in 2002 sta bila z objavama izvedena dva popravka odloka (v Uradnem listu RS, št. 39/00 in 22/02). Sedanja priprava prostorskega akta pomeni spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta in se nanašajo na lokacije št. 3, 6, 8 in 11.
Območje urejanja leži na severnemu delu mesta Grosuplje, neposredno ob avtocesti Ljubljana–Obrežje, na vhodu v mesto. Teren je pretežno raven. Na vzhodni strani teče potok Grosupeljščica, ki občasno poplavlja, južno so nepozidane travniške površine. V območju urejanja so zgrajeni objekti naslednjih investitorjev: Avtek d.o.o. (objekt št. 2), Gabrijel AS d.o.o. (objekt št. 4), Bossplast d.o.o (objekt št. 8a), Avtoval d.o.o (objekt št. 9a). Območje se preko notranjih cest, ki so zgrajene po osnovnem zazidalnem načrtu, priključuje na lokalno cesto ob Grosupeljščici. Primarna komunalna infrastruktura je v območju urejanja v celoti zgrajena (vodovod, kanalizacija, električno in tk omrežje ter toplovod). Znotraj območja urejanja je evidentirana naravna dediščina in sicer EŠD 34, mokrotni travniki v Logju (varstveni režim za botanično in zoološko naravno dediščino). Zunaj območja urejanja je na vzhodni strani linijski objekt evidentirane naravne dediščine EŠD 32 Grosupeljščica s pritoki, obrežno zarastjo in poplavnimi ravnicami (varstveni režim za hidrološko, zoološko in botanično naravno dediščino).
 
Razlogi za pripravo OLN
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta izhajajo iz potreb investitorjev, da na posameznih lokacijah realizirajo objekte s programi, ki niso povsem skladni z namembnostjo določeno z osnovnim zazidalnim načrtom oziroma s spremembami in dopolnitvami iz leta 2004. To ima za posledico tudi spremembe tlorisnih in višinskih gabaritov, delno pa vpliva tudi na samo mikrolokacijo in oblikovanje objektov. Istočasno se bo območje urejanja prilagodilo projektnim rešitvam rekonstrukcije ceste proti Polici, ki predvideva dodatne zavijalne pasove, izvedbo krožnega namesto sedanjega štirikrakega križišča ter dograditev obojestranske kolesarske steze in hodnika za pešce.
 
Pravna podlaga
SDZN se pripravijo v skladu z določili:
– dolgoročni plan občine Grosuplje za obdobje 1986–2000 (Uradni list SRS, št. 23/86, 18/88 in 16/90),
– družbeni plan Občine Grosuplje za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 36/86, 9/87, 18/88, 29/90 in Uradni list RS, št. 34/92 in 38/92),
– spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana za obdobje 1986–2000 in družbenega plana občine Grosuplje za obdobje 1086–1990 (Uradni list RS, št. 3/93, 17/94 in 78/94),
– spremembe in dopolnitve dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Grosuplje za obdobje 1996–2000 (Uradni list RS, št. 3/97, 57/98, 70/98 in 21/01, 100/02, 111/03, 124/03 in 87/04),
– Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1),
– Zakon o varstvu okolja (ZVO-1, Uradni list RS, št. 41/04),
– Zakon o ohranjanju narave (ZON-UPB2, Uradni list RS, št. 96/04),
– Odlok o zazidalnem načrtu Turistično – oskrbovalni center III, Grosuplje (Uradni list RS, št. 28/99, 39/99 – popr., 22/02 – popr. in 45/04).
Na osnovi odločbe Ministrstva za okolje in prostor, št. 35409-43/2006 IL z dne 11. 4. 2006, je v postopku priprave teh sprememb in dopolnitev ZN-a potrebno izvesti celovito presojo njegovih vplivov na okolje (CPVO).
2. člen
Predmet in programska izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev ZN
Predmet:
Predmet obravnave v spremembah in dopolnitvah ZN je določitev urbanistično-arhitekturnih pogojev, pogojev za zunanje ureditve ter vseh ostalih pogojev, ki jih bodo morali investitorji upoštevati pri izvedbi gradnje na lokacijah št. 3, 6, 8 in 11.
 
Programska izhodišča:
Območje, obravnavano z zazidalnim načrtom iz leta 1999 je namenjeno razvoju terciarnih dejavnosti: prodaji avtomobilov s servisi, gostinstvu, trgovini, proizvodnji, skladiščni dejavnosti ter servisiranju tovornih vozil, izobraževanju ter nevtralizaciji nevarnih snovi (3. člen odloka). S spremembami in dopolnitvami zazidanega načrta v letu 2004 je prišlo do dopolnitve dejavnosti in sicer s: proizvodnjo kovinskih (aluminijastih) izdelkov in površinsko obdelavo kovin (eloksiranje aluminija), storitvenimi dejavnostmi in manjšimi obrtno-proizvodnimi dejavnostmi.
Izhodišča za oblikovanje območja so določena v 5. členu, z namenom, da se zagotovi urejena poslovna cona s poenoteno mrežo zazidave in parkovne ozelenitve, z manjšim številom zagotovljenih javnih parkirišč in sodobnim oblikovanjem objektov. Ob tem je bilo predvideno, da se vzdolž cest proti Polici in Ob Grosupeljščici formirajo bolj komunikativni programi (trgovine, razstavno-prodajni saloni itn.), ki zagotavljajo mestno oblikovanje tako objektov kot površin pred objekti, v notranjost parcele pa se lahko umestijo skladiščni, proizvodni in podobni programi. Glavna izhodišča predstavljajo konkretni programi posameznih investitorjev.
3. člen
Območje sprememb in dopolnitev ZN
Območje urejanja po sprejetem ZN TOC III meri skupno 5,47 ha površin in se zaradi predmetnih sprememb in dopolnitev ne spreminja. Leži med avtocesto Ljubljana–Obrežje na severu, potokom Grosupeljščice na vzhodu in cesto proti Polici na zahodu. Območje je jugovzhodno od zazidave, ki se je realizirala po zazidalnem načrtu TOC II.
Predlogi investitorjev se nanašajo na lokacije označene s št. 3a; 6a, 6b, 6c; 8b, 8c in 11, vse znotraj meje sprejetega ZN.
Ob pripravi sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta bo prišlo do delne korekcije meje, in sicer le zaradi upoštevanja projektnih rešitev rekonstrukcije ceste proti Polici.
Predlog občine Grosuplje je, da se na parc. št. 157/12 in 157/9 k.o. Grosuplje – naselje predvidi most oziroma cesta, ki bo potekala v naselje Jerova vas.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev ZN sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter udeleženci:
1. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ljubljana,
2. Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje, Ljubljana,
3. Ministrstvo za obrambo, Sektor za civilno obrambo, Ljubljana,
4. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami,
5. Javno komunalno podjetje Grosuplje, vodovod,
6. Javno komunalno podjetje Grosuplje, kanalizacija,
7. Javno komunalno podjetje Grosuplje, energetika – ogrevanje,
8. Elektro Ljubljana, PE Elektro Ljubljana okolica,
9. Telekom Slovenije, PE Ljubljana,
10. Zavod za varstvo narave, Cankarjeva 10, Ljubljana,
11. Občina Grosuplje, Urad za komunalno infrastrukturo, Grosuplje,
12. Komunalne gradnje, d.o.o., Grosuplje.
Če se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve ZN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pristojni nosilci urejanja prostora so v skladu z 29. in 33. členom ZureP-1 na zahtevo pripravljavca dolžni podati smernice za načrtovanje kakor tudi mnenje k dopolnjenemu predlogu v roku 30 dni od prejema zahteve. Rok za izdelavo smernic je lahko daljši, če tako določa kateri od zakonov, ki opredeljuje delovanje posameznega nosilca urejanja prostora, vendar ne daljši od zakonsko določenega. V primeru molka nosilca urejanja prostora pri izdaji smernic se šteje, da nima smernic, v primeru molka pri izdaji mnenja pa, da na predvideno prostorsko ureditev nima pripomb.
5. člen
Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag
Pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, podatke o prostoru ter že izdelane strokovne podlage in sicer:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Grosuplje,
– podatke o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatke o naravnih lastnostih prostora,
– druge elemente obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve …),
– podatke o programih investitorjev.
Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve ZN se pripravijo v obsegu in vsebini kot jih predpisuje Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Geodetske podlage za obravnavano območje pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev ZN zagotovijo naročniki tega dokumenta.
6. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN
Roki za izdelavo in sprejem SDZN so naslednji:
– geodetske podlage zagotovi naročnik (že izdelane);
– Ministrstvo za okolje in prostor RS (v nadaljevanju: MOP) je dne 11. 4. 2006 podalo odločbo št.: 35409-43/06 IL, ki se glasi, da je v postopku izdelave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Turistično oskrbni center III, Grosuplje potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje (CPVO);
– prva prostorska konferenca se izvede v prvi polovici junija 2006;
– izdelovalec dopolni program priprave 3 dni od prve prostorske konference;
– župan sprejme program priprave v roku 8 dni po izvedeni prostorski konferenci;
– izdelovalec pripravi gradivo za pridobitev smernic za načrtovanje v 10 dneh od sprejetja programa priprave;
– pripravljavec posreduje poziv pristojnim nosilcem urejanja prostora za izdajo smernic za načrtovanje v 5 dneh od prejetja gradiva za pridobitev smernic za načrtovanje;
– rok za izdajo smernic za načrtovanje je 30 dni od prejetja vloge za njihovo izdajo, če resorna zakonodaja ne določa daljšega roka;
– izdelovalec izdela strokovne podlage v 20 dneh po pridobitvi in uskladitvi smernic;
– pripravljavec zagotovi izbor variantne rešitve v roku 30 dni od prejetja le-teh;
– izdelovalec pripravi predlog SDZN v roku 30 dni od odločitve za strokovno rešitev prostorske ureditve;
– glede na odločbo št. 35409-43/06 IL pripravljavec zagotovi izdelavo okoljskega poročila po ZVO-1, skupaj z njegovo revizijo, v roku 60 dni od odločitve za strokovno rešitev prostorske ureditve;
– pripravljavec posreduje okoljsko poročilo in njegovo revizijo na MOP za ugotovitev ustreznosti okoljskega poročila v roku 8 dni od njegovega prejetja;
– MOP obvesti pripravljavca glede ustreznosti okoljskega poročila v 30 dneh od prejetja vloge za njegovo izdajo;
– Izdelovalec pripravi gradivo za 2. prostorsko konferenco 2 dni po izdelavi predloga OLN;
– pripravljavec izvede drugo prostorsko konferenco najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo predloga OLN in okoljskega poročila z revizijo;
– izdelovalec dopolni predlog OLN s priporočili prostorske konference v 5 dneh od dostave zapisnika s prostorske konference;
– župan sprejme sklep o javni razgrnitvi OLN v 8 dneh od izvedene druge prostorske konference;
– izdelovalec pripravi predstavitveno gradivo za javno razgrnitev 5 dni po sprejetju odločitve OS, da se OLN javno razgrne;
– predlog OLN pripravljavec javno razgrne za 30 dni in v tem času organizira tudi javno obravnavo;
– v času javne razgrnitve občinski svet obravnava predlog OLN;
– izdelovalec pripravi predlog stališč v roku 5 dni od prejetja vseh pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve;
– župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve, v 10 dneh od prejetja predloga stališč;
– pripravljavec obvesti o sprejetih stališčih lastnike nepremičnin na območju OLN v roku 15 dni od sprejetja stališč;
– izdelovalec v roku 10 dni od prejetja stališč dopolni predlog OLN v skladu s sprejetimi stališči župana in pisnimi mnenji in pripombami ministrstev in drugih organizacij, ki so glede na vsebino OLN pristojni za posamezne zadeve varstva okolja ali varstvo ali rabo naravnih dobrin;
– pripravljavec v roku 10 dni od prejetja dopolnjenega predloga OLN pozove nosilce urejanja prostora, da podajo mnenje k dopolnjenem predlogu OLN;
– rok za izdajo mnenja je 30 dni od prejetja vloge za njihovo izdajo, če resorna zakonodaja ne določa daljšega roka;
– pripravljavec posreduje dopolnjen predlog SDZN tudi na MOP v presojo, ali so vplivi njegove izvedbe sprejemljivi (v potrditev);
– MOP izda sklep o potrditvi dopolnjenega predloga SDZN v roku 30 dni od prejetja vloge;
– izdelovalec izdela usklajen dopolnjen predlog v roku 8 dni od pridobitve mnenj;
– župan posreduje usklajen predlog SDZN občinskemu svetu v obravnavo in sprejem;
– odlok se objavi v uradnem glasilu;
– izdelovalec kompletira končno gradivo 5 dni po sprejetju SDZN in objavi odloka v uradnem listu;
– o sprejetju SDZN pripravljavec obvesti pristojna ministrstva in organizacije iz drugega odstavka 42. člena ZVO-1.
7. člen
Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev ZN
Pripravljavec sprememb in dopolnitev ZN je Občina Grosuplje v sodelovanju z izdelovalcem dokumenta.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev ZN je na predlog naročnikov TOPOS d.o.o., Dol. Toplice.
Naročniki dokumenta so investitorji: Emporio Medical d.o.o. Ljubljana, Vidal d.o.o. Ljubljana, Bossplast d.o.o. Grosuplje, Travnik Alojz s.p. Grosuplje.
8. člen
Začetek veljavnosti
Program priprave začne veljati naslednji po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35005-2/98
Grosuplje, dne 9. junija 2006
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti