Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/2006 z dne 16. 5. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/2006 z dne 16. 5. 2006

Kazalo

2162. Odlok o programu opremljanja zemljišč za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v delu stanovanjske cone Š 28 – Krajnčica, v Občini Šentjur, stran 5445.

Na podlagi 15. člena Statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 40/99, 1/02), 139. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odl. US RS, 45/94 – odl. US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS, 9/96 – odl. US RS, 39/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 59/99 – odl. US RS, 70/00 in 51/02), 19. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 117/04, 74/05) je Občinski svet Občine Šentjur na 25. redni seji dne 20. aprila 2006 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja zemljišč za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v delu stanovanjske cone Š 28 – Krajnčica,
v Občini Šentjur
I. SPLOŠNO
1. člen
(vsebina programa opremljanja)
(1) S tem odlokom se sprejme program opremljanja zemljišč za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš v delu SC Š 28 – Krajnčica, v občini Šentjur.
(2) Program opremljanja iz prvega odstavka vsebuje:
a) Izhodišča za izdelavo programa opremljanja,
b) Prikaz obstoječe in predvidene komunalne infrastrukture,
c) Podlage za izmero komunalnega prispevka.
II. IZHODIŠČA ZA IZDELAVO PROGRAMA OPREMLJANJA
2. člen
(obračunsko območje)
Program opremljanja zemljišč za gradnjo iz 1. člena tega odloka je izdelan za območje stavbnih zemljišč, ki so določena v Odloku o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Šentjur. Obračunsko območje obsega parcele št. 597/5, 597/6, 597/7, 597/8, 673/4, 597/4, 672/3, 591/1, 671 (del), 672/2 (del), vse k.o. Krajnčica. Skupna površina obračunskega območja znaša 10.500 m2.
III. PRIKAZ OBSTOJEČE IN PREDVIDENE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
3. člen
(infrastruktura)
Za izračun komunalnega prispevka je navedena infrastruktura, ki je predvidena za izgradnjo. V programu opremljanja je upoštevana naslednja infrastruktura:
– vodovod za oskrbo s pitno vodo (290 m),
– kanalizacija za komunalno odpadno vodo (294 m),
– sistem meteorne kanalizacije za odvajanje padavinske odpadne vode (398 m),
– ceste (250 m),
– javna razsvetljava (250 m)
IV. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4. člen
(vrednost načrtovane infrastrukture)
Vrednost načrtovane infrastrukture za izračun komunalnega prispevka je višina predvidenih stroškov izgradnje predvidene komunalne infrastrukture. Vrednost infrastrukture je:
– vodovod                                4,784.782 SIT
– cesta in meteorna kanalizacija        20,051.865 SIT
– javna razsvetljava in elek. omrežje    2,799.493 SIT
– fekalna kanalizacija                   8,987.860 SIT
SKUPAJ                                  36,624.000 SIT
5. člen
(preračun stroškov na površino stavbnih zemljišč oziroma na neto tlorisno površino objektov)
(1) Za odmero komunalnega prispevka zavezancem se obračunske stroške preračuna na merske enote, t.j. na površino stavbnega zemljišča in parcele in na neto tlorisno površino objektov.
(2) V primeru, da se stavba na območju ne more priključiti na določeno vrsto infrastrukture, se ji komunalni prispevek ne obračuna v celoti, ampak zmanjša za znesek infrastrukture, ki je na območju ni.
(3) Iz ocene obračunskih stroškov, skupne površine parcel in skupne neto tlorisne površine objektov na obračunskem območju sledi, da je:
– cena opremljanja kvadratnega metra parcele (C(pi)) 3.488 SIT/m2 in
– cena na neto stanovanjsko površino (C(ti)) 16.668,11 SIT/m2.
6. člen
(osnova za revalorizacijo komunalnega prispevka)
Cene v tem odloku veljajo na dan 30. 1. 2006.
7. člen
(predvideni terminski plan realizacije)
Vsa predvidena komunalna infrastruktura bo dokončana v skladu z načrtom razvojnih programov za leti 2007 in 2008.
8. člen
(zavezanec za plačilo komunalnega prispevka)
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je:
– investitor, ki namerava zgraditi nov objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje;
– investitor oziroma lastnik objekta, ki namerava prizidati, nadzidati, rekonstruirati, zgraditi nadomestni objekt ali spremeniti namembnost obstoječega objekta, če povečuje priključno moč obstoječih priključkov;
– lastnik obstoječega objekta na opremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če se to zemljišče komunalno opremlja tako, da se komunalna oskrba izboljša ali na novo uredi. Kadar se na določenem območju urejanja na novo ureja komunalna infrastruktura v skladu z zahtevami veljavnih predpisov, so zavezanci za plačilo tudi vsi lastniki že zgrajenih objektov, ki za namen izgradnje take infrastrukture še niso plačali komunalnega prispevka.
V. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
9. člen
(komunalno opremljeno stavbno zemljišče)
Če s prostorskimi akti ali s programi opremljanja stavbnih zemljišč ni drugače določeno, velja za komunalno opremljeno stavbno zemljišče, za katero so v oddaljenosti do 100 m od roba gradbene parcele zagotovljeni priključki na objekte in naprave javnega komunalnega omrežja.
VI. IZRAČUN IN ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
10. člen
(zavezanec za plačilo komunalnega prispevka)
Komunalni prispevek se izračuna in odmeri:
– za vsako novo gradnjo na območju občine;
– za vsako rekonstrukcijo, dozidavo, nadzidavo ali gradnjo nadomestnega objekta na območju občine, če se povečuje moč priključka na komunalno infrastrukturo, za kar se šteje tudi sprememba neto tlorisne površine oziroma sprememba njene namembnosti;
– vsem lastnikom objektov na območju, ki se opremlja z novo infrastrukturo oziroma se obstoječa infrastruktura izboljšuje in niso plačali komunalnega prispevka za to infrastrukturo.
11. člen
(odmera komunalnega prispevka)
(1) Komunalni prispevek se zavezancu odmeri glede na stroške opremljanja s komunalno infrastrukturo na območju, kjer leži objekt, glede na dva kriterija:
– površino gradbene parcele zavezanca in
– neto tlorisno površino stavbe.
(2) Neto tlorisna površina stavbe se za novogradnje in druge posege, za katere se izdaja gradbeno dovoljenje, izračuna na podlagi načrta gradbenih konstrukcije oziroma načrta arhitekture v skladu s standardom SIST ISO 9836.
(3) Za obstoječe objekte se za izračun neto tlorisne površine stavbe lahko uporabi podatek o tlorisni površini in etažnosti iz katastra stavb, ki ga vodi Geodetska uprava RS, pri čemer se neto tlorisna površina izračuna tako, da se zmnoži površina stavbe s številom etaž, za preračun na neto tlorisno površino pa dobljeni zmnožek deli s faktorjem 1,16. V primeru pritožbe na tako ocenjeno neto tlorisno površino stavbe mora stranka dokazati dejansko neto tlorisno površino stavbe z načrtom v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Višina komunalnega prispevka se določi po naslednji formuli z uporabo cen iz 5. člena tega odloka:
KP =  70% C(pi) x površina parcele + 30% x C(ti) x neto tlorisna površina
 
pri čemer je:
KP    – komunalni prispevek
C(pi) – cena opremljanja glede na površino gradbene
        parcele
C(ti) – cena opremljanja glede na neto tlorisno površino
        stavbe
(5) V primeru nadomestne gradnje, rekonstrukcije, dozidave, nadzidave ali druge gradnje, pri kateri se spremeni neto tlorisna površina stavbe, se za izračun komunalnega prispevka uporabi enaka formula. Kot neto tlorisna površina stavbe za odmero prispevka se upošteva razlika med novo in obstoječo neto tlorisno površino stavbe. Obstoječa tlorisna površina se mora določiti v skladu z drugim odstavkom tega člena, ne sme se oceniti na podlagi tretjega odstavka tega člena.
(6) Če je neto tlorisna površina nadomestne gradnje oziroma stavbe po rekonstrukciji manjša od neto tlorisne površine obstoječe stavbe, se razlika investitorju ne vrne. Pri morebitni novi rekonstrukciji ali nadomestni gradnji pa se upošteva neto tlorisna površina največje stavbe, za katero je bil plačan komunalni prispevek.
12. člen
(izdaja odločbe za plačilo komunalnega prispevka)
(1) Odločbo o odmeri komunalnega prispevka izda občinska uprava na zahtevo investitorja, ki vlogi za odmero komunalnega prispevka priloži projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(2) Za zavezance v primeru iz tretje alineje 8. člena tega odloka postopek za odmero komunalnega prispevka uvede občinska uprava po uradni dolžnosti. Če lastnik zemljišča, ki se komunalno opremlja, dokaže, da je za to infrastrukturo že plačal komunalni prispevek, se to upošteva pri obračunu komunalnega prispevka.
(3) Komunalni prispevek zavezanec plača v enkratnem znesku ali v obliki obročnih odplačil, kar se določi z odločbo.
(4) Investitor je dolžan plačati komunalni prispevek v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma v skladu z določitvijo obročnega odplačila. Potrdilo o plačanem komunalnem prispevku izda upravni organ po plačilu celotnega prispevka. Če komunalni prispevek ni plačan v roku, odločba o odmeri preneha veljati in se na ponovno vlogo investitorja odmeri na novo.
(5) Odmerjeni komunalni prispevek zagotavlja investitorju priključek na komunalno infrastrukturo v skladu s tehničnimi rešitvami upravljavca posamezne javne infrastrukture, ne zajema pa stroškov izvedbe samih priključkov.
(6) Sredstva, zbrana po tem odloku, so sredstva občinskega proračuna.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
13. člen
(strokovne podlage za program opremljanja)
Strokovne podlage za program opremljanja iz 1. člena tega odloka, ki vključujejo tudi grafični izrez urbanistične zasnove območja in katastrski načrt obravnavanega zemljišča, so na vpogled na Oddelku za gospodarske dejavnosti, Službe za komunalo in investicije Občine Šentjur.
14. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-798/2005-2522
Šentjur, dne 20. aprila 2006
Župan
Občine Šentjur
mag. Štefan Tisel l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti