Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2006 z dne 28. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2006 z dne 28. 4. 2006

Kazalo

1942. Spremembe in dopolnitve Statuta Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, stran 4889.

Na podlagi 122. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04-uradno prečiščeno besedilo) je skupščina Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije na seji dne 18. aprila 2005 sprejela
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E
S T A T U T A
Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije
1. člen
V Statutu Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (Uradni list RS, št. 13/04) se v 16. členu četrti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(4) Funkcija predsednika zbornice in člana disciplinskega organa ni združljiva z opravljanjem funkcije v kakšnem drugem organu zbornice. Član upravnega odbora ne sme biti hkrati tudi član skupščine. Član volilne komisije ne sme kandidirati za organ zbornice, kadar kandidacijski ali volilni postopek vodi volilna komisija. Član zbornice, ki istočasno kandidira za več medsebojno nezdružljivih funkcij, mora v kandidaturi navesti, kateri mandat bo sprejel v primeru izvolitve oziroma imenovanja na več funkcij.«.
2. člen
V 18. členu se četrti do osmi odstavek spremenijo tako, da se glasijo:
»(4) Skupščina na podlagi kandidacijskega postopka s tajnim glasovanjem:
– voli in razrešuje člane disciplinskih organov,
– imenuje in razrešuje člane vpisne komisije, volilne komisije in drugih delovnih teles skupščine,
– imenuje predstavnike zbornice v volilno telo za izvolitev člana državnega sveta – predstavnika samostojnih poklicev in
– imenuje kandidata za člana državnega sveta – predstavnik samostojnih poklicev.
(5) Volitve in imenovanja funkcionarjev iz prejšnjega odstavka razpisuje predsednik zbornice. Poziv h kandidiranju se objavi na spletni strani zbornice, lahko pa se pošlje tudi pisno vsem članom zbornice. Postopek kandidiranja in volitev vodi volilna komisija. Rok za kandidiranje traja najmanj 20 dni. Kandidati vlagajo kandidature sami, lahko pa jih predlagajo tudi strokovni sveti matičnih sekcij ali upravni odbor.
(6) Volilna komisija na podlagi vseh prejetih kandidatur za funkcionarje iz četrtega odstavka tega člena sestavi kandidatno listo in jo razglasi najmanj 15 dni pred volitvami. Glasuje se lahko za največ toliko kandidatov, kolikor jih je potrebno izvoliti. Izvoljeni so kandidati, ki so prejeli največ glasov. Če sta zadnja dva kandidata, ki prideta v poštev za izvolitev, dobila enako število glasov, odloči o izvolitvi med njima žreb, ki ga opravi predsednik volilne komisije.
(7) Postopek kandidiranja in imenovanja članov delovnih teles upravnega odbora določi poslovnik upravnega odbora.
(8) Kandidati za predsednika zbornice morajo objaviti svoje volilne programe na spletni strani zbornice. Kandidatom za članstvo v drugih organih zbornice se na njihovo zahtevo omogoči objava njihovih volilnih programov na spletni strani zbornice.«.
3. člen
V 23. členu se v tretjem odstavku črta 5. točka.
6. do 13. točka postanejo 5. do 12. točka.
4. člen
V 24. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Predsednik matične sekcije je tisti član skupščine, ki je na volitvah v skupščino prejel najvišje število glasov na kandidatni listi matične sekcije. Če se ta član položaju predsednika matične sekcije odreče ali če predsedniku matične sekcije mandat predčasno preneha, postane predsednik matične sekcije tisti član strokovnega sveta, ki je dobil naslednje najvišje število glasov na kandidatni listi matične sekcije.«.
Četrti odstavek se črta.
5. člen
V 25. členu se peti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(5) Predsednik regije je tisti član skupščine, ki je na volitvah v skupščino na kandidatni listi regije prejel najvišje število glasov. Če se ta član položaju predsednika regije odreče ali če predsedniku regije mandat predčasno preneha, postane predsednik regije tisti član skupščine, ki je na volitvah v skupščino dobil naslednje najvišje število glasov na kandidatni listi regije.«.
6. člen
V 26. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Skupščino sestavljajo predstavniki matičnih sekcij in predstavniki regij. Vsaka matična sekcija ima v skupščini zagotovljene tri sedeže, pri čemer je en sedež predstavnikov matične sekcije prostorskih načrtovalcev zagotovljen članu zbornice z licenco P. Regije so zastopane s po enim predstavnikom na 50 članov regije, pri čemer ima vsaka regija zagotovljena najmanj dva sedeža.«.
7. člen
Besedilo 28. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Delo skupščine vodi predsedstvo, ki ga sestavljajo predsednik skupščine in dva člana skupščine. Funkcijo predsednika skupščine opravlja predsednik skupščinskega sveta. Člana predsedstva ter zapisnikarja in dva overitelja zapisnika imenuje skupščina na predlog predsednika skupščine.«.
8. člen
V 33. členu se za petim odstavkom doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Če za predstavnike določene matične sekcije ali regije kandidira manj kandidatov, kot ima ta matična sekcija ali regija zagotovljenih sedežev v skupščini, se kandidacijski postopek v teh regijah oziroma matičnih sekcijah ne ponavlja.«.
9. člen
V 35. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Če je dobilo najvišje število glasov za predstavnika matične sekcije ali regije več kandidatov, se ti med seboj dogovorijo, kateri od njih bo predsednik matične sekcije oziroma regije. Če dogovor ne uspe, se predsednik matične sekcije oziroma regije določi izmed njih z žrebom. Če sta zadnja dva kandidata, ki prideta v poštev za izvolitev za predstavnika matične sekcije ali regije, dobila enako število glasov, se odloči o izvolitvi med njima z žrebom.«.
10. člen
Besedilo 37. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Skupščinski svet:
– obravnava aktualna vprašanja zbornice in dejavnosti članov zbornice;
– spremlja in ocenjuje delo predsednika zbornice in upravnega odbora;
– daje mnenja, predloge in pobude za delo predsednika zbornice in upravnega odbora;
– spremlja in nadzoruje finančno poslovanje zbornice;
– obravnava skupščinska gradiva ter daje mnenje o njih;
– lahko zahteva sklic skupščine.
(2) Upravni odbor mora skupščinskemu svetu poslati v mnenje vsa gradiva za skupščino. Če predstavniki matičnih sekcij v skupščinskem svetu niso soglasno podprli katerega od gradiv za skupščino, ki se tičejo delovanja matičnih sekcij, mora skupščina o takem gradivu odločati z večino glasov vseh članov.
(3) Skupščinski svet izmed svojih članov imenuje nadzorni odbor za finančno poslovanje zbornice. Nadzorni odbor spremlja finančno poslovanje zbornice in o njem obvešča skupščinski svet.«.
11. člen
V 43. členu se na koncu tretjega odstavka doda nov stavek, ki se glasi:
»Kandidat po potrditvi kandidatne liste ne more odstopiti od svoje kandidature.«.
12. člen
V 45. členu se 10. in 11. točka spremenita tako, da se glasita:
»10. na predlog izpitnih komisij določi seznam priporočljive strokovne literature za izpite,
11. imenuje izpitne komisije na predlog matičnih sekcij, nadzira delo izpitnih komisij in izpitnega odbora ter odloča o ugovorih kandidatov zoper postopek opravljanja izpita,«.
13. člen
V 48. členu se v drugem odstavku za drugim stavkom doda nov stavek, ki se glasi:
»Če je kandidat za člana upravnega odbora upravičeno odsoten, njegovo pisno predstavitev prebere predsednik zbornice.«.
14. člen
V 49. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Skupščina poleg disciplinskega tožilca izvoli tudi najmanj enega namestnika disciplinskega tožilca. Namestnik ima v odsotnosti disciplinskega tožilca enaka pooblastila kot disciplinski tožilec.«.
15. člen
V 58. členu se dodata nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
»(2) Izpitne komisije ugotavljajo usposobljenost kandidatov na izpitih. Člane izpitnih komisij predlagajo strokovni sveti matičnih sekcij, in to:
– strokovni svet matične sekcije arhitektov: izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja arhitekturnega projektiranja in izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja prostorskega revidiranja načrtov arhitekture;
– strokovni svet matične sekcije krajinskih arhitektov: izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja krajinsko-arhitekturnega projektiranja in izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja prostorskega revidiranja načrtov krajinske arhitekture;
– strokovni svet matične sekcije prostorskih načrtovalcev: izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja prostorskega načrtovanja za področje dela licence z označbo P in izpitno komisijo za preverjanje znanja s področja prostorskega načrtovanja za področje dela licence z označbo A in označbo KA.
(3) Izpitni odbor koordinira in vodi delo izpitnih komisij. Člani izpitnega odbora so predsedniki izpitnih komisij.«.
16. člen
V 70. členu se drugi in tretji odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(2) S pravilnikom o finančnem poslovanju se določi zlasti:
– pogoje in merila za finančno samostojno poslovanje posameznih organov zbornice, njihovih delovnih teles in strokovnih služb v okviru enotnega računa zbornice,
– merila za odmerjanje in pobiranje članarine,
– merila za odmerjanje in pobiranje pristojbin, ki jih za opravljanje svoje dejavnosti lahko zaračunava zbornica,
– finančna nadomestila funkcionarjem zbornice.
(3) Višina finančnih nadomestil, članarine in pristojbin, katerih višino določa zbornica, se za tekoče leto določi s pravilnikom o članarini in drugih prispevkih zbornici.«.
17. člen
Besedilo 71. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Članarina je redna letna dajatev, ki jo plačujejo člani zbornice. Obveznost plačevanja članarine nastopi s prvim dnem v mesecu, ki sledi včlanitvi. Član, ki se je včlanil v zbornico v zadnjem četrtletju, plača za tisto leto samo četrtino članarine.
(2) Članarina prostovoljnih članov in članov z mirujočim statusom ne sme biti višja od polovice redne članarine. Častni člani ne plačujejo članarine in drugih prispevkov.
(3) Če član tudi na podlagi drugega opomina ne plača članarine, se le-ta sodno izterja. Neplačilo članarine po drugem opominu je lahko razlog za uvedbo disciplinskega postopka ter za prijavo sodniku za prekrške v skladu s prvim odstavkom 188. člena ZGO-1.
(4) Člani, ki nimajo poravnanih vseh finančnih obveznosti do zbornice, ne morejo uporabljati storitev, ki jih zbornica nudi svojim članom.«.
18. člen
V prvem odstavku 73. člena se za prvim stavkom doda nov stavek, ki se glasi:
»Uradno glasilo se izdaja v tiskani obliki ali se objavlja na spletni strani zbornice.«.
19. člen
Te spremembe statuta se po tem, ko da k njim soglasje Vlada Republike Slovenije, objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije. Spremembe statuta začnejo veljati naslednji dan po objavi.
Št. 418/05-ZAPS/KK
Ljubljana, dne 18. aprila 2005
EVA 2005-2511-0167
mag. Tomaž Kancler, univ. dipl. inž. arh., l.r.
Predsednik
skupščine Zbornice
za arhitekturo in prostor Slovenije
 
dr. Viktor Pust, univ. dipl. inž. arh., l.r.
Predsednik
Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije
Vlada Republike Slovenije je dala soglasje k temu aktu pod št. 01404-1/2005/8 z dne 20. 12. 2005.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti