Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2006 z dne 14. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2006 z dne 14. 4. 2006

Kazalo

1778. Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo, stran 4353.

Na podlagi osmega odstavka 126. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 25/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa vozila s prednostjo in vozila za spremstvo, na katerih je dovoljeno namestiti in uporabljati naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, vrste teh znakov ter pogoje in način njihove uporabe.
2. člen
(1) Pomen posameznih izrazov, uporabljenih v tem pravilniku, je:
1. naprava za dajanje posebnih zvočnih znakov je naprava, ki daje zvok spreminjajoče se frekvence (sirena) in ima možnost dajanja najmanj dveh različnih zvočnih znakov takšne jakosti glasnosti, ki zagotavlja dobro slišnost na ustrezni razdalji pred vozilom, ki jih daje, ne glede na vrsto, gostoto in druge razmere v cestnem prometu;
2. naprave za dajanje posebnih svetlobnih znakov so utripajoče modre, rdeče in modre ter zelene in modre luči (v nadaljnjem besedilu: modra, rdeča in modra ter zelena in modra luč), katerih svetilnost zagotavlja, da jih lahko drugi udeleženci cestnega prometa pravočasno in zlahka opazijo, ne glede na vremenske in druge razmere v cestnem prometu;
3. kratek zvočni znak je znak s sireno iz prve točke tega odstavka, ki traja najmanj dva in največ tri intervale.
(2) Drugi izrazi imajo enak pomen, kot jih določa zakon o varnosti cestnega prometa.
II. VOZILA S PREDNOSTJO
3. člen
(1) Naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, ki označujejo vozila s prednostjo, je dovoljeno namestiti in uporabljati samo na vozilih policije in vojaške policije, na vozilih nujne medicinske pomoči in drugih reševalnih vozilih, ki se uporabljajo v mreži javne zdravstvene službe in so predpisano opremljena za opravljanje nujne medicinske pomoči, na gasilskih vozilih, vozilih carinske službe, državnega tožilstva in preiskovalne službe sodišča ter na intervencijskih vozilih civilne zaščite, gorske reševalne službe in mobilne enote ekološkega laboratorija, ki se uporabljajo za opravljanje nalog iz tega člena.
(2) Posebne svetlobne in zvočne znake na vozilih s prednostjo je dovoljeno uporabljati samo za izvedbo nujnih nalog, potrebnih za reševanje življenja ali premoženja oziroma za preprečitev nastanka velike materialne škode, za preprečitev ali odpravo onesnaženja okolja, za zavarovanje in ogled kraja prometne ali druge nesreče, kaznivega dejanja ali prekrška, kot tudi za odkritje oziroma prijetje storilca kaznivega dejanja ali prekrška.
(3) Na vozilih s prednostjo je dovoljeno uporabljati posebne svetlobne znake tudi za opozarjanje na nesrečo, zgostitev prometa oziroma zastoj ali druge okoliščine, ki pomenijo nevarnost za udeležence cestnega prometa.
(4) Na označenih policijskih vozilih je dovoljeno uporabiti posebne svetlobne in zvočne znake tudi za ustavitev vozila, ki vozi pred njim.
III. VOZILA ZA SPREMSTVO
4. člen
(1) Naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, ki označujejo vozila za spremstvo, je dovoljeno namestiti in uporabljati samo na vozilih, s katerimi policija ali vojaška policija opravlja spremstvo iz drugega odstavka tega člena. Pod pogojem iz prvega odstavka 6. člena tega pravilnika je dovoljeno namestiti in uporabljati naprave za dajanje posebnih svetlobnih znakov, ki označujejo vozila za spremstvo, tudi na vozila v spremstvu.
(2) Posebne svetlobne in zvočne znake na vozilih za spremstvo je dovoljeno uporabljati samo za izvedbo nujnih nalog pri spremljanju in zavarovanju določenih oseb ali posebno pomembnih tovorov ter pri spremljanju in zavarovanju prireditev na cesti, ki jih drugače ne bi bilo mogoče zavarovati ali bi bilo drugačno zavarovanje nesorazmerno zahtevno in drago.
IV. VRSTE SVETLOBNIH ZNAKOV, KI JIH DAJEJO VOZILA S PREDNOSTJO IN VOZILA ZA SPREMSTVO
5. člen
(1) Na dvoslednih vozilih s prednostjo se uporabljata najmanj dve modri luči, ki sta nameščeni na najvišji točki vozila simetrično glede na njegovo vzdolžno os, tako da sta dobro vidni z vseh strani. Če zaradi velikosti ali oblike vozila s prednostjo ti modri luči ne bi bili dobro vidni z vseh strani, morata biti nameščeni tako, da sta dobro vidni s sprednje strani vozila, na zadnjem delu vozila pa mora biti nameščena še najmanj ena modra luč, ki je dobro vidna z zadnje strani vozila. Dodatno sta lahko na sprednji strani vozila s prednostjo nameščeni tudi dve naprej usmerjeni modri luči.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se lahko na policijskih vozilih brez policijskih oznak uporablja samo ena modra luč. V takem primeru mora biti modra luč nameščena na levi strani sprednjega dela strehe in mora biti dobro vidna z vseh strani.
(3) Modra luč na strehi policijskega vozila brez policijskih oznak se lahko nadomesti z dvema modrima lučema v notranjosti vozila, od katerih je ena nameščena neposredno za vetrobranskim steklom in je usmerjena naprej in vstran, druga pa je nameščena neposredno ob zadnjem steklu in je usmerjena nazaj. Kadar se s tako označenim policijskim vozilom v skladu z določbami zakona o varnosti cestnega prometa s posebno napravo ugotavlja hitrost pred njim vozečega vozila, se sme uporabljati samo nazaj usmerjena modra luč.
(4) Na vozilu s prednostjo lahko podnevi enakomerno utripata tudi bela žarometa na sprednji strani vozila.
6. člen
(1) Na dvoslednih vozilih za spremstvo se uporabljajo naslednji posebni svetlobni znaki:
na vozilu za spremstvo, ki vozi na čelu kolone vozil, se uporabljata rdeča in modra luč, ki sta nameščeni na najvišji točki vozila, simetrično glede na njegovo vzdolžno os, tako da sta dobro vidni z vseh strani. Rdeča luč je na levi, modra pa na desni strani vozila. Na enak način se lahko uporabljata rdeča in modra luč tudi na vozilih za spremstvo, ki vozijo v koloni vozil. Če je potrebno za zagotavljanje varnosti, se lahko na enak način uporabljata rdeča in modra luč tudi na vozilih v spremstvu. Na vozilu, ki vozi na čelu kolone, sta rdeča in modra luč lahko zatemnjeni na delu, usmerjenem proti zadnjem delu vozila. Na sprednji strani vozila za spremstvo sta lahko dodatno nameščeni tudi rdeča in modra luč, usmerjeni naprej;
na vozilu, ki vozi na začelju kolone vozil v spremstvu (zaključno vozilo), se uporabljata zelena in modra luč, ki sta nameščeni na najvišji točki vozila, simetrično glede na njegovo vzdolžno os, tako da sta dobro vidni z vseh strani. Zelena luč je na levi, modra pa na desni strani vozila.
(2) Na vozilu za spremstvo lahko podnevi enakomerno izmenično utripata tudi bela žarometa na sprednji strani vozila.
7. člen
(1) Motorno kolo, ki se uporablja kot vozilo s prednostjo ali vozilo za spremstvo, mora imeti dve utripajoči luči na sprednji strani, nameščeni simetrično glede na vzdolžno os vozila, ki sta usmerjeni naprej, in eno utripajočo luč na zadnjem delu vozila, ki je vidna z vseh strani.
(2) Na motornem kolesu iz prejšnjega odstavka, ki se uporablja kot vozilo s prednostjo, so vse tri luči modre.
(3) Na motornem kolesu iz prvega odstavka tega člena, ki se uporablja kot vozilo za spremstvo in vozi na čelu kolone ali v koloni vozil, sta na sprednji strani na levi rdeča in na desni modra luč, luč na zadnjem delu vozila pa je rdeča. Na motornem kolesu, ki vozi na začelju kolone (zaključno vozilo), pa sta luči na sprednji strani modri, luč na zadnjem delu vozila pa je zelena.
8. člen
(1) Vozila s prednostjo morajo biti predpisano označena oziroma morajo imeti na bočnih straneh oznako z imenom oziroma nazivom lastnika oziroma uporabnika.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so lahko policijska vozila s prednostjo tudi brez teh oznak.
V. KONČNE DOLOČBE
9. člen
Ne glede na določbo prvega odstavka 7. člena tega pravilnika ima lahko motorno kolo policije, ki se uporablja kot vozilo s prednostjo in je bilo registrirano pred 1. 1. 1994, na zadnjem delu namesto utripajoče luči, ki je vidna z vseh strani, dve modri utripajoči luči, nameščeni simetrično glede na vzdolžno os vozila, ki sta usmerjeni nazaj.
10. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnika, preneha veljati Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo (Uradni list RS, št. 78/99 in 41/02).
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-60/2006/5 (212-5)
Ljubljana, dne 11. aprila 2006
EVA 2005-1711-0019
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti