Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2006 z dne 21. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2006 z dne 21. 3. 2006

Kazalo

1218. Odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97), stran 3099.

Na podlagi 23. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03-ZZK-1) in 20. člena Statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01) je Občinski svet Občine Vrhnika na 17. izredni seji dne 9. 3. 2006 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(podlaga za prostorski akt)
(1) S tem odlokom se, v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika, sprejmejo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97; v nadaljevanju besedila: spremembe in dopolnitve ZN), ki jih je izdelal Primis Vrhnika d.d., pod št. naloge 31/05, februarja 2006, na podlagi:
– Odloka o zazidalnem načrtu za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97),
– Odloka o lokacijskem načrtu prometne ureditve območja med Tržaško cesto in Janezovo vasjo (Uradni list RS, št. 65/97),
– Projektne naloge za lokacijski načrt in projektno dokumentacijo za objekt Vrtec, (januar 2005), ki je bila potrjena na 20. seji Občinskega sveta Občine Vrhnika 27. 1. 2005,
– Urbanističnih izhodišč za pripravo in sprejem sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97), ki jih je izdelal Primis Vrhnika d.d., pod št. naloge 02/1039, z dne 16. 5. 2005,
– idejnega načrta za vrtec Antonije Kucler na Vrhniki, izdelal biro P. & A. Torkar.
(2) Vsebina sprememb in dopolnitev ZN temelji na Programu priprave, št. 5/06-350-05-5/2005 (Uradne objave Naš časopis, št. 315/05).
2. člen
(vsebina sprememb in dopolnitev odloka)
(1) Po požaru vrtca Antonije Kucler leta 1997 je zazidalni načrt za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97) izdelal Primis Vrhnika d.d., na podlagi prvo nagrajene rešitve urbanistično arhitektonskega natečaja za vrtec z dvajsetimi oddelki za max. 350 otrok, avgusta 1997, pod št. 38/97.
(2) Spremembe in dopolnitve ZN se nanašajo na ureditev vrtca z manjšo kapaciteto, za normativno 176 otrok – z osmimi oddelki (tri za prvo starostno obdobje in pet za drugo starostno obdobje), upravnimi prostori, ureditvijo površin, ki služijo objektu, prometnih in zelenih površin ter potrebne energetske in komunalne infrastrukture.
II. UREDITVENO OBMOČJE
3. člen
(obseg ureditvenega območja)
(1) Ureditveno območje obsega dele parc. št.: 2788/5, 2788/8, 2785/1, 2785/2, 2785/5, 2785/7, 2785/8, 2785/9, 2785/10, 2785/11, 2785/12, 2785/13, 2785/14, 2779/3 in 2783/1. Vse parcele so v k.o. Vrhnika, s skupno površino cca 6.700 m².
(2) Ureditveno območje v času gradnje obsega zemljišča, ki so potrebna za izvedbo potrebne infrastrukture. Ta se podrobneje določijo s posebnimi strokovnimi podlagami za infrastrukturno opremljanje območja. Po opravljenih delih se vzpostavi prvotno stanje.
(3) Razširjeno ureditveno območje obsega zemljišča, na katera predvidena ureditev sprememb in dopolnitev ZN posega zaradi funkcionalno potrebnih oziroma ugodnejših rešitev.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO
IN KVALITETO GRADNJE
4. člen
(funkcija območja)
(1) Območje je namenjeno gradnji objektov družbenih dejavnosti (šolstvu, otroškemu varstvu, zdravstvu ipd.).
(2) Izjemoma so, če ne povzročajo motenj osnovni dejavnosti, dovoljeni naslednji posegi: gradnja objektov za šport in rekreacijo, kadar so le-ti namenjeni za množično rekreacijo in so stalno uporabljeni, urejanje odprtih površin, kot so zelenice, pešpoti, počivališča z mikrourbano opremo, gradnja objektov in naprav za potrebe komunale, prometa in zvez, vodnogospodarske ureditve ter postavljanje pomožnih objektov, ki dopolnjujejo osnovno dejavnost.
(3) Dovoljena je dopolnilna gradnja istovrstnih objektov, nadzidave in prizidave po določilih posebnih meril in pogojev.
5. člen
(1) Posegi ne smejo poškodovati dendroloških spomenikov, ki se nahajajo v zazidalnem območju.
(2) Odstranjena plodna zemlja se deponira in ustrezno uporabi.
(3) Projektna dokumentacija mora upoštevati zakonodajo, ki ureja področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in pravilnik o projektiranju objektov brez arhitektonskih ovir.
(4) Požarno varnost zagotavljajo: interventna pot široka min 3,5 m, hidrantna mreža v obliki zanke, priključena na obstoječi vodovod pod Tržaško cesto, zasilni izhodi in delovne površine za gasilsko opremo ter prostor za evakuacijo ljudi. Dokončne pogoje in usmeritve določi študija požarne varnosti, ki je sestavni del projektne dokumentacije.
(5) Potresna varnost mora upoštevati VIII. stopnjo po MSK lestvici.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ZA ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTA
6. člen
(oblikovanje odprtega prostora)
(1) Ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN obravnava stavbno zemljišče vrtca, del parcele OŠ Ivana Cankarja ter javne mestne površine.
(2) Gradbena parcela vrtca je sestavljena iz zazidane površine v velikosti cca 1.280 m² in površin, ki služijo objektu v velikosti cca 5.955,59 m²: ograjena interna igrišča, zelene površine, utrjene površine, dostopne poti ter gospodarsko dvorišče za objektom.
(3) Površina med šolo in vrtcem je urejena kot dvostranski dovoz, ki omogoča dostop dostavnim in intervencijskim vozilom na gospodarski dvorišči šole in vrtca. Po sredini teče v osi 1 pešpot z drevoredom in dvostranskim parkiriščem, ki je namenjeno za zaposlene v šoli in vrtcu.
(4) Glavni uvoz je po obstoječem uvozu iz Tržaške ceste in naprej po javnem parkirišču ob šoli. Glavni dostop do vrtca je iz podaljšanega javnega parkirišča ob šoli oziroma po novi prometni poti – peš povezavi med Tržaško cesto in Janezovo vasjo, dva stranska dostopa sta s konca obeh pritličnih delov vrtca.
(5) Pri načrtovanju prostorske ureditve se upošteva Pravilnik o zahtevah za projektiranje objektov brez grajenih ovir (Uradni list RS, št. 92/99) ter SIST ISO TR 9527.
7. člen
(urbanistični pogoji)
(1) Lego objekta določajo tri osi in zazidalna linija:
– os 1, vzporedna s čelno fasado OŠ Ivana Cankarja, je os glavne peš poti v športnem parku, ki se nadaljuje med šolo in vrtcem,
– os 2, vzporedna z osjo 1, ki poteka v simetrali vrtca,
– os 2 je od osi 1 odmaknjena proti JV min. 54,40 m,
– os 3, ki poteka pravokotno na Tržaško cesto po obstoječem uvozu – javnem parkirišču ob šoli ter njegovem podaljšku proti Ljubljanici,
– zazidalna linija, ki poteka v liniji SV stranske fasade šole.
(2) Odmiki objekta:
– objekt je na SV strani naslonjen na zazidalno linijo,
– objekt mora biti odmaknjen min. 3,0 m od osi tlačnega voda sanitarne kanalizacije, ki poteka na J,
– ograja zunanjih površin z igrišči, utrjenimi površinami in zelenico mora biti odmaknjena od začetka brežine Ljubljanice min. 15 m.
(3) Kota zunanjih površin oziroma pritličja mora biti min. 0,50 m nad koto stoletne visoke vode, ki je na koti 291,64 m.
8. člen
(zasnova objekta)
(1) Spremembe in dopolnitev ZN morajo upoštevati Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca (Uradni list RS, št. 73/00).
(2) Objekt je zasnovan simetrično glede na os 2, v pasu širine šole ter v zazidalni liniji na SV.
(3) Objekt je sestavljen iz treh delov:
– osrednji del v osi 2 je P+1, z upravnimi prostori in prostori strokovnih delavcev na JZ in osrednjim večnamenskim prostorom na SV,
– SZ manjši pritlični del s tremi oddelki prvega starostnega obdobja,
– JV večji pritlični del s petimi oddelki drugega starostnega obdobja.
(4) Glavni vhod v objekt je iz osrednje pristopne ploščadi, pred osrednjim upravnim delom, ki je neposredno povezana z javnim parkiriščem. Vhod za del prvega starostnega obdobja je iz njegove zahodne strani, vhod za del drugega starostnega obdobja pa iz njegove vzhodne strani s tem, da ima vsak trakt še stranski vhod. Vsi vhodi imajo nadstrešek in peš povezave s parkirnimi prostori. Na oddelek sta predvideni dve parkirni mesti za zaposlene.
(5) Na severni strani objekta, iz gospodarskega dvorišča, je dostop do razdelilne kuhinje in kotlarne s priročno delavnico hišnika ter do zabojnikov za odpadke.
(6) JV in SZ pritlični del, kjer so igralnice orientirane proti jugu, sta polkrožne oblike ter objemata zunanje igralne površine. Osrednji del z osrednjim prostorom in upravo ter prostori za strokovne delavce pa je bolj ortogonalne oblike. Proti severu so orientirane predvsem garderobe in sanitarije za otroke, razdelilna kuhinja, osrednji prostor ter kotlarna s priročno delavnico hišnika.
(7) Dimenzije objekta so prikazane v kartografskem delu.
(8) Kota utrjenih površin je 292,40 m, kota pritličja je 292,55 m, kota zunanjih igralnih površin in zelenice se prilagodi obstoječemu terenu in ureditvi prometne poti med Tržaško cesto in Janezovo vasjo.
9. člen
(konstrukcija objekta)
(1) Objekt je klasično grajena stavba: z nosilnimi zidovi iz opečnih modularnih votlakov, AB zidovi in stebri, z AB stropnimi konstrukcijami, temeljen z AB temeljno ploščo na AB pilotih oziroma na predhodno utrjenem terenu s preobremenilnim nasipom, z AB pasovnimi temelji ali AB temeljno ploščo. Objekt je vertikalno in horizontalno protipotresno zavarovan z AB vezmi.
(2) Nad igralnicami in osrednjim prostorom bo nosilna konstrukcija strehe iz lesenih lepljenih nosilcev.
(3) Pred igralnicami bo nadstrešnica podprta z lesenimi lepljenimi nosilci in krita s stekleno kritino. Kasneje jo bo možno v celoti zastekliti.
(4) Nakloni strešin:
– nad igralnicami je 13-stopinjski naklon, kritina je jeklena pocinkana, barvana pločevina, barvno usklajena z okolico,
– nad osrednjim prostorom je naklon 6 stopinj, kritina je jeklena pocinkana, barvana pločevina, barvno usklajena z okolico,
– nad ostalimi prostori bo ravna streha ustrezno toplotno in hidro izolirana.
(5) Vse poševne strehe krite s pločevino bodo istočasno strop in tudi ustrezno toplotno izolirane. Finalno bodo vsi stropi obdelani v knauf izvedbi.
(6) Fasade so ometane, obdelane z zaglajenim ometom in barvane po predlogu barvne študije projektanta.
(7) Odprtine so, glede na namembnost posameznih prostorov, kombinirane z večjimi steklenimi površinami in orientirane proti JV. Objekt je sestavljen iz 8 oddelkov v dveh ločenih sklopih (tri za prvo starostno obdobje, pet za drugo starostno obdobje), s prostori za varstvo za normativno 176 otrok, s pripadajočimi servisnimi prostori, osrednjim večnamenskim prostorom ter upravnimi prostori in prostori strokovnih delavcev.
(8) Oddelki so med seboj povezani z notranjim hodnikom preko osrednjega prostora in stopniščem s nadstropjem upravnega dela.
(9) Objekt vrtca sestavljajo:
– 3 igralnice za 1. starostno obdobje, 5 igralnic za 2. starostno obdobje,
– 3 dodatni prostori za dejavnost otrok,
– osrednji večnamenski prostor,
– prostor za individualno delo z otroki,
– sanitarije za otroke,
– garderobe za otroke,
– sanitarije za otroke na igrišču,
– shramba za rekvizite,
– shramba za vrtna igrala,
– prostor za vodjo,
– prostor za svetovalnega delavca,
– skupni prostori za strokovne delavce,
– kabinet za vzgojna sredstva in pripomočke,
– sanitarije za strokovne delavce,
– prostor za ravnatelja,
– prostor za administracija,
– prostor za računovodstvo,
– prostor za arhiv,
– sanitarije za upravo,
– razdelilna kuhinja,
– ostali servisni prostori,
– komunikacije.
10. člen
(zunanja ureditev)
(1) Zunanje igralne površine sestavljajo: nadstrešnica pred igralnicami, dva peskovnika, utrjene površine in zelene površine ter igrišča opremljena z ustrezno opremo – igrali. Ograjene so s transparentno žično ograjo, lahko tudi z živo mejo zasajeno na notranji strani.
(2) Zunanja ureditev vrtca je obdelana v samostojnem projektu.
(3) Zelene površine se uredijo skladno z zasnovo, prikazano v grafični prilogi.
(4) Utrjene površine so: dovozna pot, javno parkirišče in gospodarsko dvorišče vrtca, parkirni prostori med šolo in vrtcem so asfaltirani, dostopi do posameznih vhodov v objekt so asfaltirani ali tlakovani.
(5) Objekt je priključen na javno omrežje komunalnih in energetskih vodov: vodovod, kanalizacija (sanitarna, meteorna), elektrika, plin, telefon in kabelska TV.
(6) Priključki instalacij so obdelani v samostojnih projektih.
(7) Obstoječ spomenik se vrne na primerno mesto na fasado.
V. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO
IN ENERGETSKO UREDITEV
11. člen
(skupne določbe)
(1) Zasnova prometne, komunalne in energetske ureditve se navezuje na obstoječo mestno infrastrukturo.
(2) V sklopu izdelave projektne dokumentacije, je pred pričetkom del potrebno evidentirati in upoštevati stanje komunalne infrastrukture ter na osnovi tega uskladiti in izdelati projekte, vključno z ureditvijo zunanjih površin in hortikulturno ureditvijo.
(3) Izdelava projektne dokumentacije za komunalne naprave mora potekati istočasno in medsebojno usklajeno z upoštevanjem potrebnih odmikov med posameznimi omrežji (vzporedni poteki, križanja ipd.).
(4) Omrežja se izvedejo podzemno.
(5) Komunalni in energetski vodi in priključki se uredijo v skladu s pogoji tega lokacijskega načrta.
(6) Odstopanja so dovoljena v primeru ustreznejših tehničnih rešitev, ob pogoju, da so le-te še usklajene z načrtovano prostorsko ureditvijo.
(7) Za posege v obstoječe vode, ki ležijo na območju prostorske ureditve, je potrebno pridobiti soglasja njihovih upravljavcev.
(8) Pred pričetkom del je potrebno obstoječe vode zakoličiti in jih po potrebi ustrezno zaščititi.
(9) Za izvedbo priključkov pod cestami je potrebno od upravljavcev pridobiti dovoljenje za prekop.
(10) Za posege na parcele, ki niso v lasti investitorja, je potrebno pridobiti soglasja lastnikov parcel.
12. člen
(prometna ureditev)
(1) Dovoz do šole in vrtca je po obstoječem uvozu iz Tržaške ceste preko obstoječega parkirišča ob šoli, naprej po dveh uvoznih cestah s parkiriščem za zaposlene v sredini ter z uvozom na gospodarska dvorišča šole in vrtca.
(2) Med šolo in vrtcem je parkirišče za zaposlene: 16 PM za vrtec in 16 PM za šolo. Parkirišča za starše so zagotovljena na povečanem javnem parkirišču med šolo in športnim parkom.
(3) Dostop za pešce je po pešpoti iz Tržaške ceste med šolo in javnim parkiriščem ob šoli, naprej med vrtcem in podaljšanim javnim parkiriščem do glavnega vhoda v vrtec (v osi 3). Stranski vhod je iz SZ strani, iz parkirišča med šolo in vrtcem.
(4) Vzporedno s peš povezavo iz Tržaške ceste preko mostu v Janezovo vas v osi 3, se predvidi pešpot, ki bo potekala iz Tržaške ceste med občinsko stavbo in šolo za vrtcem ter zavila proti J ob Ljubljanici, do predvidenega mostu.
(5) Pravokotno na os 3 je v osi 1 povezovalna pešpot, ki poteka med šolo in vrtcem v športni park.
(6) Potrebno je upoštevati Zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97), Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 83/2004) ter ostale obstoječe predpise s področja gradnje in varstva cest.
13. člen
(vodovod)
(1) Priključitev objekta na javni vodovod je možna na sekundarni vodovod PE 90 mm, ki poteka po obstoječem parkirišču ob šoli, pred predvideno lokacijo za gradnjo. Priključitev objekta se izvede s priključno cevjo PE ustreznega profila, ki jo določi projektant glede na predvideno porabo vode in ustrezno požarno zaščito, PN 12,5 v globini 1,20 m.
(2) Pri načrtovanju in gradnji se upošteva odmike in križanja komunalnih vodov z ostalimi komunalnimi vodi v skladu s Pravilnikom o tehnični izvedbi vodovodnih objektov in naprav centralnega vodovoda v občini Vrhnika in Borovnica (december 2001).
(3) Minimalni odmik objekta od vodovoda, ki poteka po gradbeni parceli je 5,00 m, minimalni odmik vodovoda od zasajenega drevesa je 4,00 m.
(4) Nad vodovodom niso dovoljeni gradbeni posegi, dodaten nasip ali odvoz materiala nad cevovodom, gradnja ograj, podpornih zidov in ostalih komunalnih vodov.
(5) Pred izvedbo priključka si mora investitor pridobiti soglasje upravljavcev: Telekom, Elektro, ceste, zaradi možnih križanj s priključkom ter vseh lastnikov zemljišč, po katerih bo potekal priključek.
(6) Vodomer ustrezne dimenzije se vgradi v talni jašek ustreznih dimenzij na lahko dostopnem prostoru, oddaljenem od zunanjega temelja največ 1,0 m (Pravilnik o tehnični izvedbi vodovodnih objektov in naprav centralnega vodovoda v občini Vrhnika in Borovnica, december 2001).
(7) Območje urejanja mora biti komunalno opremljeno tako, da bo za objekt zagotovljena oskrba s higiensko neoporečno pitno vodo.
(8) Priključitev objekta na javni vodovod se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
14. člen
(meteorna in sanitarna kanalizacija)
(1) Meteorne vode iz streh, utrjenih površin in parkirišč se vodi ločeno od sanitarnih odpadnih voda preko lovilcev olj in maščob v skladu z veljavnimi predpisi in pod pogoji upravljavca vodotoka v vodotok Ljubljanico po obstoječi kanalizaciji, ki se po potrebi obnovi.
(2) Meteorna voda iz utrjenih voznih površin se lahko odvaja preko lovilcev olj in maščob tudi v urejeno meteorno kanalizacijo, ki služi obstoječemu parkirišču ob šoli ter naprej v obnovljen kanal na Tržaški cesti.
(3) Obravnavano območje nima javnega kanalizacijskega omrežja za sanitarno odpadno vodo oziroma je staro in dotrajano.
(4) Meteorna kanalizacij, ki poteka ob Tržaški cesti, se na odseku od Botra do šole obnovi s PVC cevmi Ø 300 mm.
(5) Sanitarne odpadne vode se odvaja ločeno od meteornih, v predviden sekundarni kanal, zgrajen iz PVC kanalizacijskih cevi Ø 250 mm, ki bo zbiral odpadno vodo vse od gostilne Boter ter naprej od šole, občinske stavbe in vrtca in jo zbral v črpališču. Od tu se izvede tlačni vod iz PE cevi 110 × 8,5, ki se ga odvede v obstoječo tlačno S kanalizacijo iz PVC cevi Ø 315 mm, ki poteka ob Ljubljanici do centralne čistilne naprave na Tojnicah.
(6) Cevovod in revizijski jaški morajo biti iz materialov, ki zagotavljajo vodotesnost.
(7) Minimalni odmik sanitarne kanalizacije od posajenega drevesa je 4,00 m, minimalni odmik od meteorne kanalizacije je 2,5 m.
(8) Meteorna in sanitarna kanalizacija se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
15. člen
(plinovod)
(1) Glavni plinovod Ø 225 poteka za šolo po parc. št. 2785/2. Tlak plina v obstoječem omrežju je 100 mbar.
(2) Priključek objekta na glavni plinovod bo izveden po parc. št. 2785/2, 2783/1, na SV novega vrtca. Potekal bo iz dvoriščne strani vrtca proti priključnemu mestu na dvorišču šole.
(3) Predvideni plinski priključek se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
16. člen
(elektrika)
(1) Preko zemljišča obravnavanega zazidalnega načrta potekajo obstoječi srednjenapetostni (20 kV) in nizkonapetostni zemeljski kablovodi, položeni v kabelski jarek v globini 0,8 m, oziroma uvlečene v zaščitne cevi v globini 0,8–1,0 m.
(2) Gradnja objektov v varovalnem koridorju elektroenergetskih kablov se izvede pod pogoji Tipizacije za polaganje elektroenergetskih kablov, distribucijskega podjetja Elektro Ljubljana d.d.
(3) Minimalni odmik temelja objekta od elektroenergetskega kabla mora znašati 1,0 m, v nasprotnem primeru je potrebna prestavitev elektroenergetske infrastrukture.
(4) Priključitev objekta na elektroenergetsko omrežje se izvede z nizkonapetostnim priključnim zemeljskim kablovodom (Al 4×70+2,5 mm² oziroma 4×150+2,5 mm²). Priključni kabel se na celotni trasi uvleče v kabelsko kanalizacijo, v globini 1,0 m z gladkimi PVC cevmi Ø110 mm in vmesnimi tipskimi kabelskimi jaški.
(5) Neuporabni del električnega voda pogorelega vrtca se odstrani.
(6) Priključek bo potekal od stikalnega bloka obstoječe transformatorske postaje Vrhnika – Šola do zunanje omarice na sprednji strani osrednjega upravnega dela. Od omarice vrtca bo potekal nadomestni vod do elektro omarice ob športnem parku proti J ter vod do elektro omarice prečrpališča na SV za vrtcem.
(7) Vsa elektroenergetska infrastruktura (morebitne prestavitve vodov, ureditev mehanskih zaščit, novogradnja nizkonapetostnega priključka) se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
(8) Za zemljišča, po katerih bo potekal NN priključek, mora biti pridobljena pravica graditi.
17. člen
(telekomunikacijsko omrežje)
(1) Pri vseh posegih v prostor je potrebno upoštevati trase obstoječega TK omrežja, ki je izvedeno zemeljsko s kabelsko kanalizacijo. Glede na pozidavo ga je potrebno ustrezno zaščititi ali prestaviti na osnovi projektne rešitve. Vsa dela v zvezi z zaščito in prestavitvami tangiranih TK kablov izvede Telekom Slovenije d.d.
(2) Priključek vrtca na TK omrežje bo potekal iz dvoriščne strani vrtca proti priključnemu mestu na obstoječe TK omrežje ob JZ vogalu občinske stavbe.
(3) Predvideno traso TK omrežja se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
18. člen
(CATV)
(1) Priključek vrtca na obstoječe CATV omrežje bo potekal iz dvoriščne strani vrtca proti priključnemu mestu na J vogalu šole.
(2) Predvideni vod CATV se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
19. člen
(javna razsvetljava)
(1) V neposredni bližini, na parkirišču ob šoli, je obstoječi vod javne razsvetljave s prižigališčem v bližini Tržaške ceste. Po požaru vrtca l. 1997 se je del voda javne razsvetljave na tem prostoru ob rušitvenih delih odstranil.
(2) Nov vod javne razsvetljave, ki bo razsvetljeval podaljšek obstoječega parkirišča ob šoli, parkirišče med šolo in vrtcem ter gospodarsko dvorišče, bo samostojno vezan na obstoječe prižigališče.
(3) Predvideno javno razsvetljavo se izvede na podlagi projektne dokumentacije.
(4) Javne površine bodo razsvetljene s svetilkami javne razsvetljave, zunanje površine vrtca bodo po potrebi razsvetljene s stenskimi in vrtnimi svetilkami.
20. člen
(javna higiena)
Skladno z občinskim predpisom se predvidi zbirno in odjemno mesto za odpadke. Prostor za zabojnike bo na gospodarskem dvorišču vrtca, ograjen in zaščiten s streho.
VI. OKOLJEVARSTVENI IN DRUGI POGOJI
21. člen
(varstvo okolja)
Pri načrtovanju prostorske ureditve je potrebno upoštevati vse zahteve, ki jih določajo predpisi in drugi pravni akti s področja varstva okolja.
22. člen
(zaščitni ukrepi)
(1) Vsi objekti morajo biti predvideni izven vodnega in priobalnega zemljišča, ki sta opredeljena v 11. in 14. členu Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 102/04 – ZGO-1-UPB1, 2/04 – ZzdrI-A in 41/04 – ZVO-1). Ljubljanica je vodotok I. reda, katerega priobalno zemljišče sega 15 m od zgornjega roba brežine.
(2) Vsi posegi morajo biti načrtovani tako, da se ne poslabša stanje voda in da se ne onemogoči varstva pred škodljivim delovanjem voda.
(3) Padavinsko odpadno vodo je potrebno odvajati v javno kanalizacijo ali neškodljivo ponikati v skladu z določbami Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaženja (Uradni list RS, št. 35/96).
(4) Komunalno odpadno vodo je potrebno odvajati v javno kanalizacijo.
(5) Projektna rešitev odvajanja in čiščenja padavinskih in komunalnih odpadnih voda mora biti usklajena s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02, 50/04), Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05) ter Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 103/02).
(6) Utrjene vozne površine morajo biti proti ostalemu terenu omejene z dvignjenimi betonskimi robniki in izvedene vodotesno.
(7) Za čas gradnje je nujno predvideti vse potrebne varnostne ukrepe in organizirati gradbišča tako, da se prepreči onesnaževanje voda ali podtalnice, ki bi nastala zaradi transporta, skladiščenja in uporabe tekočih goriv in drugih nevarnih snovi oziroma v primeru nezgod zagotoviti takojšnje ukrepanje za to usposobljenih delavcev. Vsa začasna skladišča in pretakališča goriv, olj in maziv ter drugih nevarnih snovi morajo biti zaščitena pred možnostjo izliva v tla in vodotok.
(8) Po končani gradnji je potrebno zagotoviti, da se odstranijo vsi za potrebe gradnje postavljeni provizoriji in odstranijo vsi ostanki začasnih deponij. Predvideti je potrebno ustrezno krajinsko in protierozijsko ureditev vseh prizadetih površin.
23. člen
(ohranjanje narave)
(1) Na širšem območju, ki ga obravnavajo spremembe in dopolnitve ZN se nahajajo:
– zavarovano območje: cigarovec in krilati oreškar ob OŠ Ivana Cankarja,
– naravna vrednota: reka Ljubljanica, cigarovec in krilati oreškar,
– habitatni tip: vegetacija tekočih voda,
– ekološko pomembno območje: Ljubljansko barje,
– potencialno posebno varstveno območje: Ljubljansko barje.
(2) Konkretne varstvene usmeritve za varstvo ekološko pomembnega območja in potencialnega posebnega varstvenega območja Ljubljansko barje:
– območje posega naj se locira izven območja potencialnega posebnega ohranitvenega območja in ekološko pomembnega območja,
– v strugo in brežine naj se ne posega z mehanskimi posegi,
– za deponiranje odpadnega materiala naj se izbere ustrezna (za to določena) mesta izven območja Ljubljanskega barja,
– vodotok naj se ne onesnažuje,
– po izvedbi del naj se vse prizadete površine zasadi z avtohtono vegetacijo.
(3) Pri načrtovanju posegov v prostor se upoštevajo usmeritve, izhodišča in pogoji za varstvo naravnih vrednot in zavarovanih območij ter ohranjanje biotske raznolikosti navedenih v strokovnem gradivu Naravovarstvene smernice za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za vrtec na Vrhniki (ZRSVN, OE Ljubljana, november 2005), ki so priloga temu odloku in se hranijo na sedežu Občine Vrhnika.
24. člen
(varstvo pred hrupom)
Območju urejanja se določi stopnja zahtevnosti obremenitve s hrupom, skladno z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) in predvidi morebitne potrebne aktivne oziroma pasivne protihrupne ukrepe.
25. člen
(varstvo zraka)
Med gradnjo je izvajalec dolžan upoštevati naslednje ukrepe za varstvo zraka:
– zakonsko regulativo v zvezi z emisijskimi normami pri gradbeni mehanizaciji in transportnih sredstvih,
– preprečevanje prašenja odkritih delov gradbišča: vlaženje sipkih materialov in nezaščitenih površin ter preprečevanje raznosa materiala z gradbišča.
26. člen
(varstvo kulturne dediščine)
(1) Obravnavano območje leži med varovanimi enotami: Vrhnika – Arheološko najdišče Trško jedro, Vrhnika – Trško jedro in Podpeč – Arheološko najdišče Ljubljanica.
(2) Za posege v območje veljajo določila Odloka o razglasitvi struge Ljubljanice ter njenega pritoka Ljubije, vključno z bregovi in območja stare struge Ljubljanice, za kulturni spomenik državnega pomena (Uradni list RS, št. 115/03).
(3) Pri zunanji ureditvi je potrebno upoštevati naslednje smernice:
– ob izvajanju gradbenih del v 15 m pasu vodotoka je potrebno zagotoviti arheološki nadzor,
– za posege v območju spomenika je potrebno pridobiti soglasje Ministrstva za kulturo.
27. člen
(varstvo pred požarom)
Spremembe in dopolnitve ZN se načrtujejo v skladu z 22. členom Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93 in 87/01) in upoštevajo prostorske, gradbene in tehnične ukrepe, s katerimi bodo zagotovljeni:
– pogoji za varen umik ljudi in premoženja,
– potrebni odmiki med objekti oziroma ustrezna požarna ločitev objektov tako, da se zagotovi pogoje za omejevanje širjenja ognja ob požaru,
– prometne in delovne površine za intervencijska vozila (SIST DIN 14090, površine za gasilce na zemljišču),
– viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje (Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91).
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV
28. člen
(splošne obveznosti)
(1) Poleg splošnih pogojev morata investitor in izvajalec upoštevati določilo, da se načrtovanje in izvedba posegov opravi na tak način, da so ti čim manj moteči, ter tako, da ohranijo ali celo izboljšajo gradbenotehnične in prometno, varnostne ter okoljevarstvene razmere.
(2) Poleg vseh obveznosti, navedenih v predhodnih členih tega odloka, so obveznosti investitorja in izvajalca v času gradnje in po izgradnji tudi:
– izdelati načrt ureditve gradbišča,
– promet v času gradnje organizirati tako, da ne bo prihajalo do poslabšanja prometnih razmer na obstoječem cestnem omrežju,
– zagotoviti ukrepe na obstoječem cestnem omrežju v takšnem obsegu, da se prometna varnost zaradi predvidenih posegov ne bo poslabšala,
– zagotoviti dostope, ki so bili zaradi gradnje prekinjeni,
– zagotoviti zavarovanje gradbišča tako, da bosta zagotovljeni varnost in raba bližnjih objektov in zemljišč,
– v skladu z veljavnimi predpisi odpraviti v najkrajšem možnem času prekomerne negativne posledice, ki bi nastale zaradi gradnje,
– zagotoviti nemoteno komunalno oskrbo preko vseh obstoječih infrastrukturnih vodov in naprav. Infrastrukturne vode je potrebno takoj obnoviti v primeru poškodb pri gradnji,
– v času gradnje zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in organizacijo gradbišča za preprečitev prekomernega onesnaženja tal, vode in zraka pri transportu, skladiščenju in uporabi škodljivih snovi ter v primeru nesreče zagotoviti takojšnje ukrepanje usposobljene službe,
– za čas gradnje upoštevati, da v dnevnem času niso prekoračene kritične ravni hrupa, predpisane za posamezna območja varovanja pred hrupom,
– zagotoviti sanacijo zaradi gradnje poškodovanih objektov, naprav in območij ter okolico objektov.
(3) Investitor in izvajalec morata poleg urbanistično-arhitektonskih pogojev upoštevati vsa navodila in pogoje posameznih nosilcev urejanja prostora, ki so sestavni del teh sprememb in dopolnitev ZN.
29. člen
(etapnost)
Prostorske ureditve po tem načrtu se izvedejo v eni etapi. Objekt in zunanja ureditev se izvedeta istočasno.
VIII. TOLERANCE
30. člen
(dovoljena odstopanja)
(1) Pri realizaciji sprememb in dopolnitev ZN so dopustni premiki tras komunalnih naprav in prometnih ureditev od prikazanih, kolikor gre za prilagajanje stanju na terenu, izboljšavam tehničnih rešitev, ki so primernejše z oblikovalskega, prometnotehničnega, ozelenitvenega ali okoljevarstvenega vidika, s katerimi pa se ne smejo poslabšati prostorski in okoljski pogoji ali prejudicirati in ovirati bodoče ureditve, ob upoštevanju veljavnih predpisov za tovrstna omrežja in naprave.
(2) Pod enakimi pogoji je za izboljšanje stanja opremljenosti območja možno izvesti dodatno podzemno gospodarsko javno infrastrukturo.
(3) Tolerance vseh dimenzij objekta so ±50 cm ob pogoju, da so izpolnjeni navedeni urbanistični pogoji.
(4) Toleranca višinske kote zunanjih utrjenih površin in pritličja objekta je +30 cm, –20 cm.
IX. NADZOR
31. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
Spremembe in dopolnitve ZN so stalno na vpogled na Občini Vrhnika, na Oddelku za okolje, prostor in komunalo.
33. člen
(1) S sprejetjem tega odloka prenehajo veljati določila Odloka o zazidalnem načrtu za del območja urejanja V1I/2 Vrtec Vrhnika (Uradni list RS, št. 65/97).
(2) Ureditev glavnega dostopa do objekta in parkirnih mest, ki se nahajajo v razširjenem ureditvenem območju, se projektira in izvede po predlogu tega odloka in ne po določilih Odloka o lokacijskem načrtu prometne ureditve območja med Tržaško cesto in Janezovo vasjo (Uradni list RS, št. 65/97).
34. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis.
Št. 5/08-350-05-5/2005
Vrhnika, dne 10. marca 2006
Župan
Občine Vrhnika
dr. Marjan Rihar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti