Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/2006 z dne 10. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/2006 z dne 10. 3. 2006

Kazalo

1081. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Staro mestno jedro Celje – nadzidava poslovne stavbe Gledališka 2 (skrajšani postopek), stran 2792.

Na podlagi 27. in 34. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Staro mestno jedro Celje – nadzidava poslovne stavbe Gledališka 2 (skrajšani postopek)
1. člen
(predmet in cilj sprememb in dopolnitev ZN)
S tem programom se podrobneje določi:
– ocena stanja, razloge in pravno podlago za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Staro mestno jedro Celje – nadzidava poslovne stavbe Gledališka 2 (v nadaljevanju teksta programa »spremembe in dopolnitve ZN«),
– predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev ZN,
– okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN,
– nosilce urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja in druge udeležence, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN,
– seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve,
– navedbo in način pridobitve geodetskih podlag,
– obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev ZN.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za sprememb
in dopolnitev ZN)
Zazidalni načrt Staro mestno jedro Celja je bil sprejet v letu 1986 (Odlok o sprejetju je bil objavljen v Uradnem listu SRS štev. 42/86). Med mnogimi spremembami in dopolnitvami tega zazidalnega načrta v preteklih dvajsetih letih, je bil v letu 1998 začet tudi postopek za spremembo, ki bi omogočila nadzidavo poslovne stavbe Gledališka 2. Ker je investitor v teku postopka odstopil od nameravane gradnje, je bil postopek ustavljen, kljub temu, da je bila uspešno izvedena javna razgrnitev in javna obravnava in da so bila pridobljena vsa soglasja pristojnih nosilcev planiranja. V letošnjem letu je pobudnik sprememb in dopolnitev »Nepremičnine d.o.o.« oživil idejo o nadzidavi zadevnega objekta z namenom, da bi pridobil poslovne prostore in zgradil osebno dvigalo ob stavbi, ki je glede na javni značaj stavbe potrebno. Širitev poslovnih prostorov v delu starega mestnega jedra, kjer se umeščajo upravne funkcije mesta je skladna s prostorsko politiko mesta, ker pa gre za posamičen objekt je skladno s 34. členom Zakona o urejanju prostora mogoče izvesti skrajšan postopek sprememb in dopolnitev, ker za objekt ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje in predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih objektov.
3. člen
(predmet in programska izhodišča sprememb
in dopolnitev ZN)
Predmet sprememb in dopolnitev je območje v zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celje (Ur. list SRS štev. 42/86 in Ur. list RS štev.76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01,30/04), ki ga ta prostorski akt opredeljuje kot »kare IV« in ki ga sestavljajo deli zemljiških parcel štev. 2058 in 2059, k.o. Celje. To je območje, kjer danes stoji poslovna stavba, jo namerava pobudnik nadgraditi, in parkirni prostori najemnikov. Nadgradnja pomeni odstranitev dotrajanega obstoječega ostrešja, statično sanacijo talne plošče in novo lahko vertikalno etažno in strešno konstrukcijo. S temi posegi bi pobudnik pridobil nekaj manj kot 400 m² poslovnih površin, z gradnjo osebnega dvigala ob južni fasadi stavbe pa dostop v vse etaže stavbe.
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb
in dopolnitev ZN)
Okvirno ureditveno območje obsega del zemljiških parcel št. 2058 in 2059. Na severu predstavlja mejo drevored na parceli št. 2059, na vzhodu zahodni rob poslovne stavbe Linhartova 5 in vzhodni rob poslovne stavbe Gledališka 2, na jugu je meja središčnica na dovozni cesti parkirišča in na zahodu meja parcele št. 2058 (vse parcele k.o. Celje).
5. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN so:
– RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje,
– RS, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – ARSO, Območna pisarna Celje,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje,
– Zavod RS za varstvo narave, OE Celje,
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter komunalo – referat za promet,
– Telekom Slovenije, PE Celje,
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d.,
– Energetika Celje, Javno podjetje d.o.o.,
– Javne naprave, Javno podjetje d.o.o.,
– Vodovod – kanalizacija, Javno podjetje Celje d.o.o.
V skrajšanem postopku izdelave sprememb in dopolnitev ZN morajo nosilci urejanja v skladu z 34. členom ZureP-1 podati pogoje in usmeritve v zvezi s pripravo sprememb in dopolnitev ZN v roku 15 dni.
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na dopolnjeni predlog sprememb in dopolnitev ZN (osnutek sprememb in dopolnitev ZN, ki je že usklajen s stališčem župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 15 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo.
Pripravljavec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je Mestna občina Celje – Oddelek za okolje in prostor ter komunalo.
6. člen
(seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev ZN je potrebno upoštevati:
– Prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, in Uradni list RS, št. 86/00),
– Zazidalni načrt Staro mestno jedro Celja (Uradni list SRS, št. 42/86 in Uradni list RS, št. 76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01, 30/04).
7. člen
(navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Za območje kareja IV, kot ga opredeljuje ZN staro mestno jedro Celje, in del katerega je ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN bo geodetske podloge (topografija in kataster) v digitalni obliki izbranemu izdelovalcu predal pobudnik sprememb in dopolnitev ZN.
8. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem)
Finančna sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev ZN zagotovi pobudnik le-teh.
9. člen
Program priprave sprememb in dopolnitev ZN začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 3505-00004/2006 4200/FP
Celje, dne 1. marca 2006
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti