Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006

Kazalo

588. Program priprave sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta za del območja P13-O1 Novi Jork (območje GP Project-ing) – skrajšani postopek, stran 1407.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03-p, 58/03-ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) in 30. člena Statuta Občine Markovci (Uradni list RS, št. 15/99, 110/00, 76/02), je župan Občine Markovci sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta za del območja P13-O1 Novi Jork (območje GP Project-ing) – skrajšani postopek
1. člen
(cilj in predmet prostorskega izvedbenega akta)
Cilj je pridobiti spremembe in dopolnitve občinskega lokacijskega načrta za del območja P13-O1 Novi Jork (območje GP Project-ing) (v nadaljnjem besedilu: spremembe in dopolnitve LN), ki bo omogočil umestitev celotne dejavnosti gradbenega podjetja GP-Project-ing v prostor obrtne cone.
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev LN,
– nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev LN,
– način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– roki za posamezne faze za pripravo sprememb in dopolnitev LN,
– sredstva, potrebna za njihovo pripravo,
– nosilci strokovnih aktivnosti priprave sprememb in dopolnitev LN, in način izbora načrtovalca.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev LN)
Ocena stanja:
Lokacijski načrt (prej: zazidalni načrt) za poselitveno območje P13-O1 ter njegove spremembe in dopolnitve je vedno izdelala družba Umarh, d.o.o., Ptuj:
    – osnovni ZN                          oktobra 2000, pod
                                          izdelavno številko
                                          6/2000,
    – spremembe in dopolnitve (I)         oktobra 2001, pod
                                          izdelavno številko
                                          26/01,
    – spremembe in dopolnitev (II)        decembra 2002, pod
                                          izdelavno številko
                                          36/02.
Sprejeti so odloki:
– Odlok o zazidalnem načrtu za obrtno cono Novi Jork, Markovci (Uradni list RS, 110/00-4576, z datumom 30. novembra 2000)
– Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu za obrtno cono Novi Jork, Markovci (Uradni list RS, št. 6/02-304, z datumom 25. januarja 2002)
– Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o lokacijskem načrtu za obrtno cono Novi Jork, Markovci (Uradni list RS, 63/03-3112, z datumom 30. junija 2003)
Leta 2004 je bil – na pobudo družbe Eko-les, d.o.o., iz Ptuja – sprejet program priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta za obrtno cono Novi Jork, za območje EKO-LES. Program je objavljen v Uradnem listu RS, št. 60/04, obravnava pa umestitev dejavnosti družbe Eko-les, d.o.o. (skladiščenje in predelava odpadkov), v območje obrtne cone, sicer namenjene obrti in proizvodnim dejavnostim. Sklep o javni razgrnitvi izdelanega predloga sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta za obrtno cono Novi Jork, območje EKO-LES, je objavljen v Uradnem listu RS, št. 122/04. Občinski svet Občine Markovci odloka o lokacijskem načrtu ni sprejel in je prekinil postopek sprejemanja teh sprememb in dopolnitev.
Pri tokratnih spremembah in dopolnitvah lokacijskega načrta za območje P13-O1 Novi Jork (območje GP-Project-ing) namerava investitor na svojem zemljišču, to je na parcelah št. 258/2 in 258/3, obe k.o. Nova vas pri Markovcih, urediti sedež delovne organizacije z dejavnostmi gradbenega podjetja (uprava, skladišča za gradbeni material in gradbeno orodje). To so dejavnosti, ki ne bodo povzročile povečanja emisij v okolje, kot jih predvideva osnovni lokacijski načrt.
 
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev LN:
Družba Umarh, d.o.o., iz Ptuja, je vložila pobudo za pričetek postopka izdelave lokacijskega načrta za navedeno območje. Občina Markovci je pobudo sprejela.
 
Pravna podlaga za sprejem:
Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Markovci za obrtno cono Novi Jork (Uradni list RS, št. 42/03-2075) v svojem 3. členu določa:
    – oznaka ureditvenega območja         O1
    – naziv območja                       Novi Jork
    – površina
    (celotno območje)                     13,48 ha (2003)
                                          oziroma 13,37 ha
                                          (2004)
    (območje tokratne obdelave)           cca 0,29 ha
    – namembnost                          obrtna cona,
                                          proizvodne dejavnosti
    – prostorski izvedbeni akt            ZN (sedaj je to
                                          lokacijski načrt – LN).
V istem členu je v točki 5.2.27. objavljeno še besedilo programskih zasnov za zazidalni načrt za širitev obrtne cone Novi Jork P13-O1 (v površini 3,61 ha in označeno je kot podobmočje O1/1).
Prav tako povzema isto opredelitev območja O1 tudi (leto dni mlajši) Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana za območje Občine Markovci (Uradni list RS, št. 88/04-4008). Natančneje pa podaja celotno površino območja, ki meri sedaj 13,37 ha.
Občinski lokacijski načrt se pripravi skladno z določili Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03-p, 58/03-ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1), ki v svojem 72. členu med drugim pravi, da se z občinskim lokacijskim načrtom podrobneje načrtujejo posamezne prostorske ureditve in da se z njim določijo lokacijski pogoji za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Priprava in sprejem sprememb in dopolnitev LN bo v skladu z določilom drugega odstavka 34. člena ZUreP-1, ki pravi, da se skrajšani postopek lahko uporabi v primeru sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta, če se te nanašajo na prostorsko načrtovanje posamičnih objektov, za katere ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje in predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in rabo sosednjih zemljišč ali objektov.
Glede na dejstvo, da
– se spremembe in dopolnitve LN nanašajo na prostorsko načrtovanje posamični objektov, za katere ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje,
– predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih zemljišč ali objektov,
– je bila pridobljena odločba Ministrstva za okolje in prostor št. 35409-156/2005-JL z dne 9. 1. 2006, v kateri je ugotovljeno, da v postopku priprave sprememb in dopolnitev LN ni potrebno izvesti postopka celovite presoje njegovih vplivov na okolje, je skrajšani postopek utemeljen.
Občinski lokacijski načrt se pripravi tudi skladno z določili Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
3. člen
(predmet in programska izhodišča sprememb
in dopolnitev LN)
Predmet teh sprememb in dopolnitev LN je, v skladu z veljavno zakonodajo, izdelava takšnega prostorskega akta za območje GP Project-ing (kot delu obstoječe obrtne cone v Novem Jorku), da bo možna izdaja lokacijske informacije za gradnjo na teh zemljiščih. Na podlagi lokacijske informacije bo investitor oziroma projektant pridobil pogoje za izdelavo projektne dokumentacije v delih, ki se nanašajo na skladnost objekta s prostorskim aktom, ob upoštevanju določil 50. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04-ZGO-1-UPB1, 103/04-ZObr-UPB1, 14/05-popravek ZGO-1-UPB1; v nadaljevanju: ZGO-1).
Programska izhodišča ter smernice za urbanistično oblikovanje in lociranje programa družbe GP Project-ing, v sklopu celotnega kompleksa obrtne cone, so podane v idejni zasnovi, ki jo je pod št. 0-155-05, v juliju 2005 izdelala družba Projekta inženiring Ptuj, d.o.o. Že pridobljene osnovne idejne rešitve območja bodo služile za nadaljnjo izdelavo gradiva za pridobivanje smernic in projektnih pogojev.
Spremembe in dopolnitve LN morajo zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedene v določilih 73. člena ZUreP-1. Torej morajo vsebovati:
– prikaz ureditvenega območja sprememb in dopolnitev LN;
– umestitev načrtovane ureditve v prostor s prikazom vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji;
– načrt parcelacije;
– zasnovo projektnih rešitev prometne, energetske vodovodne in druge komunalne infrastrukture območja z obveznostmi priključevanja nanjo, in prikazom morebitnih odstopanj od že izvedene infrastrukture;
– etapnost izvedbe prostorske ureditve, če je ta predvidena, ter druge pogoje in zahteve za izvajanje načrta;
– rešitve in ukrepe za varovanje okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin;
– rešitve in ukrepe za obrambo ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– prikaz površin, ki so namenjene javnemu dobru;
– finančno konstrukcijo, kadar gre za več udeležencev pri financiranju prostorske ureditve, določene z lokacijskim načrtom;
– program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo, s tem, da se program izdela na podlagi LN in v soodvisnosti od sosednjih območij pozidave, pripravi pa ga pristojni organ občinske uprave.
Spremembe in dopolnitve LN morajo vsebovati tudi tiste priloge, ki so definirane v 23. členu ZUreP-1. Zato bo moral vsebovati še naslednje obvezne priloge:
– povzetek za javnost;
– izvleček iz strateškega prostorskega akta, ki se nanaša na obravnavano prostorsko ureditev (sedaj je to še veljaven dolgoročni in srednjeročni plan Občine Markovci);
– obrazložitev in utemeljitev sprememb in dopolnitev LN;
– strokovne podlage, na katerih temeljijo rešitve sprememb in dopolnitev LN in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili pri pripravi sprememb in dopolnitev LN upoštevani, z njihovimi povzetki, ki se nanašajo na vsebino prostorskega akta;
– smernice za načrtovanje in mnenja nosilcev urejanja prostora (oboje pa po postopku in v časovnih rokih, kot jih določata 29. in 33. člen, v povezavi s 34. členom, ZUreP-1;
– spis postopka priprave in sprejemanja sprememb in dopolnitev LN.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev LN mora predati pripravljalcu, Skupni občinski upravi, šest kompletiranih izvodov sprejetega prostorskega akta.
Dva izvoda sprejetih sprememb in dopolnitev LN bosta predana Občini Markovci;
po en izvod bo predan
– krajevno pristojni upravni enoti (RS UE Ptuj, Oddelek za okolje in prostor),
– pristojnim inšpekcijskim službam in
– investitorju,
en izvod pa bo hranjen na Skupni občinski upravi, kjer bo akt na vpogled dostopen javnosti.
Obenem je potrebno celotne spremembe in dopolnitve LN s prilogami predati v digitalni obliki na zgoščenki.
4. člen
(okvirno ureditveno območje LN)
Spremembe in dopolnitve LN se pripravijo za del območja P13-O1 Novi Jork in sicer samo za zemljiški parceli, ki sta v lasti investitorja (za parceli št. 258/2 in 258/3, obe k.o. Nova vas pri Markovcih, s površinama 1.423 m2 in 1.430 m2). Obe obravnavani parceli se nahajata v jugozahodnem delu poselitvenega območja P13-O1 Novi Jork, določenem z obodno parcelacijo v srednjeročnem planu občine Markovci. Obravnavano območje GP Project-ing meri cca 0,29 ha.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice
in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali
pri pripravi sprememb in dopolnitev LN)
Pripravljalec oziroma nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi sprememb in dopolnitev LN sta Občina Markovci in Skupna občinska uprava, Ptuj.
Pobudo za pričetek postopka izdelave sprememb in dopolnitev LN je podala družba Umarh, d.o.o., Ptuj. Občina Markovci je pobudo sprejela.
Investitor gradnje oziroma posegov v prostor je družba GP Project-ing, Ptuj.
Pripravljalec po sprejemu tega programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora da podajo v roku 15 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave sprememb in dopolnitev LN za obravnavano območje.
Opomba: Glede na izrecno določilo prvega odstavka 50. člena ZGO-1, da če se izdeluje projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja z lokacijskim načrtom, se šteje, da so soglasja pristojnih soglasodajalcev k projektnim rešitvam že pridobljena z dnem izdaje njihovih mnenj k lokacijskemu načrtu, je – ob zahtevanih smernicah – potrebno pridobiti tudi projektne pogoje. Več o pridobivanju projektnih pogojev in soglasij ter o stroških projektnih pogojev in soglasij navajata 50. in 51. člen ZGO-1.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 15 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-1 štelo, da smernic nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec sprememb in dopolnitev LN kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora, za izdajo smernic oziroma projektnih pogojev za pripravo sprememb in dopolnitev LN, so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave Oddelek za porečje reke Drave, Krekova ulica 17, 2000 Maribor (za področje voda),
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor (za področje varstva kulturne dediščine),
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Maribor, Ulica heroja Tomšiča 2, 2000 Maribor (za področje zdravstvenega varstva),
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Maribor, Tyrševa ulica 15, Maribor (za področje rabe in ohranjanja potencialov gozdnega prostora),
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Ptuj, Slomškova ulica 10, Ptuj (za področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami),
– Elektro Maribor, OE Elektro Ptuj, Ormoška cesta 26/a, Ptuj (za področje oskrbe z električno energijo),
– Komunalno podjetje Ptuj d.d, Puhova ulica 10, Ptuj (za področje oskrbe z vodo in odvajanja odplak),
– Telekom Slovenije, d.d., Regionalna enota TK omrežja Vzhod, Center skrbništva TK kabelskega omrežja, Titova cesta 38, Maribor (za področje telefonije),
– Občina Markovci, Markovci 43, 2281 Markovci (za področje prometa, za občinske ceste).
Kolikor se pri pridobivanju smernic ugotovi, da jih je potrebno pridobiti tudi še od drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v tem istem postopku pridobivanja.
6. člen
(seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve za ureditev območja družbe GP Project-ing so izdelane tako, da sta bila zanje podlaga in osnovno izhodišče sprejeti osnovni lokacijski načrt območja obrtne cone Novi Jork in njegove kasnejše spremembe, kot tudi investitorjev idejni projekt z arhitekturnimi rešitvami pozidave obravnavanega območja.
Druga gradiva, ki jih je potrebno upoštevati pri izdelavi sprememb in dopolnitev LN, so:
– obstoječa dokumentacija in dejansko stanje komunalnih vodov in naprav v širšem delu območja. S podatki razpolagajo upravljalci posameznih infrastrukturnih objektov.
7. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Geodetske podlage za izdelavo sprememb in dopolnitev LN si je izdelovalec dolžan pridobiti na Geodetski upravi RS, Območni geodetski upravi in izpostavi Ptuj, Krempljeva ulica 2, Ptuj.
8. člen
(potek in roki za pripravo LN)
Roki priprave in sprejemanja LN:
Obvestilo o nameri priprave plana
V skladu z določilom četrtega odstavka 40. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04; ZVO-1) je Skupna občinska uprava dne 28. 11. 2005 Ministrstvo za okolje in prostor RS obvestila o nameri priprave plana. Na podlagi tega zaprosila je Ministrstvo za okolje in prostor pripravljalca plana z odločbo št. 35409-156/2005-JL z dne 9. 1. 2006 seznanilo, da v postopku priprave sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta za del območja P13-O1 Novi Jork (območje GP Project-ing) ni potrebno izvesti postopka celovite presoje njegovih vplivov na okolje.
 
Objava programa priprave
Program priprave izvedbenega prostorskega akta, ki ga sprejme župan Občine Markovci, se objavi v Uradnem listu RS.
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljalec sprememb in dopolnitev LN takoj po sprejetju tega programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora, navedene v 5. členu tega programa, da v roku 15 dni od prejema tega programa priprave podajo pogoje in usmeritve v zvezi s pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta. K pozivu se priloži ta program priprave in kopije urbanistične zasnove ter morebitnih idejnih projektov objektov in/ali komunalnih vodov ter naprav.
(februar 2006)
 
Izbira izdelovalca
Izdelovalec sprememb in dopolnitev LN mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo. Izdelovalca izbere naročnik; z izborom izvajalca pa mora soglašati pripravljalec. Za izbiro izdelovalca sprememb in dopolnitev LN se lahko izvede postopek zbiranja ponudb po zakonu o javnih naročilih.
 
Izdelava sprememb in dopolnitev LN
Izdelovalec bo izdelal predlog sprememb in dopolnitev LN najkasneje v roku 15 delovnih dni od dneva podpisa pogodbe in predložitve prejetih smernic oziroma projektnih pogojev in ga dostavil Skupni občinski upravi.
(februar, marec 2006)
 
Sprejem sklepa o razgrnitvi
Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi predloga sprememb in dopolnitev LN.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Predlog sprememb in dopolnitev LN s prilogami se javno razgrne za obdobje najmanj 15 dni. O razgrnitvi ter kraju in času obravnave mora pripravljalec javnost obvestiti z objavo v uradnem glasilu ter na krajevno običajen način najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
(marec, april 2006)
 
V času javne razgrnitve se izvede javna razprava o predlogu sprememb in dopolnitev LN. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko dajo pisne pripombe in predloge v času trajanja javne razgrnitve. Rok za dajanje pripomb poteče s potekom javne razgrnitve.
Predlog strokovnih stališč in odgovorov na pripombe in predloge, podane v času javne razgrnitve, pripravi izdelovalec sprememb in dopolnitev LN, v sodelovanju s strokovnimi službami Občine Markovci, Skupne občinske uprave, pristojnimi institucijami in investitorjem. Rok za pripravo predloga stališč in odgovorov je 8 dni po končani javni razgrnitvi.
(marec, april 2006)
 
Prva obravnava na Občinskem svetu Občine Markovci
Dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev LN, skupaj s soglasji in mnenji, posreduje župan v sprejem Občinskemu svetu Občine Markovci v prvo obravnavo. Hkrati se potrdijo odgovori na pripombe iz javne razgrnitve in javne razprave. V primeru ponovnih predlogov korekcij sprememb in dopolnitev LN na občinskem svetu, izdelovalec dopolni predlog sprememb in dopolnitev LN tako, da upošteva potrjene pripombe.
(april 2006)
 
Izdelava dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev LN in pridobitev mnenj
Sprejeta stališča Občinskega sveta Občine Markovci so podlaga izdelovalcu za dodelavo sprememb in dopolnitev LN; izdela jo v osmih dneh ter tako, da upošteva potrjene pripombe.
(april 2006)
 
Pridobitev mnenj in/ali soglasij
Pripravljalec sprememb in dopolnitev LN pozove nosilce urejanja prostora, določene v 5. členu tega programa priprave, da v roku 15 dni po predložitvi dopolnjenega predloga prostorskega akta z mnenjem ugotovijo upoštevanje danih pogojev za pripravo sprememb in dopolnitev LN.
(april, maj 2006)
 
Druga obravnava na Občinskem svetu Občine Markovci in sprejetje odloka
Dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev LN, skupaj s soglasji in mnenji, posreduje župan Občinskemu svetu Občine Markovci v drugo obravnavo. Občinski svet Občine Markovci obravnava tako usklajen predlog sprememb in dopolnitev LN ter ga sprejme z odlokom.
(maj 2006)
 
Objava odloka
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
(maj, junij 2006)
9. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem LN)
Stroške izdelave sprememb in dopolnitev LN ter soglasij krije naročnik.
10. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS.
Št. 350-05-476/05
Markovci, dne 6. februarja 2006
Župan
Občine Markovci
Franc Kekec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti