Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006

Kazalo

578. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Krško, stran 1395.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo in 5/03) je Občinski svet Občine Krško, na svoji 36. seji dne 2. 2. 2006 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo plače in plačila občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Krško.
2. člen
Za ureditev plač in plačil občinskih funkcionarjev se uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list SRS, št. 30/90, 18/91, 22/91, in Uradni list RS, št. 2/91-I, 4/93 in 18/94 – ZRPJZ)) in določbe zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 70/05 – uradno prečiščeno besedilo), vendar pa se do izplačila plač po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju izplačujejo plače po predpisih in kolektivni pogodbi, veljavnih do uveljavitve tega zakona.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom drugih organov Občine Krško pripadajo sejnine in nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
3. člen
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno, če tako predlaga župan. O poklicnem opravljanju funkcije podžupana odloči občinski svet.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, PLAČIL ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE IN SEJNIN
4. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana občine Krško, ki sodi v tretjo skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8,0. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50% plače, vključno s funkcijskim dodatkom, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, vendar brez dodatka za delovno dobo.
5. člen
Plača podžupana, ki opravlja funkcijo poklicno, ne sme presegati 80% plače župana, doda pa se ji dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu mesečno pripada plačilo v višini 50% plače župana, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
Plača (plačilo) podžupana se oblikuje v skladu z naslednjimi kriteriji in merili:
    – za nadomeščanje župana v primeru
    odsotnosti ali zadržanosti                      20%,
    – za vodenje občinskega sveta                   20%,
    – za koordinacijo dela delovnih teles           20%,
    – za pomoč županu pri izvrševanju nalog         20%,
    – za opravljanje nalog iz pristojnosti župana
    po pooblastilu                                  20%.
Podžupanu, ki je v skladu s sklepom občinskega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, pripada v času, ko opravlja funkcijo župana, plača (plačilo), ki bi jo dobil župan.
6. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta.
Sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta znaša mesečno 13% plače župana.
Za prisotnost na seji posameznega delovnega telesa pripada članu občinskega sveta sejnina v višini 1% plače župana.
Članom občinskega sveta pripada povrnitev potnih stroškov, kakor velja za zaposlene v javni upravi.
Plačilo za opravljanje funkcije se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti, in sicer za najmanj 50% časovne prisotnosti na seji.
Plačilo za opravljanje funkcije se izplačuje za redne in izredne seje. Za ostale seje se plačilo ne izplačuje.
Letna obveznost člana občinskega sveta je prisotnost na 12 sejah občinskega sveta. V primeru, da je v enem mesecu več kot ena seja občinskega sveta, se plačilo prenaša na mesec, ko seje ni bilo.
Mesečni oziroma letni znesek plačil za opravljanje funkcije oziroma sejnin vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% mesečne oziroma letne plače župana.
III. SEJNINJE, NAGRADE IN ENKRATNA NADOMESTILA
7. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v delovnih telesih občinskega sveta določi sejnina v višini 1% plače župana na prisotnost na seji.
Članom delovnih teles občinskega sveta pripada povrnitev potnih stroškov, kakor velja za zaposlene v javni upravi.
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito ter članom drugih komisij, odborov in svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
8. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora imajo pravico do nagrade v višini največ 15% za predsednika oziroma največ 8% plače župana za člana. Nagrade ne smejo niti mesečno niti letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
+----------------------------------------------------------------------+----+
|– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji nadzornega odbora    |35%,|
|                                                                      |    |
+----------------------------------------------------------------------+----+
|– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu          |45%,|
|nadzornega odbora                                                     |    |
|                                                                      |    |
+----------------------------------------------------------------------+----+
|– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo predsednika ali od njega     |30%.|
|pooblaščenega člana na seji občinskega sveta                          |    |
|                                                                      |    |
+----------------------------------------------------------------------+----+
Predsedniku in članom nadzornega odbora pripada povrnitev potnih stroškov, kakor velja za zaposlene v javni upravi.
9. člen
Z ugotovitvenim sklepom se v skladu s tem pravilnikom mesečno izračuna plačilo podžupanu, članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom drugih organov Občine Krško.
Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu podžupana, članov občinskega sveta, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Krško, ki jo vodi delavec občinske uprave, ki opravlja strokovna in administrativna dela za občinski svet, obračun pa delavec občinske uprave, ki obračunava plače.
10. člen
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije ter njihovi namestniki imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z zakonom pravico do enkratnega nadomestila.
Sklep o obsegu sredstev za enkratno nadomestilo iz prejšnjega odstavka sprejme župan na predlog volilne komisije najkasneje v tridesetih dneh po razpisu referenduma ali volitev.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
11. člen
Občinski funkcionarji, člani delovnih teles občinskega sveta ter člani drugih organov Občine Krško imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, pravico do dnevnice za službeno potovanje in pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški se povrnejo v skladu s predpisi.
Nalog za službeno potovanje izda župan. V kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
12. člen
Ugotovitveni sklep o plači, plačilu, sejnini oziroma nagradi na podlagi tega pravilnika izda župan.
13. člen
Sredstva za izvrševanje tega pravilnika se zagotovijo iz sredstev občinskega proračuna.
14. člen
Plača župana, ki opravlja funkcijo poklicno se izplačuje mesečno za nazaj 5. dne v mesecu.
Plačila članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom drugih organov Občine Krško se izplačujejo mesečno za nazaj najkasneje do 15. dne v mesecu.
Povračila, nadomestila in drugi prejemki, določeni v 11. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Določbe 4. člena tega pravilnika se uporabljajo do izplačila plač po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju.
16. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev ter nagradah članov delovnih teles in organov občine Krško (Uradni list RS, št. 41/99, 24/01 in 109/04).
17. člen
Pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 2. 2006.
Št. 111-06-2/2005-O9
Krško, dne 2. februarja 2006
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti