Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006

Kazalo

539. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (ZNSVS-A), stran 1342.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi Zakona o spremembah
in dopolnitvah Zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (ZNSVS-A)
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (ZNSVS-A), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 2. februarja 2006.
Št. 001-22-8/06
Ljubljana, dne 10. februarja 2006
dr. Janez Drnovšek l.r.
Predsednik
Republike Slovenije
Z A K O N
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA
O NACIONALNI STANOVANJSKI VARČEVALNI SHEMI (ZNSVS-A)
1. člen
V Zakonu o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi (Uradni list RS, št. 86/00 in 79/01 – odločba US) se naslov zakona spremeni tako, da se glasi: »Zakon o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijah mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja«.
V prvem odstavku 1. člena se pred besedo »varčevanja« doda beseda »stanovanjskega«, za besedo »varčevanja« pa se doda besedilo »(v nadaljnjem besedilu: varčevanja)«.
V drugem odstavku se črta besedilo »(v nadaljnjem besedilu: varčevanje)«.
2. člen
V tretjem odstavku 6. člena se črta besedilo »prvega leta varčevanja«, številka »10« pa se nadomesti s številko »12«.
Četrti in peti odstavek se črtata.
3. člen
7. člen se spremeni tako, da se glasi:
»7. člen
Glede na razmere na stanovanjskem trgu Vlada Republike Slovenije vsaj enkrat na leto s sklepom določi obseg pravic za sklepanje varčevalnih pogodb. Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.«.
4. člen
V drugem odstavku 8. člena se v 3. točki za besedo »zakon« vejica nadomesti s piko, preostalo besedilo pa se črta.
5. člen
V prvem odstavku 12. člena se črta besedilo »po predhodnem mnenju Banke Slovenije«, beseda »prvega« ter celotno besedilo za zaklepajem.
6. člen
13. člen se črta.
7. člen
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
»14. člen
Varčevalec lahko vplačuje pogodbene mesečne obroke vsak mesec, za več mesecev skupaj ali enkrat na leto.«.
8. člen
15. člen se spremeni tako, da se glasi:
»15. člen
Varčevalec lahko v okviru posameznega varčevalnega leta vplača poljubno število mesečnih obrokov tudi vnaprej. V okviru varčevalnega leta mora biti vplačan znesek v višini vsaj desetih mesečnih varčevalnih zneskov. Višina privarčevanih sredstev se ugotavlja na osnovi vseh vplačil v okviru varčevalnega leta.«.
9. člen
16. člen se črta.
10. člen
17. člen se spremeni tako, da se glasi:
»17. člen
Varčevalna doba v NSVS je najmanj pet let in največ deset let. Dolžina varčevalne dobe se opredeli s pogodbo. Varčevalec lahko podaljša varčevalno dobo, če to sporoči banki en mesec pred iztekom varčevalne pogodbe, kar uredita z aneksom k pogodbi.«.
11. člen
18. člen se spremeni tako, da se glasi:
»18. člen
Varčevanje po varčevalni pogodbi preneha zadnji dan v šestdesetem oziroma v vsakem nadaljnjem dvanajstem mesecu po sklenitvi varčevalne pogodbe.
Varčevalec lahko razpolaga s privarčevanimi sredstvi v petnajstih dneh po izteku varčevalne pogodbe. Za privarčevana sredstva se štejejo vsa plačila po pogodbi in obresti, brez premij.
Premija pripada tistemu varčevalcu, ki v dveh letih po izteku varčevalne pogodbe privarčevana sredstva porabi za namene, določene s tem zakonom, oziroma najame posojilo za namene, določene s tem zakonom.
Banka mora v primeru, da varčevalec ne ravna v skladu s prejšnjim odstavkom, vrniti Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije znesek sredstev, enak višini plačanih premij za to varčevalno pogodbo. Banka mora sredstva vrniti v tridesetih dneh po preteku roka, v katerem je varčevalec dolžan dokazati namensko porabo privarčevanih sredstev ali najeti posojilo.«.
12. člen
19. člen se spremeni tako, da se glasi:
»19. člen
Banka obrestuje varčevalcu vplačila po obrestnih merah, ki jih s sklepom določi Vlada Republike Slovenije ob sprejetju sklepa o določitvi obsega pravic za sklepanje varčevalnih pogodb, v odvisnosti od donosnosti dolgoročnih državnih vrednostnih papirjev.
Banka obračunava obresti iz prejšnjega odstavka na zneske vplačil varčevalca od dneva nakazila in jih pripiše glavnici ob koncu vsakega pogodbenega leta.«.
13. člen
20. člen se spremeni tako, da se glasi:
»20. člen
Obrestne mere za varčevanje iz 19. člena tega zakona so fiksne za obdobje enega leta.
Ne glede na morebitne spremembe obrestnih mer pa obrestni razmik z obrestnimi merami iz 30. člena tega zakona ostaja praviloma nespremenjen.
Vlada Republike Slovenije določi obrestno mero v višini 75% tržne donosnosti obveznic Republike Slovenije v domači valuti s fiksno obrestno mero in ročnostjo nad devet let in šest mesecev. Obrestna mera se spremeni, kadar donosnost odstopa od izhodišča za več kakor 10%. V tem primeru se spremenijo tudi obrestne mere, in sicer za odstotek odstopanja donosnosti.
Odstopanja se ugotavljajo dvakrat na leto, prilagoditev pa se opravi enkrat na leto, če v dveh zaporednih ugotavljanjih donosnost odstopa za več kakor 10%.
V primeru iz prejšnjega odstavka se novo izhodišče določi na dan drugega ugotavljanja odstopanja od izhodišča. Ugotavljanje se opravi 15. maja in 15. novembra oziroma zadnji delovni dan pred tem datumom, če je ta na dela prost dan oziroma na dan, ko se podatki ne objavljajo. Sprememba obrestne mere se začne uporabljati 1. januarja ali 1. julija.«.
14. člen
21. člen se spremeni, tako da se glasi:
»21. člen
Varčevalec obvesti banko o odstopu od pogodbe s priporočenim pismom ali s podpisom izjave banki. V tem primeru mu pripadajo samo obresti na privarčevana sredstva, ne pa tudi premije, in sicer:
1. Pri odstopu pred enim letom varčevanja – kot za vloge na vpogled, ki veljajo pri banki, s katero je sklenjena pogodba;
2. Pri odstopu po enem letu varčevanja – v pogodbeni višini.
Šteje se, da je varčevalec odstopil od pogodbe z dnem, ko je banka prejela priporočeno pismo z obvestilom o odstopu, oziroma z dnem podpisa izjave banki, oziroma po poteku roka iz 22. člena tega zakona.
Vsa sredstva, ki so jih banke vrnile Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije iz naslova premij in poračuna obresti v tekočem mesecu, Stanovanjski sklad Republike Slovenije v 15 dneh nakaže v integralni proračun Republike Slovenije.«.
15. člen
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
»22. člen
Če varčevalec ne vplača v varčevalnem letu vsaj desetih mesečnih zneskov, mu mora banka s priporočenim pismom dati dodatni rok za izpolnitev njegove obveznosti. Če v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni, varčevalec ne vplača manjkajočih zneskov, se šteje, da je od varčevalne pogodbe odstopil z dnem izteka dodatnega roka za vplačilo.«.
16. člen
Prvi odstavek 23. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Premija po tem zakonu je znesek, ki pripade varčevalcu v NSVS kot spodbuda za namensko porabo privarčevanih sredstev ali najem posojila za namene iz tega zakona.«.
Dodata se nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
»Premija je vsako leto varčevanja enaka 1/24 letnih vplačil, vendar največ do 1/24 pogodbenega letnega varčevalnega zneska.
Banka nakaže upravičencem, ki so po koncu varčevalnega leta izpolnili pogoje iz tega zakona, premije na njihov varčevalni račun.«.
V dosedanjem drugem odstavku, ki postane četrti odstavek, se v prvem stavku črta beseda »letno«, za besedo »zagotavljajo« pa doda besedilo »bankam za upravičence«.
V dosedanjem tretjem odstavku, ki postane peti odstavek, se številka »13« nadomesti s številko »12«.
17. člen
Prvi odstavek 24. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Pri izkazani upravičenosti do premij po določbah tega zakona varčevalcu pripada premija, s katero ob koncu varčevanja prosto razpolaga v skladu z namenom, določenim v 34. členu tega zakona.«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Če varčevalec ne izkaže upravičenosti do premije, banka razknjiži letno pripisane premije na njegovem varčevalnem računu in sredstva vrne Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije.«.
V dosedanjem drugem odstavku, ki postane tretji odstavek, se za kratico »NSVS« vejica nadomesti s piko, preostalo besedilo pa se črta.
18. člen
Prvi odstavek 25. člena se spremeni tako, da se glasi.
»Upravičenost varčevalca do premij vsako leto ugotavlja Stanovanjski sklad Republike Slovenije na podlagi poročila bank o vplačilih, ob koncu varčevanja pa banka, pri kateri je varčevalec sklenil varčevalno pogodbo.«.
Drugi in tretji odstavek se črtata.
19. člen
26. člen se črta.
20. člen
Za 26. členom se doda novo 4.a poglavje ter novi 26.a, 26.b in 26.c členi, ki se glasijo:
»4.a SUBVENCIJE
26.a člen
Subvencija po tem zakonu je znesek, ki vsako leto pripada mladi družini kot spodbuda za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja z nakupom ali gradnjo.
Subvencija iz prejšnjega odstavka pripada tisti mladi družini, ki ima po določbah tega zakona na dan sklenitve prodajne pogodbe ali izdaje pravnomočnega gradbenega dovoljenja status mlade družine in v kateri dohodek na družinskega člana ne presega polovice povprečne plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu. Mlada družina je družina z enim ali več otroki, pri čemer vsaj en otrok v času sklenitve prodajne pogodbe ali izdaje gradbenega dovoljena še ni šoloobvezen. Mlado družino po tem zakonu sestavljajo prosilec za subvencijo ter njegov zakonec oziroma oseba, s katero prosilec živi v zunajzakonski skupnosti v skladu s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, njuni otroci oziroma posvojenci. Status mlade družine ugotavlja Stanovanjski sklad Republike Slovenije.
26.b člen
Stanovanjski sklad Republike Slovenije enkrat letno objavi poziv za dodelitev subvencij iz 26.a člena tega zakona.
Javni poziv vsebuje tudi rok, v katerem lahko upravičenci oddajo vloge za dodelitev subvencij. Objavi se tako, da je dostopen javnosti, objavljen pa mora biti tudi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Za zagotavljanje sredstev za subvencije iz 26.a člena tega zakona se smiselno uporablja določba drugega odstavka 23. člena tega zakona.
26.c člen
Subvencija po tem zakonu pripada mladi družini, če njeni dohodki ne presegajo višine, določene v drugem odstavku 26.a člena tega zakona, največ osem let in znaša prva štiri leta 160 EUR, naslednja štiri leta pa 100 EUR na družinskega člana v tolarski protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan izračuna subvencije.
Upravičenost do subvencije ugotavlja pred izplačilom vsakoletne subvencije Stanovanjski sklad Republike Slovenije s sklepom. Zoper sklep je dovoljena pritožba na ministrstvo, pristojno za stanovanjske zadeve.«.
21. člen
27. člen se spremeni tako, da se glasi:
»27. člen
Varčevalec, ki je redno varčeval, pridobi pravico do posojila za namene in pod pogoji iz tega zakona.«.
22. člen
V drugem odstavku 28. člena se za besedama »varčevalno dobo« črta vejica in besedi »pripisano revalorizacijo«.
23. člen
29. člen se spremeni tako, da se glasi:
»29. člen
Odplačilna doba za posojila iz 27. člena tega zakona je praviloma enaka dvojnemu številu let varčevanja, za katera je varčevalcu pripadla premija.«.
24. člen
30. člen se spremeni tako, da se glasi:
»30. člen
Obrestne mere za posojila iz 27. člena tega zakona so enake obrestnim meram za varčevanje, povečanim za obrestni razmik v višini ene odstotne točke.«.
25. člen
31. člen se spremeni tako, da se glasi:
»31. člen
Obrestne mere za posojila iz 27. člena tega zakona so fiksne za obdobje enega leta.
Spremenijo se po enakih pogojih kot obrestne mere za varčevanje.«.
26. člen
32. člen se črta.
27. člen
V prvem odstavku 33. člena se črta besedilo »na podlagi potrdila iz drugega odstavka 27. člena tega zakona«.
28. člen
V 34. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Pri namenski porabi privarčevanih sredstev se lahko del posojila v višini največ 30% varčevalcu izplača v gotovini.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.
29. člen
V drugem odstavku 35. člena se besedi »enega leta« nadomestita z besedama »dveh let«.
V tretjem odstavku se v tretji alinei besedilo »odločba o dovolitvi priglašenih del, lahko pa tudi veljavno gradbeno dovoljenje« nadomesti z besedilom »predračune oziroma, če je za adaptacijo potrebno, gradbeno dovoljenje,«.
30. člen
V prvem in drugem odstavku 40. člena se besedi »denarno kaznijo« nadomestita z besedo »globo«.
Prehodna in končna določba
31. člen
Banki, ki varčevalcem, ki so že vključeni v NSVS, omogoči podaljšanje roka za sklenitev posojilne pogodbe v skladu z 18. členom zakona, se ustrezno podaljša rok za vračilo premij.
32. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 805-01/00-8/6
Ljubljana, dne 2. februarja 2006
EPA 532-IV
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
France Cukjati, dr. med., l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti