Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2006 z dne 7. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2006 z dne 7. 2. 2006

Kazalo

488. Odlok o komunalnih taksah v Mestni občini Murska Sobota, stran 1215.

Na podlagi 1., 2., in 4. člena Zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 5/68, 7/70, 51/71, 7/72, in Uradni list RS, št. 18/91 in 57/99), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 55/05 ZP-1-UPB2) in 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 26. januarja 2006 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v
Mestni občini Murska Sobota
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
(1) Odlok predpisuje vrste in višino komunalnih taks na območju Mestne občine Murska Sobota.
(2) V Mestni občini Murska Sobota so predpisane komunalne takse za naslednje predmete in storitve:
1. za uporabo javne površine pred poslovnimi prostori ter za opravljanje gostinske in turistične dejavnosti na teh površinah,
2. za uporabo trgov in drugih javnih površin za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev,
3. za uporabo javnega prostora za začasne namene,
4. za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih,
5. za vitrine, v katerih se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe, na javnih površinah,
6. za uporabo glasbenih avtomatov v javnih lokalih,
7. za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih.
2. člen
Za javna mesta po tem odloku štejejo javne površine, površine ali objekti, ki spadajo v grajeno javno dobro ter površine v lasti Mestne občine Murska Sobota, ki so namenjene splošni javni rabi.
Javne površine po tem odloku so javne površine, katerih raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem in so opredeljene kot takšne po predpisih o urejanju prostora in graditvi objektov, površine ali objekti, ki spadajo v grajeno javno dobro ter površine v lasti Mestne občine Murska Sobota, ki so namenjene splošni javni rabi.
3. člen
Takse se določajo v točkah. Višina komunalnih taks za posamezne taksne predmete oziroma storitve je določena v posebnem delu – tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka. Za taksne tarife, ki imajo izračun takse po dnevih, se upoštevajo koledarski dnevi, za taksne tarife, ki imajo izračun takse na leto, pa se v primeru časovno krajše uporabe taksnih predmetov, taksa ustrezno preračuna na dneve.
Vrednost točke na dan uveljavitve odloka znaša 9,50 SIT.
Vrednost točke se lahko s sklepom župana, do konca januarja tekočega leta, uskladi z indeksom cen življenjskih potrebščin, ki ga ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.
II. TAKSNI ZAVEZANCI
4. člen
Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki uporablja predmete ali storitve, za katere so uvedene komunalne takse.
5. člen
Komunalne takse ne plačujejo državni ter občinski organi, mestne četrti in krajevne skupnosti v Mestni občini Murska Sobota ter javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj je Mestna občina Murska Sobota.
Glede na namen se komunalna taksa ne plačuje za kulturne, športne in humanitarne prireditve, prireditve, ki jih organizirajo društva, ustanovljena v javnem interesu s sedežem v Mestni občini Murska Sobota, ter za objave sponzorjev teh prireditev na prireditvenem prostoru. Komunalna taksa se ne plačuje za objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v predvolilnem obdobju.
Župan Mestne občine Murska Sobota lahko v izjemnih primerih, ko gre za širši družbeni interes in taksni zavezanec ali namen prireditve ni naveden v prejšnjih odstavkih, oprosti taksnega zavezanca plačila komunalne takse.
III. ODMERA KOMUNALNIH TAKS
6. člen
Takse so določene v dnevnih in letnih zneskih za posamezne taksne predmete.
Taksna obveznost v primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetkom uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec pisno obvestil mestno upravo Mestne občine Murska Sobota o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe ter s potekom dneva zadnje uporabe taksnega predmeta, če je taksa določena v dnevih.
Okoliščina, zaradi katere taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost. Taksa za uporabo javnih površin za namen postavitve letnih vrtov se odmeri ne glede na število predvidenih dni slabega vremena.
7. člen
Taksni zavezanec je dolžan nastanek taksne obveznosti prijaviti mestni upravi Mestne občine Murska Sobota pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, prenehanje pa z dnem odstranitve oziroma uporabe le-tega. Prijava taksne obveznosti mora vsebovati: podatke o zavezancu, čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta in opis taksnega predmeta (površina, število ipd.).
Taksni zavezanec je dolžan Mestni upravi Mestne občine Murska Sobota prijaviti vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse.
Če taksni zavezanec ne prijavi taksne obveznosti in vsake spremembe o taksnih predmetih, se odmeri komunalna taksa po evidenci reklamnih objektov v istem koledarskem letu za tekoče leto ali podatkih službe komunalnega nadzora.
8. člen
Takso odmerja mestna uprava Mestne občine Murska Sobota, izterjuje pa pristojni davčni organ po predpisih o davčni izvršbi. Za zapadle in neplačane komunalne takse za zaračunavajo zakonite zamudne obresti.
Komunalne takse plačujejo zavezanci vnaprej, če ni v tem odloku ali tarifi komunalnih taks drugače določeno. Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z odločbo mestne uprave Mestne občine Murska Sobota. Osnova za odmero komunalne takse so podatki, pridobljeni na podlagi prijav zavezancev, izdanih dovoljenj pristojnih organov, prijav pristojnih inšpekcijskih služb ter prijave službe komunalnega nadzora.
Taksni zavezanec je dolžan takso plačati v 15 dneh od pravnomočnosti odločbe. O plačilu komunalne takse se taksnemu zavezancu na njegovo zahtevo izda ustrezno potrdilo.
9. člen
Komunalna taksa za uporabo javnih površin po tem odloku se odmeri hkrati z izdajo dovoljenja za posebno uporabo javne površine, v skladu s predpisi o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota. V primeru, kadar je predmet uporabe površina v lasti Mestne občine Murska Sobota, ki je namenjena splošni javni rabi, se izda dovoljenje in odmeri komunalna taksa, kadar so taksni predmeti začasne narave ali gre za postavitev letnega gostinskega vrta.
10. člen
Taksni zavezanec, ki je opremil javno površino ali je imel stroške v zvezi z vzdrževanjem te površine in to izkazuje z ustrezno dokumentacijo, je oproščen plačila takse za vse taksne predmete, katere uporablja, vendar največ do višine 80% lastnih vlaganj, če so ta vlaganja utemeljena in nujna. Višino oprostitve določi mestna uprava.
11. člen
Komunalna taksa za letne vrtove se odmeri vnaprej za število dni, v katerih bo letni vrt postavljen. Taksni zavezanec ne more uveljavljati za preteklo obdobje morebitnih deževnih dni ali dni slabega vremena, v katerih javne površine ni uporabljal. Lahko pa taksni zavezanec določene dni v terminu postavitve letnega vrta vnaprej izvzame iz uporabe, ob pogoju, da se v teh dneh vsi elementi letnega vrta popolnoma odstranijo in se javna površina v teh dneh vzpostavi v prvotno stanje.
12. člen
Komunalne takse po tem odloku so prihodek proračuna Mestne občine Murska Sobota in se namensko uporabijo za vzdrževanje javnih površin.
IV. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
13. člen
Pristojne inšpekcijske službe in službe komunalnega nadzora na terenu ugotavljajo, ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena, ter preverjajo resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
V. GLOBE
14. člen
Z globo 60.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe,
– če ne prijavi nastanka taksne obveznosti po tem odloku,
– če v prijavi taksne obveznosti navaja neresnične podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti,
– če uporablja javno površino brez pridobitve dovoljenja.
Z globo 200.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena s samostojnim opravljanjem dejavnosti.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določila Odloka o komunalnih taksah v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 34/96, 1/98, 79/01 in 78/04).
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 42304-0013/2005/187
Murska Sobota, dne 26. januarja 2006
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti