Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2005 z dne 16. 12. 2005

Kazalo

5012. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom, stran 12241.

Na podlagi 5., 6., 74. in 75. člena v zvezi z 19., 20., 101., 117. in 126. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) ter 5. členom Zakona o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina (Uradni list RS, št. 70/97 in 16/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom
1. člen
V Uredbi o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom (Uradni list RS, št. 22/04, 27/04 in 121/04) se v 1. členu za besedilom »in druge proizvode iz grozdja in vina« doda naslednje besedilo: »za izvajanje Uredbe sveta (ES) št. 1493/1999 z dne 17. maja 1999 o skupni ureditvi trga za vino (UL L št. 179 z dne 14. 7. 1999, str. 1, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1493/1999) in Uredbe Komisije 1623/2000 z dne 25. julija 2000 o podrobnih pravilih za izvajanje Uredbe sveta (ES) št. 1493/1999 o skupni ureditvi trga za vino (UL L št. 194 z dne 31. 7. 2000, str. 45, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1623/2000).«.
Besedilo četrte alinee se nadomesti z naslednjim besedilom:
»– druge destilacije,«.
2. člen
V 9. členu se na koncu tretjega odstavka doda naslednje besedilo:
»Vloge za spremembo programa dela med letom se praviloma vlagajo enkrat letno, in sicer do 31. maja leta, na katerega se nanašajo spremembe, v izjemnih primerih pa se zaradi objektivnih, pisno utemeljenih razlogov, lahko vlagajo tudi več kot enkrat letno, vendar ne več kot štirikrat letno, pri čemer se lahko vložijo najpozneje 15. avgusta v letu, na katerega se nanašajo. Vloge za spremembo programa dela za naslednja leta morajo biti predložene do 15. septembra v letu, ki je pred letom na katerega se spremembe nanašajo. Spremembe programa dela med letom se ne morejo nanašati na spremembo vrednosti skupnega obsega aktivnosti v okviru podprograma izobraževanje oziroma v okviru podprograma promocija.«.
V petem odstavku se besedilo »28. februarja« nadomesti z besedilom »10. januarja«.
3. člen
V prvem odstavku 11. člena se v četrti alinei besedilo »podpor iz proračuna« nadomesti z besedo »sredstev«.
(2) Na koncu pete alinee se pika nadomesti s podpičjem in se doda šesta alinea, ki se glasi:
»– če v roku enega meseca po nastanku ne sporoči sprememb, ki vplivajo na izvajanje programa dela ali na izpolnjevanje pogojev za priznanje organizacije proizvajalcev.«.
(3) V četrti alinei drugega odstavka se za besedilom »programu dela« doda naslednje besedilo: », pri čemer so dovoljena odstopanja znotraj skupnega obsega prodaje. Ne glede na določbe prejšnjega stavka pa odstopanja niso dovoljena med obema skupinama trgov iz pete alinee prvega odstavka 8. člena te uredbe, na način, da ne bi bila dosežena spodnja meja glede realizacije prodaje na tujih trgih, kot je določena v predpisu iz tretjega odstavka 8. člena te uredbe.«.
4. člen
V 12. členu se prvi stavek prvega odstavka spremeni tako, da se glasi:
»Ustreznost vloge iz 4. člena te uredbe, ustreznost programa dela in njegovih dopolnitev iz 9. člena te uredbe ter delovanje organizacije proizvajalcev vključno s poročili ocenjuje šestčlanska komisija, ki jo imenuje minister in ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva, Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) in po potrebi zunanji član, ki je strokovnjak s področja organizacij proizvajalcev vina ali s področja promocije in trženja vina.«.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Višina sredstev, namenjenih delovanju komisije iz prvega odstavka tega člena, znaša za leti 2006 in 2007 do 200.000 tolarjev za vsako posamezno leto. Sredstva se zagotovijo iz proračuna Republike Slovenije, s proračunske postavke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 2242: Podpora organizacijam proizvajalcev vina.«.
5. člen
V drugem odstavku 14. člena se besedilo »do 15. decembra pred letom« nadomesti z besedilom »v letu,«.
6. člen
V 15. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Podpora, namenjena izvajanju razvojno-promocijskih aktivnosti, se dodeli na podlagi zahtevka, ki ga organizacija proizvajalcev vloži od 1. do 5. marca, od 1. do 5. maja, od 1. do 5. julija, od 1. do 5. septembra in od 1. do 5. novembra.«.
V drugem odstavku se črta tretja alinea.
V četrtem odstavku se besedilo »Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija)« nadomesti z besedo »agencijo«.
V šestem odstavku se črta besedilo »po vročitvi odločbe in v roku, ki je«.
V sedmem odstavku se besedilo »Podpora promociji za sadje in vino, in sicer do višine 469,228.000 tolarjev« nadomesti z besedilom »Podpora organizacijam proizvajalcev vina, in sicer do višine 458.359.000 tolarjev, iz proračuna za leto 2006 s proračunske postavke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 2242: Podpora organizacijam proizvajalcev vina, in sicer do višine 489.800.000 tolarjev ter iz proračuna za leto 2007 s proračunske postavke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 2242: Podpora organizacijam proizvajalcev vina, in sicer do višine 499.800.000 tolarjev.«.
7. člen
V 16. členu se drugi stavek prvega odstavka nadomesti z naslednjim besedilom: »Dokazila o izvedenih razvojno-promocijskih aktivnostih so: interni obračuni; računi s podpisano izjavo, da so bili dejansko plačani; izjava, da se interni obračuni in računi nanašajo na stroške, ki so v skladu z ekspertizo iz petega odstavka tega člena in z odobrenim programom dela ter da se v primeru promocije nanašajo na generično promocijo brez oglaševanja posameznih blagovnih znamk in proizvajalcev.«.
Tretji stavek prvega odstavka se spremeni tako, da se glasi: »Če je organizacija proizvajalcev sama izvedla razvojno-promocijske aktivnosti, se za vrednost ure lastnega dela upošteva vrednost ure, izkazana tudi v poslovnih dokumentih, če pa so razvojno-promocijske aktivnosti opravili člani organizacije proizvajalcev, vrednost ne sme preseči 1.500 tolarjev/uro.«.
Besedilo drugega odstavka se nadomesti z naslednjim besedilom:
»(2) V posamičnem letu lahko podpora, ki se nanaša na opravljene ure dela zaposlenih v organizaciji proizvajalcev oziroma članov organizacije proizvajalcev, predstavlja do 20 odstotkov s strani ministrstva odobrene podpore.«.
Besedilo tretjega odstavka se nadomesti z naslednjim besedilom:
»(3) Najstarejši datum na dokazilih iz prvega odstavka tega člena je 1. oktober leta, ki je pred letom, v katerem se vlaga zahtevek. Ne glede na določbo prejšnjega stavka lahko organizacija proizvajalcev v prvem letu priznanja vlaga le dokazila iz prvega odstavka tega člena, ki nimajo starejšega datuma kot 1. januar leta, v katerem je organizacija proizvajalcev priznana.«.
8. člen
V 19. členu se besedilo drugega odstavka nadomesti z naslednjim besedilom:
»(2) Zahtevku za sklenitev pogodbe o skladiščenju je kot obvezno prilogo treba priložiti odločbo o oceni ali analizni izvid pooblaščene organizacije za oceno mošta in vina, ki mora vsebovati naslednje parametre: volumenski delež skupnega alkohola, volumenski delež dejanskega alkohola, vsebnost skupnih kislin izraženih v gramih vinske kisline na liter ali v tisočinkah enote na liter, vsebnost hlapnih kislin izraženih v gramih ocetne kisline na liter ali v tisočinkah enote na liter, vsebnost reducirajočih sladkorjev, vsebnost skupnega žveplovega dioksida, obnašanje na zraku, odsotnost slabih okusov in izjavo o odsotnosti hibridov za rdeča vina, ter v primeru namiznega vina izpis iz kletarske evidence, iz katerega je razviden prvi pretok.«.
V petem odstavku se besedilo druge alinee nadomesti z naslednjim besedilom:
»– analiza internega laboratorija pridelovalca, ki jo pridelovalec hrani tudi v evidenci svojega internega laboratorija, ali«.
Dodata se nova šesti in sedmi odstavek, ki se glasita:
»(6) Analizni izvid in analiza internega laboratorija iz prejšnjega odstavka morata vsebovati najmanj naslednje parametre: vsebnost dejanskega alkohola, vsebnost hlapnih kislin, vsebnost skupnega žvepla in izjavo, da je pridelek primeren za promet.
(7) Pridelovalec vnaprej obvesti agencijo o spremembah, ki nastopijo v pogodbenem obdobju:
– o pretoku pridelovalec obvesti agencijo pred začetkom postopka; obvestilo o pretoku mora vsebovati številko pogodbe o skladiščenju, datum nameravanega pretoka, oznako posod pred pretokom, oznako posod po nameravanem opravljenem pretoku in podpis odgovorne osebe;
– o spremembi kraja skladiščenja pridelovalec obvesti agencijo vsaj 10 delovnih dni prej; sprememba kraja skladiščenja se lahko izvrši, ko agencija izda soglasje za spremembo kraja skladiščenja.«.
Dosedanji šesti odstavek postane osmi odstavek.
Doda se deveti odstavek, ki se glasi:
»(9) Vino, za katerega je pridelovalec prejel podporo zasebnemu skladiščenju, ne sme biti v prometu kot kakovostno vino pdpo.«.
9. člen
Naslov V. poglavja se spremeni tako, da se glasi: ­»DRUGE DESTILACIJE«.
10. člen
21. člen se spremeni tako, da se glasi:
»21. člen
(krizna destilacija)
Za posredovanje predloga o uvedbi ukrepa krizne destilacije Evropski komisiji je pristojna Vlada Republike Slovenije.«
11. člen
Doda se 21.a člen, ki se glasi:
»21.a člen
(destilacija in uporaba alkohola)
(1) Intervencijska agencija v skladu z 1.(d) točko 41. člena Uredbe 1623/2000 je agencija.
(2) V skladu z 1.(b) točko 41. člena Uredbe 1623/2000 agencija na vlogo destilarn le-te imenuje za pooblaščene destilarne.
(3) V skladu z 1.(c) točko 41. člena Uredbe 1623/2000 agencija na vlogo pridelovalca, ki prideluje vino, obogateno za destilacijo, le-tega imenuje za pooblaščenega pridelovalca.
(4) Agencija posreduje Evropski komisiji podatke o pooblaščenih destilarnah in pooblaščenih pridelovalcih iz drugega in tretjega odstavka tega člena.
(5) Za nadzor nad uporabo alkohola je zadolžena kmetijska inšpekcija, ki ji, v skladu s 43. členom Uredbe 1623/2000, destilarne poročajo najmanj naslednje podatke:
– količino vhodne surovine,
– obdobje predelave,
– količino in vrste končnega proizvoda z natančnim opisom (analizni podatki).
(6) Za analizo nevtralnega alkohola v skladu s 44. členom Uredbe 1623/2000 je pristojen Kmetijski inštitut Slovenije.
(7) Odobritev pogodb v skladu s 5. točko 63. člena Uredbe 1623/2000 izvaja agencija.
(8) Kot dokaz v skladu z 8.(b) točko 65. člena Uredbe 1623/2000 služi izjava in prepis iz kletarske evidence, kot dokaz v skladu z 8.(c) točko istega člena pa dokazilo o plačilu, iz katerega je razvidna cena in rok plačila.
(9) Agencija odloča o vlogah pravnih oseb, ki vsebujejo najmanj podatke iz 92. člena Uredbe 1623/2000, za odobritev udeležbe na javnem razpisu za nakup alkohola in njegovo uporabo v sektorju goriva kot bioetanol.
(10) Odgovorni organi za kontrolo izvedbe postopkov destilacije so agencija in kmetijska inšpekcija.«.
12. člen
V 22. členu se doda četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Spremno dokumentacijo grozdnega soka, ki se uporabi na območju Republike Slovenije, potrjuje agencija.«.
13. člen
V 23. členu se v drugem odstavku za besedama »pridelovalec vina« doda naslednje besedilo: »oddal na agencijo napoved postopka obogatitve vsaj 48 ur pred začetkom postopka ter«.
Dodajo se deseti, enajsti in dvanajsti odstavek, ki se glasijo:
»(10) Napoved postopkov obogatitve iz drugega odstavka tega člena lahko vlagatelj odda tudi za več postopkov obogatitve hkrati oziroma za določeno časovno obdobje, vendar ne kasneje kot 48 ur pred izvajanjem prvega postopka.
(11) Zahtevku iz drugega odstavka tega člena mora vlagatelj priložiti tudi izjavo, v kateri se opredeli, v katerem kakovostnem razredu se bo obogateno vino nahajalo v prometu, izpis iz kletarske evidence, iz katerega je razviden potek opravljenega postopka obogatitve, in analizo internega laboratorija pridelovalca, ki jo pridelovalec hrani tudi v evidenci svojega internega laboratorija.
(12) Vsak pridelek, ki je predmet posamezne obogatitve, mora biti v ločeni posodi in se mora v registru prijavi ločeno.«.
14. člen
V 24. členu se v tretjem odstavku številka »2004« nadomesti s številko »2006« in številka »2003« s številko »2005«.
V četrtem odstavku se številka »2005« nadomesti s številko »2007« in številka »2004« s številko »2006«.
15. člen
V 29. členu se doda tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Ne glede na določbe prvega odstavka 15. člena te uredbe se za leto 2005 zadnji zahtevki lahko vložijo do 5. januarja leta 2006.«.
16. člen
Priloga 2 se nadomesti z novo prilogo 2, ki je sestavni del te uredbe.
17. člen
Postopki, ki so se začeli na podlagi 15. člena Uredbe o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom (Uradni list RS, št. 22/04, 27/04 in 121/04) se končajo v skladu z določbami Uredbe o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom (Uradni list RS, št. 22/04, 27/04 in 121/04).
18. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00715-59/2005/7
Ljubljana, dne 7. decembra 2005
EVA 2005-2311-0259
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti