Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2005 z dne 28. 10. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2005 z dne 28. 10. 2005

Kazalo

4233. Odlok o pogojih opravljanja dejavnosti turističnih vodnikov na turističnem območju Mestne občine Slovenj Gradec, stran 10021.

Na podlagi 41. člena Zakona o spodbujanju turizma (Uradni list RS, št. 2/04) in 7. členom Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 29/99) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 32. redni seji dne 18. 10. 2005 sprejel
O D L O K
o pogojih opravljanja dejavnosti turističnih vodnikov na turističnem območju Mestne občine Slovenj Gradec
SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se določijo način in pogoji za pridobitev naziva turističnega vodnika turističnega območja Mestne občine Slovenj Gradec (v nadaljevanju: MOSG) in način vodenja registra turističnih vodnikov turističnega območja MOSG.
2. člen
Turistični vodnik turističnega območja MOSG je po tem odloku oseba, ki domačim in tujim obiskovalcem na območju MOSG razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne lepote, kulturno-zgodovinske spomenike, zgodovino, umetniška dela, etnografske in druge znamenitosti.
Za turističnega vodnika turističnega območja MOSG se po tem odloku ne štejejo strokovni delavci v muzejih, galerijah, turističnoinformacijskih centrih, šolah, cerkvah in drugih podobnih subjektih, ko opravljajo posle vodnika v okviru svoje službe; planinski in jamski vodniki ter vodniki po učnih, gozdnih in kolesarskih poteh.
I. STROKOVNA USPOSOBLJENOST
3. člen
Turistični vodnik turističnega območja MOSG mora imeti najmanj srednjo strokovno izobrazbo in aktivno znanje enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje izobrazbe.
Turistični vodnik turističnega območja MOSG, ki želi izvajati turistična vodenja turističnega območja v tujem jeziku, mora opraviti tudi preizkus vodenja v tujem jeziku. V primeru dokazil o aktivnem znanju večjega števila tujih jezikov, se preizkus vodenja opravlja le v enem tujem jeziku.
4. člen
Dejavnost turističnega vodnika turističnega območja MOSG lahko opravljajo samo vodniki turističnega območja MOSG, vpisani v register turističnih vodnikov turističnega območja MOSG.
Dejavnost turističnega vodnika turističnega območja MOSG lahko opravljajo tudi vodniki, ki so vpisani v register turističnih vodnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije, in strokovni delavci iz drugega odstavka 2. člena tega odloka, ki so v okviru svoje službe strokovno usposobljeni za vodenje po turističnem območju MOSG.
II. REGISTER
5. člen
Turistični vodnik turističnega območja MOSG se mora pred začetkom opravljanja dejavnosti turističnega vodenja vpisati v register turističnih vodnikov turističnega območja MOSG, ki ga vodi ustrezna strokovna služba Mestne občine Slovenj Gradec. Register mora vsebovati naslednje podatke:
– zaporedno evidenčno številko,
– datum vpisa,
– ime in priimek turističnega vodnika turističnega območja,
– prebivališče in številko telefona ter e-naslov,
– davčno številko in EMŠO,
– dokazila o opravljenem preizkusu znanja strokovne usposobljenosti za turističnega vodnika turističnega območja ter znanju tujih jezikov,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– podatek o številu dni vodenja za pretekla leta.
6. člen
Ob vpisu v register mora turistični vodnik turističnega območja MOSG predložiti:
– izpolnjen obrazec prijave v register,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– potrdilo o opravljenem preizkusu znanja strokovne usposobljenosti za turističnega vodnika turističnega območja MOSG,
– turistični vodniki turističnega območja MOSG, ki izvajajo turistična vodenja v tujem jeziku, predložijo dokazila pooblaščenega javnega zavoda o srednji stopnji znanja ustreznega tujega jezika.
Na osnovi vpisa v register izda ustrezna strokovna služba MOSG izkaznico in priponko turističnega vodnika turističnega območja MOSG. Izkaznica velja za obdobje petih let in se lahko po tem obdobju podaljša v skladu s prvim odstavkom 9. člena tega odloka.
7. člen
Obliko in vsebino izkaznice in priponke turističnega vodnika turističnega območja MOSG določi ustrezna strokovna služba MOSG.
8. člen
Turistični vodnik turističnega območja MOSG mora na vodenjih nositi priponko, ki mu jo izda strokovna služba MOSG, in biti primerno urejen.
9. člen
Turistični vodnik turističnega območja MOSG lahko po preteku obdobja petih let na podlagi posebne vloge dobi novo izkaznico, če je vpisan v register turističnih vodnikov turističnega območja MOSG in je v preteklem letu opravil vsaj 3 vodenja na turističnem območju MOSG.
Turistične vodnike turističnega območja MOSG, ki so kršili zakonska določila z delovnega področja ali so bili deležni več upravičenih kritik in pritožb, lahko ustrezna služba MOSG po uradni dolžnosti z odločbo izbriše iz registra. Zoper odločbo je dopustna pritožba na župana MOSG. Po pravnomočnosti odločbe se turistični vodnik turističnega območja MOSG izbriše iz registra. O upravičenosti kritik in pritožb odloča strokovna komisija.
III. PREIZKUS ZNANJA STROKOVNE USPOSOBLJENOSTI
10. člen
Tečaj strokovne usposobljenosti za opravljanje dela turističnega vodnika turističnega območja MOSG organizira po potrebi ustrezna strokovna služba MOSG.
Znanje preverja strokovna komisija, ki jo imenuje Občinski svet na predlog župana MOSG (v nadaljevanju: strokovna komisija).
Kandidat, ki ni pozitivno opravil preizkusa znanja za turističnega vodnika turističnega območja MOSG, se lahko ponovno priglasi na naslednji preizkus, ki ga organizira MOSG.
IV. VODENJE EVIDENCE IN NADZOR
11. člen
Ustrezna strokovna služba MOSG vodi evidenco o opravljenih turističnih vodstvih in o tem pošlje letno poročilo Občinskemu svetu MOSG.
Iz poročila mora biti razvidno:
– ime in priimek turističnega vodnika turističnega območja MOSG,
– število vodenj s številom dni vodenja,
– število obiskovalcev, ki je bilo vodeno,
– v katerem jeziku je bilo vodenje opravljeno.
Turistični vodnik turističnega območja MOSG mora najkasneje do 31. 1. tekočega leta strokovni službi MOSG posredovati podatke o številu dni vodenja za preteklo leto.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja ustrezna strokovna služba MOSG.
V. KAZENSKE DOLOČBE
13. člen
Z globo 30.000,00 SIT se predpiše sankcija za prekršek:
– turistični vodnik turističnega območja MOSG, ki opravlja dejavnost turističnega vodenja po turističnem območju MOSG brez vpisa v register (2., 3., 4. člen).
Z globo 100.000,00 SIT se predpiše sankcija za prekršek:
– pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki opravlja dejavnost organiziranja, prodaje oziroma posredovanja turističnih potovanj in letovanj, če najame turističnega vodnika v nasprotju s prvim in drugim odstavkom 4. člena tega odloka.
Z globo 50 000,00 SIT se predpiše sankcija za prekršek iz prejšnjega odstavka za odgovorno osebo pravne osebe.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Ustrezna strokovna služba MOSG v roku treh mesecev od začetka veljavnosti tega odloka:
– vzpostavi register turističnih vodnikov turističnega območja MOSG in pripravi obrazec prijave v register,
– določi obliko in vsebino izkaznice ter obliko priponke za turistične vodnike turističnega območja MOSG,
– pripravi obrazec za vodenje evidence o opravljenih turističnih vodstvih.
15. člen
Lokalni turistični vodniki, ki že opravljajo dejavnost lokalnega turističnega vodenja in so ob uveljavitvi tega odloka že bili vpisani v register vodnikov lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem dejavnosti kot turistični vodniki turističnega območja MOSG. Izkaznice in priponke bodo izdelane na podlagi odloka o lokalni turistični vodniški službi na območju MOSG.
Strokovna služba MOSG vodnike iz prejšnjega odstavka tega člena vpiše v register turističnih vodnikov turističnega območja MOSG.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu.
Št. 333-01-10/2003
Slovenj Gradec, dne 25. oktobra 2005
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Matjaž Zanoškar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti