Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2005 z dne 28. 10. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2005 z dne 28. 10. 2005

Kazalo

4217. Pravilnik o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje (služnostne pravice), stran 10001.

Na podlagi 29. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 63/95 – obvezna razlaga, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 87/01 – ZSam-1, 51/02 in 72/05 ter odločb US), 64. člena Uredbe o pridobivanju, razpolaganju in upravljanju s stvarnim premoženjem države in občin (Uradni list RS, št. 12/03 in 77/03) in 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je Občinski svet Občine Grosuplje na 33. seji dne 5. 10. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje (služnostne pravice)
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji za obremenjevanje nepremičnega premoženja v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje s služnostnimi pravicami.
2. člen
Zemljišča v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje se obremenijo s služnostno pravico s pogodbo o ustanovitvi stvarne služnosti.
3. člen
Pri ustanavljanju služnostnih pravic na nepremičnem premoženju v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje je potrebno vsako služnostno pravico natančno določiti, in sicer v čim manjšem obsegu, racionalno in gospodarno, tako da se nepremičnine občine čimmanj obremenijo.
Služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje je praviloma odplačna, razen, če s tem predpisom ni drugače določeno.
4. člen
Višino odškodnine oziroma nadomestila (v nadaljevanju: odškodnina) za ustanovitev služnostne pravice na nepremičnem premoženju v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje ugotavlja cenilec, ki ima v skladu z 80.e členom Zakona o javnih financah priznano sposobnost za cenitev stvarnega premoženja države.
Stroški postopka ugotavljanja višine odškodnine iz prejšnjega odstavka tega člena bremenijo investitorja.
5. člen
Kadar se ustanavlja stvarna služnost za gradnjo komunalnih vodov in komunikacijskega omrežja, ki se zagotavljajo na trgu, se lahko investitor in občina praviloma dogovorita za rentno plačevanje služnosti; v tem primeru mora investitor plačati 25% ocenjene odškodnine takoj ob podpisu pogodbe, nato pa po preteku 5 let še vsako leto 10% ocenjene odškodnine, ki se plačuje vse do prenehanja služnostne pravice. Ocenjena vrednost odškodnine za služnost se vsako leto revalorizira.
V primeru, da želi investitor prej kot v 10 letih prekiniti služnostno pravico, je dolžan plačati razliko do celotne vrednosti odškodnine.
Kolikor investitor ne plača razlike oziroma pred potekom 10 let preneha vzdrževati komunalne vode, postanejo ti vodi last Občine Grosuplje.
6. člen
Če investitor oziroma njegov izvajalec z gradnjo povzroči škodo Občini Grosuplje ali tretjim osebam, jo je dolžan povrniti v višini, ki jo oceni cenilec. Stroški cenitve povzročene škode bremenijo investitorja.
7. člen
V primeru, da vodi investitorja motijo izvedbo javne gospodarske infrastrukture, jih je investitor dolžan prestaviti oziroma preurediti na lastne stroške.
8. člen
Investitor mora k vlogi za ustanovitev služnostne pravice na nepremičnem premoženju v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje, poleg osnovnih podatkov, priložiti:
– projektno dokumentacijo z vrisom poteka trase po posameznih zemljiščih, na katerih se ustanavlja služnostna pravica in površino posega za posamezno zemljišče, izraženo v m2, pri čemer je potrebno pri določitvi površine posega poleg dolžine trase upoštevati tudi širino varovalnih pasov,
– katastrske podatke za vsako posamezno zemljišče, na katerem se ustanavlja služnostna pravica. Katastrske podatke lahko po potrebi pridobi upravni organ na račun investitorja,
– pisno izjavo, da bo uporabnikom z območja Občine Grosuplje zagotavljal medomrežno povezovanje (signal) lokalne televizije na svojem omrežju.
9. člen
Brezplačno se ustanovi služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti ali upravljanju Občine Grosuplje ob izpolnitvi enega izmed sledečih pogojev:
– kadar investitor izvaja novogradnjo gospodarske javne infrastrukture sočasno z gradnjami, ki so v interesu Občine Grosuplje,
– kadar izvaja gradnjo gospodarske javne infrastrukture oziroma rekonstrukcijo obstoječe gospodarske javne infrastrukture investitor, katerega ustanovitelj oziroma soustanovitelj je Občina Grosuplje.
10. člen
Za graditev komunalnih vodov in komunikacijskega omrežja v odročnih krajih Občine Grosuplje lahko občinski svet sprejme določene oprostitve oziroma olajšave.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01503-0005/2004
Grosuplje, dne 5. oktobra 2005
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti