Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2005 z dne 25. 10. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2005 z dne 25. 10. 2005

Kazalo

4134. Pravilnik o dodeljevanju enkratne občinske pomoči za izobraževanje na področju kmetijstva, stran 9856.

Na podlagi 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je Občinski svet Občine Grosuplje na 32. seji dne 28. 9. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju enkratne občinske pomoči za izobraževanje na področju kmetijstva
I. SPLOŠNI DOLOČILI
1. člen
Ta pravilnik določa upravičence, pogoje in postopek ter merila za dodelitev enkratne občinske pomoči za izobraževanje v kmetijskih programih (v nadaljevanju: pomoči).
2. člen
Občina Grosuplje dodeljuje sredstva kot pomoč za nakup učbenikov, študijskega gradiva ter za plačilo drugih stroškov, ki nastanejo v okviru rednega šolanja v kmetijskih izobraževalnih programih. Sredstva pomoči se zagotavljajo v proračunu občine.
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI ZA DODELITEV POMOČI
3. člen
Za dodelitev enkratne denarne pomoči lahko zaprosijo dijaki in študenti dodiplomskega in podiplomskega študija, vključeni v izobraževalne programe na področju kmetijstva, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Med upravičence ne sodijo dijaki agroživilske in veterinarske smeri ter študenti veterinarske smeri.
4. člen
Pravico do dodelitve enkratne občinske pomoči za izobraževanje v kmetijskih programih v skladu s 3. členom tega pravilnika lahko uveljavljajo upravičenci, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da imajo stalno bivališče na območju Občine Grosuplje,
– da imajo študenti status rednega študenta ali izrednega študenta ob pogoju, da niso zaposleni,
– da so predvideni prevzemniki kmetije, kar se v postopku dodelitve enkratne denarne pomoči ugotovi na podlagi pisne izjave staršev ali samega upravičenca, kar potrdi z mnenjem kmetijska svetovalna služba,
– da je kmetijsko gospodarstvo, na katero se nanaša izjava iz tretje alinee tega člena, aktivno.
Predloge o dodatnih pogojih za dodelitev sredstev pomoči lahko poda tudi komisija, potrdi pa jih župan in se objavijo v javnem razpisu za dodelitev sredstev.
III. POSTOPEK DODELJEVANJA POMOČI
5. člen
Pomoči po tem pravilniku se podeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi po sprejetju občinskega proračuna za tekoče leto, in sicer pred začetkom šolskega leta.
Javni razpis za dodelitev pomoči izvaja občinska uprava v soglasju s komisijo za dodelitev pomoči in v skladu z določili tega pravilnika.
Komisijo za dodelitev pomoči imenuje župan s sklepom in ima najmanj tri člane.
6. člen
Javni razpis za dodelitev pomoči mora vsebovati najmanj:
– skupni znesek proračunskih sredstev, namenjenih za pomoč upravičencem v tekočem letu,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci oziroma prosilci,
– navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena vlogi za dodelitev sredstev,
– rok za vložitev prošenj,
– rok, v katerem bo župan občine sprejel sklep o dodelitvi sredstev.
7. člen
Prijava na javni razpis poleg vloge obsega tudi:
– potrdilo o vpisu v kmetijski izobraževalni program,
– pisno izjavo staršev ali samega upravičenca o predvidenem prevzemu kmetije,
– dokazila o površini kmetijskih zemljišč in staležu živali na kmetijskem gospodarstvu, na katero se nanaša izjava iz prejšnje alinee tega člena,
– mnenje kmetijske svetovalne službe,
– zadnje šolsko spričevalo oziroma potrdilo o opravljenih izpitih.
8. člen
Komisija za dodelitev pomoči obravnava popolne in v razpisanem roku prispele vloge. Na podlagi zbrane dokumentacije in dokazil komisija pripravi predlog za dodelitev sredstev upravičencem.
O dodelitvi višine sredstev pomoči odloča na podlagi predloga komisije iz 4. člena tega pravilnika župan Občine Grosuplje.
Občinska uprava mora prosilce o odločitvi glede prejemnikov sredstev in višini dodeljenih sredstev pomoči upravičencem obvestiti v roku 15 dni po odločitvi.
IV. MERILA ZA DODELJEVANJE SREDSTEV POMOČI
9. člen
Pri obravnavanju vlog in dodeljevanju višine sredstev komisija upošteva učni uspeh in stopnjo izobraževalnega programa prosilcev. Predlog o višini dodeljenih sredstev pomoči glede na uspeh in stopnjo izobraževalnega programa je odvisen od razpoložljivih proračunskih sredstev in števila prosilcev. Prednost pri dodelitvi sredstev imajo upravičenci v zaključnih letnikih izobraževalnega programa. Maksimalna višina dodeljenih sredstev se opredeli v javnem razpisu.
V. MEDSEBOJNA RAZMERJA
10. člen
Medsebojne pravice in obveznosti med Občino Grosuplje in dobitnikom pomoči se podrobneje uredijo s pisno pogodbo v skladu z določili tega pravilnika. Pogodbo o dodelitvi sredstev podpišeta župan in dobitnik sredstev pomoči.
Pogodba o dodelitvi sredstev mora vsebovati: višino dodeljenih sredstev, opredelitev izobraževalnega programa, opredelitev pravic in obveznosti občine in prejemnika sredstev pomoči.
VI. PREDHODNA IN KONČNA DOLOČBA
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodelitvi enkratne občinske pomoči za izobraževanje na področju kmetijstva (Uradni list RS, št. 62/94).
Ta pravilnik začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu Občine Grosuplje in se objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1503-1/2005
Grosuplje, dne 28. septembra 2005
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti