Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2005 z dne 1. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2005 z dne 1. 7. 2005

Kazalo

2772. Sklep o zavrženju zahteve za rešitev spora glede pristojnosti za odločanje med Okrajnim sodiščem v Mariboru in Policijsko postajo Maribor, stran 6484.

Ustavno sodišče je v postopku za rešitev spora glede pristojnosti, začetem z zahtevo Okrajnega sodišča v Mariboru, na seji dne 16. junija 2005
s k l e n i l o:
Zahteva za rešitev spora glede pristojnosti za odločanje med Okrajnim sodiščem v Mariboru in Policijsko postajo Maribor se zavrže.
O b r a z l o ž i t e v
1. Okrajno sodišče v Mariboru je pri Vrhovnem sodišču vložilo predlog za odločitev v sporu glede pristojnosti med Okrajnim sodiščem v Mariboru in Policijsko postajo Maribor v postopku o prekršku na podlagi obdolžilnega predloga št. 90/6-378553 z dne 12. 1. 2005. Vrhovno sodišče je, sklicujoč se na osmo alinejo prvega odstavka 160. člena Ustave, predlog za odločitev o sporu glede pristojnosti odstopilo Ustavnemu sodišču.
2. Na podlagi določbe drugega odstavka 61. člena Zakona o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 15/94 – v nadaljevanju: ZUstS) je spor glede pristojnosti (t.i. negativni kompetenčni spor) podan takrat, ko več organov zavrača pristojnost v posamezni zadevi. V tem primeru lahko zahteva rešitev spora glede pristojnosti organ, kateremu je bila zadeva odstopljena, pa meni, da zanjo ni pristojen.
3. Iz predloga Okrajnega sodišča za odločitev v sporu glede pristojnosti je razvidno, da sodišče zavrača pristojnost za odločanje v obravnavani zadevi. Vendar pa iz spisa ni razvidno, da bi se sodišče izreklo za nepristojno za odločanje o zadevi in zadevo odstopilo prekrškovnemu organu, tj. Policijski postaji Maribor. Ustavno sodišče glede na navedeno ugotavlja, da spor glede pristojnosti, o katerem sicer odloča Ustavno sodišče na podlagi osme alineje prvega odstavka 160. člena Ustave, še ni mogel nastati. Ker torej niso izpolnjeni procesni pogoji za odločanje o sporu glede pristojnosti, je Ustavno sodišče zahtevo zavrglo.
4. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi 25. člena v zvezi z 49. členom ZUstS in četrte alineje drugega odstavka 46. člena Poslovnika Ustavnega sodišča (Uradni list RS, št. 93/03 in 98/03 – popr.) v sestavi: predsednik dr. Janez Čebulj ter sodnice in sodniki dr. Zvonko Fišer, Lojze Janko, mag. Marija Krisper Kramberger, Milojka Modrijan, dr. Ciril Ribičič, dr. Mirjam Škrk in dr. Dragica Wedam Lukić. Sklep je sprejelo soglasno.
Št. P-16/05-4
Ljubljana, dne 16. junija 2005.
Predsednik
dr. Janez Čebulj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti