Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005

Kazalo

2416. Pravilnik za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško, stran 5558.

Na podlagi 48. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 20/04), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 70/00 in 51/02) ter 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00, 88/02), je Občinski svet občine Laško na 18. redni seji dne 25. 5. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna
Občine Laško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na podlagi določil Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju mora Občina Laško za državljane Republike Slovenije, ki imajo stalno bivališče na območju Občine Laško in ki niso zavarovani iz drugega naslova, plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela, v obliki prispevka, za zdravstvene storitve in povračila potnih stroškov (v nadaljevanju: obvezno zdravstveno zavarovanje). Prispevek se plača v pavšalnem znesku, ki ga določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
2. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopek za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško.
3. člen
Pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško lahko pridobi občan, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. je državljan Republike Slovenije,
2. ima stalno bivališče na območju Občine Laško,
3. ne more biti zavarovan iz drugega naslova.
Šteje se, da občan ni zavarovan iz drugega naslova, kadar izpolnjuje naslednje pogoje:
– nima sklenjenega delovnega razmerja,
– na Zavodu RS za zaposlovanje ne prejema nadomestila oziroma denarne pomoči,
– nima prihodkov, s katerimi bi si sam poravnal obvezno zdravstveno zavarovanje,
– kadar upravni organ v postopku obravnave vloge ugotovi, da občan ni upravičen do obveznega zdravstvenega zavarovanja iz drugega naslova in ne more biti zavarovan iz drugega naslova (ni sam zavezan za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja),
– ne prejema sredstev iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
– ni lastnik nepremičnin.
II. POSTOPKI
4. člen
Postopke za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško vodi in o njih odloča Občinska uprava občine Laško kot upravni organ.
5. člen
Občani vlagajo vloge za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško na obrazcu »Vloga za pridobitev pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško«, ki jo vložijo na naslov: Občina Laško, Mestna ulica 2, 3270 Laško.
Obrazec je sestavljen na način, ki omogoča pridobiti vse potrebne podatke za pravočasno in verodostojno rešitev vloge.
6. člen
Upravni organ ima v postopku obravnave vloge pravico preverjati podane podatke in zahtevati od vlagatelja potrebne dodatne podatke in dokazila, ki bodo dokazala upravičenost občana do pridobitve pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško.
Upravni organ vlogo obravnava in o njej odloči v skladu z določili Zakona o upravnem postopku z odločbo.
7. člen
Občan, ki pridobi pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško, mora Občini Laško javiti vsako spremembo pogojev, na osnovi katerih je pridobil predmetno pravico, v roku 8 dni od njenega nastanka.
Na osnovi javljene spremembe Upravni organ izda sklep o prenehanju zavarovanja.
V primeru, da občan spremembe iz prvega odstavka tega člena ne javi v roku 8 dni od nastanka spremembe, je dolžan vrniti stroške zavarovanja za obdobje od nastale spremembe.
8. člen
Če do spremembe pogojev ne pride, mora občan vsake tri mesece od dneva vročitve odločbe pri upravnem organu, ki je izdal odločbo, dokazati, da je še vedno upravičen do pravice do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško.
Določilo iz prejšnjega odstavka občan izpolni tako, da se v času uradnih ur osebno evidentira na Občinski upravi občine Laško in dostavi dokumentacijo, opredeljeno z odločbo.
V primeru, da občan ne izpolni določil prvega in drugega odstavka tega člena, se šteje, da več ne izpolnjuje pogojev za pravico do plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Občine Laško, zato upravni organ izda sklep o prenehanju zavarovanja.
9. člen
Zoper odločbo ali sklep je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku osmih dni po sprejemu odločbe ali sklepa na naslov: Občina Laško, Mestna ulica 2, 3270 Laško.
O pritožbi odloča župan Občine Laško.
10. člen
Na podlagi izdanih odločb in sklepov Občina Laško prijavlja in odjavlja občane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in poravnava stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja po tem pravilniku.
Sredstva za pokrivanje stroškov obveznega zdravstvenega zavarovanja Občine Laško zagotavlja na posebni proračunski postavki.
III. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
11. člen
Občani, ki jim je Občina Laško zagotavljala plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja pred uveljavitvijo tega pravilnika, so dolžni vložiti vlogo po tem pravilniku v roku 30 dni od njegove uveljavitve, v nasprotnem primeru jih Občina Laško odjavi iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 16002-1/2004
Laško, dne 25. maja 2005.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti