Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2005 z dne 6. 6. 2005

Kazalo

2359. Pravilnik o obrazcih zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve, stran 5447.

Na podlagi drugega odstavka 29. člena Uredbe o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 110/04 in 124/04) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
P R A V I L N I K
o obrazcih zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve
1. člen
(1) Ta pravilnik določa vsebino in obliko obrazcev zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve celodnevnega institucionalnega varstva, zahteve za oprostitev plačila nadomestne oblike bivanja in oskrbe izven mreže javne službe za upravičence do institucionalnega varstva ter zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve pomoč družini na domu.
(2) Zahteva za oprostitev plačila storitev iz prejšnjega odstavka se vloži na obrazcih IV/NO oziroma PD, ki sta sestavni del tega pravilnika.
(3) Podatki morajo v posamezni obrazec biti vpisani v skladu s tem pravilnikom. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na svojih spletnih straneh objavi obrazce s priloženim podrobnejšim navodilom za njihovo izpolnjevanje v skladu s tem pravilnikom.
2. člen
(1) Zahteva za oprostitev plačila socialno varstvene storitve celodnevnega institucionalnega varstva in zahteva za oprostitev plačila nadomestne oblike bivanja in oskrbe izven mreže javne službe za upravičence do institucionalnega varstva se vložita na obrazcu IV/NO.
(2) Upravičenec mora izpolniti obrazec IV/NO tako, da najprej v obrazcu obkroži ustrezno vrsto storitve oziroma nadomestno obliko bivanja in oskrbe, za katero vlaga zahtevek, nato pa vpiše podatke v prvi del obrazca pod oznako I., II., III., IV., V. in VI. v skladu z navodilom iz prejšnjega člena, in sicer podatke o upravičencu, podatke o zakoncu oziroma zunajzakonskem partnerju upravičenca, podatke o drugih družinskih članih upravičenca, podatke o zavezancih, podatke o materialnem stanju upravičenca in podatke o materialnem stanju zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja upravičenca. Obrazec mora izpolniti v celoti, tako da izpolni vsa polja in okenca v obrazcu (razen tistih, ki jih izpolni CSD). V primeru, da upravičenec v posamezno polje podatka ne vpiše, mora polje oziroma okence prečrtati. Obrazec IV/NO iz tega odstavka morata podpisati upravičenec in zakonec oziroma zunajzakonski partner upravičenca.
(3) Vsak zavezanec upravičenca iz prejšnjega odstavka mora izpolniti poseben izvod drugega dela obrazca IV/NO tako, da vpiše podatke pod oznako A, B, C, D in E v skladu z navodilom iz prejšnjega člena, in sicer podatke o zavezancu, podatke o zakoncu oziroma zunajzakonskem partnerju zavezanca, podatke o drugih družinskih članih zavezanca, podatke o materialnem stanju zavezanca in podatke o materialnem stanju zakonca oziroma zunajzakonskem partnerja zavezanca. Obrazec mora izpolniti v celoti tako, da izpolni vsa polja in okenca v obrazcu (razen tistih, ki jih izpolni CSD). V primeru, da zavezanec v posamezno polje podatka ne vpiše, mora polje oziroma okence prečrtati. Obrazec IV/NO iz tega odstavka morata podpisati zavezanec in zakonec oziroma zunajzakonski partner zavezanca.
(4) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko upravičenec vpiše tudi podatke v drugem delu obrazca IV/NO, pod oznako A, B, C, D in E, če te podatke ima, zavezanec in zakonec oziroma zunajzakonski partner zavezanca pa jih s svojim podpisom potrdita.
(5) Upravičenec, ki nima sredstev za plačilo storitve celodnevnega institucionalnega varstva in nima sredstev za kritje drobnih osebnih potreb, pa želi, da mu plačnik storitve zagotovi sredstva za kritje drobnih osebnih potreb v višini 20 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka, mora izpolniti in podpisati izjavo v prilogi k obrazcu IV/NO.
3. člen
(1) Zahteva za oprostitev plačila socialno varstvene storitve pomoč družini na domu se vloži na obrazcu PD.
(2) Upravičenec mora izpolniti obrazec PD tako, da vpiše podatke v prvi del obrazca pod oznako I., II., III., IV., V. in VI., in sicer podatke o upravičencu, podatke o zakoncu oziroma zunajzakonskem partnerju upravičenca, podatke o drugih družinskih članih upravičenca, podatke o zavezancih, podatke o materialnem stanju upravičenca in podatke o materialnem stanju zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja upravičenca. Obrazec mora izpolniti v celoti, tako da izpolni vsa polja in okenca v obrazcu (razen tistih, ki jih izpolni CSD). V primeru, da upravičenec v posamezno polje podatka ne vpiše, mora polje oziroma okence prečrtati. Obrazec PD morata podpisati upravičenec in zakonec oziroma zunajzakonski partner upravičenca.
(3) Vsak zavezanec upravičenca iz prejšnjega odstavka mora izpolniti poseben izvod drugega dela obrazca PD tako, da vpiše podatke pod oznako A, B, C, D in E v skladu z navodilom iz prejšnjega člena, in sicer podatke o zavezancu, podatke o zakoncu oziroma zunajzakonskem partnerju zavezanca, podatke o drugih družinskih članih zavezanca, podatke o materialnem stanju zavezanca in podatke o materialnem stanju zakonca oziroma zunajzakonskem partnerja zavezanca. Obrazec mora izpolniti v celoti tako, da izpolni vsa polja in okenca v obrazcu (razen tistih, ki jih izpolni CSD). V primeru, da zavezanec v posamezno polje podatka ne vpiše, mora polje oziroma okence prečrtati. Obrazec PD iz tega odstavka morata podpisati zavezanec in zakonec oziroma zunajzakonski partner zavezanca.
(4) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko upravičenec vpiše tudi podatke v drugem delu obrazca PD, pod oznako A, B, C, D in E, če te podatke ima, zavezanec in zakonec oziroma zunajzakonski partner zavezanca pa jih s svojim podpisom potrdita.
4. člen
(1) Upravičenec oziroma zavezanec mora predložiti ustrezne dokaze, ki jih od njega zahteva organ, ki vodi postopek.
(2) Podatki, navedeni v zahtevi, se dokazujejo zlasti z naslednjimi dokazi:
– dogovorom o izvajanju storitve ali drugim dokumentom, iz katerega je razvidna vrednost – cena storitve,
– o neto dohodkih in prejemkih v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge za vsak mesec posebej oziroma v drugih obdobjih za upravičenca oziroma zavezanca ter zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja upravičenca oziroma zavezanca,
– o katastrskem dohodku,
– o obdavčljivem premoženju za upravičenca oziroma zavezanca ter zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja upravičenca oziroma zavezanca,
– izpiskom iz zemljiške knjige, ki izkazuje zadnje stanje vpisa,
– o preživninski obveznosti in o izplačani preživnini v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge za vsak mesec posebej,
– o šolanju za otroke, starejše od 15 let,
– drugimi dokazi (npr. pogodbe o dosmrtnem preživljanju, pogodbe o razdelitvi in izročitvi premoženja, dogovora o preživljanju na drug način …).
(3) Zahtevani dokazi morajo biti predloženi tudi za zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja upravičenca ter za vsakega zavezanca in njegovega zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja posebej.
5. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o obrazcu zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve (Uradni list RS, št. 115/02).
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01701-4/2005-03
Ljubljana, dne 18. maja 2005.
EVA 2005-2611-0003
mag. Janez Drobnič l. r.
Minister
za delo, družino in socialne zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti