Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2005 z dne 3. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2005 z dne 3. 6. 2005

Kazalo

2348. Program občinskega lokacijskega načrta izgradnje infrastrukturnih objektov in naprav v naselju Vincarje, stran 5401.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popr. 8/03) ter 38. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95 in 47/98) je župan Občine Škofja Loka dne 16. 5. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta izgradnje infrastrukturnih objektov in naprav v naselju Vincarje
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
 
Naselje Vincarje je manjše naselje s približno 45 stanovanjskimi objekti, ki leži zahodno od starega mestnega jedra, na desnem bregu reke Selške Sore. Naselje je dokaj gosto pozidano, ceste so ozke, zato ima omejen prostor za dostop in zelo ozek manevrski prostor za projektiranje ter kasneje za graditev komunalnih vodov.
Sekundarna mreža vodovodnega sistema v naselju Vincarje je stara in dotrajana, zaradi česar prihaja do izgub pitne vode. Cevi so neustreznih premerov. Sedanji vodovod ne zagotavlja kvalitetne redne oskrbe vseh porabnikov in ustreznega pritiska ter ne zagotavlja požarne varnosti v naselju.
Na obravnavanem območju ni urejenega javnega sistema za odvajanje odpadnih voda. Obstoječi objekti so opremljeni z greznicami, ponekod pa odpadne vode odtekajo direktno v potok. Meteorne vode s streh so delno speljane v Vincarški potok in delno v manjši hudourniški potok.
V naselju Vincarje plinovoda še ni, je pa vključen v plan izgradnje celotnega plinovodnega omrežja v občini.
Na podlagi prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofja Loka za obdobje od leta 1986 do leta 2000 ter prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Škofja Loka za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni vestnik Gorenjske, št. 14/86, 3/89, in Uradni list RS, št. 47/93, 8/94, 13/99, 43/99, 115/00, 28/01, 116/02, 103/04) je za območje naselja Vincarje predvideno zagotavljanje oskrbe s pitno vodo, odvajanje odpadne in meteorne vode, izgradnja plinovodnega omrežja ter rekonstrukcija cestnega omrežja.
Lokacijski načrt mora zajeti vse sestavine in priloge, ki so določene v 73. členu Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS – ZureP-1, št. 110/02, popr. 8/03). Torej mora vsebovati naslednje:
– prikaz ureditvenega območja lokacijskega načrta;
– umestitev načrtovane ureditve v prostor s prikazom vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji;
– načrt parcelacije;
– zasnovo projektnih rešitev prometne, energetske, vodovodne in druge komunalne infrastrukture območja z obveznostmi priključevanja nanjo;
– etapnost izvedbe prostorske ureditve, če je ta predvidena, ter druge pogoje in zahteve za izvajanje načrta;
– rešitve in ukrepe za varovanje okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin;
– rešitve in ukrepe za obrambo ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– roke za izvedbo prostorskih ureditev in za pridobitev zemljišč, če so ti krajši od predpisanih.
Lokacijski načrt mora vsebovati tudi priloge, ki so natančno definirane v 73. členu, 44. členu, 24. členu in 139. členu ZureP-1, to so: povzetek za javnost, izvleček iz strateškega prostorskega akta – to je sedaj še veljavni dolgoročni in srednjeročni plan Občine Škofja Loka; obrazložitev in utemeljitev; strokovne podlage, na katerih temeljijo rešitve predmetnega lokacijskega načrta, in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili pri pripravi upoštevani, s povzetki, ki se nanašajo na vsebino lokacijskega načrta; pridobljene smernice in mnenja za načrtovanje predvidene prostorske ureditve, ki jih podajo pristojni nosilci urejanja prostora; celoten spis poteka in sprejemanja lokacijskega načrta in seznam sprejetih aktov o zavarovanju ter oceno stroškov za izvedbo lokacijskega načrta. Obenem je obvezna priloga tudi program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo s tem, da se le-ta izdela na podlagi predmetnega lokacijskega načrta.
Lokacijski načrt mora biti pripravljen tako, da bo njegov tekstualni in grafični del skladen z določili:
– Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popr. 8/03, 58/03),
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04),
– Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04),
– Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99, 110/02, 126/03),
– Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/1999, popr. 31/2000, 110/02 119/02 in 41/04),
– Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 59/1996, 31/98, 1/99, 54/00, 68/00, 27/02, 58/02, 67/02, 110/02, 36/03),
– Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02),
– podzakonskimi predpisi, sprejetimi oziroma izdanimi na podlagi gornjih zakonov,
– drugimi predpisi, ki veljajo za posamezna področja ter predmete poslovanja gospodarskih javnih služb
in naslednjimi predpisi za območje Občine Škofja Loka:
– Odlokom o varstvu virov pitne vode (Uradni vestnik Gorenjske, št. 6/89, Uradni list RS, št. 34/90, 20/91, 20/94, 47/98, 48/00),
– predpisi s področja gospodarskih javnih služb v Občini Škofja Loka.
 
2. Predmet in programska izhodišča lokacijskega načrta
 
Lokacijski načrt izgradnje infrastrukturnih objektov in naprav v naselju Vincarje obravnava izgradnjo ločenega sistema kanalizacije za odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode, obnovo vodovoda, izgradnjo plinovoda, javne razsvetljave, rezervnega podzemnega voda ter rekonstrukcijo ceste.
 
3. Okvirno ureditveno območje lokacijskega načrta
 
Lokacijski načrt zajema območje strnjenega dela naselja Vincarje od objektov podjetja TCG UNITECH LTH-OL do hotela Zorka oziroma ureditveno območje: VIN-SE 01, VIN-ZS 01, VIN-DS 01, VIN-MP 01, VIN-MP 02.
 
4. Strokovne podlage
 
V skladu z Zakonom o urejanju prostora se za izdelavo lokacijskega načrta pripravijo posebne strokovne podlage, kjer se upoštevajo pogoji in omejitve, ki so predpisani za urejanje prostora v obravnavanem območju, in zahteve nosilcev urejanja prostora, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi prostorskih izvedbenih aktov.
Glede na pomen in lego obravnavanega območja se pred izdelavo lokacijskega načrta izdelajo še naslednje posebne strokovne podlage in študije:
– idejni projekt infrastrukture,
– ustrezna geodetska podlaga,
– geološko-geotehnične analize.
 
5. Nosilci urejanja prostora
 
Investitor in koordinator lokacijskega načrta je Občina Škofja Loka. Izdelovalec lokacijskega načrta bo izbran na podlagi oddaje javnih naročil, v skladu z Zakonom o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 39/00, 102/00 in 2/04).
Sredstva za izdelavo lokacijskega načrta in potrebne spremljajoče dokumentacije se zagotovijo v proračunu Občine Škofja Loka.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice in mnenja za pripravo predloga lokacijskega načrta, so:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Izpostava Kranj, Slovenski trg 1;
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Kranj, Mirka Vadnova 5;
3. Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino, Ljubljana, Maistrova ulica 10;
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje – Sektor za ohranjanje narave, Ljubljana, Vojkova 52;
5. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Gorenjska;
6. Elektro Gorenjska, Javno podjetje za distribucijo električne energije d.d. Kranj, Mirka Vadnova 3A;
7. Telekom Slovenije, PE Kranj, Mirka Vadnova 13, Kranj;
8. Loška komunala d.d., Kidričeva cesta 43a, 4220 Škofja Loka;
9. Občina Škofja Loka, Poljanska cesta 2, Škofja Loka;
10. Krajevna skupnost;
11. Ribiška družina Sora.
Če se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ti pridobijo v postopku. Nosilci urejanja prostora iz prejšnjega odstavka določijo pred začetkom priprave lokacijskega načrta smernice, ki jih mora pripravljavec lokacijskega načrta upoštevati pri njegovi pripravi.
Pristojni nosilci urejanja prostora morajo podati svoje smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni od prejema vloge. Hkrati s pozivom jim pripravljavec dostavi tudi program priprave. V smernicah morajo konkretizirati določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predvideno prostorsko ureditev. Če tega ne storijo, jih pripravljavec ni dolžan upoštevati, mora pa razloge za neupoštevanje utemeljiti.
V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nima smernic, pri čemer mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
K dopolnjenemu predlogu prostorskega akta podajo nosilci urejanja prostora v roku 30 dni mnenja, v katerih ugotovijo, ali so bile upoštevane njihove smernice ali ne oziroma ali so rešitve v skladu z zahtevami veljavnih predpisov. V mnenju ne morejo postavljati novih ali drugačnih pogojev, kot so jih podali v smernicah. Zavrnitev mnenja mora nosilec urejanja prostora utemeljiti, v nasprotnem primeru ga pripravljavec ni dolžan upoštevati.
 
6. Način pridobitve strokovnih rešitev
 
Za lokacijski načrt je obvezna izdelava variantnih rešitev, ki jih lahko izdela eden ali več različnih načrtovalcev. Izdelane morajo biti tako, da je možna njihova medsebojna primerjava. Variantne rešitve morajo biti presojane s funkcionalnega, varstvenega in ekonomskega vidika ter z vidika njihove sprejemljivosti v lokalnem okolju.
O izboru variantne rešitve odloči pripravljavec.
 
7. Vrsta geodetskih prodlag ter način njihove pridobitve
 
Lokacijski načrt se pripravi na podlagi geodetskega načrta. Situacija mora biti prikazana na digitalnem katastrskem načrtu.
Geodetske podlage pridobi Občina Škofja Loka.
 
8. Roki za pripravo lokacijskega načrta
 
– Na podlagi osnutka programa priprave občina skliče prostorsko konferenco, in sicer najmanj 8 dni pred sprejemom programa priprave. Kraj in datum konference se objavi vsaj v dveh sredstvih javnega obveščanja.
– Program priprave sprejme župan in se objavi v Uradnem listu RS.
– Nosilci urejanja prostora morajo v roku 30 dni podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
– Na podlagi strokovnih podlag in programa priprave se pripravijo variantne strokovne rešitve.
– O izboru najustreznejše variante odloči pripravljavec lokacijskega načrta.
– Pripravi se predlog lokacijskega načrta.
– Najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo predloga pripravljavec skliče prostorsko konferenco, katere kraj in datum sta objavljena vsaj v dveh sredstvih javnega obveščanja.
– Predlog lokacijskega načrta s prilogami (oceno stanja, razlogi in pravno podlago za pripravo akta, predmetom in programskimi izhodišči prostorskega akta, okvirnim ureditvenim območjem ter smernicami nosilcev urejanja prostora) se javno razgrne za najmanj 30 dni.
– V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava na sedežu občine.
– Čas in kraj javne razgrnitve in javne razprave se objavi v Uradnem listu RS ter na krajevno običajen način najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
– Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve, ter zagotovi dopolnitev prostorskega akta v skladu s stališči do pripomb in predlogov.
– Če se predlog lokacijskega načrta na podlagi stališč do pripomb in predlogov tako spremeni, da nove rešitve niso več skladne s programskimi izhodišči iz programa priprave, se ponovno razgrne in obravnava. Javna razgrnitev mora trajati najmanj en teden. Kraj in čas javne razgrnitve morata biti objavljena najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
– Po javni razgrnitvi pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo mnenja k dopolnjenemu predlogu prostorskega akta.
– Stališča skupaj s pripombami in predlogi pripravljavec priloži predlogu prostorskega akta, ki ga posreduje v sprejem Občinskemu svetu občine Škofja Loka.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
 
9. Financiranje lokacijskega načrta
 
Lokacijski načrt se financira iz proračuna Občine Škofja Loka
 
10. Končna določba
 
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35013-2/2005
Škofja Loka, dne 16. maja 2005.
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti