Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2005 z dne 3. 6. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2005 z dne 3. 6. 2005

Kazalo

2345. Program priprave za dopolnitev odloka o zazidalnem načrtu za stanovanjsko naselje »Pod Plevno«, stran 5395.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popr. 8/03) ter 18. in 98. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95 in 47/98) je župan Občine Škofja Loka dne 6. 5. 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za dopolnitev odloka o zazidalnem načrtu za stanovanjsko naselje »Pod Plevno«
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za dopolnitev ZN
1. člen
Zazidalni načrt stanovanjskega naselja Pod Plevno (Uradni vestnik Gorenjske, št. 32/81, 21/86) je znotraj ureditvenega območja S1/16 – Pod Plevno in poleg organizirane stanovanjske gradnje obsega starejšo stanovanjsko gradnjo, kmetije in nezazidane površine. Območje ima mešano funkcijo.
Veljavni zazidalni načrt nekaterih delov prostora znotraj svojih formalno določenih meja niti v grafičnem niti v tekstualnem delu ne opredeljuje. Ta območja se formalno urejajo s tem zazidalnim načrtom, dejansko pa vsebinsko niso obdelana in iz tega razloga kakršnakoli gradnja ali adaptacija ni možna.
Zato se dopolnitve izvedbenega načrta omejujejo na te manjše lokacije, že opredeljena območja pa ostajajo v veljavi, kot so opredeljena v veljavnem izvedbenem prostorskem aktu, in se dopolnijo le s pogoji za gradnjo enostavnih objektov in manjšimi spremembami, ki izhajajo iz nove rabe (npr. otroško igrišče).
2. člen
Pravna podlaga za dopolnitev zazidalnega načrta so prostorske sestavine dolgoročnega plana občine Škofja Loka za obdobje od leta 1986 do leta 2000 ter prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Škofja Loka za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (U.V.G. 14/86, 3/89 in Uradni list RS, št. 47/93, 8/94, 13/99, 43/99, 115/00, 28/01, 116/02 in 113/04).
Dopolnitev ZN mora biti pripravljena tako, da bo njegov tekstualni in grafični del v skladu z določili Zakona o urejanju prostora in veljavnimi podzakonskimi akti v zvezi s pripravo občinskega lokacijskega načrta ter Zakonom o varstvu okolja.
Predmet in programska izhodišča za dopolnitev
3. člen
Predmet dopolnitve občinskega izvedbenega akta so območja znotraj veljavnega zazidalnega načrta, ki v njem niso opredeljena, določitev pogojev za gradnjo enostavnih objektov na celotnem območju zazidalnega načrta ter manjše spremembe glede na aktualne potrebe. Na zemljišču, namenjenem skupni kotlovnici, se predvidi ureditev otroškega igrišča za naselje.
S tem bodo določeni lokacijski pogoji za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja, zlasti glede namena, lege, funkcije, velikosti in oblikovanja objektov, ter eventualni prostorski ukrepi po Zakonu o urejanju prostora ter zagotovljena pravna podlaga za pridobitev lokacijske informacije za pomožne objekte.
Obravnavana območja je potrebno urediti tako, da bodo oblikovno in funkcijsko dopolnjevala obstoječo organizirano stanovanjsko gradnjo in bo predstavljalo zaključeno urbanistično enoto. Ob upoštevanju tega okvira so možne rušitve in novogradnje. Ohranja se stanovanjska funkcija.
Otroško igrišče se organizira tako, da je namenjeno skupni rabi in je varno.
Enostavni objekti se morajo oblikovno prilagajati zazidavi, izvedeni na podlagi zazidalnega načrta.
Okvirno ureditveno območje dopolnitev ZN
4. člen
Lokaciji, ki ju veljavni zazidalni načrt vsebinsko in grafično ne opredeljuje, sta dve: ena na severovzhodnem vogalu območja ZN ob Ljubljanski cesti približne velikosti 0,3 ha, druga pa na jugovzhodnem vogalu območja ZN približne velikosti 0,6 ha. Pogoji za gradnjo pomožnih objektov se nanašajo na celotno območje ZN. Otroško igrišče se predvidi na severozahodnem vogalu območja.
6. člen
Pripravljalec in naročnik dopolnitev zazidalnega načrta je Občina Škofja Loka.
Izdelovalec dopolnitev bo izbran v skladu z Zakonom o javnih naročilih.
7. člen
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice in mnenja za pripravo dopolnitve zazidalnega načrta, so:
1. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Kranj;
2. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Ljubljana;
3. Zavod za varstvo narave, Območna enota Ljubljana;
4. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana;
5. Občina Škofja Loka;
6. Elektro Gorenjske p.o. Kranj, PE Kranj;
7. Telekom Slovenije, PE Kranj;
8. Loška komunala, za področje vodooskrbe, kanalizacije, plinovoda in komunalnih odpadkov;
9. Krajevna skupnost Kamnitnik;
Če se v postopku priprave dopolnitev zazidalnega narčta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ti pridobijo v postopku.
8. člen
Pristojni nosilci urejanja prostora morajo podati svoje smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni. V smernicah morajo konkretizirati določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predvideno prostorsko ureditev. Če tega ne storijo, jih pripravljalec ni dolžan upoštevati, mora pa razloge za neupoštevanje utemeljiti.
V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nima smernic, pri čemer mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
K dopolnjenemu predlogu prostorskega akta podajo nosilci urejanja prostora v roku 30 dni mnenja, v katerih ugotovijo, ali so bile upoštevane njihove smernice ali ne oziroma ali so rešitve v skladu z zahtevami veljavnih predpisov. V mnenju ne morejo postavljati novih ali drugačnih pogojev, kot so jih podali v smernicah. Zavrnitev mnenja mora nosilec urejanja prostora utemeljiti, v nasprotnem primeru ga pripravljalec ni dolžan upoštevati.
Seznam potrebnih strokovnih podlag
9. člen
Pri izdelavi dopolnitev se upoštevajo izdelane strokovne podlage, ki so bile pripravljene za izdelavo strateških prostorskih aktov občine Škofja Loka, strokovne podlage za osnovni zazidalni načrt Pod Plevno, podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih ter podatki o naravnih lastnostih prostora. Obstoječe strokovne podlage se dopolnijo z ažurnimi podatki in študijami.
Pripraviti je potrebno analizo prostora.
Ena od podlag za izdelavo prostorskih aktov so tudi priporočila in smernice, pridobljene na prvi prostorski konferenci.
Način pridobitve strokovnih rešitev
10. člen
Za dopolnitev zazidalnega načrta je obvezna izdelava variantnih rešitev, ki jih lahko izdela en ali več različnih načrtovalcev. Izdelane morajo biti tako, da je možna njihova medsebojna primerjava.
O izboru variantne rešitve odloči pripravljalec na podlagi presoje s funkcionalnega, varstvenega in ekonomskega vidika ter z vidika njihove sprejemljivosti v lokalnem okolju.
Vrsta geodetskih podlag ter način njihove pridobitve
11. člen
Dopolnitev zazidalnega načrta se pripravi na podlagi geodetskega načrta. Situacija mora biti prikazana na digitalnem katastrskem načrtu.
Geodetske podlage pridobi Občina Škofja Loka.
Roki za pripravo dopolnitev ZN
12. člen
– Na podlagi osnutka programa priprave občina skliče prostorsko konferenco, in sicer najmanj 8 dni pred sprejemom programa priprave. Kraj in datum konference se objavita v dveh sredstvih javnega obveščanja.
– Program priprave sprejme župan in ga objavi v uradnem glasilu.
– Nosilci urejanja prostora morajo v roku 30 dni podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
– Na podlagi strokovnih podlag in programa priprave se pripravijo variantne strokovne rešitve in izbere najustreznejša varianta.
– Pripravi se predlog dopolnitve zazidalnega načrta.
– Najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo predloga pripravljavec skliče prostorsko konferenco, katere kraj in datum sta objavljena vsaj v dveh sredstvih javnega obveščanja.
– Predlog zazidalnega načrta s prilogami (oceno stanja, razlogi in pravno podlago za pripravo akta, predmetom in programskimi izhodišči prostorskega akta, okvirnim ureditvenim območjem ter smernicami nosilcev urejanja prostora) se javno razgrne za najmanj 30 dni.
– V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava na sedežu občine.
– Čas in kraj javne razgrnitve in javne razprave se objavita v Uradnem listu RS ter na krajevno običajen način najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
– Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov podanih v času trajanja javne razgrnitve, ter zagotovi dopolnitev prostorskega akta v skladu s stališči do pripomb in predlogov.
– Če se predlog zazidalnega načrta na podlagi stališč do pripomb in predlogov tako spremeni, da nove rešitve niso več skladne s programskimi izhodišči iz programa priprave, se ponovno razgrne in obravnava. Javna razgrnitev mora trajati najmanj en mesec. Kraj in čas javne razgrnitve morata biti objavljena najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
– Po javni razgrnitvi pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo mnenja k dopolnjenemu predlogu prostorskega akta.
– Stališča skupaj s pripombami in predlogi pripravljavec priloži predlogu prostorskega akta, ki ga posreduje v sprejem občinskemu svetu.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
Financiranje dopolnitve zazidalnega načrta
13. člen
Finančna sredstva za dopolnitev zazidalnega načrta se zagotovijo v proračunu Občine Škofja Loka.
Končna določba
14. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 30000-0006/2004
Škofja Loka, dne 20. februarja 2005.
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti