Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2005 z dne 27. 5. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2005 z dne 27. 5. 2005

Kazalo

2195. Pravilnik o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva in gozdarstva v Mestni občini Nova Gorica, stran 5171.

Na podlagi 19. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradne objave št. 6/02, 25/02) je Mestni svet mestne občine Nova Gorica dne 21. 4. 2005 sprejel
P R A V I L N I K
o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva in gozdarstva v Mestni občini
Nova Gorica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. točka
S tem pravilnikom se določa namen, način pridobivanja, pogoje in oblike dodelitve finančnih sredstev, namenjenih ohranjanju in razvoju kmetijstva in gozdarstva v Mestni občini Nova Gorica s ciljem stimuliranja kmetijskih proizvajalcev za investiranje v kmetijska zemljišča.
2. točka
Sredstva za finančne intervencije v kmetijstvu se zagotavljajo iz proračuna Mestne občine Nova Gorica, višino sredstev pa določi Mestni svet mestne občine Nova Gorica z odlokom o proračunu. (proračunska postavka 05,03 – Subvencije v kmetijstvo – urejanje kmetijskih zemljišč).
3. točka
Sredstva za finančne intervencije v kmetijstvu so namenjena:
– optimalnemu koriščenju kmetijskih zemljišč,
– razvoju in ohranjanju kmetijstva,
– ohranjanju kulturne krajine.
4. točka
Upravičenci do sredstev iz naslova finančnih intervencij v kmetijstvu so:
– kmetijska gospodarstva na območju Mestne občine Nova Gorica, ki jim je kmetijska proizvodnja osnovna dejavnost ali jim ta dejavnost pomeni pomemben vir dohodka in bodo sredstva investirala v Mestni občini Nova Gorica in obdelujejo na območju Vipavske doline 4 ha primerljivih kmetijskih površin, na območju Trnovsko – Banjške planote pa 2,5 ha primerljivih kmetijskih površin,
– registrirana društva, združenja, krožki in institucije s področja kmetijstva, ki delujejo v Mestni občini Nova Gorica,
– pravne osebe, ki imajo osnovno kmetijsko proizvodnjo in sedež na območju Mestne občine Nova Gorica.
5. točka
Sredstva finančnih intervencij v kmetijstvu se dodeljujejo kot nepovratna sredstva za namene, določene v tem pravilniku. Sredstva finančnih intervencij se lahko dodelijo, če pomenijo spodbudo za izvedbo projekta oziroma je pomoč nujno potrebna.
6. točka
Komisija za razvoj kmetijstva (v nadaljevanju: komisija):
– pripravi kriterije za dodeljevanje sredstev,
– obravnava vloge,
– predlaga višino dodelitve sredstev,
– spremlja in preverja namensko porabo sredstev.
Sklep o dodelitvi sredstev posamezne finančne intervencije sprejme načelnica oddelka za gospodarstvo.
Zoper odločbo je možna pritožba na župana.
7. točka
Upravičenci uveljavljajo pravico do finančnih sredstev za že opravljene investicije na osnovi in pod pogoji, določenimi z javnim razpisom Mestne občine Nova Gorica, ki ga pripravi in poskrbi za objavo komisija.
Javni razpis mora vsebovati:
– merila za dodelitev sredstev,
– namene, za katere se razpisujejo sredstva,
– višino razpisanih sredstev,
– upravičence, ki lahko pridobijo sredstva,
– pogoje za pridobitev sredstev,
– zahtevane priloge, ki jih mora prosilec predložiti k prijavi na razpis,
– rok in naslov za vložitev prijave na razpis,
– kontaktno osebo za dodatna pojasnila.
8. točka
Vsak prejemnik finančnih intervencij mora podpisati izjavo, da za namen, za katerega pridobiva sredstva, ni dobil pomoči iz državnega proračuna ali ni pridobil mednarodnih pomoči oziroma koliko sredstev za to investicijo je iz omenjenih virov prejel.
9. točka
Sredstva se praviloma dodeljuje za investicije v tekočem letu. To ne velja za investicije, ki jih je zaradi sezone del potrebno pričeti že prej oziroma se investicija izvaja v več fazah in vloge, ki iz objektivnih razlogov ostanejo nerešene iz preteklega leta. Podana mora biti ocena možnosti preživetja kmetije in mnenje o ustreznosti posamezne investicije, ki jo pripravi Kmetijska svetovalna služba.
10. točka
Sredstva se dodeljujejo do porabe sredstev, določenih z odlokom o proračunu.
11. točka
V primeru nenamenske porabe finančnih sredstev je prejemnik dolžen takoj vrniti odobrena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Navedene obresti se obračunavajo od dneva nakazila do dneva vračila sredstev.
II. UKREPI
12. točka
Finančne intervencije v kmetijstvu so namenjene:
– urejanju kmetijskih zemljišč in odvodnji,
– namakanju,
– urejanju dostopnih poti do kmetijskih zemljišč,
– ograjam za pašnike, …
– zaokroževanju kmetijskih zemljišč za intenzivno kmetijsko proizvodnjo,
– pridobivanju dokumentacije (PVO) pri večjih investicijah,
– pomoč pri urejanju objektov za intenzivno vrtnarsko proizvodnjo.
13. točka
Urejanje kmetijskih zemljišč in odvodnja
Namen ukrepa: sofinanciranje zemeljskih del (planiranje, navoz zemlje, založno gnojenje, rigolanje, odstranitev zarasti in podobno) in odvodnje (stroški izvedbe in materiala).
Pogoji za pridobitev sredstev: zaključena investicija, vloga z zahtevanimi podatki in prilogami (fotokopija katastrskega načrta, zemljiškoknjižni izpisek ali dolgoročna najemna pogodba).
Višina sofinanciranja: do največ 40% investicije po normativni kalkulaciji Kmetijske svetovalne službe pri urejanju kmetijskih zemljišč in do največ 40% od ocene vrednosti za odvodnjo.
14. točka
Namakanje
Namen ukrepa: sofinanciranje izvedbe glavnih vodov, pridobivanje dokumentacije in izvedbe, vrtin, zajezitev in rezervoarjev za namakanje večjih površin izven namakalnega sistema Vogršček.
Pogoji za pridobitev sredstev: zaključena investicija, vloga z zahtevanimi podatki in prilogami (Fotokopija katastrskega načrta, zemljiškoknjižni izpisek ali dolgoročna najemna pogodba), potrebna soglasja po veljavni zakonodaji.
Višina sofinanciranja: do največ 40% investicije po priloženih računih, za manj razvito območje do 50%. Prednost pri izbiri bodo imele skupne investicije na večjih površinah.
15. točka
Urejanje dostopnih poti do kmetijskih površin
Namen ukrepa: sofinanciranje urejanja dostopnih poti do obdelovalnih kmetijskih zemljišč na demografsko ogroženem območju s težjimi pridelovalnimi pogoji (razširitev poti, sanacija, nove poti).
Pogoji za pridobitev sredstev: zaključena investicija, vloga z zahtevanimi podatki in prilogami (zemljiškonjižni izpisek ali dolgoročna najemna pogodba za obdelovalno zemljišče. Za razširitev poti in za izgradnjo nove poti je potrebno soglasje lastnikov zemljišča kjer se vrši poseg.).
Višina sofinanciranja: do največ 50% investicije po oceni priloženih računov materiala.
16. točka
Ograje za pašnike
Namen ukrepa: sofinanciranje ograj za pašnike.
Pogoji za pridobitev sredstev: Zaključena investicija, vloga z zahtevanimi podatki in prilogami (Fotokopija katastrskega načrta z vrisano investicijo, zemljiškoknjižni izpisek ali dolgoročna najemna pogodba).
Višina sofinanciranja: do največ 50% investicije po predračunu Kmetijske svetovalne službe, pri čemer se ne upošteva vrednosti dela (po oceni 20% vrednosti materialnih stroškov).
17. točka
Zaokroževanje kmetijskih zemljišč za intenzivno kmetijsko proizvodnjo.
Namen ukrepa: sofinanciranje zaokroževanja kmetijskih zemljišč za intenzivno kmetijsko proizvodnjo oziroma večjo varnosti pri delu.
Pogoji za pridobitev sredstev: Notarsko overjena kupoprodajna pogodba, vloga z zahtevanimi podatki in prilogami, čista in perspektivna kmetija, ki ima zagotovljenega naslednika, izdelan program rabe zemljišč, minimalna kupljena površina 0,5 ha, če gre za zaokroževanje lahko tudi manj, nova površina mora služiti izključno intenzivni kmetijski proizvodnji.
Višina sofinanciranja: do največ 30% investicije po overjeni kupoprodajni pogodbi.
18. točka
Pridobivanje dokumentacije
Namen ukrepa: sofinanciranje pridobivanja lokacijske in gradbene dokumentacije za ukrepe predvidene s tem pravilnikom in za postavitev rastlinjakov.
Pogoji za pridobitev sredstev: vloga s prilogami (račun) in predračun celotne investicije.
Višina sofinanciranja: do največ 40% stroškov, če pridobivanje dokumentacije ne presega 12% vrednosti celotne investicije.
III. KONČNI DOLOČBI
19. točka
S sprejetjem tega pravilnika preneha veljati sklep Mestnega sveta št. 426-01-5/03 z dne, 22. 5. 2003.
20. točka
Ta pravilnik se objavi v uradnih objavah – Uradnem listu RS in začne veljati osmi dan po objavi.
Št. 426-01-4/03
Nova Gorica, dne 21. aprila 2005.
Podžupan
Mestne občine Nova Gorica
Matej Arčon l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti