Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2005 z dne 27. 5. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2005 z dne 27. 5. 2005

Kazalo

2177. Navodilo za izvajanje statističnih raziskovanj mleka in mlečnih izdelkov, stran 5159.

Na podlagi 21. člena Zakona o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) izdaja generalna direktorica Statističnega urada Republike Slovenije
N A V O D I L O
za izvajanje statističnih raziskovanj mleka in mlečnih izdelkov
1. člen
(splošna določba)
To navodilo v skladu z Direktivo Sveta 96/16/ES z dne 19. marca 1996 o statističnih raziskovanjih mleka in mlečnih proizvodov (UL L št. 78 z dne 28. 3. 1996, str. 27, z vsemi spremembami) določa, da Statistični urad Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Urad) popisuje enote statističnega raziskovanja mleka in mlečnih izdelkov iz 2. člena tega navodila in o zbranih podatkih iz 4. člena tega navodila obvešča Evropsko Komisijo (v nadaljnjem besedilu: Komisijo). Za ta namen Urad na kmetijskih gospodarstvih izvaja letne ankete o proizvodnji mleka in njegovi uporabi.
S soglasjem Komisije lahko Urad pri tem uporabi podatke iz drugih uradnih virov.
2. člen
(enote opazovanja in zbiranje podatkov)
V statistična raziskovanja mleka in mlečnih izdelkov so vključena:
1. podjetja ali kmetijska gospodarstva, ki odkupujejo polnomastno mleko ali, v nekaterih primerih, mlečne izdelke neposredno od kmetijskih gospodarstev ali od podjetij iz druge točke tega člena, da bi jih predelali v mlečne izdelke;
2. podjetja, ki zbirajo mleko ali smetano, da bi ga v celoti ali delno, brez kakršnekoli predelave, predala podjetjem iz prve točke tega člena.
3. člen
(predmet opazovanja)
Izraz »mleko« pomeni kravje, kozje, ovčje ali bivolje mleko. Mesečna statistična raziskovanja, določena v 1. točki 4. člena tega navodila, se nanašajo samo na kravje mleko in izdelke, proizvedene izključno iz kravjega mleka.
Seznam mlečnih izdelkov, vključenih v statistična raziskovanja mleka in mlečnih izdelkov se nahaja v Prilogi I k Odločbi 97/80/ES z dne 18. decembra 1996 o določbah za izvajanje Direktive Sveta 96/16/ES o statističnih raziskovanjih mleka in mlečnih proizvodov (UL L št. 24 z dne 25. 1. 1997, str. 26, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Odločba 97/80/ES).
4. člen
(poročevalska obdobja)
Podatki za posamezna statistična raziskovanja mleka in mlečnih izdelkov iz 1. člena tega navodila se zbirajo:
1. mesečno:
– za količino in vsebnost maščob v zbranem mleku in smetani ter za vsebnost beljakovin v zbranem kravjem mleku;
– za količino določenih izdelkov iz svežega mleka, predelanih in na voljo za dobavo, in za količino določenih proizvedenih mlečnih izdelkov;
2. letno:
– za količino, vsebnost maščob in beljakovin v razpoložljivem mleku in smetani;
– za količino izdelkov iz svežega mleka, ki so bili predelani in so na voljo za dobavo ter drugih proizvedenih mlečnih izdelkov, razčlenjenih po vrstah;
– za uporabo surovin v obliki polnomastnega mleka in posnetega mleka ter za količino maščob, uporabljenih v proizvodnji mlečnih izdelkov;
– za vsebnost beljakovin v najpomembnejših mlečnih izdelkih, ki temelji na metodi meritve ali ocenjevanja, ki kar najbolj verjetno zagotavlja zanesljive podatke;
– za količino kravjega mleka, ki ga proizvedejo kmetijska gospodarstva na regionalni osnovi (teritorialna enota NUTS 2), po najprimernejši metodi meritve ali ocenjevanja, ki zagotavlja zanesljive podatke.
3. triletno:
– za število enot statističnega raziskovanja iz 2. člena tega navodila, razčlenjenih po velikostnem razredu.
5. člen
(posebnosti)
Z izjemo drugega odstavka tega člena se statistična raziskovanja iz prvega odstavka 1. člena tega navodila izvajajo izčrpno in nespremenjeno za mlekarne, ki zberejo vsaj 95% kravjega mleka, z bilancami, ki se jih oceni na podlagi reprezentativnih vzorcev ali drugih virov.
Urad lahko mesečna statistična raziskovanja iz prve točke 4. člena tega navodila izvaja kot vzorčna statistična raziskovanja. V tem primeru napaka vzorčenja ne sme presegati 1% vsega v državi zbranega mleka in smetane (z intervalom zaupanja 68%).
6. člen
(tabele in vprašalniki)
Vzorci tabel, ki se uporabljajo za posredovanje podatkov Komisiji, se nahajajo v Prilogah k Odločbi 97/80/ES, na podlagi katerih Urad za pridobitev celovitih, koherentnih in natančnih rezultatov sestavi vprašalnike.
7. člen
(posredovanje podatkov)
Urad posreduje Komisiji podatke iz tretjega odstavka tega člena, vključno s podatki, ki se štejejo za zaupne v skladu s predpisi ali pravili o zaupnosti statističnih podatkov v skladu z določbami Uredbe Sveta (Euratom, EGS) št. 1588/90 z dne 11. junija 1990 o posredovanju zaupnih podatkov na Statistični urad Evropskih skupnosti (UL L št. 151 z dne 15. 6. 1990, str. 1, z vsemi spremembami).
Podatke, zbrane na podlagi tega navodila, posreduje Urad Komisiji v čim krajšem času po tem, ko pripravi povzetek, najkasneje pa:
– petinštirideset dni po koncu meseca, na katerega se nanašajo mesečni rezultati iz prve točke 4. člena tega navodila;
– junija leta, ki sledi letu, za katerega se zbirajo podatki, letne rezultate iz druge točke 4. člena tega navodila;
– septembra leta, ki sledi letu referenčnega datuma, rezultate iz pete alinee druge točke in tretje točke 4. člena tega navodila.
Urad enkrat letno v obliki metodološkega poročila predloži Komisiji vse informacije, ki omogočajo ocenitev natančnosti posredovanih rezultatov, zlasti uporabljene vprašalnike, varnostne ukrepe za preprečitev podvajanje podatkov in metode, uporabljene za prenos z vprašalniki prejetih podatkov v tabele Skupnosti.
8. člen
(končna določba)
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-23/2005
Ljubljana, dne 17. maja 2005.
EVA 2005-1522-0002
mag. Irena Križman l. r.
Generalna direktorica

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti