Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2005 z dne 18. 2. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2005 z dne 18. 2. 2005

Kazalo

496. Program priprave sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9, stran 1280.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 - popr.; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-I) ter 12. člena Statuta Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 82/98 in 68/02) je župan Občine Vojnik sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9
1. člen
S tem programom priprave se določa vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta)
Ocena stanja:
V mestu Vojnik, ob obstoječem Domu starejših občanov imajo pobudniki nepozidano stavbno zemljišče.
Po sprejetju zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9 so se spremenila posamezna izhodišča, vrednote in potrebe razvoja poselitve ter pridobile nove pobude občanov za spremembo ZN Vojnik cona 8 in 9. Zaradi tega in zaradi spremenjenih okoliščin bo potrebno na novo definirati ter umestiti pet stanovanjskih objektov in zgraditi poslovni objekt, ki se funkcionalno navezuje na obstoječi objekt Dom starejših občanov. Veljavni ZN ne podaja pravne podlage za te posege, zato je potrebno pristopiti k izdelavi sprememb in dopolnitev veljavnega zazidalnega načrta.
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta:
– načrtna ureditev nepozidanega stavbnega zemljišča
– uskladitev vsebine sprejetih prostorskih ureditev z novimi potrebami investitorjev oziroma obstoječih uporabnikov prostora.
Pravna podloga
Veljavne prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Občine Vojnik – prostorski plan Občine Vojnik (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 18/91, 54/94, 25/98, 99/99) opredeljujejo ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN kot obstoječe stavbno zemljišče v okviru ureditvenega območja naselja Vojnik, ki se ureja z že sprejetim izvedbenim prostorskim aktom:
– Odlokom o zazidalnem načrtu Vojnik cona 8 in 9 (Uradni vestnik Celje, št. 30/68).
Skladno s 3. točko drugega odstavka 72. člena ZUreP-1 se občinski lokacijski načrt oziroma spremembe in dopolnitve ZN pripravi za prostorske ureditve, za katere so znani financerji in za ureditev območij, ki so predvidene za sanacijo in prenovo ter za širitev naselij v skladu z urbanistično in krajinsko zasnovo.
Spremembe in dopolnitve ZN se po vsebini, obliki in načinu pripravijo skladno z določili veljavne prostorske zakonodaje, in sicer predvsem z:
– Zakonom o urejanju prostora ZUreP-I (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.),
– Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04),
– Zakonom o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04).
3. člen
(predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta)
Predmet
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je ureditveno območje, ki na vzhodni strani meji z obstoječim poslovnim kompleksom Contraco d.o.o., na južni strani z obstoječo javno cesto, na severozahodni strani ureditvenega območja je javna pot in stanovanjska pozidava mesta Vojnik.
Programska izhodišča
Obravnavani kompleks bo razdeljen na poslovni in stanovanjski del. Ob kompleksu Doma starejših občanov je predvidena gradnja poslovnega objekta, preostali del ureditvenega območja pa je predviden za stanovanjsko pozidavo.
Del poslovnega objekta se bo programsko navezoval na obstoječi Dom starejših občanov, preostali del objekta bo urejen za poslovno-admistrativno dejavnost za potrebe Contraco inženiringa d.o.o., oziroma drugih uporabnikov.
Dovoz do obravnavanega ureditvenega območja je preko obstoječe javne poti, predvidena je izvedba posameznih priključkov do načrtovanih objektov.
Pri pripravi sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je treba upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se, kot posledica le-teh, pojavijo v samem postopku izdelave izvedbenega prostorskega akta.
Postopek sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN Vojnik 8 in 9
Spremembe in dopolnitve ZN se bodo pripravljale in sprejemale po skrajšanem postopku. Spremembe in dopolnitev zazidalnega načrta obravnava gradnjo petih enodružinskih stanovanjskih hiš, veljavni zazidalni načrt pa določa gradnjo šestih stanovanjskih hiš.
Za omenjeni poseg ni predpisana obvezna presoja vplivov na okolje. Predlagane spremembe ne vplivajo bistveno na kulturno dediščino ter rabo sosednjih zemljišč ali objektov, s čemer je s tem utemeljena odločitev, da se uporabi skrajšani postopek.
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta)
Sprememba in dopolnitev zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9 se pripravi za območje, ki sega na del zemljišča k.o. Vojnik trg parc. št. 163/8, 164/2, 166/2, 166/1, 165/3, 165/2, 165/1.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9)
Koordinator postopka priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je pristojni organ za urejanje prostora, to je Oddelek za okolje in prostor Občine Vojnik.
Pristojni nosilci urejanja prostora za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta so:
1. RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje,
2. RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje,
3. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Celje,
4. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje,
5. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje,
6. Občina Vojnik,
7. Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d. Celje,
8. Vodovod – kanalizacija, JP d.o.o. Celje,
9. Telekom Slovenije d.d., PE Celje,
10. IBJ Januš d.o.o.,
11. Energetika Celje, JP d.o.o.,
12. Javne naprave Celje, JP d.o.o.,
13. KS Vojnik.
Po sprejemu programa priprave pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 15 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 15 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 34. člena ZUreP-I štelo, da smernic nimajo.
V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Kolikor se v postopku priprave izvedbenega prostorskega akta ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
6. člen
(seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje prostorske ureditve)
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je potrebno upoštevati vse predhodne izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986–1990 za območje Občine Vojnik – prostorski plan Občine Vojnik 1999, dopolnjen 2004 (Uradni list RS, št. 79/04)
– ostala gradiva, relevantna za izdelavo izvedbena prostorskega akta.
Pred izdelavo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta morajo naročniki zagotoviti naslednje gradivo:
– idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so v odvisnosti od načrtovane prostorske ureditve,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– geodetski posnetek za namen izvedbenega prostorskega akta,
– ostala gradiva, ki jih bodo v postopku sprejemanja izvedbenega prostorskega akta zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora.
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi analize prostora, ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v 3. členu tega programa priprave.
Zaradi omejitve ustvarjenih danosti prostora izdelava več variantnih rešitev ni možna.
Izdelovalec izvedbenega prostorskega akta izdela eno strokovno rešitev.
8. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Naročniki sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Vojnik cona 8 in 9 za območje prostorske ureditve, priskrbijo geodetske podlage v digitalni obliki.
9. člen
(terminski plan priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta)
S tem programom priprave so določeni naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja lokacijskega načrta:
1. objava programa priprave v Uradnem listu Republike Slovenije (pripravljavec Občina Vojnik),
2. izdelava gradiva za pridobivanje smernic – 10 dni po objavi programa priprave (izdelovalec IPA),
3. pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 5. člena – 15 dni po izdelavi gradiva (izdelovalec IPA),
4. uskladitev gradiva s smernicami in izdelava predloga za javno razgrnitev – 10 dni po sprejetju smernic (izdelovalec IPA),
5. sklep o javni razgrnitvi in javni obravnavi (pripravljavec Občina Vojnik),
6. javna razgrnitev se izvede na sedežu občine Vojnik in na sedežu krajevne skupnosti Vojnik, javna obravnava pa se izvede na sedežu Občine Vojnik – 15 dni od objave v Uradnem listu RS (pripravljavec Občina Vojnik),
7. občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga IPA,
8. župan zavzame stališče do pripomb in predlogov podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja izdelovalca, občinske strokovne službe ter sklepov odbora za okolje in prostor ter komunalne zadeve – 7 dni po končani javni razgrnitvi (pripravljavec Občina Vojnik),
9. po sprejetju stališč do pripomb se izdela dopolnjeni predlog lokacijskega načrta oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe ter se ga posreduje v mnenja nosilcem urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 10 dni po obravnavi (pripravljavec IPA),
10. pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 15 dni po izdelavi dopolnjenega predloga (izdelovalec IPA),
11. po uskladitvi z mnenji se izdela usklajeni predlog IPA za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu občine Vojnik – 10 dni po pridobitvi vseh mnenj (izdelovalec IPA),
12. župan posreduje usklajeni predlog IPA v obravnavo in sprejem Občinskem svetu občine Vojnik (odlok, obrazložitve, grafičnih del)-maj 2005,
13. Občinski svet občine Vojnik sprejme odlok o lokacijskem načrtu na seji Občinskega sveta občine Vojnik – maj 2005,
14. objava v Uradnem listu Republike Slovenije - junij 2005,
15. izdelava končnega dokumenta v šestih izvodih – junij 2005.
10. člen
(obveznosti financiranja priprave lokacijskega načrta)
Izdelavo izvedbenega prostorskega akta, geodetskega posnetka, idejnih zasnov in strokovnih gradiv, ki jih bodo zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora bodo financirali: Guzej Stanislav, Cesta v Tomaž 1/c 3212 Vojnik, Šetina Milan, Prušnikova 19, 3212 Vojnik, Kračun Marija, Cesta v Tomaž 6, 3212 Vojnik, Horvat Erika, Jančarjeva ulica 9, 3212 Vojnik, Leskovšek Samo, Frankolovskih žrtev 11/a, 3000 Celje in Contraco Inženiring d.o.o., Cesta v Tomaž 6a, 3212 Vojnik.
11. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-04-95/2005-15
Vojnik, dne 4. februarja 2005.
Župan
Občine Vojnik
Benedikt Podergajs l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti