Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2005 z dne 18. 2. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2005 z dne 18. 2. 2005

Kazalo

480. Program priprave spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, stran 1265.

Na podlagi 12. in 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02; 8/03; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) ter 31. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo spremembe zazidalnega načrta
S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge.
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–2000 dopolnjenega v letu 1990 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86, 10/90 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) ter družbenega plana Občine Murska Sobota za obdobje 1986–1990, dopolnjenega v letu 1987 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86 in 7/87 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00, 14/02, 73/04, 79/04 in 89/04) je predmetno območje opredeljeno kot zazidljivo. Območje obdelave je pozidano.
Obravnavano območje se ureja z veljavnim Odlokom o sprejetju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota (Uradni list RS, št. 61/01).
Veljavni prostorski dokument za zemljišča na obravnavanem območju med hotelom Diana in Zvezno ulico, predpisuje v določbah 6. člena gradnjo podzemne garaže nad njo pa zgraditev niza poslovno-trgovskih objektov.
Zaradi tega, ker dovoljeni gradbeni posegi niso v skladu z razvojnimi načrti investitorja, je potrebno izdelati nov prostorsko izvedbeni akt, ki bo omogočil nove vsebine v delu obravnavanega območja.
Kot podlaga in osnovno izhodišče za izdelavo spremembe zazidalnega načrta je izdelan idejni osnutek za predvidene ureditve na tem območju, katerega je s pobudo predložil investitor.
2. člen
Predmet in programska izhodišča spremembe zazidalnega načrta
Predmet izdelave spremembe veljavnega zazidalnega načrta je izdelati spremembo izvedbenega akta, v katerem je predvidena gradnja podzemne garaže in manjših poslovno trgovskih objektov. Nova vsebina predvideva širitev obstoječih spremljajočih hotelskih kapacitet z izgradnjo novega bazena, recepcijo in garderobo, gostinskih lokalov in pripadajočih pomožnih prostorov. Prizidani objekti bodo pritlični in podkleteni.
Sprememba veljavnega zazidalnega načrta se nanaša na spremembo podrobnejše namenske rabe na določeni lokaciji in ne ovira dejavnosti osnovne namenske rabe določene v veljavnem izvedbenem aktu.
Sprememba zazidalnega načrta mora zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedena v določilih ZUreP-1, 73. člen ter v novem Pravilniku o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04). Obenem je obvezna priloga tudi program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo s tem, da se le-ta izdela na podlagi pred­metne spremembe ZN.
Načrtovalec predmetne spremembe ZN bo moral predati pripravljavcu, to je Mestni občini Murska Sobota najmanj pet izvodov kompletnega akta. Izvodi sprejete spremembe ZN za ožje mestno središče mesta Murska Sobota bodo predani krajevno pristojni Upravni enoti in pristojnim inšpekcijskim službam. Dva izvoda pa bosta shranjena na Oddelku za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Mestne občine Murska Sobota, kjer bosta na vpogled do­stopna javnosti.
Obenem je potrebno celoten ZN s prilogami predati v digitalni obliki – CD, tako tekstualni kot grafični del. Grafični del v programu AutoCAD (dwg) v verziji, ki jo lahko uporablja pripravljavec.
3. člen
Okvirno ureditveno območje
Območje spremembe zazidalnega načrta obsega že določeno območje v veljavnem Odloku o sprejetju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota (Uradni list RS, št. 61/01). To so površine med Kocljevo ulico, Slomškovo ulico, Slovensko ulico in Trgom zmage. Celotno območje meri skupaj 8,5 ha. Natančneje se bo obravnavalo območje med hotelom Diana in Zvezno ulico. Kolikor se pri javni obravnavi izkaže, da bi bilo potrebno posamezna določila sedaj veljavnega ZN korigirati, se pobuda strokovno preuči ter smiselno vključi v spremembo zazidalnega načrta.
4. člen
Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi spremembe zazidalnega načrta
Pripravljavec spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota je Mestna občina Murska Sobota, Oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe, po sprejemu programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne bodo podali smernic, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da nimajo smernic. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec ZN, kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, so:
– Elektro Maribor, PE Murska Sobota, Lendavska 31/A, 9000 Murska Sobota
– Telekom Slovenije, PE Murska Sobota, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota
– Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Murska Sobota, Cankarjeva 75, 9000 Murska Sobota
– Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Murska Sobota, 9000 Murska Sobota
– Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota
– Mestni plinovodi, d.o.o., Slomškova ul. 33, 9000 Murska Sobota
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Murska Sobota, Grajska ul. 1/c, 9000 Murska Sobota
– Komunala, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– Direkcija RS za ceste, Izpostava Murska Sobota, Lendavska 64, 9000 Murska Sobota
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor
Kolikor se izkaže, da se predvideni posegi na predmetnem območju dotikajo tudi morebitnih drugih področij kot jih pokrivajo zgoraj navedeni nosilci urejanja prostora, se jih mora vključiti in od njih pridobiti smernice in mnenja.
Pripravljavec spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, je Mestna občina Murska Sobota in sicer Oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe, Murska Sobota, Kardoševa 2.
Pobudnik in investitor predvidenih posegov v prostor je: Zvezda-Diana, d.o.o., Trg zmage 8, 9000 Murska Sobota.
5. člen
Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev
Podlaga in osnovno izhodišče za izdelavo spremembe zazidalnega načrta je idejna rešitev za preureditev in prizidavo hotela Diana – bazenski kompleks z lokalom in pripadajočimi prostori.
Pri izdelavi spremembe zazidalnega načrta je potrebno upoštevati prostorske rešitve določene v obstoječem veljavnem Odloku o sprejetju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota (Uradni list RS, št. 61/01), prav tako tudi akte, ki urejajo neposredno okolico in sicer: Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03), Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje med Štefana Kovača, Kocljevo, Cankarjevo, Kopitarjevo in Prežihovo ulico v Murski Soboti – blokovski kompleks (Uradne objave pomurskih občin, št. 25/89) ter Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje med Štefana Kovača, Kocljevo, Cankarjevo, Kopitarjevo in Prežihovo ulico v Murski Soboti (Uradni list RS, št. 81/02), Odlok o lokacijskem načrtu za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico (Uradni list RS, št. 95/04). Pri izdelavi osnutka je smiselno upoštevati že izdelano projektno dokumentacijo – PGD za zunanjo ureditev mestnega središča.
Upoštevati je potrebno vso dokumentacijo in dejansko stanje infrastrukturnih vodov na tem območju.
Potrebno je izdelati vse strokovne podlage, ki jih bodo zahtevali v svojih smernicah nosilci urejanja prostora.
Pri izdelavi spremembe zazidalnega načrta je v celoti upoštevati nov Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04)
6. člen
Pridobitev geodetskih podlag
Geodetske podlage za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, si je načrtovalec dolžan pridobiti na Geodetski upravi RS, Območna geodetska uprava in izpostava, Murska Sobota, Slomškova ulica 19, 9000 Murska Sobota. Geodetsko-katastrski načrt mora biti uradno potrjen.
7. člen
Roki za pripravo spremembe zazidalnega načrta
Načrtovalca bo izbral pobudnik spremembe zazidalnega načrta. Načrtovalec mora posredovati osnutek z odlokom Mestni občini Murska Sobota in v postopku sprejemanja akta sodelovati pri obravnavah.
 
Prostorska konferenca
Upoštevajo se priporočila pridobljena na prostorski konferenci, katera je bila izvedena 27. januarja 2005.
Na drugi prostorski konferenci se preveri ali so bila upoštevana podana priporočila iz prve prostorske konference. (februar, marec 2005)
 
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pripravljavec spremembe ZN takoj po sprejetju programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora, kot so navedeni v 4. členu tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene strokovne rešitve. K pozivu se priloži ta program priprave in osnutki sprememb (marec, april 2005)
Načrtovalec spremembe ZN mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje tehnično strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo.
Načrtovalec bo izdelal osnutek spremembe ZN in ga dostavi Mestni občini Murska Sobota.
 
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejetju sklepa o javni razgrnitvi, ki ga sprejme župan Mestne občine Murska Sobota, se osnutek spremembe ZN javno razgrne za obdobje 30 dni. (april, maj 2005)
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava osnutka spremembe ZN. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko dajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve. Stališča in odgovori na pripombe se pripravijo do prve obravnave na Mestnem svetu mestne občine Murska Sobota. Predlog stališč in odgovorov na pripombe pripravi načrtovalec v sodelovanju s strokovnimi službami Mestne občine Murska Sobota in pristojnimi institucijami. Predlog stališč in odgovorov obravnava pristojni odbor za urbanizem, ki deluje v sklopu mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota.
 
Sprejem predloga spremembe zazidalnega načrta in stališč do podanih pripomb – 1. obravnava
Sprejem predloga spremembe ZN na Mestnem svetu mestne občine Murska Sobota – 1.obravnava. Hkrati se sprejmejo stališča in odgovori na pripombe in pobude iz javne razgrnitve in javne obravnave. V primeru ponovnih predlogov korekcij osnutka ZN na mestnem svetu, načrtovalec dopolni predlog tako, da upošteva potrjene pripombe (maj, junij 2005).
 
Izdelava dopolnjenega predloga spremembe zazidalnega načrta in pridobitev mnenj
Načrtovalec izdela po potrebi dopolnjen predlog spremembe zazidalnega načrta. Pripravljavec pozove nosilce urejanja prostora, določene v 4. členu tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu, mnenja se morajo podati najkasneje 30 dni od dneva poziva (junij 2005).
Kot priloga k spremembi ZN je tudi Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo, katerega se predloži h gradivu za 2. obravnavo oziroma končni sprejem.
 
Sprejetje odloka o spremembi zazidalnega načrta – 2. obravnava
Na predlog župana, Mestni svet mestne občine Murska Sobota sprejme v 2. obravnavi usklajen dopolnjen predlog spremembe zazidalnega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota z odlokom. Odlok se objavi v Uradnem listu RS. (julij, avgust 2005)
8. člen
Obveznosti v zvezi s financiranjem spremembe zazidalnega načrta
Finančna sredstva za izdelavo spremembe dela zazidalnega načrta zagotovi investitor ter pobudnik: ZVEZDA-DIANA, d.o.o., Trg zmage 8, 9000 Murska Sobota
9. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 35005-0001/2005
Murska Sobota, dne 7. februarja 2005.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec, univ. dipl. inž. grad. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti