Uradni list

Številka 142
Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004

Kazalo

6273. Program priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za infrastrukturne objekte in naprave in dopolnilno gradnjo za stanovanjsko zazidavo Malinek-Dolga brda (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve UN), stran 16930.

Na podlagi 27. in 24. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP-1, Uradni list RS, št. 110/02, 8/2003 - popr.) in 16. člena Statuta Občine Prevalje (Uradni list RS, št. 15/99 in 51/01) je župan Občine Prevalje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za infrastrukturne objekte in naprave in dopolnilno gradnjo za stanovanjsko zazidavo Malinek–Dolga brda (v nadaljevanju: spremembe
in dopolnitve UN)
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA
PODLAGA ZA PRIPRAVO LOKACIJSKEGA
NAČRTA
Občina Prevalje je v letu 2002 sprejel Odlok o ureditvenem načrtu za infrastrukturne objekte in naprave in dopolnilno gradnjo za stanovanjsko zazidavo Malinek–Dolga brda (Uradni list RS, št. 60/02). Območje je namenjeno za gradnjo dopolnilne infrastrukture ter individualnih stanovanjskih objektov.
Pobudnik za spremembe in dopolnitve UN predlaga, da se navedeni prostorski akt dopolni tako, da se znotraj območja urejanja poveča število stanovanjski objekti in sicer en stanovanjski objekt s spremembo velikosti gradbenih parcel na zahodni strani območja ter z umestitvijo dveh novih stanovanjskih objektov na jugovzhodni strani zazidave na območju zelenih površin.
Pravna podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev UN je Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popr. 8/03), ki v svojem 34. členu določa skrajšani postopek. Le-ta se lahko uporabi tudi v primeru sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta oziroma PIA, če se te nanašajo na prostorsko načrtovanje posamičnih objektov, za katere ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje in predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih zemljišč in objektov. Glede na to, da predlagana dopolnitev izpolnjuje navedene pogoje, je skrajšani postopek utemeljen.
II. PREDMET IN PROGRAMSKA
IZHODIŠČA
Predmet spremembe in dopolnitve UN je povečanje števila stanovanjskih objektov znotraj območja urejanja in posledično zmanjševanja višine stroškov komunalnega opremljanja zemljišč na stanovanjsko enoto.
III. OBMOČJE DOPOLNITVE
Sprememba in dopolnitev UN se smiselno izvede z dopolnitvijo odloka in grafičnega dela znotraj ureditvenega območja prostorskega akta.
IV. NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA TER DRUGI UDELEŽENCI, KI BODO SODELOVALI PRI PRIPRAVI LOKACIJSKEGA NAČRTA
Pripravljavec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Občina Prevalje.
Pobudnik sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Ivartnik SGD, d.o.o.
Načrtovalca spremembe prostorske ureditve bo izbral pobudnik.
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred začetkom izdelave sprememb in dopolnitev UN podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Dravograd,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Slovenj Gradec,
– Elektro Celje, d.d., PE Slovenj Gradec,
– Telekom Slovenije, d.d., PE Maribor,
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Slovenj Gradec,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje - Območna pisarna Maribor,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Izpostava Maribor,
– Javno komunalno podjetje Log, d.o.o.,
– Občina Prevalje.
Če kdo od navedenih organov oziroma organizacij v 15 dneh ne bi podal smernic, se bo štelo, da nima smernic, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
V primeru, če kdo od navedenih organov ali organizacij v 15 dneh po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bi podal mnenja, se bo štelo, da s predlagano prostorsko dokumentacijo soglaša.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev UN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
V. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev UN je potrebno upoštevati vsa strokovna gradiva in podatke sodelujočih organov in organizacij v postopku priprave iz 4. točke tega programa priprave.
VI. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
Strokovne rešitve prostorske ureditve pridobi pobudnik priprave lokacijskega načrta v sodelovanju s pripravljavcem.
VII. NAVEDBA IN NAČIN PRIDOBITVE GEODETSKIH PODLAG
Za območje predvidene prostorske ureditve je pobudnik dolžan pridobiti geodetske podlage v obliki, kot jih določa Pravilnik o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
VIII. ROK ZA PRIPRAVO
Postopek priprave, obravnave in sprejema sprememb in dopolnitev bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– izbrani načrtovalec pripravi gradivo za pridobitev smernic in zaprosi vse pristojne nosilce za smernice, le-ti jih morajo podati v roku 15 dni;
– na podlagi pridobljenih smernic se izdela predlog sprememb in dopolnitev UN;
– po izdelavi predloga sprememb in dopolnitev UN župan Občine Prevalje sprejme sklep o 15 dnevni razgrnitvi predloga; obvestilo o javni razgrnitvi ter kraju in času javne obravnave se objavi v javnem glasilu ter na krajevno običajni način najmanj osem dni pred začetkom javne razgrnitve;
– javna obravnava se izvede v času trajanja javne razgrnitve; o javni razgrnitvi in času javne obravnave se obvestijo vsi evidentirani lastniki nepremičnin na vplivnem območju sprememb in dopolnitev UN;
– občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev UN:
– načrtovalec na podlagi potrjenih stališč do pripomb in predlogov pripravi dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev UN v roku 20 dni ter ga pošlje nosilcem urejanja prostora, da v roku 15 dni podajo svoje mnenje;
– načrtovalec pripravi usklajen predlog sprememb in dopolnitev UN v roku 10 dni po pridobitvi vseh mnenj oziroma preteku roka iz prejšnje točke;
– usklajen predlog sprememb in dopolnitev se preda v sprejem Občinskem svetu;
– sprejeti prostorski akt se objavi v uradnem listu RS;
– načrtovalec pripravi končni elaborat v roku 10 dni po objavi v Uradnem listu RS.
IX. OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM PROSTORSKEGA AKTA
Vse stroške v zvezi z:
– pridobivanjem strokovnih rešitev sprememb in dopolnitev UN,
– izdelavo sprememb in dopolnitev UN,
– vodenja vseh z zakonom zahtevanih upravnih postopkov,
– objavljanjem z zakonom zahtevanih postopkov v javnih glasilih, sredstvih obveščanja in uradnih listih ter
– pridobivanjem smernic in
– mnenj
prevzame pobudnik.
Pobudnik bo v celoti financiral in opremil območje s potrebno komunalno infrastrukturo, ki bo zahtevana v smernicah in mnenjih nosilcev urejanja prostora.
Pobudnik priprave sprememb in dopolnitev UN in pripravljavec lahko skleneta Urbanistično pogodbo v skladu z določili 76. člena ZUreP-1.
X. KONČNA DOLOČBA
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35103-0020-PP/2004-10
Prevalje, dne 1. decembra 2004.
Župan
Občine Prevalje
Dr. Matic Tasič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti