Uradni list

Številka 142
Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 142/2004 z dne 30. 12. 2004

Kazalo

6261. Pravilnik o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje projektov inovacij v Občini Pivka, stran 16919.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 85/99, 7/00 in 24/01), na podlagi 7. in 30. člena Statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 58/99, 70/00, 24/01) izdaja župan Občine Pivka
P R A V I L N I K
o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje projektov inovacij v Občini Pivka
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo nameni, upravičenci, instrumenti, pogoji, načini, kriteriji oziroma merila in postopki za dodeljevanje sredstev, namenjenih za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje projektov inovacij v Občini Pivka.
2. člen
Sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje projektov inovacij v Občini Pivka se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
Podrobno razdelitev sredstev na podlagi predhodnega mnenja Odbora za gospodarstvo in obrt oziroma Odbora kmetijstvo, gozdarstvo, razvoj podeželja in turizem določi župan po sprejetju proračuna za tekoče leto.
3. člen
Za uresničevanje ciljev pospeševanja razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanja projektov inovacij v Občini Pivka se finančna sredstva usmerjajo v:
– pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma,
– ohranjanje in razvoj obrti in podjetništva,
– pospeševanje perspektivnih strukturnih sprememb in usmerjanje naložb v malo gospodarstvo,
– usmerjanje naložb v turizem, zlasti v izgradnjo / izdelavo in trženje vseh vrst turistične infrastrukture / programov, dvig in širši izbor ponudbe gostinskih storitev, dvig kvalitete in pestrost ponudbe nastanitvenih kapacitet, s turizmom povezano proizvodnjo in obrt (npr. proizvodnja izdelkov, namenjenih izvajanju športne idr. turistične ponudbe, izdelava turističnih spominkov ter promocijskega materiala),
– rast malih in srednje velikih podjetij ter samostojnih podjetnikov in obrtnikov,
– optimalno in razumno koriščenje proizvodnih in storitvenih kapacitet, uvajanje novih produktivnejših, racionalnejših in ekološko varnejših tehnologij,
– večanje kakovosti proizvodov in storitev,
– pridobivanje in razvijanje lastnih licenc, know-how-a, tehnološkega znanja in standardov kakovosti,
– razvijanje inovacij,
– privabljanje kvalitetnih investitorjev izven območja Občine Pivka k odpiranju novih delovnih mest na območju Občine Pivka,
– zagotovitev stalnega izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja podjetnikov,
– promocijo izdelkov in storitev,
– pospeševanje podjetniške dejavnosti v okviru različnih združenj,
– projekte in programe razvoja malega gospodarstva in turizma lokalnega, regionalnega in nacionalnega značaja.
4. člen
Za sredstva po vseh ukrepih razen po ukrepih, kjer so upravičenci posebej določeni ter spodaj navedenih izjem, lahko zaprosijo subjekti malega gospodarstva in turizma s sedežem oziroma krajem poslovne enote, na katero se nanaša investicija, na območju Občine Pivka, in sicer:
– majhna in srednje velika podjetja,
– samostojni podjetniki posamezniki,
– občani, ki so pri pristojnem organu vložili zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti oziroma na pristojnem sodišču vložili priglasitev za vpis v sodni register in priložili zahtevi vse predpisane dokumente za ustanovitev gospodarske družbe,
– registrirani sobodajalci.
Prosilci za subvencioniranje obrestne mere bančnih posojil so lahko zgoraj navedeni subjekti malega gospodarstva in turizma, morajo pa izpolnjevati tudi pogoje, ki jih skupaj določita občina in banka.
Do sofinanciranja projektov širšega pomena – podpornih programov malega gospodarstva in turizma so poleg zgoraj navedenih subjektov upravičene tudi fizične in pravne osebe, ki opravljajo organizacijske, svetovalne in druge dejavnosti za podporo malemu gospodarstvu in turizmu v Občini Pivka ne glede na kraj njihovega sedeža oziroma poslovne enote; do sofinanciranja programov izgradnje/izdelave turistične infrastrukture investitorji v turistično infrastrukturo ter s turizmom povezano proizvodnjo in obrt na območju Občine Pivka ne glede na njihov sedež oziroma sedež njihovih poslovnih enot; do sofinanciranja programov turističnih društev pa registrirana turistična društva s sedežem v Občini Pivka.
Za spodbujanje projektov inovacij – zaščita pravic intelektualne lastnine lahko kandidirajo občani s stalnim prebivališčem v Občini Pivka ter mala in srednja podjetja s sedežem v Občini Pivka glede na postavljene pogoje za pridobitev sredstev; nagrade nosilcem inovacij pa so namenjene fizičnim osebam – inovatorjem, ki so zaposleni pri upravičencih – zgoraj navedenih subjektih malega gospodarstva in turizma oziroma se bo inovacija prenesla v uporabo tem upravičencem.
Do finančnih intervencij po tem pravilniku niso upravičena podjetja v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave, podjetja, ki nimajo poravnanih obveznosti do Občine Pivka ter podjetja, ki poslujejo v sektorju premogovništva, ladjedelništva, pomorskega transporta, kmetijstva (razen turizma na kmetijah) ter ribištva.
5. člen
Instrumenti finančnih intervencij za ohranjanje in razvoj malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje projektov inovacij so:
– subvencioniranje obrestne mere za posojila, najeta pri bankah,
– sofinanciranje ter regresiranje za ostale ukrepe (dotacije, subvencije, pomoč, nagrade).
Investicije, za katere se dodeljujejo sredstva, morajo biti začete v tekočem letu, od tega se za še ne izvedene naložbe/storitve oziroma za že izvedene naložbe/storitve za izvedbo finančnih intervencij poleg prilog, določenih z razpisnimi pogoji, obvezno zahteva ustrezno potrdilo (račun o plačilu, notarsko overjena pogodba). Z izbranim upravičencem na podlagi popolne vloge pa se sklene pogodba, s katero se določi medsebojne pravice in obveznosti pogodbenih strank.
6. člen
Finančne intervencije se lahko izvaja, če te predstavljajo spodbudo za izvedbo nameravanega projekta oziroma so zanj nujno potrebna.
Finančne intervencije se dodeljujejo po pravilu »de minimis«, kar pomeni, da skupna vsota, ki jo je predlagatelj prejel v obdobju preteklih treh let po tem pravilu, ne glede na instrument ali namen pomoči, ne sme presegati 100.000 EUR, sicer se šteje, da ni upravičen do pomoči. Obdobje treh let se šteje do roka za vložitev prve vloge za intervencijo. Izjava o neizplačani pomoči oziroma višini izplačane pomoči po pravilu »de minimis« za obdobje preteklih treh let je obvezna priloga vsaki vlogi.
Prednost pri dodeljevanju finančnih sredstev imajo prosilci, ki še niso prejeli sredstev za namene iz tega pravilnika.
7. člen
Upravičenci uveljavljajo pravico do intervencijskih sredstev na osnovi oddanih popolnih vlog ob upoštevanju razpisnih pogojev, ki jih objavi Občina Pivka v obliki javnega razpisa, javnega natečaja ali javnega poziva na oglasni deski občine oziroma na krajevno običajen način, informacijo o objavi pa posreduje v javnih občilih.
Javni razpis, javni natečaj ali javni poziv mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
– višino razpisanih sredstev v posameznem letu,
– navedbo upravičencev, pogoje, ki jih mora prosilec izpolnjevati,
– pogoje in kriterije oziroma merila za pridobitev sredstev,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– rok za vložitev vlog, ki ne sme biti krajši od 15 dni,
– naslov, na katerega se pošiljajo vloge,
– rok, v katerem bo sklep o dodelitvi sredstev poslan prosilcem, ki ne sme biti daljši od 30 dni.
8. člen
Sredstva se dodeljujejo prosilcem, ki izpolnjujejo najmanj dva od teh kriterijev:
– ustanavljajo obrate, podružnice in proizvodne enote z visoko stopnjo inovativnosti in z uvajanjem sodobnih tehnologij,
– vlagajo v razvoj obrtnih ter gostinskih storitev,
– zagotavljajo nova delovna mesta,
– vlagajo v dejavnosti oziroma programe, ki so energetsko varčni in ne onesnažujejo okolja,
– dopolnjujejo proizvodne programe ostalega gospodarstva,
– vlagajo v dvig kvalitete proizvodov in storitev,
– zagotavljajo visoko stopnjo donosnosti,
– vlagajo v povezovanje ali internacionalizacijo podjetij,
– vlagajo v strokovno izobraževanje in usposabljanje,
– vlagajo v promocijo izdelkov in storitev,
– vlagajo v podporne programe malega gospodarstva in turizma,
– izvajajo programe s področja pospeševanja turizma.
Razpisni pogoji lahko določijo več obveznih kriterijev, lahko določijo prioritetne kriterije ali oboje.
9. člen
Načini za pridobivanje intervencijskih sredstev so:
– oddaja vloge na javni poziv k oddaji vlog
– oddaja vloge na javni razpis oziroma javni natečaj
– na podlagi predhodno potrjenih predloženih poročil za projekte, ki so sofinancirani s strani PCMG.
Javni poziv k zbiranju vlog in razpisno dokumentacijo (skupaj z obveznimi obrazci ter določitvijo obveznih prilog) za ukrepe, ki predvidevajo javni poziv, pripravi delovna skupina, imenovana po sklepu župana, sestavljena iz dveh zaposlenih v občinski upravi ter enega zaposlenega v Lokalnem pospeševalnem centru Pivka. Delovna skupina navedene dokumente pripravi po navodilih ter v skladu z mnenjem Odbora za gospodarstvo in obrt oziroma Odbora kmetijstvo, gozdarstvo, razvoj podeželja in turizem.
Pri ukrepu Subvencioniranje obrestne mere je dodatni član delovne skupine pooblaščeni predstavnik izbrane banke, pri ukrepu Vzpodbujanje inovacij pa se delovna komisija pred izborom posvetuje s predstavnikom pristojne institucije (Urad RS za intelektualno lastnino pri Ministrstvu za znanost in tehnologijo). Delovna skupina poskrbi tudi za objavo javnega razpisa/natečaja. Vloge za dodelitev sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnavata Odbor za gospodarstvo in obrt oziroma Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, razvoj podeželja in turizem. Če se pri obravnavi vlog ugotovi, da je katera od vlog nepopolna, se o tem obvesti prosilce, ki nepopolne vloge lahko v roku 8 dni dopolnijo. Če obveščeni prosilci tega ne storijo, se njihove vloge zavržejo kot nepopolne. Oba odbora v primeru dopolnjevanja po preteku roka za dopolnitev vloge ponovno obravnavata. Vse popolne vloge se točkujejo v skladu z razpisnimi pogoji, oba odbora izdelata poročilo, na podlagi katerega se pripravi predlog prejemnikov sredstev ter pripravi sklepe o razdelitvi sredstev.
V primeru ugotovitve izločitvenih razlogov se pri odločanju ali opravljanju posameznih dejanj v postopku smiselno uporablja izločitvene kriterije po 35., 36. in 37. členu Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 80/99).
Mandat delovne skupine traja štiri leta.
10. člen
Izvrševanje pravilnika opravljata Občinska uprava občine Pivka ter Lokalni pospeševalni center Pivka. Sklep o dodelitvi oziroma zavrnitvi dodelitve sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva in turizma ter vzpodbujanje inovacij v primeru javnega poziva na predlog delovne skupine ter odborov iz 9. člena tega pravilnika podpiše direktor občinske uprave Občine Pivka, prav tako pa podpiše tudi sklep o izboru v primeru javnega razpisa/natečaja. Sklep mora biti prosilcem vročen.
Na odločitev je v roku 8 dni od prejema možna pritožba, ki se vloži pri županu. Odločitev župana je dokončna.
II. UKREPI ZA OHRANJANJE IN RAZVOJ MALEGA GOSPODARSTVA IN TURIZMA
11. člen
Ukrepi za ohranjanje in razvoj malega gospodarstva in turizma so razdeljeni na področja:
1. Subvencioniranje obrestne mere
Občina Pivka na podlagi zbiranja ponudb izbere najugodnejšo poslovno banko, s katero sklene pogodbo o medsebojnem sodelovanju. S to pogodbo se obe podpisnici dogovorita o višini sredstev iz občinskega proračuna, o pogojih odobravanja posojil (odplačilna doba, obrestna mera, način odplačila glavnice, obračun obresti), o načinu izbora posojilojemalcev, o višini posameznega posojila ter o medsebojnih pravicah in obveznostih občine in banke.
Sklepanje in izvajanje posojilnih pogodb poteka pri banki, s katero Občina Pivka sklene ustrezno pogodbo.
Namen ukrepa
Subvencioniranje obrestne mere se dodeli za te upravičene namene:
1.1     Nakup, urejanje in opremljanje zemljišč za poslovne namene
        vključno s pridobivanjem projektne dokumentacije za gradnjo
        poslovnih prostorov,
1.2     Nakup, graditev, adaptacijo poslovnih prostorov,
1.3     Nakup opreme – osnovnih sredstev,
1.4     Posodobitev obstoječih proizvodnih in storitvenih kapacitet,
1.5     Uvajanje novih proizvodnih in storitvenih kapacitet,
1.6     Stroške nematerialnih investicij (nakup patentov, licenc,
        know-how, nepatentirano tehnično znanje),
1.7     Svetovalne storitve, nujno potrebne za izvedbo zgoraj navedenih
        investicij.
Pogoji za sofinanciranje
Na javni razpis/natečaj se lahko prijavijo subjekti iz 4. člena tega pravilnika. Med viri financiranja morajo prosilci imeti zagotovljenih najmanj 30% lastnih sredstev. Minimalni znesek posojila je 1,000.000 SIT. Investicija, ki je predmet subvencije se mora v Občini Pivka ohraniti vsaj 5 let po njenem zaključku. Sofinancira se obrestna mera posojil, odobrenih v tekočem letu.
Prednostni kriteriji
Sredstva se dodeljujejo prosilcem po prednostnih kriterijih iz 8. člena tega pravilnika. Oba občinska odbora iz 9. člena tega pravilnika določita prednostni red prosilcev, dokončno pa o dodelitvi posojila odloči banka s podpisom posojilne pogodbe.
Vsakokratni javni razpis lahko natančneje opredeli prednostne kriterije.
Višina subvencioniranja
Prosilec lahko pridobi sredstva za subvencioniranje obrestne mere največ do 5 odstotnih točk. Sredstva občinskega proračuna se dodelijo za subvencioniranje obrestne mere za posojila z odplačilno dobo do 5 let. Višina pomoči ne sme presegati 55% upravičenih stroškov investicije.
Upravičeni stroški
Upravičeni stroški so stroški upravičenih namenov in so določeni z vsakokratnim razpisom. Med upravičene stroške ne morejo spadati izdatki za nakup transportnih sredstev in opreme.
2. Nepovratne finančne vzpodbude
Nepovratne finančne vzpodbude se dodeljuje
A) za ukrepe z enakimi upravičenimi nameni kot subvencioniranje obrestne mere do investicijske vrednosti 2 mio SIT (z DDV) in sicer za:
2.1     Nakup, urejanje in opremljanje zemljišč za poslovne namene
        vključno s pridobivanjem pro­jektne dokumentacije za gradnjo
        poslovnih prostorov
2.2     Nakup, graditev, adaptacijo poslovnih prostorov
2.3     Nakup opreme – osnovnih sredstev
2.4     Posodobitev obstoječih proizvodnih in storitvenih kapacitet
2.5     Uvajanje novih proizvodnih in storitvenih kapacitet
2.6     Stroške nematerialnih investicij (nakup patentov, licenc,
        know-how, nepatentirano tehnično znanje)
2.7     Svetovalne storitve, nujno potrebne za izvedbo zgoraj navedenih
        investicij.
Pogoji za sofinanciranje
Na javni poziv se lahko prijavijo subjekti iz 4. člena tega pravilnika. Namene iz ukrepov A) (2.1 – 2.7) se sofinancira le, če investicija ne presega vrednosti 2 mio SIT (z DDV).
Nepovratna sredstva po tem ukrepu se dodeljuje izključno po izvedeni naložbi/storitvi. Investicija se mora ohraniti v občini vsaj 5 let po njenem zaključku.
Prednostni kriteriji
Sredstva se dodeljujejo prosilcem po prednostnih kriterijih iz 8. člena tega pravilnika. Vsakokratni javni poziv lahko natančneje opredeli prednostne kriterije.
Višina sofinanciranja
Dodeli se do 15% upravičenih stroškov (vrednost brez DDV) za majhna podjetja, samostojne podjetnike posameznike in sobodajalce ter do 7,5% upravičenih stroškov za srednja podjetja.
Upravičeni stroški so stroški upravičenih namenov in so določeni z vsakokratnim javnim pozivom. Med upravičene stroške ne morejo spadati izdatki za nakup transportnih sredstev in opreme.
 
B) za ukrepe s temi upravičenimi nameni:
3. Pridobitev standardov kakovosti
Namen ukrepa je vzpodbujanje pridobivanja sistemov kakovosti.
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika.
Podlaga za upravičenost stroškov je že realizirana pridobitev standardov kakovosti.
Obravnavajo se vloge, oddane v skladu z razpisnimi pogoji za standarde kakovosti, pridobljene v tekočem letu.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika.
Višina: do 40% upravičenih stroškov
Upravičeni stroški: stroški pridobivanja potrdil o sistemu kakovosti po standardih ISO 9001, 2000, ISO 14000, EN 45000, oznake CE in drugih mednarodno priznanih sistemov kakovosti ter stroški recertifikacije.
4. Poklicno ter strokovno izobraževanje in usposabljanje
Namen ukrepa: vzpodbujanje vajeniškega razmerja ter strokovnega izobraževanja in usposabljanja za pridobitev strokovnih znanj po verificiranih programih (splošno usposabljanje) ter pridobivanje teoretičnega in praktičnega znanja (posebno usposabljanje), uporabljivega na sedanjem oziroma prihodnjem delovnem mestu zaposlenega v podjetju, ki je koristnik pomoči oziroma nosilec dejavnosti.
Pogoji: Upravičenci do oddaje vloge za ta ukrep so navedeni v 4. členu tega pravilnika. V vlogi je obvezna navedba vajencev oziroma udeležencev programov izobraževanja in usposabljanja. Pogoj za pridobitev sredstev je sklenjena učna pogodba za vajenca s stalnim prebivališčem v Občini Pivka.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika.
Višina: Vzpodbudo za izvajanje vajeniškega razmerja se dodeli v višini do 50% mesečne bruto nagrade določene z učno pogodbo za 1. in 2. letnik oziroma do 30% mesečne bruto nagrade določene z učno pogodbo za 3. in 4. letnik Vzpodbudo se dodeli v višini do 30% upravičenih stroškov. Občina bo subvencionirala šolnine oziroma kotizacije ter s tem povezane potne stroške kandidatom, ki so lahko že vpisani v izobraževalni program, za tekoče leto.
Upravičeni stroški: izplačila mesečne nagrade za vajeniško razmerje, kotizacije, šolnine ter potni stroški strokovnega izobraževanja in usposabljanja; pri obračunu se upošteva način povračila stroškov kilometrin kot to velja za Občino Pivka.
5. Zavarovanje posojil, ki jih je upravičenec pridobil ob razpisu občine za subvencioniranje obrestne mere
Namen ukrepa: pomoč ob začetku investicije
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika.
Sklenjena mora biti posojilna pogodba s pooblaščeno banko ob razpisu občine za subvencioniranje obrestne mere.
Podlaga za upravičenost stroška je plačan račun za zavarovanje posojila.
Višina: sofinanciranje do 50 % upravičenih stroškov.
Upravičeni stroški: stroški zavarovanja posojila.
6. Promocija izdelkov in storitev malih podjetij
Namen ukrepa: Nepovratne vzpodbude za promocijo izdelkov in storitev se namenijo za sodelovanje podjetij in podjetnikov, vključno s turističnimi ponudniki, na sejmih doma in v tujini, da se predstavijo potencialnim kupcem z izdelki in storitvami.
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika.
Podlagi za upravičenost stroškov sta predložen račun o plačilu najema oziroma zakupa, račun o plačilu stroškov promocijskega materiala in izdelkov ter obratovalni čas sejma.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika.
Višina sofinanciranja:
– do 200.000 SIT za izvedeno aktivnost na upravičenca na leto v Sloveniji,
– do 300.000 SIT za izvedeno aktivnost na upravičenca na leto v tujini, vendar največ do 50 % upravičenih stroškov.
Upravičeni stroški: stroški najetja, postavitve in delovanja stojnice (predložen mora biti račun o plačilu najema oziroma zakupa ter obratovalni čas sejma), stroški promocijskega materiala in izdelkov ter potni stroški aktivnih udeležencev pri prvi udeležbi na določenem sejmu; pri obračunu se upošteva način izplačevanja dnevnic ter kilometrin kot to velja za Občino Pivka.
7. Svetovalne storitve
Namen ukrepa: Nepovratne vzpodbude za svetovalne storitve se namenijo za svetovalne storitve fizičnim in pravnim osebam v postopku registracije, podjetnikom in podjetjem v fazi rasti, svetovanju podjetnikom pri pripravi programov povezovanja, vzpostavljanja skupnih razvojnih funkcij, internacionalizacije in tehnološkega razvoja.
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika.
Podlaga za upravičenost stroška je predložen plačan račun za izvedene svetovalne storitve.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika.
Višina sofinanciranja: do 50 % upravičenih stroškov.
Upravičeni stroški: stroški svetovalnih storitev enkratnega značaja.
III. PODPORA PROJEKTOM ŠIRŠEGA POMENA
1. Sofinanciranje podpornih programov malega gospodarstva in turizma
Namen ukrepa
Nepovratna finančna pomoč v obliki subvencije za podporne programe malega gospodarstva in turizma se dodeljuje za:
– organizacijo izobraževalnih programov ter strokovnih seminarjev,
– organizacijo in izvedbo strokovnih ekskurzij,
– organizirane skupne nastope na sejmih in predstavitvah malega gospodarstva in turizma,
– projekte poslovne infrastrukture,
– informacijsko podporo podjetništvu,
– povezovanje malih in mikro podjetij na lokalni ravni,
– razvojne projekte, ki izboljšujejo konkurenčno sposobnost malega gospodarstva in turizma,
– izvajanje podjetniških in turističnih krožkov.
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika, posebej za ta ukrep.
Sredstva so namenjena izključno projektom, ki se izvajajo na območju Občine Pivka ali za razvojne potrebe, namenjene spodbujanju razvoja malega gospodarstva in turizma v Občini Pivka.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika.
Višina: do 50 % upravičenih stroškov
Upravičeni stroški so stroški najetja prostora oziroma postavitve in delovanja stojnice, stroški izdelave promocijskega materiala in izdelkov ter potni stroški aktivnih udeležencev pri prvi udeležbi na določenem sejmu ali strokovni ekskurziji, stroški nudenja informacijske podpore podjetništvu, stroški koordinacije, trženjskih aktivnosti, animacijskih in motivacijskih delavnic ter raziskovalno-razvojnih aktivnosti pri povezovanju podjetij razvojnih projektov podjetij, stroški mentorstva krožkov.
2. Turistična infrastruktura/programi
Namen ukrepa: vzpodbujanje in pospeševanje izgradnje/izdelave in trženja vseh vrst turistične infrastrukture/programov (nastanitvena, športno-turistična, kulturno-zgodovinska turistična, naravoslovna turistična, prireditvena turistična, turizem na kmetijah), s čimer se izpopolnjuje, izdeluje ter zaokrožuje turistična ponudba v Občini Pivka.
Pogoji: Osnovni pogoji so navedeni v 4. členu tega pravilnika, sodelujejo lahko investitorji v turistično infrastrukturo/programe ter s turizmom povezano proizvodnjo in obrt na območju Občine Pivka (npr. v proizvodnjo izdelkov, namenjenih izvajanju športne idr. turistične ponudbe, izdelavo turističnih spominkov ter promocijskega materiala), investitorji v dvig in širši izbor ponudbe gostinskih storitev ter nastanitvenih kapacitet.
Upravičeni stroški investicije morajo (vključno z DDV) presegati 300.000 SIT.
Podlaga je že izvedena zgoraj navedena naložba/storitev.
Prednostni kriteriji: po 8. členu tega pravilnika; določeni tudi z vsakokratnim javnim pozivom.
Višina: plačilo davka na dodano vrednost za upravičene stroške projekta vendar največ do višine 500.000,00 SIT.
Upravičeni stroški: stroški naložbe/storitve v projekt turistične infrastrukture/programa ter s turizmom povezane proizvodnje in obrti na območju Občine Pivka.
3. Sofinanciranje programov turističnih društev
Namen ukrepa: pospeševanje delovanja turističnih društev ter izvajanja njihovih letnih programov
Pogoji: Upravičenci do koriščenja tega ukrepa so navedeni v 4. členu tega pravilnika, posebej za ta ukrep. Za sofinanciranje dejavnosti morajo turistična društva izpolnjevati te osnovne pogoje:
– da delujejo na območju Občine Pivka,
– da so se registrirala po zakonu o društvih vsaj v preteklem letu,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in ostalo dokumentacijo v skladu z določili o registraciji,
– da imajo zagotovljene osnovne pogoje za realizacijo načrtovanih programov.
Sredstva so namenjena izključno programom, ki se izvajajo na območju Občine Pivka ali za razvojne potrebe, namenjene spodbujanju razvoja turizma v Občini Pivka.
Višina: Višina sofinanciranja se določi v skladu s predvidenimi proračunskimi sredstvi za tekoče leto.
Upravičeni stroški: stroški delovanja in izvedbe letnega programa turističnega društva.
IV. VZPODBUJANJE PROJEKTOV INOVACIJ
1. Zaščita pravic intelektualne lastnine
Namen ukrepa: Vzpodbujanje projektov inovacij ter njihovih prijav kot prijav patentov, modelov in blagovnih znamk v skladu z zakonom o industrijski lastnini.
Pogoji: Na javni razpis se lahko prijavijo:
– občani s stalnim prebivališčem v Občini Pivka ter
– mala in srednja podjetja s sedežem v Občini Pivka,
ki morajo razpolagati z vsaj deloma ustvarjeno novo tehnično rešitvijo oziroma želijo opraviti začetni razvoj. Prijavitelji lahko za delo v projektu najamejo izumitelja novosti oziroma najamejo raziskovalce, ki izpolnjujejo pogoje, določene s predpisi o raziskovalni dejavnosti. Začetni razvoj po tem pravilniku obsega razvojna dela, ki so potrebna, da se preverijo tehnične in druge lastnosti izuma.
Višina: do 40% upravičenih stroškov
Upravičeni stroški: Nepovratne vzpodbude se dodelijo za stroške prijave oziroma zaščite patentov, modelov in blagovnih znamk ter stroški izdelave začetnega prototipa v skladu z zakonom o industrijski lastnini, torej so to:
– stroški za pridobitev patenta, modela in blagovne znamke,
– stroški za zaščito izuma,
– stroški dela, ki nastajajo neposredno kot posledica raziskave in razvoja projekta,
– materialni stroški za izdelavo začetnega prototipa,
– stroški raziskovalnih in svetovalnih storitev,
– stroški instrumentov in druge opreme, ki se izključno uporabljajo za izvedbo projekta.
2. Nagrade nosilcem inovacij
Namen ukrepa: spodbujanje inovativnega razvoja pod­jetništva in obrti na območju Občine Pivka, uvajanje inovacij v proizvodnjo in storitve (izboljšanje tehnologije, uvajanje novih izdelkov in storitev in podobno), uvajanje novih postopkov proizvodnje ali storitev (hitrejše, racionalnejše in podobno).
Pogoji: Nagrade za inovacijo so namenjene fizičnim osebam – inovatorjem, ki so zaposleni pri upravičencu iz 4. člena tega pravilnika oziroma se bo inovacija prenesla v uporabo pri upravičencu iz 4. člena tega pravilnika.
Višina nagrade se določi z vsakokratnim razpisom. Nagrade se dodeljujejo na posamezno predlagano inovacijo in ne na število inovatorjev, ki so jo izvedli.
V. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Pomoči iz različnih virov po pravilu »de minimis« se lahko med seboj kombinirajo in se seštevajo, ne smejo pa preseči vrednosti 100.000 EUR za vse upravičene namene v obdobju treh let.
Občina Pivka je po Zakonu o spremljanju državnih pomoči dolžna posredovati podatke o dodeljenih intervencijskih sredstvih po tem pravilniku ministrstvu, pristojnemu za finance.
Prejemniki pomoči za razvoj morajo sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva nakazila do dneva vračila sredstev, vrniti, pri ukrepu subvencioniranja obrestne mere pa vrniti neodplačani del posojila z obrestmi po obrestni meri, ki velja za zamudne obresti, če občinska uprava oziroma izbrana banka ugotovita, da:
– pomoč za razvoj ni bila porabljena za upravičene stroške,
– posojilojemalec ne izpolnjuje katerekoli obveznosti iz posojilne pogodbe,
– se investicija ni ohranila na območju občine 5 let po zaključku investicije,
– je v vlogi za pridobitev pomoči vlagatelj navajal neresnične podatke.
Namenskost in upravičenost porabe sredstev, pridobljenih po tem pravilniku ter izpolnjevanje drugih pogodbenih obveznosti, razen obveznosti iz posojilnih pogodb, preverja občinska uprava, izpolnjevanje pogodbenih obveznosti iz posojilnih pogodb (pri ukrepu subvencioniranja obrestne mere) pa izbrana banka, ki prispeva sredstva za razvoj.
Če koristnik nenamensko in neupravičeno porabljenih sredstev ne vrne v pogodbenem roku, Občina Pivka zadevo preda organom izvršbe po Zakonu o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 40/04).
13. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Pivka (Uradni list RS, št. 77/02).
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 03101/2004
Pivka, dne 23. decembra 2004.
Župan
Občine Pivka
Robert Smrdelj inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti