Uradni list

Številka 136
Uradni list RS, št. 136/2004 z dne 20. 12. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 136/2004 z dne 20. 12. 2004

Kazalo

5832. Odlok o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Novo mesto, stran 16262.

Na podlagi 9. člena Zakona o medijih (Uradni list. RS, št. 35/01, 54/02 – skl. US: U-I-177/02-5, 62/03, 73/03 – odl. US: U-I-177/02-15, 113/03 – odl. US: U-I-181/01-12, 16/04 – odl. US: U-I-106/01-27) in 16. člena Statuta občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 17. seji dne 23. 11. 2004 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Novo mesto
1. člen
S tem odlokom se ustanavlja in ureja izdajanje lokalnega časopisa Mestne občine Novo mesto kot informativnega časopisa občine.
2. člen
Ime lokalnega časopisa je Novo mesto.
3. člen
Ustanovitelj in izdajatelj časopisa je Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto.
4. člen
Lokalni časopis običajno izhaja desetkrat letno, in sicer enkrat na mesec, razen v juliju in avgustu.
Lahko izide tudi izredna številka.
Lokalni časopis izhaja v slovenskem jeziku.
Del programskih vsebin lahko izide tudi v prevodu v romski ali drug jezik, ki je kulturno-zgodovinsko povezan s prostorom občine oziroma so vsebine namenjene posameznim etničnim skupinam.
Časopis je brezplačen in je namenjen občanom, organizacijam in društvom Mestne občine Novo mesto.
Lokalni časopis hkrati izhaja v tiskani in elektronski obliki.
V tiskani obliki je časopis posredovan vsem gospodinjstvom v Mestni občini Novo mesto, v elektronski obliki pa se časopis objavi na spletnih straneh Mestne občine Novo mesto.
5. člen
Naslov uredništva lokalnega časopisa je Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto.
6. člen
Dejavnost časopisa temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine.
7. člen
Lokalni časopis v skladu s svojo vsebinsko in programsko zasnovo ter uredniško politiko primarno obvešča o delu župana, občinskega sveta in občinske uprave ter javnih zavodov, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Mestna občina Novo mesto ter poroča o aktualnih gospodarskih, političnih, socialnih, kulturnih, športnih in ostalih dogajanjih v občini.
8. člen
Del časopisnega prostora, ki je namenjen obveščanju o delu političnih strank in list z zastopniki v občinskem svetu Mestne občine Novo mesto se razdeli proporcionalno glede na delež zastopanosti posamezne stranke ali liste v občinskem svetu.
9. člen
Programsko zasnovo lokalnega časopisa sprejme občinski svet na predlog odgovornega urednika.
S programsko zasnovo se podrobneje določijo namen izdajanja in temeljna vsebinska izhodišča časopisa.
10. člen
Občinski svet Mestne občine Novo mesto imenuje na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja za spremljanje uresničevanja programske zasnove časopisa programski svet.
Programski svet sestavljajo po en predstavnik vseh strank in list, ki imajo zastopnika v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Naloge programskega sveta se določijo v poslovniku programskega sveta, ki ga na predlog programskega sveta sprejme občinski svet.
Mandat programskega sveta traja štiri leta.
11. člen
Za pripravo, urejanje in izdajanje lokalnega časopisa na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto imenuje in razrešuje odgovornega urednika občinski svet.
Mandat odgovornega urednika traja štiri leta.
12. člen
Odgovorni urednik izvaja sprejeto uredniško politiko v skladu s programsko zasnovo in je odgovoren za njeno uresničevanje, opravlja pa tudi funkcijo uredništva.
Odgovorni urednik:
– odgovarja za uresničevanje programske zasnove,
– pripravlja in ureja besedila,
– sodeluje pri oblikovanju posamezne številke časopisa,
– skrbi za smotrno organizacijo dela,
– zagotavlja uresničevanje pravice vseh občanov, organizacij in društev v občini, da v časopisu ob enakih možnostih objavljajo svoje prispevke, mnenja in stališča,
– odgovarja za vsako objavljeno informacijo, če zakon ne določa drugače,
– skrbi, da so objavljeni prispevki v skladu s programsko zasnovo in uredniško politiko ter načeli novinarske etike ob upoštevanju določil Zakona o medijih,
– o svojem delu po izidu vsake številke časopisa poroča članom programskega sveta,
– skrbi za tehnično pripravo in tisk časopisa.
13. člen
Odgovorni urednik sme zavrniti objavo posameznega prispevka, če ta ni v skladu s programsko zasnovo, vendar je o tem in o konkretnih razlogih za zavrnitev dolžan obvestiti avtorja prispevka ter člane programskega sveta.
14. člen
Odgovorni urednik je za izvajanje sprejete uredniške politike odgovoren občinskemu svetu, ki mu redno najmanj enkrat letno poroča o svojem delu.
Občinski svet redno spremlja uresničevanje programske zasnove in v ta namen najmanj enkrat letno obravnava poročilo programskega sveta o uresničevanju programske zasnove.
Občinski svet lahko razreši odgovornega urednika pred iztekom mandata, če ta ne uresničuje programske zasnove časopisa.
15. člen
Odgovorni urednik je v okviru določene programske zasnove in kodeksa novinarske etike pri svojem delu samostojen in neodvisen.
16. člen
Mestna občina Novo mesto zagotavlja gmotne in druge pogoje za redno izdajanje lokalnega časopisa s sredstvi občinskega proračuna na podlagi letnega finančnega načrta, ki ga predloži odgovorni urednik.
Sredstva za izdajanje časopisa se lahko zagotavlja tudi s prihodki od propagandnih in drugih sporočil.
17. člen
Lokalni časopis sme izhajati samo v okviru zagotovljenih finančnih sredstev.
18. člen
Iz sredstev za izdajanje časopisa so financirani:
– stroški priprave in tiska časopisa,
– stroški dostave časopisa,
– avtorski honorarji,
– nadomestila za delo odgovornega urednika,
– drugi stroški, ki so neposredno povezani s pripravljanjem, urejanjem in izdajanjem časopisa.
19. člen
Finančno poslovanje časopisa opravlja Oddelek za finance in gospodarstvo Mestne občine Novo mesto, nadzor nad finančnim poslovanjem pa Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto.
20. člen
Med volilno kampanjo ob razpisu lokalnih volitev ter volitev v Državni zbor in Državni svet, če je to vsebinsko povezano z lokalnimi razmerami, mora časopis del prostora proti plačilu nameniti predstavitvi kandidatov in kandidatnih list.
Ravnanje časopisa ob razpisu volitev se ravna po zakonu o volilni kampanji.
21. člen
Na vsakem izvodu časopisa morajo biti navedeni:
– ime oziroma firma časopisa,
– ime in sedež izdajatelja časopisa,
– kraj in datum izdaje časopisa,
– ime in sedež tiskarne,
– datum natisa časopisa,
– število tiskanih izvodov časopisa,
– ime in priimek odgovornega urednika.
22. člen
Izdajatelj časopisa je dolžan pred pričetkom izdajanja prijaviti časopis pristojnemu organu v razvid medijev, prav tako pa je dolžan pristojni organ obveščati o spremembah.
23. člen
Odlok o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Novo mesto se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 015-05-14/2004
Novo mesto, 23. novembra 2004.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti