Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2004 z dne 17. 9. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2004 z dne 17. 9. 2004

Kazalo

4392. Navodilo o prevzemu zadev, arhivov in sredstev ter o prevzemu in razporeditvi delavcev, stran 12233.

Na podlagi četrtega odstavka 216. člena, drugega odstavka 218. člena in petega odstavka 220. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03) izdaja ministrica za pravosodje
N A V O D I L O
o prevzemu zadev, arhivov in sredstev
ter o prevzemu in razporeditvi delavcev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) To navodilo ureja:
1. izvedbo prevzema nerešenih zadev, arhivov, poslovnih prostorov, opreme ter finančnih in drugih sredstev državnih organov z imenom sodnik za prekrške (v nadaljnjem besedilu: sodnik za prekrške) in Senat za prekrške Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Senat) s strani krajevno pristojnih okrajnih, okrožnih oziroma višjih sodišč (v nadaljnjem besedilu: prevzemna sodišča) po stanju na dan 31. 12. 2004, in
2. izvedbo prevzema in razporeditve javnih uslužbencev iz prvega odstavka 218. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03; v nadaljnjem besedilu: ZP-1).
(2) Prevzem nerešenih zadev iz prejšnjega odstavka zajema tudi prevzem vpisnikov, pomožnih knjig in drugih evidenc, ki jih sodniki za prekrške in Senat vodijo na podlagi Pravilnika o notranjem poslovanju organov za postopek o prekrških (Uradni list SRS, št. 18/86, 22/86 – popr. in 16/88 ter Uradni list RS, št. 48/90, 35/98, 17/00, 7/01 in 105/01) (v nadaljnjem besedilu: vpisniki, pomožne knjige in druge evidence).
2. člen
Kot nerešene zadeve po tem navodilu se štejejo zadeve, v katerih je treba opraviti kakršno koli procesno ali administrativno dejanje pred njenim arhiviranjem.
3. člen
Prevzemna sodišča prevzamejo baze podatkov vpisnikov, pomožnih knjig in drugih evidenc, ki jih sodniki za prekrške in Senat vodijo v elektronski obliki, Center za informatiko pri Vrhovnem sodišču RS pa prevzame vso ustrezno programsko opremo z dokumentacijo in izvorno kodo.
II. PREVZEM ZADEV, VPISNIKOV, POMOŽNIH KNJIG IN DRUGIH EVIDENC
4. člen
(1) Pred prevzemom zadev se opravi primerjava dejanskega stanja zadev, dodeljenih posameznemu sodniku, z izpisom iz vpisnika za te zadeve. Izpis se zaključi s poročilom o tej primerjavi in podpisom sodnika.
(2) Prevzem zadev sodnikov za prekrške in Senata se opravi tako, da se sestavijo ločeni izpisi v elektronski obliki iz posameznih vpisnikov, pomožnih knjig in drugih evidenc, ki jih predstojniki sodnikov za prekrške oziroma predsednik Senata zaključijo z ugotovitvami o primerjavi stanja na podlagi poročil iz prejšnjega odstavka v treh izvodih, katere podpišejo vpisničar, predstojnik sodnika za prekrške oziroma predsednik Senata in predsednik prevzemnega sodišča.
(3) Izpisi iz prejšnjih dveh odstavkov, ki so pripravljeni v elektronski oziroma pisni obliki, vsebujejo naslednje podatke: ime organa, sodnik, kateremu je zadeva dodeljena, opravilna številka zadeve, stanje zadeve in nahajanje spisa.
5. člen
(1) Vpisniki, pomožne knjige in druge evidence se zaključijo po stanju na dan 31. 12. 2004.
(2) Vpisniki, pomožne knjige in druge evidence se zaključijo z ustreznim računalniškim zapisom, ki mora vsebovati vse podatke, navedene v drugem odstavku 60. člena pravilnika iz drugega odstavka 1. člena tega navodila – sklepna klavzula. Sklepna klavzula vsebuje tudi ugotovitev, da z 31. 12. 2004 sodnik za prekrške oziroma Senat preneha z delom.
6. člen
(1) Senat preda nerešene zadeve, pristojnemu višjemu sodišču, skupaj s podatki iz vpisnikov, razen zadev iz Sp-vpisnika, in ustreznih pomožnih knjig za te zadeve, v elektronski obliki.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek Senat preda Višjemu sodišču v Ljubljani nerešene zadeve, o katerih je bilo na seji senata že odločeno, do 31. 12. 2004 pa še niso bile izdelane odločbe. Nerešene zadeve, ki jih je Senat po prejemu poslal sodniku za prekrške zaradi dopolnitve, in do 31. 12. 2004 niso bile vrnjene, začasno prevzame Višje sodišče v Ljubljani. Po dopolnitvi jih odstopi pristojnemu višjemu sodišču.
(3) Zadeve iz Sp-vpisnika, ki jih je po naravi stvari mogoče razdeliti po pristojnih prevzemnih sodiščih (npr. kadrovske zadeve, spori o pristojnosti, izločitve, zahteve za varstvo zakonitosti), Senat preda tem sodiščem, druge zadeve začasno prevzame Višje sodišče v Ljubljani, dokončno pa se razdelijo v skladu z dogovorom predsednikov višjih sodišč.
(4) EKT vpisnik, ki se do 31. 12. 2004 vodi pri Senatu, prevzame Ministrstvo za pravosodje vključno s programsko opremo.
7. člen
(1) Pisne odpravke odločb v zadevah, v katerih je bilo odločeno do 31. 12. 2004, odpravijo sodišča, ki jim zadeva pripada glede na stvarno in krajevno pristojnost.
(2) Za odločbe Senata iz drugega odstavka 6. člena tega navodila in vsa ostala pisanja, ki se nanašajo na obdobje do 31. 12. 2004, se uporabljajo žigi Senata oziroma sodnikov za prekrške.
8. člen
(1) Zaprosila pravne pomoči med sodniki za prekrške, ki se bodo s 1. 1. 2005 združili v okviru istega okrajnega sodišča (Celje in Laško, Mozirje in Velenje, Piran in Izola, Kranj in Tržič, Kočevje in Ribnica, Hrastnik in Trbovlje in Zagorje, Logatec in Vrhnika, Dravograd in Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec), se vrnejo organu, pristojnemu za odločanje, do 30. 11. 2004, ne glede na to, ali je bilo zaprosilu ugodeno ali ne.
(2) V zadevah pravne pomoči sestavita sodnik, ki je zaprosil za pravno pomoč, in zaprošeni sodnik, vsak poseben izpis, ki mora vsebovati podatke o organu in zadevi. Izpis se sestavi v treh izvodih, ki jih podpišejo vpisničar, predstojnik sodnika za prekrške in predsednik prevzemnega sodišča.
9. člen
V prevzetih vpisnikih, pomožnih knjigah in drugih evidencah se prevzete zadeve označijo v skladu z določili Sodnega reda.
III. PREVZEM ARHIVOV IN DRUGEGA GRADIVA
10. člen
(1) Stanje arhivskega gradiva po letnikih in številu zadev v posameznem letniku na dan 31. 12. 2004 se ugotovi z zapisnikom, ki ga podpišeta predstojnik sodnika za prekrške oziroma predsednik Senata in predsednik prevzemnega sodišča.
(2) Arhiv Senata prevzame Višje sodišče v Ljubljani, če ni s tem navodilom drugače določeno.
(3) Arhiv spisov EKT (evidenca kazenskih točk) prevzame Ministrstvo za pravosodje.
11. člen
Osebni spis sodnika prevzame urad predsednika sodišča, pri katerem bo sodnik opravljal sodniško službo.
12. člen
(1) Svet sodnikov za prekrške do 30. 11. 2004 razdeli arhivsko dokumentacijo glede na pristojnosti Sodnega sveta in personalnih svetov v skladu z zakonom, ki ureja sodišča oziroma sodniško službo.
(2) O načinu delitve in prevzema gradiva se dogovorita Sodni svet in Svet sodnikov za prekrške najkasneje do 31. 10. 2004.
IV. PREVZEM POSLOVNIH PROSTOROV, OPREME, FINANČNIH IN DRUGIH SREDSTEV
13. člen
(1) Ministrstvo za finance – Urad za javno računovodstvo do konca leta 2004 vodi poslovne knjige za sodnike za prekrške ter Senat in pripravi letna poročila zanje. Letno poročilo, ki vključuje vse računovodske izkaze, je osnova za pripravo otvoritvene bilance za leto 2005 pri pristojnih prevzemnih sodiščih.
(2) Letna poročila iz prejšnjega odstavka za sodnike za prekrške in Senat podpiše pravni naslednik teh organov, ki pripravi tudi vse potrebne podatke in obrazložitve za zaključni račun proračuna za leto 2004.
(3) Ministrstvo za finance – Urad za javno računovodstvo pripravi vse ostale evidence, ki se nanašajo na Davčno upravo Republike Slovenije in SPIZ, z upoštevanjem veljavne zakonodaje (M-4 obrazce, dohodnina ipd.).
14. člen
(1) Izplačevanje iz proračunskih postavk Sodnikov za prekrške in Senata za investicije, investicijsko vzdrževanje, materialne stroške in sredstva odškodnin se izvaja do 31. 12. 2004. Vse odredbe za plačila, ki zapadejo v plačilo po 31. 12. 2004, se evidentira na proračunskih postavkah krajevno pristojnih prevzemnih sodišč.
(2) Neporavnane obveznosti in terjatve na dan 31. 12. 2004, izkazane v poslovnih knjigah sodnikov za prekrške in Senata, ki morajo biti predhodno usklajene, se s 1. 1. 2005 prenesejo v poslovne knjige krajevno pristojnih prevzemnih sodišč.
(3) Vse odprte obveznosti in terjatve na dan 31. 12. 2004 so predmet letnega popisa (inventure).
(4) Sredstva opreme sodnikov za prekrške se razdelijo na podlagi posamičnih konkretnih dogovorov med predsedniki sodišč in predstojniki organov glede na potrebe posameznega prevzemnega sodišča, v sorazmerju s prevzetimi delavci in zadevami. V primeru nesoglasja o razdelitvi opreme odloči predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
(5) Neopredmetena dolgoročna sredstva, opredmetena osnovna sredstva (tudi drobni inventar) ter morebitne zaloge se na podlagi stanja, ugotovljenega z inventuro, in na podlagi primopredajnega zapisnika prenesejo v poslovne knjige pristojnih prevzemnih sodišč z otvoritvijo z dnem 1. 1. 2005. Zapisnik sestavi komisija za prevzem arhiva, sredstev in inventarja iz drugega odstavka 16. člena tega navodila.
15. člen
Finančna sredstva za informatizacijo sodnikov za prekrške in Senata za leto 2005, ki so na proračunski postavki Ministrstva za pravosodje 2987 – Investicije in investicijsko vzdrževanje zgradb pravosodnih organov – zagotovljena v okviru veljavnega državnega proračuna RS za leto 2005 na dan 1. 1. 2005 in so določena s Skupnim načrtom nabav in gradenj za potrebe pravosodnih organov za leto 2005 oziroma njegovih sprememb in dopolnitev, ki jih je potrdila Vlada RS, se s 1. 1. 2005 prenesejo na proračunsko postavko 7949 za informatizacijo sodišč Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
16. člen
(1) Prevzem arhiva, sredstev in inventarja se opravi najkasneje do 28. februarja 2005.
(2) Za prevzem poskrbi petčlanska komisija, ki jo imenuje predsednik okrožnega sodišča za okrajna sodišča oziroma predsedniki višjih sodišč.
17. člen
(1) Evidence javnofinančnih prihodkov prek prehodnih podračunov z oznako 845 ostanejo nespremenjene in jih prevzamejo pristojna sodišča.
(2) O spremembah naziva skrbnikov na teh podračunih se najkasneje do 31. 12. 2004 obvesti Ministrstvo za finance, Uprava RS za javna plačila.
V. PREVZEM DELAVCEV
18. člen
(1) Javne uslužbence, zaposlene pri sodnikih za prekrške, prevzamejo praviloma okrajna sodišča glede na vrsto in obseg nalog (npr. finančne, računovodske, kadrovske naloge...), ki jih opravljajo ti uslužbenci, po dogovoru predsednikov okrajnih in okrožnih sodišč pa jih lahko prevzamejo tudi okrožna sodišča. Prevzem se opravi z dnem 1. 1. 2005.
(2) Če dogovor iz prejšnjega odstavka ni mogoč, o prevzemu javnih uslužbencev iz prejšnjega odstavka odloči predsednik pristojnega višjega sodišča.
(3) Javne uslužbence iz tega člena se razporedi na enaka ali istovrstna delovna mesta pri posameznem prevzemnem sodišču.
19. člen
(1) Javne uslužbence, zaposlene pri Senatu, prevzameta Višje sodišče v Ljubljani in Vrhovno sodišče Republike Slovenije.
(2) O prevzemu delavcev iz prejšnjega odstavka odločijo predsedniki prevzemnih sodišč.
20. člen
Personalno mapo prevzetega javnega uslužbenca prevzame urad predsednika prevzemnega sodišča.
21. člen
Javne uslužbence, ki vodijo skupno evidenco pravnomočno izrečenih stranskih kazni, prevzame v delovno razmerje Ministrstvo za pravosodje z dnem 1. 1. 2005.
VI. KONČNA DOLOČBA
22. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 071-03-5/2003
Ljubljana, dne 10. septembra 2004.
EVA 2004-2011-0042
Zdenka Cerar l. r.
Ministrica
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti