Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2004 z dne 17. 9. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2004 z dne 17. 9. 2004

Kazalo

4384. Odlok o ukrepih državnih pomoči v kmetijstvu v letih 2004, 2005 in 2006 iz sredstev občinskega proračuna, stran 12227.

Na podlagi 36. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 16/04 – US, 45/04) v zvezi s Smernicami Evropske skupnosti o državni pomoči v kmetijskem sektorju (2000/C 28/02), sklepa Občinskega sveta občine Škocjan s št. 32001-0001/2004, z dne 19. 5. 2004, ter 15. člena Statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 37/99, 51/01, 44/03) je Občinski svet občine Škocjan na 15. redni seji dne 3. 8. 2004 sprejel
O D L O K
o ukrepih državnih pomoči v kmetijstvu v letih 2004, 2005 in 2006 iz sredstev občinskega proračuna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo: cilji, višina podpore in pogoji za dodelitev proračunskih sredstev, namenjenih za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja na območju Občine Škocjan.
2. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Škocjan se zagotavljajo iz občinskega proračuna.
3. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Škocjan so predvidena za naslednje namene:
– urejanje kmetijskih površin (travnikov, pašnikov in njiv),
– prvi nakup živali,
– ohranjanje značilnosti tradicionalnih krajin,
– preselitev kmetijskih poslopij v javnem interesu,
– pomoč za okoljske obveznosti,
– pomoč za okoljske obveznosti – testiranje škropilnic, analiz tal,
– pomoč zaradi izpada dohodka, zaradi okoljskih omejitev,
– začetna podpora mladim kmetom ob prevzemu kmetije,
– pomoč za zavarovanje kmetijskih pridelkov,
– pomoč za promet s kmetijskimi zemljišči,
– pomoč za spodbujanje proizvodnje in trženja kakovostnih kmetijskih proizvodov,
– zagotavljanje tehnične podpore v kmetijskem sektorju – izobraževanje in usposabljanje,
– podpora živinorejskem sektorju,
– pomoč za promocijo in oglaševanje kmetijskih proizvodov,
– pomoč za boj proti boleznim živali – tuberkulizacija.
4. člen
Upravičenci do sredstev so fizične osebe – kmetje s stalnim prebivališčem v Občini Škocjan in pravne osebe.
Ukrepi, ki so vezani na zemljišča, se uveljavljajo za zemljišča, ki ležijo na območju Občine Škocjan.
5. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Škocjan se dodeljujejo upravičencem v obliki subvencij, plačil storitev in investicijskih odhodkov.
6. člen
Upravičenci lahko začnejo s postopkom za pridobitev sredstev po objavi razpisnih pogojev, ki jih bo Občina Škocjan objavila v obliki javnega razpisa na oglasni deski občine oziroma na krajevno običajen način, informacijo o objavi pa v javnih občilih. Razpis mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
– znesek sredstev za posamezne namene,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev,
– pogoje, ki jih mora prosilec izpolnjevati,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– naslov, na katerega upravičenci vložijo vloge,
– rok za vložitev vlog.
Razpis in s tem višino sredstev za posamezne namene sprejme občinski svet na predlog župana. Osnutek predloga oblikuje odbor za kmetijstvo občinskega sveta.
Ukrepi, za katere se bodo dodelila sredstva, se določijo za vsako leto posebej in ni nujno, da so to vsi ukrepi, ki so vsebovani v tem odloku, kar je odvisno od strategije razvoja kmetijstva v Občini Škocjan in od razpoložljivih proračunskih sredstev.
V primeru, da glede na število prispelih vlog za posamezni namen, ni dovolj planiranih sredstev za tisti namen, velja načelo sorazmernega znižanja višine pomoči.
7. člen
Upravičenec mora pri vsakem ukrepu podati pisno izjavo, da za isti namen ni prejel sredstev iz državnega proračuna ali mednarodnih virov. Če pa je takšna sredstva prejel, pa mora v izjavi navesti kateri so ti nameni in priložiti ustrezno dokumentacijo (vlogo za državna sredstva ali mednarodne vire oziroma odločbo o dodelitvi takšnih sredstev) (v nadaljevanju: klavzula o komulaciji).
8. člen
Upravičenec je upravičen do pomoči iz razpisanih ukrepov, če gre za nujno pomoč brez katere ni mogoč obstoj kmetijskega gospodarstva.
II. UKREPI ZA RAZVOJ KMETIJSTVA IN PODEŽELJA
9. člen
Ukrepi za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja so:
1. Urejanje kmetijskih površin (travnikov, pašnikov in njiv):
Cilji: zmanjševanje stroškov obdelave, izboljšanje kakovosti zemljišča, ohranjanje naravnega okolja, izboljšanje razmer za počutje živali.
Višina podpore: 1,500.000 SIT. Stopnja podpore znaša do 40% stroškov naložbe, vendar ne več kot 200.000 SIT/ha, oziroma do 50% stroškov naložbe, vendar največ 230.000 SIT/ha, če jo izvajajo mladi kmetje v petih letih od ustanovitve kmetije.
Pogoj: pomoč se lahko dodeli kmetijskim gospodarstvom, katerih sposobnost preživetja se lahko dokaže z oceno možnosti posestva in če ima kmet ustrezne poklicne sposobnosti in zmožnosti.
2. Prvi nakup živali:
Cilji: izboljšanje genetske kakovosti živine ob preusmeritvi kmetije.
Višina podpore: 500.000 SIT. Stopnja podpore pri nakupu plemenjakov, vpisanih v rodovniške ali enakovredne knjige, znaša do 50% cene plemenjaka.
Pogoj: pomoč se lahko dodeli le ob prvem nakupu živali v primeru, ko gre za preusmeritev kmetije.
3. Ohranjanje značilnosti tradicionalnih krajin:
Cilji: ohranjanje značilnosti neproizvodne dediščine, ki se nahaja na kmetijskih posestvih: podpora tradicionalnemu izgledu kulturne krajine (ohranjanje kozolcev, pročelij, čebeljnjakov…).
Višina podpore: 1,500.000 SIT. Stopnja podpore znaša 40% dejansko nastalih stroškov (med te je mogoče vštevati tudi razumno nadomestilo za delo, ki ga opravi kmet sam), če naložba ne povzroči povečanja proizvodne zmogljivosti, vendar največ do 80.000 SIT za čebelnjak, 80.000 SIT za ohranitev kozolca enojnika, 200.000 SIT za dvojnika ter 300.000 SIT za toplerja s šestimi okni; stopnja podpore se ustrezno zniža, če pomeni naložba povečanje proizvodnih zmogljivosti in znaša 30% dejansko nastalih stroškov (v takem primeru bo komisija priznala običajne stopnje pomoči iz točke 4.1.1.2.), vendar največ do 60.000 SIT za čebelnjak, 60.000 SIT za ohranitev kozolca enojnika, 150.000 SIT za dvojnika ter 240.000 SIT za toplerja s šestimi okni; za pokrivanje dodatnih stroškov, nastalih zaradi uporabe tradicionalnih sredstev, ki so potrebna za ohranjanje dediščine poslopja, se prizna do 20%.
Pogoj: do sredstev so upravičeni kmetje, ki ohranjajo in varujejo arheološko in zgodovinsko dediščino na svojih zemljiščih in tako posredno vplivajo na ohranjanje tradicionalne krajine.
4. Preselitev kmetijskih poslopij v javnem interesu:
Cilji: uresničitev javnega interesa za pridobitev zemljišča za drugačno rabo, preselitev kmetije zaradi interesa lokalne skupnosti, preselitev kmetije v lastnem interesu.
Višina podpore: 1,000.000 SIT. Če pomeni preselitev kmetije javni interes in ne širitev dejavnosti, se kmetu lahko prizna do 20% stroškov odstranitve in postavitve obstoječih objektov, vendar največ do 500.000 SIT na kmetijo; Če pomeni preselitev kmetije korist zaradi modernejših objektov in povečanje proizvodne zmogljivosti, se podpora zniža in znaša največ do 10% stroškov preselitve objektov, vendar ne več kot 300.000 SIT na kmetijo oziroma do 15%, če je upravičenec mlad kmet, vendar ne več kot 350.000 SIT na kmetijo.
Pogoj: obstoj javnega interesa lokalne skupnosti glede uresničevanja planskih dokumentov.
5. Pomoč za okoljske obveznosti:
Cilji: podpora ohranjanju biotske pestrosti kultur na njivskih površinah in travinju.
Višina podpore: 3,250.000 SIT. Podpora lahko znaša največ do 40 € na ha za letne pridelke (njivske površine), podpora za specializirane trajnice (sadovnjaki, vinogradi – trajni nasadi morajo biti obvezno vpisani v register in imeti svoj MID) največ do 40 € na ha letno, podpora za površine, namenjene za drugo rabo kmetijskih zemljišč največ do 30 € na ha letno (travinje).
Pogoj: kmet prevzame obveznosti najmanj za obdobje petih let, zato so pogoji za pridobitev podpore enaki kot pri SKOP. Enkrat v petih letih je obvezna analiza zemlje. Gnojenje se izvaja v skladu z dobro kmetijsko prakso gnojenja do analize, po analizi pa v skladu z rezultati analize. Na njivskih površinah je potrebno menjavati vsaj tri kulture ter izvesti eno do dve košnji. Obvezna je uporaba certificiranih škropilnikov.
6. Pomoč za okoljske obveznosti – testiranje škropilnic, analiza tal:
Cilji: zagotavljanje ustreznega vnosa zaščitnih snovi v tla in v ozračje; ugotavljanje primernosti tal za različne kulture, doseganje okoljskih obveznosti 5.3.1.
Višina pomoči: 500.000 SIT. Podpora lahko znaša 100% vrednosti računa za testiranje škropilnic in do 100% vrednosti računa za analizo tal.
Pogoj: predložitev dokazila o opravljenem testiranju oziroma analizi tal.
7. Pomoč zaradi izpada dohodka zaradi okoljskih omejitev:
Cilji: zagotavljanje nadomestila stroškov in izpadlega dohodka zaradi omejitev pri kmetijski uporabi zemljišča (na področjih, ki so z odlokom opredeljena kot vodovarstvena območja).
Višina pomoči: 150.000 SIT. Podpora lahko znaša največ do 50 €/ha letno (Skupnost dovoljuje skupaj 200 €/ha).
Pogoj: dokazilo lastnika zemljišča, da leži parcela na vodovarstvenem območju.
8. Začetna podpora mladim kmetom ob prevzemu kmetije:
Cilji: spodbujanje odločitev lastnikov kmetij, da prenesejo lastništvo na prevzemnike kmetij in na tak način preprečevanje demografskega praznjenja podeželja.
Višina pomoči: 1,000.000 SIT. Podpora lahko znaša največ do 100% stroškov pravnega posla ob izročitvi kmetije nasledniku kmetije.
Pogoj: predložitev ustreznega dokazila o prenosu oziroma izročitvi kmetije.
9. Pomoč za zavarovanje kmetijskih pridelkov:
Cilji: zagotavljanje nadomestila za izpadle pridelke kmetom, ki nastanejo kot posledica naravnih nesreč in izjemnih pojavov.
Višina pomoči: 500.000 SIT. Če je sklenjeno zavarovanje pred izgubami zaradi naravnih nesreč, znaša podpora največ 80% stroškov zavarovalne premije. Če je sklenjeno zavarovanje za povračilo izgube, ki jih povzročijo slabe vremenske razmere ali bolezni rastlin, se podpora ustrezno zniža in znaša največ do 50% stroškov zavarovalne premije.
Pogoj: sklenjeno zavarovanje za kmetijske pridelke.
10. Pomoč za promet s kmetijskimi zemljišči:
Cilji: zaokrožanje in širitev kmetij ter posredno razvoj kmetijskega sektorja v celoti.
Višina pomoči: 200.000 SIT. Višina pomoči znaša največ do 100% dejanskih stroškov za pokrivanje zakonskih in upravnih stroškov vključno s stroški geodetskih meritev, če se kmetija zaokroža oziroma do 50% stroškov, če leži parcela ločeno od ostalega zemljišča kmetije.
Pogoj: menjava zemljišč ali nakup kmetijskih zemljišč.
11. Pomoč za spodbujanje proizvodnje in trženja kakovostnih kmetijskih proizvodov:
Cilji: zagotavljanje oziroma večja dostopnost do svetovanja strokovnjakov, tržnih raziskav, programov za zagotavljanje kakovosti, kar pomeni izboljšanje kakovosti proizvodov in prilagajanje proizvodnje povpraševanju.
Višina pomoči: 100.000 SIT. Višina pomoči znaša največ 50 € na upravičenca za obdobje treh let.
Pogoj: upravičenec mora dokazati, da se aktivno ukvarja s proizvodnjo in trženjem kakovostnih kmetijskih proizvodov; priložiti mora dokazila o projektih svetovanj izobraževanj, raziskav, stroškov certificiranja.
12. Zagotavljanje tehnične podpore v kmetijskem sektorju – izobraževanje in usposabljanje:
Cilji: izboljševanje učinkovitosti in strokovnosti dela v kmetijskem sektorju, kar posledično pomeni dolgoročno uspešnost.
Višina pomoči: 1,000.000 SIT. Višina pomoči lahko znaša največ do 100% stroškov izobraževanja in usposabljanja. Upoštevajo se lahko stroški organizacije programa, potni stroški, stroški bivanja skupaj s stroški nadomestnih storitev kmeta ali delavca na kmetiji.
Pogoj: pomoči morajo biti na voljo vsem upravičencem, neomejeno na znane skupine, zaradi česar bo komisija zahtevala potrdilo, da so storitve na razpolago vsem.
13. Podpora živinorejskemu sektorju:
Cilji: vzdrževanje in izboljšanje genetske kakovosti živine.
Višina pomoči: 500.000 SIT. Višina pomoči lahko znaša največ do 100.000 SIT za pokrivanje stroškov reje posameznega plemenjaka moškega spola (žrebca, merjasca, bika) visoke genetske kakovosti, vpisanega v rodovniške knjige.
Pogoj: rejec mora podpisati izjavo, da bo, premosorazmerno z višino dodeljene pomoči, skrbel za visoko genetsko kakovost plemenjaka.
14. Pomoč za promocijo in oglaševanje kmetijskih proizvodov:
Cilji: vzpostavitev promocije za avtohtone in druge kmetijske proizvode ter na tak način izboljšanje trženja pridelanih proizvodov.
Višina pomoči: 150.000 SIT. Višina pomoči lahko znaša največ do 100 € za promocijo posameznega kmetijskega proizvoda letno.
Pogoj: pomoč se dodeljuje v skladu z okvirom, ki se uporablja za oglaševanje kmetijskih proizvodov.
15. Pomoč za boj proti boleznim živali – tuberkulizacija:
Cilji: preventivno cepljenje z namenom izkoreninjenja nalezljive bolezni goveje živine – tuberkoloze.
Višina pomoči: 1,000.000 SIT. Višina pomoči lahko znaša največ do 50% dejanskih stroškov cepljenje tuberkulizacije.
Pogoj: Pomoč se lahko odobri na podlagi dokazila o stroških izvedene tuberkulizacije.
III. KONČNE DOLOČBE
10. člen
Namensko porabo proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Škocjan spremlja in preverja občinska uprava.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obresti, ki se obračunavajo od dneva odobritve do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
11. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v Občini Škocjan (Uradni list RS, št. 83/02, 91/03).
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 32001-0001/2004
Škocjan, dne 3. avgusta 2004.
Župan
Občine Škocjan
Anton Zupet l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti