Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2004 z dne 29. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2004 z dne 29. 7. 2004

Kazalo

3745. Razlaga Kolektivne pogodbe za kemično in gumarsko industrijo Slovenije, stran 10122.

V skladu z veljavnimi predpisi sprejmejo stranke:
– Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kemijske industrije
in
– Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za kemijo,
kot predstavnika delodajalcev
ter
– ZSSS-KNG – Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije,
– Neodvisnost – KNSS
in
– Sindikat delavcev kemijske, gumarske industrije in industrije plastičnih mas Slovenije – KS 90,
kot predstavniki delojemalcev
R A Z L A G O
K O L E K T I V N E P O G O D B E
za kemično in gumarsko industrijo Slovenije
V Kolektivni pogodbi za kemično in gumarsko industrijo Slovenije (Uradni list RS, št, 9/98) se objavi razlaga 4. in 21. člena Sprememb in dopolnitev Kolektivne pogodbe za kemično in gumarsko dejavnost, sprejetih 20. 5. 2004 (t.j. 59. in 91. člena Kolektivne pogodbe za kemično in gumarsko industrijo po uveljavitvi navedenih sprememb):
– Razlaga 4. in 5. točke 59. člena:
V obeh točkah predlaganega 59. člena je opredeljen način usklajevanja plač z rastjo cen (eskalacija plač).
V 4. točki je opredeljeno, da se v skladu z objavljeno višino eskalacije povečujejo zneski izhodiščne plače in najnižje osnovne plače v posameznem tarifnem razredu, ki so opredeljeni v tarifni prilogi te kolektivne pogodbe. Eskalacija se izvaja v skladu z določili dogovora o politiki plač za obdobje 2002–2004 in Zakona o izvajanju tega dogovora.
V 5. točki tega člena pa je objavljen način eskaliranja osnovnih plač pri delodajalcih. Ta določa, da plače pri delodajalcih niso neposredno zavezane eskalaciji. Delodajalcem, pri katerih so ob objavi eskalacije osnovne plače enake ali višje od na novo izračunanih najnižjih osnovnih plač, opredeljenih v tarifni prilogi te kolektivne pogodbe, ni potrebno povečati osnovnih plač. Ne glede na to določilo, so ob objavi eskalacije dolžni povečati osnovne plače tisti delodajalci, ki imajo to opredeljeno v svoji podjetniški pogodbi.
– Razlaga 91. člena:
V 91. člen je opredeljen način uskladitve plač pri delodajalcih ob uveljavitvi tarifne priloge kolektivne pogodbe dejavnosti. Poudariti je potrebno, da določila 91. člena v ničemer niso povezana z 59. členom, v katerem je opredeljen način usklajevanja plač z rastjo cen (eskalacija).
V tarifni prilogi sta po tarifnih razredih opredeljena dva zneska, in sicer:
– najnižja osnovna plača, ki predstavlja dejansko najnižjo osnovno plačo pri delodajalcu. Ob uveljavitvi tarifne priloge delodajalci preverijo, ali so njihove dejanske osnovne plače po tarifnih razredih nižje, enake ali višje od zneskov teh najnižjih osnovnih plač. Kolikor so nižje od najnižjih osnovnih plač, so delodajalci dolžni na ustrezen način povečati te osnovne plače. Na kakšen način bodo to storili (ali s spremembo celotnega plačnega sistema ali s popravki plač samo v posameznih tarifnih razredih...), kolektivna pogodba ne določa. Delodajalci, pri katerih so osnovne plače enake ali višje od najnižjih osnovnih plač, določenih v tarifni prilogi, niso dolžni spreminjati (uskladiti) osnovnih plač,
– izhodiščna plača, ki služi kot osnova za izračun plač pri tistih delodajalcih, ki imajo svoj sistem plač vezan na izhodiščne plače. Ob uveljavitvi določil te tarifne priloge bodo delodajalci, ki uporabljajo tak sistem, na osnovi izhodiščne plače in razmerIj, ki jih imajo v svojem plačnem modelu, izračunali osnovne plače (izhodiščna plača * faktor zahtevnosti delovnega mesta = osnovna plača). Samo delodajalci, pri katerih so te osnovne plače nižje od najnižjih osnovnih plač, določenih v tarifni prilogi, so dolžni plače povečati na ustrezen način.
Kranj, dne 20. maja 2004.
Podpisniki razlage:
Predstavniki delojemalcev:
 
ZSSS-KNG – Sindikat kemične,
nekovinske in gumarske
industrije Slovenije
Predsednik
Janez Justin l. r.
 
Neodvisnost – KNSS
Predsednik sindikata
Neodvisnost
v Sava Tires, d.o.o.
Drago Vidic l. r.
 
Predstavniki delodajalcev:
 
Gospodarska zbornica
Slovenije
Združenje kemijske
industrije:
Predsednik
Upravnega odbora
Marjan Mateta l. r.
 
Združenje delodajalcev
Slovenije
Sekcija za kemijo
Predsednik Odbora sekcije
Franc Guštin l. r.
 
K razlagi so pristopili še:
SKGIPS – KS 90
Predsednik
Ostoja Šokčevič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti