Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2004 z dne 9. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2004 z dne 9. 7. 2004

Kazalo

3311. Pravilnik o dodeljevanju pomoči študentom in dijakom, stran 9008.

Na podlagi 2. in 7. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 77/99, 124/00, 79/01, 30/02) in 16. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99, 40/01 in 68/03) je Občinski svet občine Kamnik na 15. seji, dne 23. 6. 2004 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju pomoči študentom in dijakom
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila in postopke za dodeljevanje finančne pomoči, ki jih Občina Kamnik namenja študentom in dijakom v okviru vsakoletnega občinskega proračuna.
2. člen
Občina Kamnik dodeljuje:
1. enkratno finančno pomoč za dodiplomski in podiplomski študij v Sloveniji (povečane stroške povezane z izdelavo zahtevnih diplomskih ali podiplomskih del in povečane stroške povezane s študijskim programom na terenu),
2. enkratno finančno pomoč za študij v tujini,
3. finančno pomoč za subvencioniranje prevozov študentov in dijakov (v določenem deležu od cene mesečne vozovnice za študenta oziroma dijaka).
II. POGOJI IN MERILA ZA DODELJEVANJE POMOČI ŠTUDENTOM
1. Enkratne finančne pomoči za dodiplomski in podiplomski študij za študente v Sloveniji
3. člen
Pravico do dodelitve enkratne finančne pomoči za dodiplomski in podiplomski študij imajo študenti Občine Kamnik, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so državljani Republike Slovenije,
– da imajo stalno bivališče v Občini Kamnik,
– da imajo status rednega študenta in niso starejši od 26 let,
– doseženo povprečje opravljenih izpitov od drugega letnika dodiplomskega študija dalje najmanj 8,
– vsaj eno priporočilo fakultete, kjer študirajo,
– da je študijski program v interesu Občine Kamnik,
– vsaj eno priporočilo drugih pravnih oseb, ki so v prijavljenem programu prepoznale lasten interes (podjetja, kulturne in druge institucije).
4. člen
Izbor kandidatov, ki izpolnjujejo osnovne pogoje za dodelitev enkratne finančne pomoči, opravi pristojna strokovna služba občinske uprave.
5. člen
Strokovna služba ovrednoti študentovo prijavo na podlagi naslednjih meril:
a) Število doseženih točk za uspeh:
– za povprečno oceno      8      –  25 točk
                          8,5    –  30 točk
                          9      –  40 točk
                          nad 9  –  50 točk
b) Delež mesečnega bruto dohodka na družinskega člana v primerjavi s povprečnim mesečnim bruto dohodka v Republiki Sloveniji v preteklem letu:
              – do 25%              30 točk
              – nad 25 – 45%        20 točk
              – nad 45 – 75%        10 točk
              – nad 75%              5 točk
c) Študij v interesu Občine Kamnik – do 20 točk:
(zlasti kmetijstvo, malo gospodarstvo, turizem, kultura)
d) Študij v interesu drugih pravnih oseb – do 20 točk
Vrednost točke se določi vsako leto v višini 1% povprečnega bruto osebnega dohodka v Republiki Sloveniji, potem ko je znan podatek o povprečni mesečni plači na zaposlenega v Republiki Sloveniji za preteklo leto.
2. Enkratne finančne pomoči za študij v tujini
6. člen
Enkratne pomoči za študij v tujini se dodeljujejo študentom, ki so se izkazali na svojem področju in nimajo možnosti za nadaljnji študijski razvoj v domovini.
Pri dodelitvi enkratne finančne pomoči iz prejšnjega odstavka se poleg pogojev iz 3. člena ter meril za vrednotenje iz 5. člena zahteva še:
– potrdilo o vpisu v študijski program na tuji univerzi ali šoli, ki izvaja verificiran študijski program.
3. Subvencije za prevoze študentov in dijakov
7. člen
Subvencije za prevoze študentov in dijakov z javnimi prevoznimi sredstvi se dodeljujejo v višini 5% od cene mesečne vozovnice za dijaka oziroma študenta.
Sredstva se nakazujejo prevozniku javnega potniškega prometa na osnovi podpisane prevozne pogodbe o subvencioniranju prevozov dijakov in študentov in dejansko opravljenih prevoznih storitev za vsak mesec posebej.
8. člen
Višina potrebnih sredstev se planira v višini najmanj 5% subvencioniranja prevoznih storitev za vsako proračunsko leto posebej.
Občinski svet lahko v proračunu zagotovi tudi večja sredstva.
Za študente, ki zaradi oddaljenosti kraja študija bivajo v domovih, se letno subvencionira bivanje v domovih v višini povprečnih stroškov ene subvencije prevozov izračunane za eno študijsko leto.
9. člen
Enkratne finančne pomoči se podeljujejo na podlagi poziva v medijih in objave na spletni strani Občine Kamnik do porabe sredstev.
Strokovna služba analizira in pripravi predlog izbora študijskih programov in predlog delitve razpoložljivih sredstev, ki jih za sofinanciranje teh programov zagotavlja proračun občine ter ga posreduje občinski upravi. O izbranih programih odloči občinska uprava.
Prijavljeni študijski programi se sofinancirajo praviloma do višine 30% stroškov programov prosilcev.
Kandidat, ki meni, da njegov študijski program iz neupravičenih razlogov ni bil izbran, lahko v 15 dneh od sprejema sklepa vloži ugovor županu.
Župan v 15 dneh odloči o ugovoru.
10. člen
Vlogi je potrebno priložiti:
– vlogo z življenjepisom in referencami,
– potrdilo o državljanstvu in stalnem bivališču,
– potrdilo o vpisu,
– potrdilo o opravljenih izpitih z ocenami,
– priporočilo fakultete,
– vsaj eno priporočilo s strani drugih subjektov.
11. člen
S kandidati župan Občine Kamnik sklene pogodbo. V pogodbi se kandidat zaveže upravičiti dodeljena sredstva tako, da po opravljenem študiju, izpopolnjevanju ali dokončanju študija, ki je vnaprej časovno opredeljeno, in za katerega so mu bila dodeljena sredstva, pisno v poročilu predstavi svoje delo oziroma rezultate študija ter predloži ustrezna dokazila. Kandidata se lahko zaveže tudi k sodelovanju pri različnih projektih v občini. V primeru, ko so bila sredstva dodeljena za študijsko delo na področju, ki je še posebej zanimivo za občino, se lahko predvidi tudi javna predstavitev izsledkov širši javnosti.
12. člen
V primeru, ko kandidat, s katerim je bila sklenjena pogodba, ne upraviči dodeljene mu finančne pomoči, bodisi da iz neutemeljenih razlogov prekine študij ali dodeljena sredstva porabi nenamensko, mora nakazana sredstva vrniti v celoti. Rok za vrnitev nenamensko porabljenih sredstev je 30 dni. Po preteku tega roka se zaračunajo zakonite zamudne obresti.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
V letu 2004 se subvencije v višini 5% mesečne vozovnice nakazujejo na podlagi sklenjene pogodbe z javnim prevoznikom in materialnih dokazov o opravljenih prevoznih storitev do porabe sredstev.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 41404-22/04-4/2
Kamnik, dne 23. junija 2004.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti