Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2004 z dne 9. 7. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2004 z dne 9. 7. 2004

Kazalo

3303. Program priprave lokacijskega načrta za izgradnjo doma starejših občanov v naselju Videm, stran 9000.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) ter 7., 30. in 110. člena Statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 37/99) je župan Občine Dobrepolje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za izgradnjo doma starejših občanov v naselju Videm
1. člen
Uvod
1.1 Ocena stanja in razlogi za lokacijski načrt za izgradnjo doma starejših občanov v naselju Videm
Zaradi trenda staranja prebivalstva in potreb po kvalitetnejši oskrbi starostnikov želi investitor Zavod sv. Terezije na obrobju naselja Videm zgraditi dom za starejše občane. Ta bi prednostno služil lokalnim potrebam, pa tudi širšemu območju.
1.2 Obrazložitev
Območje obdelave je del poselitvenega območja naselja Videm in zajema nepozidane površine na obstoječem robu naselja.
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Dobrepolje za obdobje 1986–2000, dopolnjenega 1989, 1993 in 1994 in 2001 ter prostorskimi sestavinami srednjeročnega družbenega plana Občine Dobrepolje za obdobje od 1986 do 1990, dopolnjenega 1987, 1990, 1993, 1994, 1999 in 2000 je predmetno območje opredeljeno v planski celoti II., naselje Videm. Za posege na obravnavanem območju se pripravi LN.
1.3 Predmet LN
Z lokacijskim načrtom, ki predstavlja prostorsko izvedbeni akt, bodo ob upoštevanju temeljnih ciljev urejanja prostora in varstva okolja pridobljeni lokacijski pogoji, ki so podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja za predvideno prostorsko ureditev – izgradnjo doma starejših občanov Videm. Gradnja je predvidena na zemljiških parcelah 392/1 in 392/2 k.o. Videm – Dobrepolje in bo obsegala objekt etažnosti K+P+2N zunanjih tlorisnih dimenzij 44,20 m x 31,40 m, s prometno, parkovno in komunalno ureditvijo.
S tem programom priprave se podrobneje določijo vsebina in obseg posebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejema LN, subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave LN ter sredstva potrebna za pripravo LN.
2. člen
Organizacija priprave LN dom starejših občanov Videm
2.1 Naročnik, izdelovalec in pripravljavec LN Dom starejših občanov Videm:
Investitor je Zavod sv. Terezije, Videm 33, Videm – Dobrepolje.
Pripravljavec je Občina Dobrepolje, Videm 35, 1312 Videm – Dobrepolje. Koordinator upravno-strokovnih aktivnosti izdelave LN je Občinska uprava občine Dobrepolje, pooblaščeni predstavnik Uršula Bregar, abs. arh., Urejanje prostora.
Izdelovalec je Populus, Prostorski inženiring d.o.o., Ziherlova 4, Ljubljana, pooblaščeni predstavnik direktorica mag. Darja Marinček Prosenc, univ. dipl. inž. kraj. arh.
2.2 Pravne podlage in obseg priprave LN Dom starejših občanov Videm
Pri izdelavi LN bodo upoštevani naslednji predpisi:
Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02).
Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list RS, št. 14/85).
Zakon o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02, 47/04).
Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04).
Zakon o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99).
Zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/99, 31/00, 41/04).
Zakon o vodah (Uradni list RS, št. 67/00).
Zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97).
– drugi predpisi, ki veljajo za posamezne sestavine okolja ter predmete poslovanja gospodarskih javnih služb in naslednji predpisi Občine Dobrepolje:
Odlok o ravnanju z odpadki na območju Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 34/96).
Odlok o varstvu pitne vode na območju Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 64/00).
Odlok o občinskih cestah v Občini Dobrepolje (Uradni list RS, št. 84/99).
2.3 Pri izdelavi LN se upoštevajo in uporabijo naslednja gradiva:
Geodetski načrt v merilu 1:500, ki ga je izdelalo podjetje Geosvet d.o.o. marca 2001, reambulacija maj 2004.
Preliminarno geotehnično poročilo o sestavi tal in pogojih temeljenja doma starejših občanov na parceli št. 392/2, k.o. Videm – Dobrepolje, ki ga je izdelalo podjetje Geotec d.o.o. aprila 2003.
Hidrogeološke razmere na območju predvidene gradnje doma starejših občanov v Vidmu, ki ga je izdelalo podjetje Hidroconsulting d.o.o. v mesecu maju 2003.
Idejna zasnova arhitekture, ki jo je izdelal Arhitekturni atelje Bogdan Dacar v oktobru 2003.
3. člen
Priprava LN
3.1 Priprava predloga programa priprave in sklic 1. prostorske konference:
Predlog programa priprave pripravi izdelovalec LN. Pripravljavec LN skliče 1. prostorsko konferenco na krajevno običajen način. Program priprave se dopolni z usmeritvami s prostorske konference in objavi v Uradnem listu RS.
3.2 Gradivo za pridobivanje pogojev za pripravo predloga LN:
Na osnovi pripravljenih geodetskih in strokovnih podlag bo izdelovalec LN pripravil primerno gradivo za pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora.
3.3 Nosilci urejanja prostora morajo pred pričetkom izdelave predloga LN podati smernice za njegovo pripravo skladno z določili ZureP.
Pred pričetkom priprave predloga LN morajo v skladu s 29. členom Zakona o urejanju prostora izdati pogoje za njegovo pripravo naslednji organi in organizacije:
1. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana,
2. Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Ljubljana,
3. Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kočevje,
4. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Republiška uprava za ceste,
5. Slovenske železnice d.d., Služba za nepremičnine,
6. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
7. Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Grosuplje,
8. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje,
9. Komunalno podjetje Grosuplje d.o.o., Vodovod in kanalizacija,
10. Elektro Ljubljana, DE Kočevje,
11. Telekom Slovenija,
12. Občina Dobrepolje,
13. Geoplin d.o.o. Ljubljana,
14. Ministrstvo za obrambo, Sektor za civilno obrambo.
Kolikor se v postopku priprave LN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter strokovna mnenja drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobi.
Organi in organizacije iz zgornjega odstavka določijo pred začetkom LN smernice, ki jih mora pripravljavec LN upoštevati pri njegovi pripravi. V smernicah morajo biti konkretizirane določbe veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov, ki se nanašajo na predvideni LN ter na katerih temeljijo smernice.
3.4 Izdelava predloga LN:
Na osnovi potrjenih strokovnih podlag in pridobljenih smernic organov oziroma organizacij, navedenih v predhodni točki tega programa, bo izdelovalec LN pripravil predlog LN.
4. člen
Sprejemanje LN
4.1 2. prostorska konferenca:
Pripravljavec LN skliče 2. prostorsko konferenco na krajevno običajen način. Predlog LN se dopolni z usmeritvami s prostorske konference.
4.2 Predlog sklepa o javni razgrnitvi predloga LN:
V skladu z opredeljenimi pristojnostmi bo župan Občine Dobrepolje določil predlog LN in sprejel sklep o javni razgrnitvi. Župan bo predložil predlog LN v prvo obravnavo Občinskemu svetu občine Dobrepolje.
4.3 Javna razgrnitev predloga LN:
V skladu z 31. členom zakona o urejanju prostora bo sklep o javni razgrnitvi predloga LN objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. Javna razgrnitev bo trajala 30 dni.
V času javne razgrnitve bo izvedena tudi javna obravnava razgrnjenega predloga LN na sedežu Občine Dobrepolje. Občani občine bodo o javni obravnavi obveščeni na krajevno primeren način.
4.4 Usklajevanje po končani javni razgrnitvi:
V času javne razgrnitve in javne obravnave bo Občinska uprava občine Dobrepolje zbirala in evidentirala vse pisne in ustne pripombe in predloge posameznikov, organov in organizacij k osnutku LN in jih po zaključku javne razgrnitve predala izdelovalcu.
Zbrane pripombe in predloge bo izdelovalec strokovno obdelal ter do njih pripravil strokovna stališča z opredelitvijo, ali se pripombe upošteva ali ne. O utemeljenosti pripombe bo odločil Občinski svet občine Dobrepolje.
4.5 Ponovna javna razgrnitev:
Če se predlog LN na podlagi stališč do pripomb in predlogov tako spremeni, da nove rešitve niso več skladne s prostorskimi izhodišči iz programa priprave, se ga ponovno razgrne in obravnava. Če se v ponovljenem postopku obravnavajo le v prvi javni razgrnitvi in obravnavah predlagane spremembe, je lahko rok za razgrnitev krajši od 30 dni, vendar ne krajši od 7 dni.
4.6 Priprava dopolnjenega predloga LN:
Na podlagi stališč občinskega sveta do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnave bo izdelovalec predlog dopolnil v usklajeni predlog LN.
4.7 Organi in organizacije, ki morajo podati strokovna mnenja k predlogu LN:
Na dopolnjen predlog LN bo pripravljavec pridobil strokovna mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora. V primeru, da kdo od navedenih organov oziroma organizacij o izdaji strokovnega mnenja ne bi odločil v 30 dneh po prejemu zahteve, se bo štelo, da s predlogom soglaša.
4.8 Sprejetje odloka o LN:
Župan bo usklajeni predlog poslal v sprejetje Občinskemu svetu občine Dobrepolje. OS sprejme odlok o LN, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
5. člen
Roki za pripravo LN
Sprejem LN bo pripravljen v naslednjih rokih:
– izbor izvajalca: se določi na podlagi neposrednega naročila strokovni organizaciji,
– 1. prostorska konferenca,
– izdelava gradiva za pridobivanje pogojev za pripravo predloga LN,
– pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora: v (do) 30 dneh po oddaji gradiva za pridobivanje pogojev,
– izdelava predloga LN,
– 2. prostorska konferenca,
– sklep o javni razgrnitvi osnutka ter predaja osnutka v prvo obravnavo občinskemu svetu,
– javna razgrnitev osnutka: (do) 30 dni od začetka veljavnosti objavljenega sklepa o javni razgrnitvi,
– javna obravnava: v času javne razgrnitve,
– priprava strokovnih stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnav: (do) 30 dni od predaje pripomb,
– stališče občinskega sveta do pripomb in predlogov: (do) 30 dni,
– izdelava dopolnjenega predloga LN: (do) 30 dni po sprejetju stališč na občinskem svetu,
– pridobitev strokovnih mnenj nosilcev urejanja prostora: v (do) 30 dneh po prejemu dopolnjenega predloga LN,
– izdelava usklajenega predloga LN,
– sprejem odloka o LN: v (do) 30 dneh po prejemu gradiva za drugo obravnavo.
6. člen
Sredstva za pripravo LN
Pripravo LN financira investitor projekta, Zavod sv. Terezije, Videm 33.
7. člen
Veljavnost programa priprave
Ta program priprave začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 15402-3/03
Videm, dne 1. julija 2004.
Župan
Občine Dobrepolje
Anton Jakopič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti